Οδησσός

Για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών πόλεων, η Οδησσός είναι μάλλον νεότατη. Ιδρύθηκε μόλις το 1794, όταν η Mεγάλη Αικατερίνη αποφάσισε πως η χώρα της χρειαζόταν ένα λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Η πρόοδος της πόλης, ωστόσο, ήταν ταχύτατη. Μέσα σε 100 χρόνια εξελίχθηκε σε σημαντικότατο εμπορικό, επιστημονικό και βιομηχανικό κέντρο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη σε σπουδαιότητα θέση ανάμεσα στις πόλεις της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μετά την Αγία Πετρούπολη, τη Μόσχα και τη Βαρσοβία. Για την ακρίβεια, μέχρι και το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και η Οδησσός βομβαρδίστηκε ανελέητα, η ιστορία της πόλης ήταν μια ιστορία συνεχούς ακμής.

Σήμερα, η Οδησσός είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας. Καταλαμβάνει περίπου 160 τ. χλμ., ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου σε 1,1 εκατ. -και διαρκώς αυξάνεται-, ενώ το πανεπιστήμιό της αποτελεί δημοφιλέστατη επιλογή για πολλούς νέους.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, η προνομιακή θέση της στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας, το ήπιο κλίμα της και ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της, ενώ ο πληθυσμός της αποτελείται από διάφορες εθνικότητες. Μ' αυτά και με άλλα, η Οδησσός, χρόνο με το χρόνο, «ανεβαίνει» τουριστικά. Οι κάτοικοί της έχουν κάθε λόγο να ατενίζουν το -τουριστικό τουλάχιστον- μέλλον τους με αισιοδοξία.

Οδηγός κινήσεων

Από το «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχουν απευθείας πτήσεις για την Οδησσό της Ουκρανίας μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη. Υπολογίστε ότι οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 370 ευρώ περίπου (μετ' επιστροφής, συμπεριλαμβανομένων των φόρων).

Για τις συναλλαγές σας στην Οδησσό θα χρησιμοποιήσετε το τοπικό νόμισμα, τα Hryvnia. Ενα ευρώ αντιστοιχεί σε 6,15 περίπου Hryvnia. Οι τιμές θα σας φανούν κάτι περισσότερο από συμφέρουσες. Για τις μετακινήσεις σας προτιμήστε τα ταξί - μια μέση διαδρομή 5 με 10 λεπτών θα σας κοστίσει κάτι λιγότερο από 50 λεπτά του ευρώ. Μόνο θυμηθείτε να δηλώσετε τον προορισμό σας στον οδηγό και να «κλείσετε» την τιμή της κούρσας πριν ξεκινήσει το αυτοκίνητο, προς... αποφυγήν παρεξηγήσεων!

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας, στην Οδησσό θα βρείτε ξενοδοχεία για κάθε τσέπη και κάθε γούστο. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι μπορείτε να βρείτε δίκλινο δωμάτιο σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων πληρώνοντας περίπου 60 ευρώ τη βραδιά.

Για το φαγητό ισχύει, σε γενικές γραμμές, ό,τι και για τα ξενοδοχεία: οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές ώστε να σας επιτρέπουν να επισκεφθείτε ακόμα και τα πολυτελή εστιατόρια, έστω και αν ταξιδεύετε με περιορισμένο budget.

Θυμηθείτε, τέλος, ότι τα αξιοθέατα στην Οδησσό βρίσκονται στο δρόμο, επομένως είναι... δωρεάν!

Αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Κατά μία ευρεία έννοια, ολόκληρη η Οδησσός είναι αξιοθέατη! Η πόλη φημίζεται για την αρχιτεκτονική της. Τα κτίρια που θα δείτε στους δρόμους της φέρουν από αναγεννησιακές έως και μπαρόκ επιρροές. Κατά ένα περίεργο τρόπο, ωστόσο, ακόμα και τα λιγότερο καλά διατηρημένα θα σας προκαλέσουν ένα αίσθημα νοσταλγίας παρά θλίψης. Περπατήστε άφοβα σε ολόκληρη την πόλη -τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλά- και φροντίστε η μνήμη της φωτογραφικής σας μηχανής να έχει αρκετό ελεύθερο χώρο! Και μόλις κουραστείτε κατευθυνθείτε προς τα ακόλουθα σημεία:

Ο δρόμος Deribasoskaya. Εκεί χτυπάει η καρδιά της παλιάς πόλης της Οδησσού. Ειδικότερα αυτήν την εποχή, που ο ήλιος... χαμογελάει στην Οδησσό, κόσμος περπατάει σε αυτόν το δρόμο, ψωνίζει στα μαγαζιά και κάθεται για καφέ στα τραπεζάκια που στήνονται στα πεζοδρόμια της Deribasoskaya. Aν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, ένα πρωινό σε αυτό το δρόμο θα σας βάλει στο κλίμα και θα σας κάνει να αισθανθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο ντόπιοι!

Τα σκαλοπάτια Ποτέμκιν. Tη φήμη τους τη χρωστούν στη συγκλονιστική σκηνή της ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Aϊζενστάιν, όπου η ανάσα των θεατών κόβεται κυριολεκτικά καθώς το καρότσι με το μωρό κατρακυλάει στα σκαλοπάτια. Στην κορυφή των σκαλοπατιών Ποτέμκιν βρίσκεται και η ολοκαίνουργια αποβάθρα της Οδησσού. Περπατήστε, στην ίδια περιοχή, κατά μήκος της λεωφόρου Primorskjj με τα κίτρινα τούβλα στις άκρες. Στο τέρμα αυτού του δρόμου θα βρείτε και το -προεπαναστατικό- κυβερνητικό μέγαρο, το οποίο είχε βομβαρδιστεί κατά λάθος το 1854 από βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα. Ακριβώς δίπλα στο παλάτι θα δείτε και μία μικρή πεζοδρομημένη γέφυρα, τη Tyoskin Most. Ενδέχεται να δείτε και κάποιο νιόπαντρο ζευγάρι να βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες, καθώς το μέρος είναι αγαπημένο σκηνικό των κατοίκων για τέτοιου τύπου φωτογραφίες.

Το παζάρι Privoz. Οσοι το έχουν επισκεφθεί, λένε ότι μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με τα τεράστια παζάρια της Κωνσταντινούπολης. Στην αγορά αυτή οι ντόπιοι αρέσκονται να λένε ότι μπορεί κανείς να βρεί τα πάντα: από εποχικά φρούτα, μέχρι πυρηνικές συσκευές! Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως παρά το... εκτεταμένο των πάγκων του, κυρίως θα βρείτε φαγώσιμα, εποχικά, τοπικά και μη.

Εξερεύνηση στις κατακόμβες. Κάτω από το έδαφος της Οδησσού απλώνονται περίπου 400 χλμ. από κατακόμβες. Στο πρόσφατο παρελθόν της πόλης, οι κατακόμβες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από επαναστάτες και ληστές, για ευγενείς ή όχι και τόσο σκοπούς. Σήμερα, είναι επισκέψιμες στο κοινό. Για να τις δείτε θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο Partisan Catacomb Bus που αναχωρεί καθημερινά από τον κεντρικό σταθμό τρένου της πόλης περίπου στις 10 το πρωί. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μισή μέρα και το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 1 περίπου ευρώ κατ' άτομο.

Οι παραλίες της Οδησσού. Αν ο καιρός σας το επιτρέψει, αξίζει τον κόπο να κατεβείτε μέχρι τις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι η Arkada (η πιο άρτια οργανωμένη απ' όλες τις παραλίες) και η Otrada. Σε καθεμία από τις δύο παραπάνω παραλίες, τις πολύ ζεστές μέρες θα δυσκολευτείτε να βρείτε χώρο για να απλωθείτε! Αν δε θέλετε να κολυμπήσετε ή να... κάνετε ηλιοθεραπεία, μια καλή και εξαιρετικά διαδεδομένη εναλλακτική λύση, είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο θαλάσσης - έναντι περίπου 50 λεπτών του ευρώ για μία ώρα.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΠΩΣ...

Ανάμεσα στους πολλούς και διάφορους αξιόλογους ανθρώπους των Tεχνών και των Γραμμάτων που επέλεξαν για σπίτι τους την Oδησσό, συγκαταλέγεται και ο Pώσος ποιητής Πούσκιν.

Μπορεί η πόλη να ιδρύθηκε επισήμως το 1794, ωστόσο πολλά στοιχεία μαρτυρούν ότι στο παρελθόν υπήρξε αποικία των αρχαίων Ελλήνων, ενώ κατά το 14ο αιώνα χρησίμευε ως κομβικό εμπορικό λιμάνι για τους Τατάρους της Κριμαίας.

Μέρος της γοητείας της η Οδησσός το χρωστά στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα: Ρώσοι, Ουκρανοί, Εβραίοι αλλά και Ελληνες ζουν αρμονικά, προσδίδοντας στην πόλη μια ιδιαίτερη κουλτούρα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/12/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: