Μέσα Μάνη

Μέσα από τους θρύλους η Μάνη φαντάζει σαν παραμύθι. Ξεκινήστε έχοντας αυτό στο μυαλό και θα δείτε πόσο αληθινή είναι!

Πέτρινοι πύργοι, ξερολιθιές, λίγοι ελαιώνες, μερικά αγριολούλουδα, απότομοι γκρεμοί, βράχια και πιο πέρα το συνήθως αγριεμένο πέλαγος συνθέτουν το σκηνικό που ξεπερνάει την περιγραφή του «ωραίου τοπίου».

Στην Αρεόπολη
Στη γωνιά αυτή της Μάνης βρίσκεται ο Δήμος Οιτύλου που από τους ντόπιους ονομάζεται «Αποσκερή Μέσα Μάνη». Αποσκερή, γιατί όπως απλώνεται στη δυτική πλευρά της Μάνης το πρωί έχει πάντα ίσκιο, και Μέσα Μάνη γιατί βρίσκεται ακριβώς στο μέσα μέρος της Μάνης. Πρωτεύουσα είναι η Αρεόπολη. Παλιό εμπορικό κέντρο της Μέσα Μάνης, που πήρε το όνομά της από τον θεό του πολέμου, τον ’ρη. Περπατήστε στα παλιά καλντερίμια και προσκυνήστε στο Ναό των Ταξιαρχών όπου έγινε και η λειτουργία του ξεσηκωμού της επανάστασης. Ύστερα επισκεφθείτε τους πύργους και τα πυργόσπιτα ξεκινώντας από το σπίτι των Μαυρομιχαλαίων και συνεχίζοντας με των Πικουλάκη, Μπαρελάκου, Καπετανάκου. Δείτε τον αδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Κοντά στο Βαχό επισκεφθείτε το Κάστρο της Κελεφάς του 17ου αιώνα που «προστάτευε» το Οίτυλο. Η θέα από το δρόμο προς το Λιμένι, το Καραβοστάσι, το Νέο Οίτυλο και το Ομηρικό Οίτυλο είναι μοναδική. Όλος ο Μεσσηνιακός Κόλπος απλώνεται μπροστά σας, ενώ οι πέτρινοι οικισμοί εντυπωσιάζουν.

Οδοιπορικό
Το Οίτυλο είναι χτισμένο σε απόκρημνο ύψωμα, στη θέση της αρχαίας πόλης την οποία ανέφερε και ο Όμηρος. Θα επισκεφθείτε το Μοναστήρι των Ντεκούλων του 18ου αιώνα με καταπληκτικές αγιογραφίες. Στο ψαροχώρι Λιμένι, πατρίδα του Πέτρου Μαυρομιχάλη, θα δείτε το παλάτι-πύργο που λειτουργεί ως μουσείο.

Νότια της Αρεόπολης, στον οικισμό του Πύργου, αξίζει να δείτε το «τοιχισμένο συγκρότημα» και τον Πύργο Σκλαβουνάκου. Προχωρήστε στο «Κάστρο της Ωριάς». Πιο κάτω θα συναντήσετε το γραφικό ψαροχώρι του Γερολιμένα. Από εδώ και αφού περπατήσετε στο λιμανάκι, αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Κοίτα (4 χλμ.) με παλιά σπίτια, πύργους και ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησιές.

Συνεχίζοντας σε ένα σεληνιακό αλλά απόλυτα μανιάτικο τοπίο, θα φτάσετε στον υπέροχο οικισμό Βάθεια. Εδώ θα εντυπωσιαστείτε από τους πέτρινους πύργους που δεσπόζουν στην περιοχή. Πολλοί από αυτούς έχουν αναστηλωθεί και λειτουργούν ως ξενώνες. Λίγο πιο νότια (5,5 χλμ.) θα συναντήσετε το λιμανάκι Πόρτο Κάγιο (Port aux cailles): ένα γραφικό οικισμό σε κλειστό όρμο όπου ξεκουράζονταν τα αποδημητικά ορτύκια (cailles) στο μεγάλο τους ταξίδι για τα θερμά κλίματα, δίνοντας έτσι το όνομά τους στο μέρος.

Εκεί βρίσκεται και το ακρωτήριο Ταίναρο που προκαλεί ρίγη αγριάδας, αλλά αξίζει να το περιπλεύσετε με πλοιαράκι -εάν ο καιρός το επιτρέπει- για να αντιληφθείτε το μεγαλείο του νοτιότερου άκρου της ηπειρωτικής Ευρώπης. Επισκεφθείτε και τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα και Βλυχάδα στο Δυρό (τηλ.: 27330-52222).

(πηγή: www.7merestv.gr, 28/9/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: