Χριστούγεννα στο Τυρόλο

Φέτος αποφασίσαμε να σας ταξιδέψουμε σε ένα χιονοδρομικό «χωριό» της Αυστρίας, που πάντως δεν είναι μόνο για δεινούς σκιέρ. Ακόμα και αυτοί, που δεν επιθυμούν να ανέβουν στις πίστες μπορούν να ζήσουν και να βιώσουν ένα παραμύθι, που ασφαλώς θα θελήσουν να το ξαναζήσουν.

Μιλάμε για το Kitzbuhel, ένα πανέμορφο χωριό του Τυρόλο χτισμένο σε μια πλαγιά ιδανική για να περάσει κανείς Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά. Το χωριό αυτό-πάντα χιονισμένο αυτή την εποχή - το έχουν ανακαλύψει και πολλοί Έλληνες. Έτσι αν περπατήσει κανείς στον πεζόδρομο του χωριού, όπου καταλήγουν όλοι σε κάποια στιγμή της ημέρας , μπορεί να ακούσει ελληνικά και να συναντήσει ακόμα και γνωστούς. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Με δυο τρόπους μπορεί κανείς να φτάσει στο μαγευτικό αυτό μέρος, είτε αεροπορικώς μέσω Μονάχου - απέχει μόλις 2 ώρες χωρίς κίνηση από την γερμανική πόλη - είτε μέσω κάποιου αυστριακού αεροδρομίου, κατά προτίμηση του Σάλτσμπουργκ...

Φτάνοντας στο χωριό αυτό σου κάνει εντύπωση η ησυχία, που υπάρχει, αλλά και η γραφικότητα του τοπίου. Ρέματα χιονισμένα σμίγουν με παραδοσιακά αυστριακά σπίτια, όλα με ξύλινες στέγες. Κάποιες φορές το νερό από το χιόνι που λιώνει παγώνει και σχηματίζει σταλακτίτες και τότε βρίσκεσαι μπροστά στο υπερθέαμα που μόνη η φύση μπορεί να δημιουργήσει. Με το που φτάνεις σε υποδέχεται πάντα η θαλπωρή του ξενοδοχείου ή των πανσιόν, που μένεις . Αξίζει να πούμε ότι μπορεί κανείς να μείνει όχι μόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία (διαθέτουν σάουνα, πισίνα σολάριουμ κ.λ.π.) αλλά και στις πανσιόν , που δεν έχουν τις πολυτέλειες που προαναφέραμε , έχουν όμως καθαρά μεγάλα δωμάτια και πολλή γραφικότητα αφού οι περισσότερες από αυτές είναι χωμένες μέσα στα χιόνια, άλλες έξω από την πόλη και άλλες στην είσοδο της δεσπόζοντας στο τοπίο.

Για όσους επιλέξουν τα Χριστούγεννα για να επισκεφθούν το Kitzbuhel αξίζει να περάσουν από την χριστουγεννιάτικη αγορά του, που βρίσκεται στο κέντρο και ξεστήνεται το βράδυ της παραμονής. Εκεί μπορεί κανείς να αγοράσει διακοσμητικά για το δέντρο, αλλά και να απολαύσει το ζεστό κρασί, που θα τον κεράσουν. Τα πράγματα γίνονται τόσο απλά εκεί μέσα στα χιόνια , αφού σμίγουν άγνωστοι πρόθυμοι, πάντως να ανταλλάξουν έναν καλό λόγο. Μην ξεχάσετε επίσης να παρακολουθήσετε και την λειτουργία στην Μητρόπολη του χωριού το βράδυ των Χριστουγέννων. Χορωδία και μια μικρή ορχήστρα ψάλλει στο καμπαναριό! Το εντυπωσιακό είναι ότι μικρά κεράκια φωτίζουν μέσα στο χιόνι τα μνήματα, που παραδοσιακά βρίσκονται έξω από την στολισμένη εκκλησία. Το όλο σκηνικό δημιουργεί μια ονειρική ατμόσφαιρα και περπατώντας στα στενά δρομάκια, πλακόστρωτα τα περισσότερα, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια φανταστική χώρα.

Για τους σκιέρ το μέρος είναι ιδανικό, επίσης. Πίστες για όλες τις δυνατότητες, αλλά και σχολές για μικρούς και μεγάλους περιμένουν με υπομονή τους επισκέπτες. Μπορεί κανείς να νοικιάσει εξοπλισμό σε καταστήματα έξω από τις πίστες , αλλά και να ζητήσει τη βοήθεια δασκάλων του σκι. Από την άλλη πλευρά αν είσαι τυχερός μπορείς να κάνεις σκι βλέποντας τον ήλιο να βυθίζεται στις πλαγιές και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο.

Φαγητό μπορείς να βρεις παντού. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν φαγητό γκουρμέ, αλλά και οι μπυραρίες μέσα στο χωριό είναι καλές και με προσιτές τιμές. Εμείς φάγαμε στην Zucrug και ευχαριστηθήκαμε πολύ. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ονειρεμένο πιάτο, σνίτσελ από βοδινό, έξω από το χωριό, περίπου μισή ώρα , στην πασίγνωστη φάρμα με τις αγελάδες. Τρως το πιάτο σου βλέποντας τες μέσα από κρύσταλλα, καλά προστατευμένα.

Αν μπορεί κανείς να ψωνίσει; Τα καλύτερα και πολύ φθηνά. Αξίζει το κόπο να ψωνίσουμε εσώρουχα, είναι γνωστά τα βαμβακερά της Αυστρίας, αλλά και φθηνό αθλητικό εξοπλισμό, κυρίως για σκι. Υπάρχουν πάντως ονειρεμένα καταστήματα με είδη σπιτιού σε προσιτές τιμές. Καταπληκτικές μπότες με αληθινή γούνα σε λογικές τιμές σε σχέση με την Ελλάδα!

Τον καλύτερο καφέ στο χωριό τον πίνει κανείς στον πεζόδρομο, είτε στη σοκολατερία, δίπλα στο καζίνο, είτε στο ξενοδοχείο “zu tenne”. Υπάρχει γκαλλέρια και πολλή ευγενική φιλοξενία από μια παραδοσιακή τυρολέζικη επιχείρηση. Τα γλυκά απολαύστε τα, αξίζει τον κόπο.

Ο στολισμός στο χωριό είναι διακριτικός, χωρίς πολλά λαμπιόνια και κακόγουστα χρώματα. Τα δέντρα-πάντα φυσικά- αγοράζονται και στολίζονται, την Παραμονή των Χριστουγέννων. Τα μικρά καταστήματα με τα στολίδια και τις υπέροχες χειροποίητες χριστουγεννιάτικες μπάλες σας περιμένουν . Όπως και το όνειρο , που μόνο αν επισκεφθείτε το μικρό αυτό τυρολέζικο χωριό, θα το ζήσετε!

Την Πρωτοχρονιά σκιέρ με πυρσούς πραγματοποιούν μια ιδιόρρυθμη λαμπαδηδρομία, κατηφορίζοντας από τις πίστες. Το θέαμα είναι ανεπανάληπτο!

(πηγή: www.fe-mail.gr, 4/12/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: