Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας: Συνδυάζει βουνό & θάλασσα

Μέσα στο πράσινο και με άρτια τουριστική υποδομή, η υπέροχη αυτή περιοχή προσφέρεται για φθινοπωρινές εξορμήσεις.

Ό,τι καιρό κι αν κάνει, όποια διάθεση -καλοκαιρινή ή φθινοπωρινή- κι αν έχετε, η ­Ολυμπιακή Ακτή ή Παραλία της Πιερίας είναι ένας ιδανικός τόπος για να περάσετε ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο γεμάτο με ποικίλες δραστηριότητες. Στην καρδιά του Νομού Πιερίας, σε απόσταση αναπνοής από την Κατερίνη, μπροστά σε χρυσαφένιες αμμουδιές για να δροσίζεστε (αν κάνει ακόμη ζέστες) και με τον επιβλητικό Όλυμπο να υψώνεται πλάι σας, με γραφικά χωριά, καταπράσινα δάση, επιβλητικές βουνοκορφές και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, η περιοχή αυτή δικαίως χαρακτηρίζεται ως η ελληνική Ριβιέρα, και είναι απίθανο να μην ικανοποιήσει όλα τα γούστα, ακόμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Δάση και παραλίες
Ξεκινήστε με μία σύντομη γνωριμία με την Κατερίνη. Σε απόσταση μόλις 7 χλμ. βρίσκεται το πανέμορφο Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας, όπου αξίζει να κάνετε μια βόλτα. Ο Δήμος Παραλίας αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Περίσταση, την Καλλιθέα και την Παραλία. Εδώ θα απολαύσετε τις αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Κάνοντας τη βόλτα σας θα δείτε ότι η περιοχή έχει μια θαυμάσια τουριστική υποδομή που σας δίνει τη δυνατότητα για πολλά σπορ, αγορές και διασκέδαση. Σε απόσταση 27 χλμ. βόρεια της Κατερίνης θα συναντήσετε τον παραθαλάσσιο οικισμό του Μακρύγιαλου, με επίσης υπέροχες παραλίες και πεντακάθαρα νερά. Εκεί κοντά βρίσκεται άλλος ένας αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος: η αρχαία Πύδνα, που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του μακεδονικού βασιλείου. Δίπλα της εκτείνεται ένας οικολογικός παράδεισος, ο υδροβιότοπος των Αλυκών Κιτρούς.

Εκδρομές
Σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Κατερίνης βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον, που αποτελούσε στην αρχαιότητα ιερό κέντρο της Μακεδονίας. Μετά το Δίον θα επισκεφθείτε το γραφικό Λιτόχωρο, μια όμορφη πόλη χτισμένη στην πλαγιά του Ολύμπου, με παλιά πέτρινα σπίτια, που αποτελεί αφετηρία των ορειβατικών εξορμήσεων προς τις κορυφές. Θα πάτε στο φαράγγι του Ενιππέα, όπου θα βρεθείτε σε ένα μαγευτικό σκηνικό της φύσης, με τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο να σχηματίζουν μικρές λίμνες που καταλήγουν σε υπόγειες καταβόθρες. Στις θέσεις Άγιος Ιωάννης, Προφήτης Ηλίας και Πριόνια θα συναντήσετε τουριστικά περίπτερα όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε. Στην ­ορεινή Πιερία, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, σας περιμένει μια σειρά παραδοσιακών οικισμών: η Παλιά Σκοτίνα, οι Παλαιοί Πόροι, ο Άγιος Δημήτριος, το Ελατοχώρι, ο Κολινδρός και η Μόρνα. Στο δρόμο θα συναντήσετε πάμπολλα ξωκλήσια και μοναστήρια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας στην Κονταριώτισσα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Οδικώς η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 75 χλμ. (ΚΤΕΛ, τηλ.: 2310-55428), ΟΣΕ (τηλ.: 2310-517517). Από την Αθήνα θα κάνετε περίπου 440 χλμ. (ΚΤΕΛ: 210-8317059 και ΟΣΕ: 210-5297777).

Διαμονή: Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικά ­αναφέρουμε τα ξενοδοχεία: Mediterranean (τηλ.: 61993), Argo (τηλ.: 61334), Ηιώνη (τηλ.: 61223), Platon (τηλ.: 62525) και Avra (τηλ.: 61474). Επικοινωνήστε με την Ένωση Ξενοδόχων και το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας στο τηλ.: 61310.

Χρήσιμα (Κατερίνη): Κωδικός κλήσης: 23510 Αστυνομία: 46623 Δήμος: 69400 Τουριστικές πληροφορίες: 61310
ΚΤΕΛ Κατερίνης: 23313

Φαγητό: Στην Ολυμπιακή ­Ακτή θα βρείτε πολλές ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα για φρέσκο ψάρι. Όσο ανηφορίζετε, το γεύμα σας θα περιλαμβάνει νοστιμότατα κρέατα σχάρας. Ο Γιώργος, το Κουτούκι του Νικόλα, ο Μπάμπης είναι μερικές προτάσεις στην Παραλία. Στο Φως δοκιμάστε τα γλυκά.

Διασκέδαση: Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου, που φιλοξενεί στο αρχαίο θέατρο του Δίον και στο κάστρο του Πλαταμώνα αξιόλογα μουσικά και θεατρικά σχήματα. Στην Παραλία θα βρείτε πολλά ωραία μπαράκια.

(πηγή: www.7merestv.gr, 3/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: