Κούβα

Στο νησί του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα, στην πατρίδα του κεφιού και του χορού, θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες!

Το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής, με την τροπική φύση του και τις υπέροχες παραλίες του, ανακαλύφθηκε το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Από τότε μέχρι σήμερα οι Κουβανοί εξακολουθούν να είναι περήφανοι όχι μόνο για την καταγωγή τους, αλλά και επειδή το νησί τους έγινε και τόπος προσέλευσης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο.

Γνωριμία με την πόλη
Φτάνετε στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, η οποία είναι χωρισμένη σε τρεις περιοχές: στη Χαμπάνα Βιέχα (παλιά πόλη), το Βεδάδο (με τις μεγαλοπρεπείς επαύλεις και τους φοίνικες) και το Μιραμάρ (μοντέρνο προάστιο με καλά εστιατόρια). Πρόκειται για μια όμορφη πόλη, η οποία όμως βρίσκεται σε μεγάλη παρακμή λόγω του οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ. Πολλά από τα κτίρια μοιάζουν ετοιμόρροπα, διατηρούν ωστόσο το αρχιτεκτονικό τους στυλ. Φυσικά, σε κάθε βήμα σας θα συναντάτε τις τεράστιες αφίσες με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα, του εθνικού ήρωα της Κούβας (που όμως καταγόταν από τη Βολιβία). Μην παραλείψετε να κάνετε μία επίσκεψη στο Μουσείο της Επανάστασης και στο Μουσείο της Πόλης. Θα ενημερωθείτε για την πλούσια ιστορία της.

Νοικιάστε αυτοκίνητο για να μπορέσετε να κάνετε έναν καλό γύρο. Είναι η καλύτερη λύση αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και η συγκοινωνία ανεπαρκής. Η μόνη περιοχή που μπορείτε να δείτε περπατώντας είναι η Χαμπάνα Βιέχα. Έντονα είναι τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας στην αρχιτεκτονική. Κατά τους περιπάτους σας στην παλιά Αβάνα θα περάσετε οπωσδήποτε από τους παράλληλους δρόμους Ομπίσμπο και Ο' Ράιλι για να φτάσετε στην επιβλητική Πλάσα ντε λα Κατεντράλ. Μια ωραία βόλτα θα κάνετε και στο αριστοκρατικό Βεδάδο, όλοι οι δρόμοι του οποίου οδηγούν στην πολυσύχναστη παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν. Στο Μιραμάρ, που θυμίζει αμερικανική μεγαλούπολη, θα γνωρίσετε το σύγχρονο πρόσωπο της Κούβας. Για μπάνιο θα πάτε φυσικά στη Σάντα Μαρία ντελ Μαρ, τη διάσημη πλαζ της Αβάνας, μόλις είκοσι λεπτά από την πόλη. Είναι πολυσύχναστη και πανέμορφη.

Σαντιάγκο ντε Κούμπα
Αφήνοντας πίσω σας την Αβάνα, μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού. Θαυμάστε τα αξιοθέατά της και ειδικά το Κάστρο Σαν Πέντρο ντε λα Λούκα και το σπίτι του Βελάσκεθ. Φτάνοντας στο τουριστικό Βαραδέρο (130 χλμ. από την Αβάνα) θα εντυπωσιαστείτε από την ακρογιαλιά του, την ψιλή κάτασπρη άμμο, τα φοινικόδεντρα και τα ζαφειρένια, πεντακάθαρα (αλλά πολύ ζεστά, όπως σε όλη την Κούβα) νερά. Μοιάζει στην κυριολεξία με ζωγραφιά! Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται η καλύτερη πλαζ του νησιού.

(πηγή: www.7merestv.gr, 14/9/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: