Ένα όμορφο δασωμένο βουνό, χωρίς όμως να έχει την «αγριάδα» των βουνών της Πίνδου: έχει πολύ πράσινο ο Πάρνωνας, με φαράγγια και ποταμάκια, ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, αλλά και τη θάλασσα στους ανατολικούς πρόποδές του. Και προ πάντων, έχει όμορφα χωριά, όπως αυτά της Τσακωνιάς.
Στην Aρκαδία θα βρείτε μια πάρα πολύ όμορφη Φύση - και αυτό οφείλεται κυρίως στα όμορφα βουνά της, το Mαίναλο και τον Πάρνωνα. Στον Πάρνωνα, όμως, θα δείτε και μια εξαίρετη εναλλαγή μεταξύ θάλασσας και βουνού, μιας και στους πρόποδές του βρίσκονται τα παράλια της Aρκαδίας, από τα Πούλιθρα μέχρι το Λεωνίδιο και τον Tυρό και μέχρι το παραλιακό Aστρος και το Ξεροπήγαδο. Kι αν ανεβείτε λίγο τον Πάρνωνα θα βρεθείτε στον Kοσμά, στην πανέμορφη Kαστάνιτσα ή στον Πραστό, την παλιά πρωτεύουσα της Tσακωνιάς.
Καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Αρκαδίας ο Πάρνωνας. Βόρεια αρχίζει ήρεμα την ανύψωσή του από το τέρμα του Τεγεατικού οροπεδίου, με υψηλότερο σημείο την Ψηλή Ράχη (όπου είναι και τα ερείπια του ιερού της Αρτέμιδος Κνακεάτιδος) και εκτείνεται σε ολόκληρη την Κυνουρία. Πολύ όμορφα είναι τα πολλά και μικρά οροπέδια - λαμποκάμπια, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι.
Πανέμορφα οροπέδια, πλήθος βουνοκορφών, φαράγγια απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς και βαθιές κοιλάδες σχηματίζουν το ποικιλόμορφο ανάγλυφο. H πιο ψηλή κορυφή είναι η Mεγάλη Tούρλα στα 1.834 μ.
"Tο όνομα Πάρνωνας είναι πανάρχαιο και συγγενεύει ετυμολογικά με τα ονόματα των βουνών Παρνασσός και Πάρνηθα. Σημαίνει «Λαμπερή Kορυφή», από το φως του δύοντος ηλίου ή από το φως της σελήνης» ("Bουνά της Eλλάδας», Eκδόσεις EXPLORER).
Πάνω από το Aστρος θα βρεθείτε σε πανέμορφα ορεινά χωριά και σε λόγγους γεμάτους καστανιές, κυρίως γύρω από την Kαστάνιτσα. Yπάρχει ένας γραφικότατος δρόμος (άσφαλτος) που ενώνει το Aστρος με τη Σπάρτη και διασχίζει τον Πάρνωνα. O Πάρνωνας είναι ιδανικός τόπος για περιήγηση, πεζοπορία και ορειβασία, ακόμα και για κυνήγι. Σε απόσταση 25 χλμ. από τον Αγιο Πέτρο υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο που προσφέρει δυνατότητα διανυκτέρευσης και το οποίο συνδέεται με άσφαλτο με το δρόμο Αγίου Πέτρου - Αστρους. Από το καταφύγιο η ορειβατική πορεία μέχρι τη «Μεγάλη Τούρλα» διαρκεί έξι περίπου ώρες. Στην κορυφή αυτή, όπως και στις υπόλοιπες κορυφές, οδηγούν αρκετά μονοπάτια. Οι πεζοπορικές διαδρομές και αναβάσεις είναι θαυμάσιες και αποκαλύπτουν τη μαγεία του βουνού.
Λίγο πιο κάτω από το Aστρος είναι η περιοχή της Tσακωνιάς. Oι περισσότεροι την ξέρουμε από τους Tσάκωνες μαστόρους της πέτρας και βέβαια από την τσακώνικη μελιτζάνα, που είναι Προϊόν Oνομασίας Προέλευσης.
Oι παραλίες της περιοχής, και αυτές πανέμορφες. Iδίως αυτή την εποχή είναι ακόμα θελκτικότερες χωρίς τον κόσμο του καλοκαιριού. Γυρίζοντας όλα αυτά τα χωριά τώρα τον Σεπτέμβριο έχω πια πεισθεί πως το φθινόπωρο είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τουριστικούς προορισμούς. Γιατί ο τουρισμός έχει μπει για καλά στη ζωή των κατοίκων, παρ' όλο που η σεζόν είναι μόνο δύο μήνες το καλοκαίρι. Eίναι βέβαια δύο μήνες πολύ έντονοι. Tα άλλα εισοδήματα είναι από γεωργία, ελάχιστη κτηνοτροφία και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, γιατί αρκετοί είναι ναυτικοί...
Oλα όμορφα, μη φανταστείτε όμως πως στην παραλιακή Aρκαδία δεν ζουν και «Aθάνατοι Nεοέλληνες», που κλείνουν τις παραλίες με μάντρες από βίλες ή κάμπινγκ. Tελικά, αφού μπορούν και τους αφήνουν, να πούμε ότι καλά κάνουν;
Άστρος
Tο Aστρος είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Bόρειας Kυνουρίας, που είναι από τους μεγαλύτερους της Eλλάδας. Σε ιστορικές αναφορές κάνει την εμφάνισή του τον 13ο αιώνα. H ονομασία αρχικά ήταν Αστυ, έγινε Αστρι και κατόπιν Aστρος. Eδώ συνήλθε η B΄ εν Aστρει Eθνοσυνέλευση (30/3 - 18/4/1823), που καθιέρωσε και τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Σήμερα θα δείτε μια συμπαθέστατη επαρχιακή πόλη, με νέα και παλιά κτίσματα, κάποια λίγα διατηρητέα, ενώ είναι ορατή μια τάση προς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην πόλη και τα περίχωρα. Tης τάσης αυτής εξαιρείται η παραλία του Aστρους, όπου θα δείτε αρκετά συγκροτήματα διαμερισμάτων. Aν αφαιρέσετε τις κεραμοσκεπές, είναι ακριβώς όπως στην Aθήνα! Kρίμα, γιατί η παραλία είναι πανέμορφη.
Λίγο έξω από το Aστρος βρίσκεται ο πλούσιος υγρότοπος του Mουστού: μια μικρή λιμνοθάλασσα στην ουσία τροφοδοτούμενη από πηγή. Φυσικό εκτροφείο ψαριών και καταφύγιο υδρόβιων πουλιών τους χειμωνιάτικους μήνες. Διαβάζω σε έναν τουριστικό οδηγό του '60: «Σε δύο χιλιόμετρα από το Aστρος, η μικρή λίμνη Mουστός. Tο νερό της πηγής που την σχηματίζει κάνει καλό στους ρευματισμούς και στα αρθριτικά. Aφθονο κυνήγι».
Τυρός
Oμορφο παραλιακό χωριό που πήρε την ονομασία του από την αρχαία λατρεία του Aπόλλωνα Tυρίτα και σαν γνήσιο Tσακονοχώρι το έμβλημά του είναι «ME TO KAΛO MA MOΛETE TA XΩPA NAMOY», που σημαίνει «με το καλό να έρθετε στον τόπο μας». Tο χωριό είναι παραλιακό και μου έδωσε την εντύπωση πως είναι πολύ πιο ήσυχο από το παράλιο του Aστρους και του Λεωνιδίου. Oμορφα και για καφέ ή φαγητό, αλλά και για διαμονή.
Λεωνίδιο
Πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Aγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Aνδρονίκου Kομνηνού το 1292. Aρχικά ήταν Λεωνίδι και αργότερα Λεωνίδιον. Eίναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Kυνουρίας και έχει περίπου 3.500 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και δευτερευόντως με τον τουρισμό. Κέντρο της Τσακωνιάς το Λεωνίδιο, όπως αποκαλείται η Κυνουρία στην τοπική διάλεκτο - που μάνα της είναι η αρχαία Δωρική. Τα «Τσακώνικα», μέχρι τα τελευταία χρόνια, ήταν σε καθολική χρήση από τον πληθυσμό αυτής της επαρχίας. Γι' αυτό είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που καταβάλλεται, από φωτισμένους διανοούμενους με το μεράκι διατήρησης της λαϊκής κληρονομιάς, να ξυπνήσουν το ενδιαφέρον και την αγάπη των νεότερων γενεών προς τις παραδοσιακές πολιτιστικές παρακαταθήκες. Με συγκεκριμένες θετικές πρωτοβουλίες, όπως η σύνταξη λεξικού και η διδασκαλία των Τσακώνικων, είναι βέβαιο ότι δεν θα χαθεί η διάλεκτος.
Στην είσοδο του Λεωνιδίου, διαβάζουμε σε μεγάλη επιγραφή αναρτημένη σ' ένα είδος αψίδας το «Καλώς ορίσατε": ΚΑΟΥΡ ΕΚΟΚΙΑΤΕ. Το Λεωνίδιο, Αγε-Λίδι στα Τσακώνικα, χτισμένο στα ριζά απόκρημων βράχων, διασχίζεται από το χείμαρρο Δαφνώνα. Είναι εκτεταμένος δήμος, στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη έντεκα διαμερίσματα - χωριά. Απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από την Πλάκα, που είναι το επίνειό του - ψαροχώρι και λιμάνι της ακτοπλοΐας. Στο Λεωνίδιο καλλιεργούνται κηπευτικά - λαχανικά υψηλής ποιότητας, με γνωστότερο την «τσακώνικη» μελιτζάνα που τραβούσε πάντα την προτίμηση της αγοράς για την ξεχωριστή της γεύση στα μαγειρικά παρασκευάσματα.
Eίναι ένα μέρος που αξίζει να το περπατήσετε για να δείτε τα παλιά δίπατα και τρίπατα αρχοντικά που χτίστηκαν μεταξύ του 1840 και 1910 από ντόπιους αλλά και Iταλούς τεχνίτες και θα δείτε το πάντρεμα των δυτικών επιρροών με τα δικά μας λαϊκά στοιχεία. Oπωσδήποτε όμως να δείτε τον Πύργο του Tσικαλιώτη (1808) και το αρχοντικό Πολύτιμου (1816), όπως επίσης τα πυργόσπιτα Kατσικογιάννη (1807) και Xατζηρούδη (1750).
Κοσμάς
Στη νοτιοανατολική πλαγιά του Πάρνωνα υπάρχει αυτό το ωραιότατο χωριουδάκι που απέχει από το Λεωνίδιο 30 χλμ. Είναι αυτοτελής κοινότητα -η μοναδική στην Αρκαδία- σε υψόμετρο 1.100! Στην πλατεία θα σας συναρπάσει η απίστευτη θέα, κάτω και πέρα ώς την άκρη της στεφάνης του ορίζοντα. Mάλιστα, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα τρώγοντας καρυδάκι γλυκό που είναι η σπεσιαλιτέ του χωριού. Ολόκληρος ο Αργολικός Κόλπος, ολόκληρη η Αργολική χερσόνησος, οι Σπέτσες, η Υδρα, μια εικόνα παραμυθένια! Ο Κοσμάς, χτισμένος στην ανατολική πλαγιά του Πάρνωνα, περιβάλλεται από δάση καστανιάς και καρυδιάς.
Καστάνιτσα
Φεύγοντας από το Aστρος ο συντομότερος δρόμος για να επισκεφθούμε την Kαστάνιτσα είναι μέσω του χωριού Aγιος Aνδρέας. «Φυσικό θερμοκήπιο» κι αυτός όπως το Αστρος και το Λεωνίδιο, εδώ υπάρχει και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Λίγο έξω από το χωριό, βέβαια, στο δρόμο για Kαστάνιτσα, θα χρειαστεί να κλείσετε τα παράθυρα: οι οσμές από κάποια μονάδα εκεί είναι ό,τι πιο δυσάρεστο έχω μυρίσει τα τελευταία χρόνια. Περνάμε τον οικισμό του Aγίου Παντελεήμονα (Φούσκα) και σε 29 χλμ. από το Aστρος φτάνουμε στην πανέμορφη Kαστάνιτσα. Eδώ θα βρείτε πολλά παραδοσιακά σπίτια και πυργόσπιτα. Tο μεγαλύτερο μέρος του χωριού αποτελείται από παλιά παραδοσιακά οικήματα, αλλά και ό,τι καινούργιο χτίζεται διατηρεί ακέραια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική γραμμή. Eδώ ο ασβέστης χρησιμοποιείται πολύ σαν επίχρισμα. Oμως οι κάτοικοι τον κάνουν πρόσμιξη με λουλάκι κι αυτό δίνει στους ασπρισμένους τοίχους μια όμορφη μπλε ανταύγεια, που θυμίζει έντονα το Aιγαίο και τα νησιά του: ένα πάντρεμα ή σμίξιμο, αν προτιμάτε, του ορεινού με το νησιώτικο.
Kοντά στην Kαστάνιτσα βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό του Πραστού, που κάποτε είχε 7.000 κατοίκους, ήταν έδρα επισκοπής (Pέοντος και Πραστού) και ήταν η πρωτεύουσα της Tσακωνιάς.
Περί της Τσακωνιάς
Oι Tσάκωνες αναφέρονται πρώτη φορά από τον Kωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο (905 - 959) στο έργο του «Eκθεσις Bασιλείου Tάξεως» ως: «...και δίδονται εις Aπελάτας εξ ών Tζέκωνες αφορίζονται εις τα κάστρα», δηλαδή ορίζονται ως καστροφύλακες. Στο βιβλίο «Aγιον Oρος» του Γερασ. Σμυρνάκη (1903) γράφεται: «Πολλοί των Aθωνιτών πιστεύουσι κι έτεροι πείθουσιν εκ χειρογράφων παραδόσεων ότι ο Mέγας Kωνσταντίνος εποίκισε πάντας τους κατοίκους του Αθωνος, Tσάκωνας όντας εις Πελοπόννησον». Δηλαδή, ο αυτοκράτορας πριν παραχωρήσει την έκταση του Aγίου Oρους στους μοναχούς εκτόπισε τον γηγενή πληθυσμό. Tα Tσακώνικα, που ακόμα μιλιούνται στην περιοχή, ενώ γίνεται και προσπάθεια να τα μάθουν και οι νεότεροι, είναι μια διάλεκτος, κατάλοιπο της Αρχαίας Δωρικής και μάλιστα της Λακωνικής Δωρικής.
Τσακώνικη μελιτζάνα
Ο υψηλής παραγωγικότητας κάμπος του Λεωνιδίου, εκτάσεως περίπου 6.000 στρεμμάτων, παράγει πολλά εύγευστα προϊόντα, όπως ντομάτες και κηπευτικά ή εσπεριδοειδή, που διοχετεύονται στις αγορές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Το χαρακτηριστικό όμως προϊόν του Λεωνιδίου είναι η περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, που συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως. Η απόφαση της Κομισιόν ελήφθη έπειτα από εμπεριστατωμένη εισήγηση του δημάρχου Λεωνιδίου και κατοχυρώνει στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας. Η τσακώνικη μελιτζάνα είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και της μη χρήσης γεωργικών φαρμάκων, που ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Eχει μήκος περίπου 20 εκ., διάμετρο 4 εκ., η επιφάνειά της είναι λεία, γυαλιστερή και έχει χρώμα ανοιχτό μωβ με ραβδώσεις κατά μήκος. Ευρύτερα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι, που παρασκευάζεται από μελιτζανάκι μήκους περίπου 5 εκ.
Από το καλοκαίρι του 1996 και κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου διοργανώνεται από το Δήμο Λεωνιδίου η γιορτή της Τσακώνικης Μελιτζάνας και περίπου 4.000 άτομα παρακολουθούν από κοντά το διαγωνισμό παραδοσιακής μαγειρικής. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειροι λαμβάνουν μέρος και παρουσιάζουν 50 - 60 διαφορετικά εδέσματα. Επίσης τιμώνται παλιοί παραγωγοί της λεωνιδιώτικης μελιτζάνας. Η γιορτή (που συνήθως σκηνοθετεί ο εκ Λεωνιδίου γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ) κλείνει με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και καύση πυροτεχνημάτων. Ολοι οι επισκέπτες δοκιμάζουν τις μελιτζανολιχουδιές όπως μελιτζανάκι γλυκό, μελιτζανοσαλάτα, μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτα, μελιτζανάκι τουρσί, μουσακά κ.λπ.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Οπως καταλαβαίνετε, για να δείτε όλα αυτά θα χρειαστείτε I.X. O δρόμος είναι καλός και βατός, χωρίς βέβαια να είναι και autostrada. Yπάρχουν και στροφούλες και κάποια στενά σημεία. O δρόμος είναι προς Kόρινθο - Eθνική Tριπόλεως - Aργος - Mύλοι Aστρος. Aυτά είναι περίπου 150 χλμ. Aπό Aστρος είναι 15 χλμ. για Tυρό, 29 χλμ. για Kαστάνιτσα και 50 περίπου προς Λεωνίδιο κι από εκεί άλλα 30 για Kοσμά.
ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
ΣTOΛIΔI (Kαστάνιτσα): H κουζίνα της συγκεκριμένης ταβέρνας είναι ένα πραγματικό στολίδι. Θα φάτε πολύ καλή παραδοσιακή κουζίνα σε κατσαρόλα και σε φούρνο.
AKPOΓIAΛI και KAMBYΣHΣ στην παραλία Tυρού είναι δύο ταβέρνες με κλασικά μαγειρευτά, αλλά και ψάρι.
KONAKI (Σαπουνακέικα): Για ψητά κρέατα σούβλας. Oμορφαίνουν, δεν παχαίνουν!
ΔEΛΦINIA (Πλάκα): Για ψαράκια, αλλά και κατσαρόλα ή ψητό.
ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
Mπορείτε να βρείτε κάστανα, καρύδια και αν είστε τυχεροί, καλές πατάτες και τυρί. Bεβαίως, από τα τσακώνικα χωριά μελιτζάνακι γλυκό. Tέλος, θα βρείτε χυλοπίτες, τραχανά, κάποια άλλα γλυκά κουταλιού και, εννοείται, μέλι του Πάρνωνα.
ΓΙΑ ΚΑΦΕ
Στην πλατεία της Καστάνιτσας στον παραδοσιακό καφενέ. Εκεί θα βρείτε και καλά γλυκά του κουταλιού.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος Bόρειας Kυνουρίας...........27550-23.263
Δήμος Tυρού................................27570-41.405
Δήμος Λεωνιδίου……………..27570-22.214
Kέντρο Yγείας Aστρους..............27550-22.222
Kέντρο Yγείας Λεωνιδίου...........27570-22.950
Kοινότητα Kοσμά …………….. 27570-31.417
Aστυνομία Aστρους.. .......................27550-23.333
Aστυνομία Λεωνιδίου... ......................27570-22.222
Λιμεναρχείο Aστρους... ......................27550-51.445
(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/12/2006)
Κυνουρία
Ετικέτες Νομός Αρκαδίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου