Σιγκαπούρη

Συναρπαστική, εξωτική, μυστηριώδης, εντυπωσιακή... Έτσι τη χαρακτηρίζουν όσοι έχουν την τύχη να την επισκεφτούν!

Στο χάρτη θα δείτε μια μικρή κουκκίδα (μόλις 625 τ. χλμ., με 3 εκατ. κατοίκους) κάτω από τη Μαλαισία. Αυτή είναι η Σιγκαπούρη, το «λιοντάρι της Ινδοκίνας» και δεύτερο σε κίνηση λιμάνι του κόσμου! Με τα χιλιάδες χρώματα, τις γραφικές συνοικίες και τα πλωτά σπίτια δίπλα στους τεράστιους ουρανοξύστες! Κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι αυτό το μικρό νησάκι θα εξελισσόταν σε έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της Ασίας. Το ανακάτεμα του δυτικού τρόπου ζωής με τον ασιατικό πολιτισμό θα σας καταπλήξει. Και θα καταλάβετε γιατί της έχει αποδοθεί ο τίτλος «Πόλη των εκπλήξεων».

Η πρώτη εντύπωση
Με το που θα φτάσετε θα σας εντυπωσιάσει το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Changi, ένα από τα πιο μεγαλύτερα στον κόσμο. Η ίδια η Σιγκαπούρη είναι κοσμοπολίτικη και ταυτόχρονα μυστηριακή, ενώ θα διαπιστώσετε ότι λάμπει από καθαριότητα! Θα μετακινηθείτε με το μετρό. Αλλά αν προτιμήσετε το αυτοκίνητο, θα έχετε μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη. Το κυκλοφοριακό είναι... άγνωστη λέξη!

Τα αξιοθέατα
Το Padang είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Τα απομεινάρια της αποικιακής περιόδου βρίσκονται στο «ιστορικό προάστιο». Τα περισσότερα διοικητικά κτίρια χρονολογούνται από την εποχή που η Σιγκαπούρη ήταν ακόμη αποικία των Άγγλων. Τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στο νεοκλασικό Δημαρχείο. Εκεί κοντά θα βρείτε και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Αντωνίου. Φυσικά υπάρχουν κάμποσα τζαμιά, καθώς και ναοί ινδουιστών και βουδιστών. Ένας από τους παλαιότερους και πιο εντυπωσιακούς είναι ο ναός Sri Mariamman.

Δίπλα στο ποτάμι υπάρχει το Empress Place Museum, που πλέον έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Στην αποβάθρα θα δείτε το μνημείο του σερ Raffles (ο Άγγλος που οραματίστηκε τη Σιγκαπούρη ως οικονομικό κολοσσό). Από εκείνο το σημείο η θέα είναι καταπληκτική! Σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει και η γέφυρα Cavenagh, που κατασκευάστηκε στη Σκοτία.

Στο Merlion Park υπάρχει ένα άγαλμα λιονταριού - σύμβολο πλέον της πόλης. Οι περισσότεροι ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν στην πλατεία Raffles και στη Shenton Way, όπου βρίσκεται και το οικονομικό κέντρο της πόλης. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια είναι το Gateway, ο διπλός ουρανοξύστης του αρχιτέκτονα I.M. Pei (ο Ιάπωνας που έφτιαξε την πυραμίδα του Λούβρου). Ο Pei έχει σχεδιάσει αρκετά ακόμη από τα πρωτοποριακά κτίρια της πόλης. Η πλούσια πολιτιστική παράδοση της Σιγκαπούρης αναδεικνύεται από ένα σωρό μουσεία: ναυτικά, αρχαιολογικά, εθνικά...

Τεράστια πάρκα
Από πράσινο, άλλο τίποτα! Εξωτικοί κήποι, υπέροχα πάρκα, τροπικά φυτά και δέντρα παρεμβάλλονται ανάμεσα στις σύγχρονες κατασκευές και δίνουν πιο ανθρώπινο χαρακτήρα στην πόλη. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη είναι το Fort Canning Park πάνω στο λόφο. Στη βάση του λόφου επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο βοτανικός κήπος, ο ζωολογικός κήπος, ο κήπος Mandai με τις ορχιδέες, το Jurong Park και το πάρκο με τους κροκόδειλους είναι οι ατραξιόν του ταξιδιού.

Γραφικές συνοικίες
Η Σιγκαπούρη έχει τη δική της Chinatown, τη Little India και την Arab Street. Στην Chinatown θα βρείτε δεκάδες μαγαζάκια με μυρωδικά, βότανα, βεντάλιες και πορσελάνες. Στη Little India θα σας συνεπάρει η μυρωδιά των μπαχαρικών και του γιασεμιού. Τα καταστήματά τους ξεχειλίζουν από παραδοσιακά κοσμήματα, ασημικά, υφάσματα και αρώματα. Αρκετά κοντά βρίσκεται και η Arab Street. Παλιά ήταν το κέντρο για τους εμπόρους από τη Μέση Ανατολή. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο μερικά μαγαζιά με καλάθια, χαλιά και υφάσματα. Στην περιοχή δεσπόζει το τζαμί Sultan με το χρυσό θόλο, το μεγαλύτερο τζαμί της Σιγκαπούρης.

Εκδρομές
Η χώρα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χιλιάδων μικρών νησιών. Επισκεφθείτε μερικά από αυτά είναι γεμάτα πάρκα, μουσεία και μνημεία, μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Η τοπική κουζίνα ανακατεύει ασιατικά πιάτα. Πολλά εστιατόρια θα συναντήσετε στην Clarke Quay. Το καλύτερο είναι το Xin Cuisine στο ξενοδοχείο Concorde. Για θαλασσινά να πάτε στα: Changi Floral Mile Seafood και Orchard King Prawn Restaurant. Για σούσι, στο Keyaki. Στο Her Sea Palace θα δοκιμάσετε ινδονησιακές νοστιμιές και στο Saigon θα πάρετε μια καλή γεύση από Βιετνάμ.

Το Boat Quay είναι η περιοχή της ψυχαγωγίας. Ναός της διασκέδασης είναι και το κλαμπ Zook. Τα περισσότερα μπαρ βρίσκονται στην Orchard, αλλά μια βόλτα στην πόλη μπορεί να είναι εξίσου διασκεδαστική!

Στην Orchard Road βρίσκονται τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα. Αξίζει να επισκεφτείτε το Takashimaya, αλλά και τα: Atria, Forum Galleria, Plaza, OG, St Michael's. Πανέμορφα μεταξωτά θα πάρετε από τα Asher Fabrics, China Silk House και Malaya Silk Store, ενώ χρυσαφικά από τα: Je t' aime, Bits & Pieces και Asian jewellery. Μην ξεχνάτε, τέλος, τα πάμφθηνα ηλεκτρονικά είδη.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: