Νείλος: Ο ήρεμος ποταμός των Φαραώ

Μπείτε βαθύτερα στη ζωή, την ιστορία και τον υπέροχο πολιτισμό της Αιγύπτου διασχίζοντας τα ήρεμα νερά του Νείλου.

Φτάνοντας στο Λούξορ για να επιβιβαστείτε στο πολυτελές ποταμόπλοιο, δείτε το ναό που ανοικοδομήθηκε από τον Φαραώ Αμένοφι και ­επισκεφτείτε το μουσείο. Σειρά έχει το Καρνάκ. Στην αντίπερα όχθη θα βρεθείτε στην Κοιλάδα των Βασιλέων και των Βασιλισσών. Πάνω από 60 τάφοι των πιο σημαντικών Φαραώ βρίσκονται εκεί, με πιο ξακουστό βέβαια ­εκείνον του Τουταγχαμόν. Θα σας ­εντυπωσιάσει επίσης ο μεγαλοπρεπής ναός της Χατσεπσούτ (της μοναδικής γυναίκας που κατάφερε να γίνει Φαραώ).

Απίθανη κρουαζιέρα
Από το Λούξορ, λοιπόν, θα ξεκινήσετε την κρουαζιέρα σας στο Νείλο: το μοναδικό ποταμό στον κόσμο που ρέει προς βορρά! Και παρότι θα κατευθύνεστε νότια (γεωγραφικά), το πλοίο σας θα ανεβαίνει(!) το ποτάμι και τα τοπία θα εναλλάσσονται στις όχθες... Πράσινο, έρημος, πλινθόκτιστα χωριά. Πρώτος σας σταθμός θα είναι το Εντφού με το ναό του Ώρου, το μεγαλύτερο και πιο καλά διατηρημένο ναό της χώρας.Αργότερα το πλοίο θα μπει σε μια δεξαμενή για να περάσει ένα μικρό φράγμα και να «κατέβει» 6 μέτρα όσο και τα νερά του ποταμού από την άλλη μεριά! Πιο κάτω θα σταματήσετε στο πτολεμαϊκό Κομόμπο, όπου βρίσκεται ο ναός του θεού-κροκόδειλου Σόμπεκ. Όσο πλησιάζετε στο Ασουάν το τοπίο θα γίνεται όλο και περισσότερο τροπικό. Η πόλη είναι χτισμένη σε πολύ όμορφη περιοχή, γεμάτη από φοίνικες και καταπράσινα νησάκια. Από τη μια πλευρά δεσπόζει το παλιό αρχοντικό ξενοδοχείο Old Cataract όπου περνούσε τις διακοπές της η ­Αγκάθα Κρίστι και από την άλλη όχθη στέκει μεγαλόπρεπο το Μαυσωλείο του Αγά Χαν.

Με τις γραφικές φελούκες θα βρεθείτε στη νήσο Ελεφαντίνη όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη και ο ναός. Στο νησί Κίτσενερ θα βολτάρετε στον παραδεισένιο Βοτανικό Κήπο. Στις βόλτες σας θα ανακαλύψετε πολύ όμορφες ζωγραφιές στις όψεις των σπιτιών. Η πλεύση στο Νείλο μπορεί να συνεχίσει και από την άλλη πλευρά του φράγματος, μέχρι το θαυμάσιο Αμπού Σιμπέλ. Οι δύο ναοί του, που μεταφέρθηκαν 64 μέτρα ψηλότερα για να μην καταποντιστούν στη λίμνη Νάσερ, είναι κάτι παραπάνω από μεγαλειώδεις. Ο λόγος για το ναό του Ραμσή του 2ου και το ναό της συζύγου του Νεφερτάρι. Ο πρώτος, μάλιστα, έχει χτιστεί έτσι ώστε το φως του ήλιου να μπαίνει από μία χαραμάδα και να φτάνει στα έγκατα του ναού μόνο για δύο ημέρες το χρόνο!

(πηγή: www.7merestv.gr, 10/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: