Τα εισιτήρια από Αθήνα για Κούβα κοστίζουν περίπου 800 έως και 1.500 ευρώ ανάλογα με την περίοδο.
Για την είσοδο στη χώρα απαιτείται θεώρηση (βίζα) η οποία κοστίζει περίπου 25 ευρώ και μπορεί να σταλεί και ταχυδρομικά από την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα. Βίζα όμως μπορεί να δοθεί και στο αεροδρόμιο της Αβάνας λίγο μετά την άφιξη.
Η Κούβα είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι κάποιες μικροκλοπές εάν κυκλοφορείτε προκλητικά με την κάμερά στο λαιμό. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στην Αβάνα, πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 8 περιστατικά μικροκλοπών σε έλληνες τουρίστες.
Ξενοδοχεία μπορείτε να κλείσετε μέσω ίντερνετ. Η καλύτερη λύση και σαφώς φθηνότερη είναι να εξασφαλίσετε τις πρώτες δύο διανυκτερεύσεις σας και έπειτα να ψάξετε στην Αβάνα κάποιο άλλο κατάλυμα. Εκτός από ξενοδοχεία υπάρχουν και τα Κάζας Παρτικουλάρες. Κουβανέζικες οικογένειες που με άδεια του κράτους μπορούν να φιλοξενήσουν σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους τουρίστες. Εκτός του ό,τι είναι φθηνότερα, περίπου 25 ευρώ το δωμάτιο θα έχετε την εμπειρία να ζήσετε σε ένα κουβανέζικο σπίτι. Κάζας Παρτικουλάρες υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Υπάρχει και η λύση των πακέτων από τα τουριστικά γραφεία.
Στην Κούβα οι συναλλαγές με δολάρια δεν επιτρέπονται.
Καλύτερη λύση είναι τα μετρητά σε ευρώ ή πιστωτική κάρτα Visa από μη αμερικανική τράπεζα.
Τα τηλέφωνα με κινητά κοστίζουν περίπου 6 ευρώ τόσο για εισερχόμενες κλήσεις όσο για εξερχόμενες.
Τα μηνύματα κοστίζουν περίπου μισό ευρώ.
Ιντερνετ υπάρχουν μερικά σε κάθε πόλη και κοστίζουν 6 ευρώ την ώρα. Η επικοινωνία με e-mail είναι η καλύτερη λύση.
Σε όλη την Κούβα υπάρχουν όλα τα βασικά αγαθά σε ειδικά καταστήματα για τουρίστες και δεν είναι απαραίτητο να κουβαλήσει κανείς μαζί του κονσέρβες.
Σε ειδικά φαρμακεία μπορεί κανείς να βρει τα βασικά ευρωπαϊκά φάρμακα.
Από το αεροδρόμιο για την πόλη μοναδική λύση είναι τα ταξί. Με περίπου 20 ευρώ βρίσκεστε στην καρδιά της Αβάνας.
Υπάρχουν χάρτες και οδηγοί που μπορούν να σας κατατοπίσουν. Αρκεί να έχετε διάθεση και χρόνο για νέες ανακαλύψεις.
Πέντε μέρες είναι αρκετές για μια πρώτη γεύση και να δείτε τα κυριότερα μέρη της πόλης. Οσο περισσότερο περπατήσετε τόσο πιο πολύ θα αποζημιωθείτε. Το καλύτερο δείγμα ισπανικής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής στην Αμερική.
Περιφερόμενοι στην πόλη, ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Ειδικά τις πρώτες μέρες μαγεύεσαι. Το αποικιοκρατικό σκηνικό, τα αυτοκίνητα αντίκες, οι Κουβανοί δίπλα σου, τα μνημεία και τα μουσεία.
Μην ξεχάσετε να ανάψετε κι ένα κεράκι στην ελληνική εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της Αβάνα Βιέχα (Vieja) την πιο τουριστική περιοχή της πόλης, δίπλα στο λιμάνι.
Τα χρήματα που χρησιμοποιούν οι τουρίστες στις συναλλαγές τους είναι τα CUC (σε ου σε). Ένα CUC κοστίζει λίγο περισσότερο από ένα δολάριο και λίγο λιγότερο από ένα ευρώ. Εκτός χώρας δεν έχουν καμία αξία.
Οι τιμές είναι ανάλογες με αυτές στην Ελλάδα. Η Κούβα δεν είναι φθηνή χώρα.
Οι συγκοινωνίες είναι βολικές προς όλους τους προορισμούς. Καλύτερη λύση η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου που κοστίζει το λιγότερο 65 ευρώ τη μέρα με περίπου 20 ευρώ καύσιμα για κάθε 500 χιλιόμετρα. Συνήθως η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και μπορεί να μη βρείτε διαθέσιμο αυτοκίνητο.
Η οδήγηση το βράδυ δεν συνίσταται λόγω των κακών δρόμων, ενώ οι κανόνες του ΚΟΚ πρέπει να τηρούνται αυστηρά, καθώς οι αστυνομικοί καραδοκούν να δώσουν κλήσεις. Εχετε επίσης κατά νου ότι οι Κουβανοί κάνουν οτοστόπ συνεχώς.
Αξίζει επίσης μια εμπειρία με το τρένο. Με λίγη υπομονή θα φτάσετε στον προορισμό σας με κατεύθυνση προς τα ανατολικά της χώρας.
Εσωτερικές πτήσεις από Αβάνα υπάρχουν σχεδόν προς όλες τις πόλεις της χώρας.
Οι περιοχές με το καλύτερο φυσικό τοπίο βρίσκονται η μία στην δυτική πλευρά του νησιού και η άλλη στην ανατολική άκρη της Κούβας. Δυτικά της Κούβας, μόλις με τρεις ώρες διαδρομή βρίσκεται το χωριό Βινιάλες (Viniales). Αξίζει τον κόπο να αφιερώσει κανείς κάποιες μέρες στην περιοχή. Εκεί κοντά υπάρχουν και οι καλλιέργειες καπνού.
Η δεύτερη καταπράσινη περιοχή είναι η Μπαρακόα (Baracoa) περίπου 24 ώρες ανατολικά της Κούβας με λεωφορείο. Εκεί και στη γύρω περιοχή υπάρχουν μικρά χωριά που παραπέμπουν στην εξωτική Κούβα.
Κοντά στην Μπαρακόα, λίγο μετά το Γκουαντάναμο, βρίσκεται το Σαντιάγο ντε Κούβα. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κούβας. Εκεί γεννήθηκε το αυθεντικό ρούμι. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μαύροι, πρόσμειξη Αϊτινών, Αφρικανών και Ισπανών. Μια άλλη Κούβα.
Απολαύστε την μουσική σε όλες τις πόλεις. Σαν μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα αφρικάνικο τύμπανο και μια ισπανική κιθάρα, όπως παρατήρησε ο εθνομουσικολόγος Φερνάνδο Ορτίζ.
Η Τρινιδάδ (Trinidad) αποτελεί επίσης βασικό τουριστικό προορισμό. Απέχει 12 ώρες με λεωφορείο ανατολικά της Αβάνας περίπου στη μέση του νησιού, κοντά στις ακτές τις Καραϊβικής. Ησυχη πόλη με πλακόστρωτα δρομάκια, κάτι σαν το Ναύπλιο, χωρίς λιμάνι, αλλά με πολλούς τουρίστες.
Ενδιαφέρον έχει και η πόλη Σιενφουέγος (Sienfuegos). Δύο ώρες πριν την Τρινιδάδ. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας με όμορφη πρόσβαση στη θάλασσα. Οι κάτοικοί της είναι κυρίως λευκοί με γαλάζια μάτια και ξανθά μαλλιά.
Θάλασσες παραδεισένιες δεν θα βρείτε στην χώρα. Εκτός κι αν έχετε πολλές μέρες στη διάθεσή σας και ψάξετε αρκετά. Ειδικά στα νησάκια της Κούβας. Βολικότερη παραλία είναι η Πλάγιας ντελ Εστε (Playas del Este) περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας.
Γενικά οι θάλασσες της Κούβας έχουν μεγάλα κύματα, πολλές φορές επικίνδυνα λόγω των ρευμάτων. Πολλοί Ελληνες συνηθισμένοι στα νησιά του Αιγαίου απογοητεύονται από τα νερά και αρκούνται απλά στην ηλιοθεραπεία.
Η κουβανέζικη κουζίνα δεν έχει να επιδείξει και τις καλύτερες γεύσεις. Εστιατόρια υπάρχουν σε κάθε περιοχή που πηγαίνουν τουρίστες. Λύσεις αποτελούν και τα Παλαδέρας μικρά εστιατόρια σε σπίτια Κουβανών. Οι αστακοί αποτελούν την έκπληξη στη γαστρονομία του νησιού. Εκτός του ό,τι είναι από τα φθηνότερα φαγητά ίσως έχουν και την καλύτερη γεύση. Γενικά στην Κούβα μπορεί να μην ικανοποιηθείτε από το σέρβις και τις γεύσεις, αλλά σίγουρα δεν θα πεινάσετε.
Ερχόμενοι στην Κούβα φροντίστε να μην έχετε πολλά πράγματα στις αποσκευές σας. Διαφορετικά θα έχετε πρόβλημα με όσα θα έχετε αγοράσει από τις τοπικές αγορές. Δεν θα ξέρετε που να τα βάλετε.
Μπορείτε να αγοράσετε μέχρι κάποιον συγκεκριμένο αριθμό πούρα και ρούμι ή κοχύλια. Για να είστε σίγουροι, ρωτήστε στο αεροδρόμιο όταν φτάσετε, τι ακριβώς δικαιούστε να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή.
Φεύγοντας από τη χώρα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον ειδικό φόρο 25 ευρώ. Οσα τοπικά χρήματα θα σας έχουν ξεμείνει μπορείτε να τα ανταλλάξετε στο αεροδρόμιο, αλλά θα σας δώσουν πίσω δολάρια και όχι ευρώ.
(πηγή: www.forthnet.gr)
Κούβα
Ετικέτες Κούβα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου