Σε ισχύ τίθενται οι κανονισμοί κατά παραπλανητικών τιμών αεροπορικών εισιτηρίων

Σε ισχύ τίθενται από την Παρασκευή 31/10/2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέοι κανονισμοί που αποσκοπούν στο να θέσουν τέλος στις παραπλανητικές διαφημίσεις φθηνών εισιτηρίων από τις αεροπορικές εταιρείες.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι εγκρίθηκαν από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο προβλέπουν την υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να περιλαμβάνουν όλους τους φόρους και τις επιβαρύνσεις στις τιμές των εισιτηρίων που διαφημίζουν.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θέλουν να δουν να σταματούν οι διαφημίσεις που υπόσχονται πολύ φθηνά εισιτήρια με έξτρα επιβαρύνσεις «κρυμμένες» πίσω από ένα αστερίσκο. Θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι το πλήρες κόστος ενός εισιτηρίου θα είναι αμέσως ορατό στον καταναλωτή κατά την διαδικασία κράτησης.

«Ο δίκαιος ανταγωνισμός είναι το κλειδί της επιτυχίας: με διαφάνεια στις τιμές οι επιβάτες θα γνωρίζουν προκαταβολικά πόσα πρόκειται να πληρώσουν και θα μπορούν να κάνουν ενημερωμένη επιλογή» δήλωσε ο Αντόνιο Τατζάνι, επίτροπος της ΕΕ σε θέματα Μεταφορών.

Οι τιμές που διαφημίζονται θα πρέπει να περιλαμβάνουν το σύνολο των φόρων, τις χρεώσεις του αεροδρομίου, τον επίναυλο καυσίμου ή ασφάλειας και όλα τα άλλα έξοδα που μπορεί να προσθέσει μία αεροπορική εταιρεία στη βασική τιμή του εισιτηρίου της.

Επίσης οι προαιρετικές χρεώσεις, όπως για τις αποσκευές ή για τις ακυρώσεις, θα πρέπει να ανακοινώνονται ευθύς εξαρχής με το αίτημα έκδοσης του εισιτηρίου. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να σταματήσουν να πωλούν το ίδιο εισιτήριο με διαφορετικές τιμές σε διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο ακριβής τρόπος εφαρμογής των νέων κανονισμών μπορεί να διαφέρει ελαφρά από χώρα σε χώρα.

(πηγή: www.in.gr, 30/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: