Σέριφος

Πέτρα, βράχια, καυτός ήλιος, κρυστάλλινη θάλασσα, πάλλευκοι οικισμοί. Μοναδικές Κυκλάδες... Μια από αυτές και η Σέριφος.

Ησυχη, με εκπληκτικές ακρογιαλιές, πανέμορφη Χώρα και συγκλονιστικό άγριο τοπίο, η Σέριφος είναι το ιδανικό νησί για ξεκούραση. Νησί ορεινό, με μικρές εύφορες κοιλάδες που καταλήγουν σε μια ατέλειωτη σειρά από βράχους και όρμους με παράξενους σχηματισμούς που σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζουν ανθρώπινες φιγούρες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, αφού στη Σέριφο μεγάλωσε ο μυθικός Περσέας, ο γιος της Δανάης, αυτός που σκότωσε την τερατόμορφη Μέδουσα, που όποιος την αντίκριζε γινόταν πέτρα.

Το πλοίο αράζει στο Λιβάδι, στην ανατολική πλευρά του νησιού, έναν προφυλαγμένο από τους αέρηδες γραφικό όρμο. Το Λιβάδι είναι και το κέντρο της Σερίφου, με έντονη κίνηση καθ? όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το ίδιο και τη νύχτα, που όμως οι κάτοικοι έλαβαν τα μέτρα τους και απαίτησαν να περιοριστεί ο θόρυβος ώστε να ηρεμούν όσοι δεν κάνουν... κλάμπινγκ. Μακάρι να τους μιμηθούν και άλλοι κάτοικοι νησιών που οι επιχειρηματίες, με το πρόσχημα του τουρισμού, δεν αφήνουν τους παραθεριστές να κοιμηθούν στις διακοπές τους. Και σε ορισμένες περιπτώσεις με την ανοχή της αστυνομίας...

Οδοιπορικό
Η Χώρα της Σερίφου βρίσκεται, όπως οι περισσότερες Χώρες των Κυκλάδων, σε ύψωμα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε ένα βραχώδη λόφο. Είναι κι αυτή πανέμορφη και γραφική και κατηφορίζει σαν δαντέλα πάνω στα βράχια. Λιθόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένα σκαλοπάτια, σπιτάκια με επίπεδες οροφές και γραφικά ξωκλήσια παραδομένα στα χάδια του λευκού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την Πιάτσα, την όμορφη μαρμαρόστρωτη πλατεία. Δείτε ύστερα το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου, τις βρύσες και τους αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους. Ανεβείτε μετά στο Κάστρο, στην κορυφή του λόφου, όπου θα δείτε ερείπια ενετικού κάστρου και λιγοστά υπολείμματα της αρχαίας ακρόπολης. Στην περιοχή του κάστρου, σκαλισμένο μέσα σε βράχο θα δείτε επίσης το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και την εκκλησία του Χριστού, κι αυτή σκαρφαλωμένη στην άκρη του γκρεμού. Εκεί κοντά βρίσκεται και η όμορφη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Συνεχίστε τη βόλτα σας επισκεπτόμενοι και τις άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εκκλησιές, όπως το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αλλά και της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου στην Κάτω Χώρα. Αξίζει επίσης να δείτε την αρχαιολογική συλλογή στο νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου, καθώς και το πολύ ενδιαφέρον (λόγω μεταλλείων) Λαογραφικό Μουσείο.

Δεν τελειώσατε όμως με το θρησκευτικό τουρισμό. Απαραιτήτως πρέπει να επισκεφθείτε το μοναστήρι των Ταξιαρχών, το σημαντικότερο μνημείο και στολίδι της Σερίφου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλήνη και μοιάζει με φρούριο. Στη μονή φυλάσσονται αξιόλογα θρησκευτικά κειμήλια, ελάχιστες όμως τοιχογραφίες έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται η ωραία παραλία Πλατύς Γιαλός. Στον Κουταλά να ανεβείτε στο Κάστρο της Γριάς και να επισκεφθείτε το σπήλαιο. Ένας άλλος ενδιαφέρων οικισμός είναι το Μεγάλο Χωριό, όπου θα δείτε τα ερείπια ενός ελληνιστικού πύργου, του Ασπρόπυργου, ενώ νοτιότερα, πάνω στο ύψωμα του Κύκλωπα, θα συναντήσετε ερείπια και από ένα δεύτερο πύργο, τον Ψαρόπυργο.

Στα περισσότερα χωριά που θα βολτάρετε, θα πρέπει να προσκυνήσετε στις εκκλησίες που θα συναντάτε, γιατί η μια είναι ομορφότερη από την άλλη. Στο Μέγα Λιβάδι θα πάτε οπωσδήποτε για να δείτε τα παλιά μεταλλεία και το μνημείο για τους μεταλλωρύχους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση του 1916. Επίσης δείτε το «νεοκλασικό» κτίσμα του 1869, που ήταν το Διοικητήριο της μεταλλευτικής εταιρείας. Το Μέγα Λιβάδι όμως είναι και το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Παραλίες
Δίπλα στο Λιβάδι ξεκινά μια μεγάλη αμμουδιά, που ονομάζεται Μικρό Λιβάδι ή Λιβαδάκια, από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, στην οποία θα πάτε περπατώντας. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε μια πιο ερημική παραλία, το Καράβι. Οι υπόλοιπες ακτές όπου θα απολαύσετε τα κρύα και πεντακάθαρα νερά της Σερίφου είναι η πολύ δημοφιλής Ψιλή Aμμος, που ψηφίστηκε ως μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης, η Συκαμιά -να ξέρετε πως όταν φυσάει νοτιάς, εκεί δεν σας πιάνει-, το Γάνεμα, η Βαγιά, ο Κουταλάς και ο Αυλόμωνας, σκορπισμένες σε όλες τις πλευρές του νησιού. Ήσυχες και ερημικές, είναι ιδανικές για χαλάρωση και διαθέτουν ταβερνάκια πάνω στην άμμο για να απολαύσετε φρεσκότατο ψάρι μετά το μπάνιο σας.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: