Μπαχρέιν

Κάποιοι λένε ότι εκεί βρίσκεται ο Κήπος της Εδέμ. Όπως και αν είναι, το Μπαχρέιν παραμένει δημοφιλής προορισμός για τους Δυτικούς - εκεί έχει σπίτι και η Shakira!

Το Μπαχρέιν περιγράφεται μερικές φορές ως η Ελαφρά Μέση Ανατολή (Middle East Lite). Αυτή είναι και στην πραγματικότητα η αίσθηση που σου δημιουργεί η χώρα με το που φθάνεις στην πρωτεύουσα Μανάμα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο Κήπος της Εδέμ και όντως είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με τις μεγάλες δόσεις πολυτέλειας. Είναι άλλωστε το πρώτο κράτος του Περσικού Κόλπου που ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο!

Η χώρα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 33 νησιών γύρω από την ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν αρχαίοι πολιτισμοί, ενώ πιστεύεται ότι πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια νομάδες ταξίδεψαν πέρα από την έρημο του Μπαχρέιν. Το 323 π.Χ. μάλιστα λέγεται ότι δύο πλοία του Μεγάλου Αλέξανδρου έφτασαν στη χώρα, ανοίγοντας νέες εμπορικές οδούς. Αποτέλεσμα ήταν η περιοχή να δεχθεί πολύ ισχυρή ελληνική επιρροή, ώστε το Ντίλμουν να μετονομαστεί σε Τύλος! Αρκετά όμως με την ιστορία.

Το Μπαχρέιν καλύτερα να μην το επισκεφθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, καθότι η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει έως και τους 48ºC. Προτιμότερο είναι να επιλέξετε τους φθινοπωρινούς μήνες που το κλίμα θυμίζει μεσογειακό καλοκαίρι και οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν οικονομικές προσφορές. Επίσης, χρήσιμο είναι να λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για low budget προορισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαμονή. Τα υπόλοιπα είναι σχετικά κοντά στα ελληνικά δεδομένα - τηρουμένων των αναλογιών. Το δηνάριο του Μπαχρέιν είναι άλλωστε πολύ υψηλό σε τιμή νόμισμα.

Στο παζάρι της Μανάμα συναντά κανείς όλα τα αγαθά. Ηλεκτρονικά ήδη και γυναικεία ρούχα, αλλά και πολλά παραδοσιακά προϊόντα. Ακολουθήστε τις έντονες ευωδιές των μπαχαρικών για να οδηγηθείτε σε ένα σουκ, το οποίο διαθέτει εκατοντάδες είδη μπαχαρικών. Υπάρχει επίσης και πολύ γνωστό σουκ κοσμημάτων. Τα δρομάκια γύρω από το παζάρι οδηγούν σε γραφικές γειτονιές. Όλα αυτά συμβαίνουν στην παλιά πόλη. Υπάρχει όμως και η νέα πόλη με ουρανοξύστες, ουρανοξύστες, ουρανοξύστες. Μιλώντας με ντόπιους μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο ανοικοδόμησης του Μπαχρέιν κατά το πρότυπο του Ντουμπάι. Γίνονται συνεχώς επιχωματώσεις και σχεδιάζονται τρελά κτίρια.

Ο Michael Jackson, η Shakira και άλλοι γνωστοί του jet set έχουν αγοράσει πολυτελείς κατοικίες στο Μπαχρέιν. Παραδόξως, η ραπ και η hip hop είναι πολύ δημοφιλείς μουσικές μεταξύ της νεολαίας του Μπαχρέιν. Υπάρχουν αρκετά κλαμπάκια που φιλοξενούν κατά καιρούς διάσημους ξένους DJs. Αξιοσημείωτη είναι και η ετήσια φιλοξενία του αγώνα της Φόρμουλα 1 (F1 Bahrain).

Το Μπαχρέιν θεωρείται επίσης το λούνα παρκ του Περσικού. Ενώνεται με γέφυρα 40 περίπου χιλιομέτρων με τη Σαουδική Αραβία, την οποία διασχίζουν καθημερινά διψασμένοι για αλκοόλ Άραβες (είναι γνωστό ότι στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται το αλκοόλ). Οι κάτοικοι του Μπαχρέιν είναι σαφώς πιο απελευθερωμένοι. Είναι μια αραβική χώρα που αναμειγνύει τη σύγχρονη υποδομή με την καθορισμένη ταυτότητα του Περσικού Κόλπου. Την αραβική ταυτότητα με τα περσικά στοιχεία. Αυτή η μοναδική του ταυτότητα σημαίνει ότι το Μπαχρέιν είναι γενικά πιο φιλελεύθερο από τους γείτονές του. Ενώ το Ισλάμ είναι η κύρια θρησκεία, οι κάτοικοι του Μπαχρέιν είναι γνωστοί για την ανοχή στους. Απόδειξη το γεγονός ότι συνυπάρχουν παράλληλα με τα μουσουλμανικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες, ινδικοί ναοί και εβραϊκές συναγωγές.

Ένα πράγμα που μας κάνει απίστευτη εντύπωση είναι ότι ενώ οι μοναχικές παραλίες είναι φανταστικές, με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, κανείς δεν κάνει μπάνιο. Όλοι φαίνεται να προτιμούν τις οργανωμένες παραλίες των μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και οι περισσότεροι ντόπιοι διαθέτουν πισίνα στο σπίτι τους. Όταν ρωτήσαμε γιατί δεν βουτάνε στη θάλασσα, μας απάντησαν ότι δεν είναι καθαρή. Δεν μας φάνηκε βρώμικη αλλά δεν ρισκάραμε και να βουτήξουμε.

Έξω από τη Μανάμα υπάρχουν διάφορα μικρά χωριουδάκια και η δόμηση όλης της χώρας σταματά στην κυριολεξία εκεί, γιατί από εκεί και έπειτα υπάρχει μόνο έρημος. Μια βόλτα που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι να πάρετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και να φτάσετε μέχρι το Δέντρο της Ζωής. Πρόκειται για ένα mesquite που θεωρείται θαύμα της φύσης, καθώς επιζεί εδώ και 400 χρόνια στην έρημο, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα η πηγή νερού που το θρέφει.

TIPS

Αξιοθέατα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Το εθνικό μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο μοντέρνο κτίριο και περιέχει σπάνια εκθέματα. Καλύπτει ιστορία 7.000 ετών με δείγματα πολιτισμού από όλες τις περιόδους της χώρας.

BEIT AL QUR'AN Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό κέντρο και μουσείο μαζί. Το βασικό έκθεμά του είναι μια τεράστια συλλογή Κορανίων που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα και μετά, γραμμένα καλλιγραφικά - μια βασική πτυχή της ισλαμικής κουλτούρας. Θα χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό για να διαβάσετε τους στίχους του Κορανίου, που είναι σκαλισμένοι σε κόκκους ρυζιού!

ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΜΑ Βασικά είδη εδώ είναι τα ηλεκτρονικά και τα γυναικεία ενδύματα, αλλά με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα. Αξίζει μια βόλτα στα γύρω από το παζάρι δρομάκια για να θαυμάστε τη γραφικότητά τους και να μπείτε στο κλίμα της ζωής.

ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ AL-FATIH Από τα λίγα τζαμιά που είναι ανοιχτά και σε μη μουσουλμάνους. Η χωρητικότητά του είναι 700 άτομα και αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο στη χώρα.

ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ AL-AREEN Σε αυτό το μικρό πάρκο μπορείτε να δείτε σπάνια είδη άγριων ζώων - ένα από αυτά είναι και η αραβική αντιλόπη, καθώς επίσης και οι ζέβρες αλλά και ζώα που έχουν μεταφερθεί εδώ από άλλες χώρες.

ΝΑΟΣ ΤΩΝ BARBAR Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών ναών του 2ου και 3ου π.Χ. αιώνα που είναι αφιερωμένοι στον Ένκι, το θεό της σοφίας και των γλυκών νερών κάτω από τη γη.

ΚΑΣΤΡΟ QAL'AT AL-BAHRAIN Γνωστό και ως φρούριο των Πορτογάλων, αποτελεί το κυριότερο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας. Κάτω από το φρούριο ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1950 πόλεις θαμμένες η μια κάτω από την άλλη. Συνολικά ανακαλύφθηκαν επτά στρώματα αρχαιολογικών ευρημάτων και το παλαιότερο από αυτά χρονολογείται κατά το 2800 π.Χ.
Παράξενα - χρήσιμα

• Παρά την ανάπτυξη της χώρας και τη μεγάλη έλευση τουριστών, κάποια πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν. Οι ντόπιες γυναίκες είναι ντυμένες από την κορυφή ως τα νύχια, ειδικά στα χωριά των μικρότερων νησιών. Είναι προτιμότερο να φορέσετε μακριές φούστες και ολόσωμο μαγιό.

• Οι ντόπιοι μιλάνε άπταιστα αγγλικά, γι' αυτό δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να συνεννοηθείτε μαζί τους.

• Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μυρωδάτο αραβικό καφέ, τον παραδοσιακό μπακλαβά και το σαούρμα, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι με αρνί ή κοτόπουλο και αραβική πίτα βέβαια.

• Αποφύγετε να επισκεφθείτε τη χώρα κατά το Ραμαζάνι, οπότε οι ρυθμοί είναι πολύ πεσμένοι, αλλά και κατά το προσκύνημα στη Μέκκα. Κατά τη διάρκειά του η χώρα κατακλύζεται από τουρίστες, κυρίως νιόπαντρους από τις γύρω χώρες.

(πηγή: www.lifo.gr, 15/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: