Νέα αιματηρή επίθεση στο Περού από αντάρτες του «Φωτεινού Μονοπατιού»

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά ανταρτών της μαοϊκής ένοπλης οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι», όπως μετέδωσαν στο Περού επικαλούμενα ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων.

Η επίθεση σημειώθηκε στην κεντρική ορεινή περιοχή Βισκατάν, κοντά στα υψίπεδα Απουριμάκ και Ένε, στην επαρχία Αγιακούτσο. Ήταν η δεύτερη που αποδόθηκε στην οργάνωση μέσα σε μία εβδομάδα. Την 9η Οκτωβρίου, δεκατρείς στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε μάχη στην ίδια περιοχή.

Τα επεισόδια σηματοδοτούν την επαναδραστηριοποίηση της ένοπλης οργάνωσης που είχε σχεδόν διαλυθεί το 1992, με τη σύλληψη του ηγέτη της Αμπιμάελ Γκουσμάν, μετά από έναν καταστροφικό εμφύλιο που διήρκεσε δεκαετίες.

Οι ενέργειες της οργάνωσης, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, σχετίζονται με τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Περού σε περιοχές όπου τα «απομεινάρια» της φέρονται να «συνεργάζονται με λαθρέμπορους ναρκωτικών».

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στις επαρχίες Χουνίν, Αγιακούτσο και Κούσκο, όπου καταγράφεται δραστηριότητα λαθρεμπόρων.

Οι επιθέσεις υπήρξαν οι αιματηρότερες αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Αλαν Γκαρσία τον Ιούλιο του 2006.

Ο Γκαρσία, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου έχει πέσει κάτω από το 19%, έστειλε το στρατό στις περιοχές όπου καλλιεργείται κόκα-το φυτό που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης-σε μια προσπάθεια να πατάξει την δράση των λαθρεμπόρων και να διαλύσει το λεγόμενο «νέο» Φωτεινό Μονοπάτι, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 300 μαχητές.

(πηγή: www.in.gr, 16/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: