Αλεξάνδρεια: Στολίδι της Μεσογείου

Μια ιστορική πόλη που ζει και αναπνέει αιώνες τώρα με τη γοητεία της Δύσης και τη μεθυστική μαγεία της Ανατολής.

Η Αλεξάνδρεια βγαίνει μέσα από τις θάλασσες του χρόνου, σαν το πιο γερό σκαρί που άντεξε σε όλες τις τρικυμίες. Και αν άλλοτε στο κατάστρωμά του η συνάντηση του αραβικού κόσμου με τη Δύση ήταν συχνά επεισοδιακή, σήμερα, στο ίδιο κατάστρωμα, η συμβίωση των δύο πολιτισμών είναι αρμονική, γεμάτη εμπειρίες, χρώματα, αρώματα και αναμνήσεις ήχων «από την πρώτη ποίηση της ζωής μας ? σαν μουσική τη νύχτα, μακρινή, που σβήνει», όπως γράφει και ο ποιητής. Όταν θα την επισκεφθείτε, η ατμόσφαιρά της θα σας πλημμυρίσει. Περπατήστε στην ολόφωτη το βράδυ προκυμαία της, περιδιαβείτε τους δρόμους με τα υπέροχα σπίτια. Απολαύστε την ομορφιά της πλατείας Ταχρίρ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το παλιό Χρηματιστήριο, το Δικαστικό Μέγαρο, τους κήπους του Σαλαλάτ? Γνωρίστε το μεγαλείο της πόλης, που προέρχεται από τα βάθη των αιώνων, περπατώντας ανάμεσα στα ευρήματα του Μουσείου των Ελληνορωμαϊκών Αρχαιοτήτων, στο ρωμαϊκό θέατρο ή στις κατακόμβες του Κομ - Ες Σουκάφα, στο μεγαλύτερο ρωμαϊκό νεκροταφείο της Αιγύπτου.

Στη γειτονιά του Καβάφη
Βουτάει το μυαλό και η καρδιά του ταξιδιώτη στη μνήμη και την Ιστορία: όταν αντικρίζει το ανάκτορο Ρας - Ετ - Τιν, το φρούριο Κάιτ Μπέι, εκεί όπου βρισκόταν ο φάρος και το τζαμί Αμπού Ελ - Αμπάς, το μεγαλύτερο της πόλης, αφιερωμένο στους ψαράδες και τους ναυτικούς. Επισκεφθείτε το σπίτι του Καβάφη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Περπατήστε στη γραφική γειτονιά και καθίστε στο καφενείο που έπινε τον καφέ του ο ποιητής. Αξίζει ­επίσης να δείτε το Βασιλικό Μουσείο Κοσμημάτων που βρίσκεται σε μια πρώην βασιλική βίλα. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από τα διαμάντια και τα υπέροχα κοσμήματα που ανήκαν στον Μωχάμετ ’λι και την οικογένειά του.

Εκδρομές
Δύο κοντινές - ημερήσιες εκδρομές πρέπει απαραιτήτως να τις κάνετε: Η μία είναι στο Κάιρο, για να γνωρίσετε την πόλη, τα μνημεία, το σπουδαίο Αρχαιολογικό Μουσείο και τις Πυραμίδες, και η άλλη στο Ελ Αλαμέιν, την περιοχή όπου έγινε η ομώνυμη μάχη, με νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά των Γερμανών. Αν, μάλιστα, έχετε μέρες μπροστά σας, κάντε μια βόλτα μέχρι την εντυπωσιακή Όαση της Σίβα. Πιο μακριά, μπορείτε να οργανώσετε μία εκδρομή στο Λούξορ, όπου θα δείτε τις πιο ενδιαφέρουσες αρχαιότητες της Αιγύπτου και να κάνετε μια κρουαζιέρα στο «θεό» Νείλο. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στη σπουδαία Βιβλιοθήκη της ­Αλεξάνδρειας, τη μεγαλύτερη του κόσμου. Μετά τις καταστροφές που υπέστη, εγκαινιάστηκε πρόσφατα και λειτουργεί και πάλι σε ένα καταπληκτικό μοντέρνο κτίριο. Έργο που τιμά και ενδιαφέρει όλη την ανθρωπότητα. l

Πληροφορίες
Μετάβαση: Υπάρχουν απευθείας πτήσεις με την Ολυμπιακή (τηλ.: 210-9666666). Το εξειδικευμένο πρακτορείο Pyramis (Κυδαθηναίων 3, Αθήνα, τηλ.: 210-3254975-9) μπορεί να οργανώσει ιδανικά το ταξίδι σας.

Διαμονή: Πολύ καλά είναι τα: Sofitel Alexandria Cecil (τηλ.: 4836401), El Salamlek Palace (τηλ.: 5477999) και Sheraton Montazah (τηλ.: 5480550).

Χρήσιμα: Κωδικός: 00203
Νόμισμα: Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 8 αιγυπτιακές λίρες Κλίμα: Αυτή η εποχή είναι η καλύτερη. Ούτε ζέστη, ούτε κρύο. Γι' αυτό και πρόκειται για την «υψηλή περίοδο» στην Αίγυπτο, κάτι σαν το δικό μας Αύγουστο. Έτσι, μη σας παραξενέψει αν οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες. Τουριστικές πληροφορίες στην Αλεξάνδρεια: τηλ.: 807985
Tip: Σε καμία περίπτωση μην πιείτε νερό βρύσης και αποφεύγετε εντελώς τα ωμά λαχανικά στα εστιατόρια. Προμηθευτείτε εντομοαπωθητικά.

Φαγητό: Υπάρχουν πολύ καλά εστιατόρια όπως τα: Adora, Fuul, Al Foud στο Ξενοδοχείο El-Salamlek Palace και Santa Lucia. Στο δρόμο δοκιμάστε φελάφελ στο χαρτί. Καθίστε για θαυμάσια γλυκά, καφέ ή τσάι στο καταπληκτικό art deco Καφέ Pastroudis ή στο Trianon.

Διασκέδαση: Μην παραλείψετε να απολαύσετε παραδοσιακό χορό της κοιλιάς.

Αγορές: Θα βρείτε από μπακίρια μέχρι χρυσαφικά, υφάσματα, ριχτάρια και μπαχαρικά. Κάντε παζάρια - είναι απαραίτητο! Προσοχή όμως στην ποιότητα αυτών που αγοράζετε.

(πηγή: www.7merestv.gr, 24/10/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: