Νάξος

Το μεγαλύτερο από τα κυκλαδίτικα νησιά μας προσφέρεται για ήσυχες και οικογενειακές διακοπές.

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Δεν πρόκειται όμως για ένα βραχώδες τοπίο, έχει τα βουνά της, τις κοιλάδες της, πράσινο και τρεχούμενα νερά.

Γνωριμία με το νησί
Κατοικείται από την αρχαιότητα και έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και αντίστοιχα ενδιαφέροντα μνημεία και αξιοθέατα.Το πρώτο πράγμα που θα δείτε μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι του νησιού είναι η εντυπωσιακή Πορτάρα. Πρόκειται για την πόρτα του ναού του Απόλλωνα του 6ου π.Χ. αιώνα. Ο ναός όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Σκαρφαλώστε ύστερα ως το γοητευτικό Κάστρο, χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό του κρύβει όμορφες εκκλησούλες και σημαντικά μνημεία. Βολτάροντας στα γραφικά δρομάκια του οικισμού, θα δείτε βενετσιάνικα οικόσημα επάνω στους τοίχους των σπιτιών, το Ανάκτορο του Μάρκου Σανούδου, το κτίριο της Σχολής των Ουρσουλινών, τη μητρόπολη των καθολικών και την κατοικία του επισκόπου, όπως επίσης το αρχοντικό Δελαρόκα-Μπαρότσι που λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Από το κάστρο η θέα στο πέλαγος και την Πάρο είναι μοναδική! Ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα.

Η Χώρα
Είναι πολύ γραφική και αξίζει να την περπατήσετε για να δείτε τα υπόλοιπα αξιοθέατα. Ξεχωρίζουν: η βρύση του Αγά, το μοναδικό τουρκικό μνημείο του νησιού, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου του 17ου αιώνα και ο πύργος του Μπελόνια που ήταν η κατοικία του Ενετού άρχοντα και χτίστηκε το 16ο αιώνα. Πρέπει ακόμη να επισκεφθείτε τις θαυμάσιες εκκλησιές της Χώρας με πρώτη την παλαιότερη, την Παναγιά τη Βλαχερνιώτισσα, με το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις εικόνες του ζωγράφου Αγγέλου, μαθητή του Ελ Γκρέκο. Το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στο λιμάνι και φυσικά τη μητρόπολη (Ζωοδόχος Πηγή) με το εξαιρετικό μαρμάρινο τέμπλο. Την επίσκεψή σας αξίζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα μαρμάρινα κυκλαδίτικα ειδώλια, οι κούροι και τα κιονόκρανα.

Τα μνημεία
Γενικά όλο το νησί είναι γεμάτο από αρχαία και βυζαντινά μνημεία! Τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά θα τα βρείτε στο παραδοσιακό Φιλότι, στο Σαγκρί και στην Τραγαία. Συγκεκριμένα, στο Φιλότι μπορείτε να δείτε τον πύργο Μπαρότσι-Λαρύγγη με μια όμορφη κρήνη στην αυλή του, τον αρχαίο πύργο του Χειμάρρου, λίγο πιο έξω από το χωριό, που διατηρείται σε καλή κατάσταση, και το σπήλαιο του Ζα, αφιερωμένο στον Δία. Στο Σαγκρί αξίζει να επισκεφθείτε το σημαντικό ιερό της Δήμητρας και του Απόλλωνα, τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Καλορίτισσας, τους πύργους που υπάρχουν και εδώ, καθώς και τους καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους. Στην Τραγαία, τέλος, αξίζει να δείτε τους πύργους Γράτσια και Μακροπολίτη, τα ερείπια του Απάνω Κάστρου και τις παλιές βυζαντινές εκκλησίες με αξιόλογες αγιογραφίες.

Στον Απόλλωνα δείτε έναν τεράστιο κούρο να αναπαύεται! Είναι 10,45 μέτρα και είναι ξαπλωμένος γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ώστε να αποκολληθεί από το έδαφος. Αποδίδεται στον θεό Απόλλωνα και είναι του 6ου αιώνα π.Χ. Επίσης, τα παλιά λατομεία μαρμάρου και το παλιό μοναστήρι της Παναγίας.

Στην καρδιά της Νάξου βρίσκεται και η γραφική Απείραθος, ένα πανέμορφο χωριό, από τα πιο χαρακτηριστικά όλων των Κυκλάδων. Με μαρμάρινα καλντερίμια, αρχοντικά, πύργους, καμάρες και ξωκλήσια. Κι εδώ έχετε να δείτε κάμποσα μουσεία, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν το Λαογραφικό και εκείνο της Φυσικής Ιστορίας που θα σας δείξει την ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει η Νάξος καθώς και άλλα νησιά του Αιγαίου.

Παραλίες
Κοντά στη Χώρα βρίσκονται οι ατέλειωτες αμμουδιές της Αγίας ’ννας, του Αγίου Προκοπίου και βέβαια η διάσημη παραλία του Αγίου Γεωργίου. Πανέμορφες ακρογιαλιές θα βρείτε και στο Πυργάκι, το Καστράκι και τη Μικρή Βίγλα ? ακτές με άμμο και πολύ πράσινο. Να πάτε ακόμη στον Απόλλωνα, στην παραλία με τα ολόλευκα βότσαλα και στον ’γιο Μάμα. Αν βρεθείτε στην Απείραθο, κάντε το μπάνιο σας στις παραλίες: Ψιλή ’μμο, Κλειδό και Πάνορμο.

Χρήσιμα: Τηλεφωνικό πρόθεμα 22850, Δήμος 22717, Αστυνομία 22100, Λιμεναρχείο 22300, Ταξί 22444.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Για ψαράκι φρέσκο στη Χώρα τρέξτε στο Καρνάγιο, στα Παλάτια ή στο Μεζεδοπωλείο της Ειρήνης στην Παραλία Χώρας (τηλ.: 22537). Στη Χώρα όμως θα βρείτε και διεθνή κουζίνα όπως ιταλική (Classico), μεξικάνικη (El Mirador) και γερμανική (The Old Inn). Στην Απείραθο να φάτε στου Λευτέρη. Στον ’γιο Προκόπιο στην Αβάλη και στην Αγία ’ννα στη Γοργόνα. Στην Ποταμιά καθίστε στην Πηγή για ψητά. Στη Μουτσούνα δοκιμάστε τα μαγειρευτά της Όστριας και στις Εγγαρές της Στέλλας.
* Το βραδάκι πιείτε τον καφέ σας στην παραλία και μετά το ποτό σας στα μπαράκια. Η νυχτερινή διασκέδαση είναι πλούσια και έντονη στο νησί.
* Αγοράστε τοπικά τυριά και κρέατα, κρασί, υφαντά και κεντήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: