Συγκρούσεις στη μεθόριο Ταϊλάνδης και Καμπότζης

Συγκρούσεις ξέσπασαν στα σύνορα της Ταϊλάνδης με την Καμπότζη, στις οποίες σκοτώθηκαν δύο Καμποτζιανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν επτά. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποια εκ των δύο άνοιξε πρώτη πυρ. Η σύγκρουση προσλαμβάνει μεγαλύτερη σημασία καθώς σημειώνεται σε περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας στην Μπανγκόκ, καθώς διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους ζητώντας από τον στρατό να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση. Αφορμή για τις συγκρούσεις είναι το τμήμα στα σύνορα των δύο χωρών, στο οποίο βρίσκεται το αρχαίο ινδουιστικό τέμενος Πρέα Βίχεαρ.

Η Καμπότζη, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Ταϊλανδό ομόλογό του, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Καμπότζης, Χορ Ναμχόνγκ, δήλωσε ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση των δύο πλευρών σε πολιτικό επίπεδο και ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο καμποτζιανός στρατός συνέλαβε 10 Ταϊλανδούς στρατιώτες. Η ταϊλανδική πλευρά διέψευσε τα περί σύλληψης στρατιωτών. Το ινδουιστικό τέμενος Πρέα Βίχεαρ βρίσκεται 600 χλμ. ανατολικώς της Μπανγκόκ και ελάχιστοι τουρίστες το επισκέπτονται, ιδιαίτερα μετά την ένταση των τελευταίων μηνών. Το Διεθνές Δικαστήριο είχε ορίσει το 1962 ότι το τέμενος ανήκε στην Καμπότζη, όμως δεν είχε προσδιορίσει σε ποια χώρα ανήκει η έκταση 4,6 τ. χλμ. γύρω από αυτό.

Για ένα κομμάτι γης

Το μικρό αυτό κομμάτι γης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τον περασμένο Ιούλιο, όταν το κίνημα κατά της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης το ενέταξε στις διεκδικήσεις του, προκαλώντας κύμα εθνικισμού. Σε διάστημα λίγων ημερών, 2.000 στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στο επίμαχο σημείο σκάβοντας χαρακώματα σε μια πλαγιά που μέχρι πριν από 10 χρόνια τελούσε υπό τον έλεγχο των Ερυθρών Χμερ. Εξ αφορμής των συγκρούσεων, το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλους τους Ταϊλανδούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Καμπότζη, φοβούμενο επανάληψη των γεγονότων του 2003, όταν η ταϊλανδική πρεσβεία και ταϊλανδικές επιχειρήσεις στην Πνομ Πενχ πυρπολήθηκαν με αφορμή τη διαμάχη για το τέμενος Ανγκορ Βατ.

(πηγή: www.kathimerini,gr, 16/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: