Φιγάλεια - Νέδα: Θηλυκός πειρασμός

Η Φιγάλεια με τον καταπληκτικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και η Νέδα, το πανέμορφο ποτάμι με τα ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα, θα σας προσφέρουν μια εκδρομή μάθησης και περιπέτειας. Προτού εξορμήσετε σταθείτε λιγάκι στην Κυπαρισσία. Περπατήστε στην παλιά πόλη, με το βυζαντινό κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου που περιστοιχίζεται από πανύψηλα κυπαρίσσια.

Η Φιγάλεια
Υπήρξε με το όνομα αυτό από την αρχαιότητα. Φτάνοντας θα δείτε μερικά τούρκικα σπίτια και δύο τζαμιά. Στις αρχαίες Βάσσες, κοντά στην Ανδρίτσαινα, σε υψόμετρο 1.130 μ. και μέσα σε άγριο τοπίο προβάλλει ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Κατασκευάστηκε από το γνωστό μας Ικτίνο και διακρίνεται για τη μοναδική αρμονία του με την τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος, ίσως επειδή για την ανέγερσή του χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ντόπια υλικά. Ο ναός είναι πάρα πολύ καλά διατηρημένος και θεωρείται μοναδικό μνημείο παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Περνώντας από την καταπράσινη Ανδρίτσαινα σταθείτε να ξαποστάσετε στην κεντρική πλατεία που τη σκεπάζει ένας τεράστιος πλάτανος και περπατήστε στα δρομάκια της.

Διασχίζοντας τη Νέδα
Από τη Φιγάλεια ξεκινά το μονοπάτι για το πέρασμα της Νέδας, μια καταπληκτική διαδρομή στην κοίτη του ποταμού που περνά από σήραγγες, πηγές και καταρράκτες. Το Στόμιο είναι μια μεγάλη σήραγγα, μήκους 100 μ., που έχει τη μορφή σπηλιάς, με δύο μάλιστα επίπεδα. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα και πουλιά. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια πρωτόγνωρη περιπατητική εμπειρία. Πριν την είσοδο του Στομίου και σε απόσταση 150 μ. από την κοίτη της Νέδας, ένα καταπληκτικό θέαμα θα σας κόψει την ανάσα. Οι καταρράκτες της Φιγάλειας με τα ορμητικά νερά τους να ξεπροβάλλουν μέσα από ένα άγριο φαράγγι και να διασχίζουν δύο τεράστιους μυτερούς βράχους. Είναι κάτι το συγκλονιστικό! Από κει θα προχωρήσετε και θα συνεχίσετε την πεζοπορία, η οποία σας πληροφορούμε ότι είναι σχετικά επικίνδυνη λόγω της ολισθηρότητας της όχθης. Σε κάποια σημεία μάλιστα ίσως χρειαστεί να κολυμπήσετε σε μερικές από τις λίμνες που σχηματίζει το ποτάμι και επειδή ο καιρός δεν είναι και ιδανικός για? ψυχρολουσίες, είναι καλύτερα να προτιμήσετε να παρακάμψετε αυτά τα σημεία σκαρφαλώνοντας. Το πέρασμα ολοκληρώνεται με την κατάβαση ως τις εκβολές, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Έχετε σαν βάση των εξορμήσεών σας την Κυπαρισσία, που απέχει 270 χλμ. από την Αθήνα μέσω Τρίπολης-Μεγαλόπολης. Στην Κυπαρισσία μπορείτε να φτάσετε και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5134293) ή με τρένο (τηλ. ΟΣΕ: 210-5297777). Από εκεί θα κάνετε 25 χλμ. για να φτάσετε στη Φιγάλεια και μετά αρχίζει η πεζοπορία για το πέρασμα της Νέδας.

Διαμονή: Αν μείνετε στην Κυπαρισσία, σας προτείνουμε τα Κανελλάκης (τηλ.: 24464), Τσολαρίδης (τηλ.: 22145), Απόλλων (τηλ.: 24411) και Βασιλικόν (τηλ.: 22655). Στην Ανδρίτσαινα μείνετε στο Θεοξένια (τηλ.: 22219).

Χρήσιμα: * Κυπαρισσία: Αυτόματο: 27610, Δήμος: 22210, Αστυνομία: 62230 * Ανδρίτσαινα: Αυτόματο: 26260, Δήμος: 22236, Αστυνομία: 22209

Φαγητό: Πολύ νόστιμο φαγητό θα γευθείτε στην Ανδρίτσαινα στην Ταβέρνα Τσιγουρή. Στην Κυπαρισσία τα περισσότερα εστιατόρια βρίσκονται στο λιμάνι. Καθίστε λοιπόν στου Μαρτσέλου και στα Ποράκια.

Διασκέδαση: Η Κυπαρισσία έχει νυχτερινή ζωή.

Αγορές: Τα ντόπια προϊόντα, και κυρίως το πασίγνωστο μεσσηνιακό λάδι, είναι πολύ καλής ποιότητας. Θα βρείτε εσπεριδοειδή και εποχιακά κηπευτικά, καθώς και χωριάτικη φέτα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 31/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: