Ο καιρός στον κόσμο - κατάλληλη εποχή για επίσκεψη (4)

ΤΡΙΝΙΔΑΔ
Το θετικότερο στοιχείο του κλίματος στην Καραϊβική είναι η σταθερότητά του. Με εξαίρεση την εποχή των τυφώνων (συνήθως τον Οκτώβριο), ο ήλιος λάμπει εννιά ώρες την ημέρα, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές (28 βαθμοί Κελσίου) και τα βράδια είναι ζεστά. Οι βροχοπτώσεις, συνήθως τις απογευματινές ώρες, είναι συχνές τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Οσο πλησιάζετε στις ακτές της Νότιας Αμερικής, το κλίμα αλλάζει. Στο Τρίνινταντ τον Δεκέμβριο βρέχει 17 ημέρες. Στις θάλασσες των νοτιότερων νησιών η θερμοκρασία φθάνει τους 27 βαθμούς, ενώ στα βορειότερα πέφτει λίγο χαμηλότερα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η Αμαζονία είναι μια περιοχή ζεστή, υγρή και βροχερή. Στην καρδιά του δάσους το επίπεδο της υγρασίας σπάνια πέφτει κάτω από το 100%. Από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο βρέχει αρκετά. Στο Ρίο διακρίνονται δύο κλιματικές περίοδοι: κατά τη διάρκεια του χειμώνα (από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο) οι θερμοκρασίες είναι κανονικές αλλά το νερό της θάλασσας είναι κρύο. Το καλοκαίρι (από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο) επικρατεί ένας αέρας ζεστός, ενώ βρέχει συχνά. Οι βροχές πολλαπλασιάζονται από τα τέλη Νοεμβρίου ως τα μέσα Μαρτίου. Στις βόρειες ακτές επικρατεί κλίμα σχεδόν μεσογειακό. Στο Σάο Πάολο οι θερμοκρασίες είναι κανονικές καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προστατευθείτε από τον κίτρινο και τον τυφοειδή πυρετό, την ελονοσία, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: για την Αμαζονία από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, για το Σαλβαδόρ από τον Σεπτέμβριο ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ
Κλίμα της περιοχής των τροπικών, εύκρατο καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην Ταϊτή. Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο επικρατούν ζέστη και υγρασία (είναι η περίοδος των βροχών, με μέση θερμοκρασία στους 35 βαθμούς), ενώ από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο επικρατούν δροσιά και ξηρασία, με μέση θερμοκρασία στους 27 βαθμούς. Προφυλαχθείτε από τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι τέσσερις εποχές είναι ευδιάκριτες. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, ενώ ο χειμώνας πολύ ψυχρός. Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου. Την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου ενδέχεται να εκδηλωθούν τυφώνες.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Στις χαμηλές περιοχές το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό, αποφύγετέ το. Η καλύτερη περίοδος επίσκεψης είναι από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο, ιδιαίτερα για την Ακαμπα. Οι περιοχές της ερήμου είναι ζεστές, λιγότερο κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο (οπότε μπορείτε να επισκεφθείτε το Αμμάν). Η καλύτερη περίοδος για επίσκεψη στις ψηλότερες περιοχές είναι το φθινόπωρο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: άνοιξη και φθινόπωρο.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Διακρίνονται πέντε μεγάλες κλιματικές ζώνες: η πολική, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών, όπου επικρατεί έντονο ψύχος όλο τον χρόνο, η υπο-αρκτική, από το Βόρειο Γιούκον ως τη χερσόνησο του Λαμπραντόρ, όπου οι χειμώνες είναι μεγάλοι και κρύοι ενώ τα καλοκαίρια σύντομα και ζεστά, η ορεινή, από το Νότιο Γιούκον και τις επαρχίες της Αλμπέρτας και της Βρετανικής Κολομβίας ως τα Βραχώδη όρη, η ήπια, κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού ωκεανού, όπου επικρατούν ισχυρές βροχοπτώσεις και υγρασία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, και η ηπειρωτική, στις κατοικημένες περιοχές, όπου οι χειμώνες είναι κρύοι. Στο Οντάριο το κλίμα είναι εύκρατο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Ιούνιο ως τα μέσα Οκτωβρίου (ιδανικοί μήνες ο Ιούλιος και ο Αύγουστος).

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Ζέστη επικρατεί κατά μήκος των ακτών και στα πεδινά, ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 βαθμών. Η περίοδος των βροχών είναι από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο.

ΚΟΥΒΑ
Το κλίμα είναι αυτό της περιοχής των τροπικών. Η μέση ετήσια θερμοκρασία φτάνει το καλοκαίρι τους 30 βαθμούς, οπότε επικρατεί ζέστη και υγρασία, ενώ τον χειμώνα επικρατεί θερμοκρασία γύρω στους 19 βαθμούς και ο καιρός είναι ξηρός. Βροχές εκδηλώνονται από το τέλος Απριλίου ως τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ κυκλώνες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Προφυλαχθείτε από τον τύφο, τον παράτυφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: