Ο καιρός στον κόσμο - κατάλληλη εποχή για επίσκεψη (1)

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ηπειρωτική Ισπανία
Στην Κόστα Μπλάνκα και στην Κόστα ντελ Σολ οι χειμωνιάτικες ημέρες είναι συνήθως ζεστές. Η θερμοκρασία φθάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Απαραίτητη η ζακέτα τα βράδια. Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο θα συναντήσετε ημερησίως έξι ώρες ηλιοφάνειας αλλά και έξι με οκτώ βροχερές ημέρες τον μήνα. Στην Κόστα Μπλάνκα οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι και η θάλασσα περισσότερο παγωμένη από ό,τι στην Κόστα ντελ Σολ, όπου η θερμοκρασία του νερού τον Δεκέμβριο δεν ξεπερνά συνήθως τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Βαλεαρίδες Νήσοι

Η υψηλότερη θερμοκρασία από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο είναι κατά μέσον όρο 14 με 15 βαθμοί Κελσίου με τρεις ως τέσσερις ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα. Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ίδια με εκείνη που επικρατεί στις θάλασσες της ηπειρωτικής Ισπανίας.

Κανάριοι Νήσοι

Η Τενερίφη και η Μεγάλη Κανάριος είναι τα πιο "ζεστά" νησιά του συμπλέγματος αυτού στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η θερμοκρασία φθάνει ακόμη και τους 21 με 22 βαθμούς τον χειμώνα, ενώ οι βροχερές μέρες δεν ξεπερνούν τις οκτώ κάθε μήνα. Στα Λανθαρότε και Φουερτεβεντούρα το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 18 βαθμούς με έξι ώρες την ημέρα ηλιοφάνεια, ακόμη και τον Ιανουάριο. Στην περιοχή όμως πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι και η θερμοκρασία της θάλασσας δεν κυμαίνεται ποτέ σε υψηλά επίπεδα.

ΚΥΠΡΟΣ
Στην Κύπρο ο καιρός είναι ζεστός σχεδόν ως το τέλος του χρόνου. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ο υδράργυρος πέφτει στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου, όμως έχει ακόμη ηλιοφάνεια. Τον Μάρτιο ο ήλιος ανατέλλει γρήγορα δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα ανοιξιάτικο διάλειμμα.

ΜΑΛΤΑ
Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ενδέχεται να είναι κρύοι και βροχεροί. Παρ' όλα αυτά ο ήλιος λάμπει πέντε με έξι ώρες την ημέρα και οι νύχτες είναι γλυκές. Η θάλασσα είναι παγωμένη με 17 βαθμούς τον Δεκέμβριο και 15 τον Μάρτιο.

ΓΚΑΜΠΙΑ
Ζέστη, ήλιος, ξηρασία και αρκετή υγρασία είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καιρού στη μικρή αυτή χώρα των δυτικών ακτών της Αφρικής από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο. Η θερμοκρασία τον Δεκέμβριο δεν κατεβαίνει κάτω από τους 23 βαθμούς. Προσοχή στη θάλασσα του Ατλαντικού. Είναι περισσότερο κρύα από ό,τι φαντάζεστε.

ΚΕΝΥΑ
Τη χώρα διασχίζει ο Ισημερινός και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές κλίματος από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Το κλίμα είναι ζεστό και υγρό στις παραθαλάσσιες περιοχές, ήπιο στο εσωτερικό, ξηρό στον Βορρά. Βροχές εκδηλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα ορεινά. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: για σαφάρι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Στις ακτές από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο και από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο.

Στην Κένυα η θάλασσα είναι ζεστή ακόμη και τον χειμώνα. Οι ξαφνικές βροχές όμως μπορεί να σας χαλάσουν τα σχέδια και τη διάθεση

Ο χειμώνας στην ανατολική ακτή της Αφρικής είναι η ξηρότερη εποχή, παρ' όλο που ξεσπούν συχνά καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές το μεσημέρι, μετριάζονται όμως από τις θαλάσσιες αύρες. Η θάλασσα είναι ζεστή (27-28 βαθμοί) και θα συναντήσετε τουλάχιστον οκτώ ώρες ηλιοφάνεια καθημερινά.


ΤΥΝΗΣΙΑ
Αυτή την εποχή έχει πέντε με έξι ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα, όμως από τον Νοέμβριο και ως τα τέλη Μαρτίου το θερμόμετρο σπανίως ξεπερνά τους 20 βαθμούς. Η υψηλότερη θερμοκρασία φθάνει τους 16 βαθμούς ενώ βρέχει 11 με 14 ημέρες τον μήνα. Τα απογεύματα και τα βράδια κάνει ψύχρα.

ΗΠΑ
Η κλιματική κατάσταση της περιοχής είναι περίπλοκη. Στο Νιου Ινγκλαντ και στις πολιτείες βόρεια της Νέας Υόρκης ο χειμώνας είναι δροσερός, η άνοιξη σύντομη και ήπια, τα καλοκαίρια ζεστά και συχνά υγρά κατά μήκος των ακτών και το φθινόπωρο ήπιο. Στο κέντρο ο χειμώνας είναι ψυχρός, η άνοιξη και το φθινόπωρο ήπιο, τα καλοκαίρια ζεστά και ξηρά, σπάνια υγρά. Στον Βορρά το κλίμα είναι εύκρατο όλο τον χρόνο.
Στην κεντροανατολική ζώνη ο χειμώνας είναι ψυχρός, το καλοκαίρι ήπιο και συχνά ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο εύκρατα. Στα κεντρικά πεδινά ο χειμώνας είναι κρύος στον Βορρά και πιο ήπιος στον Νότο, το καλοκαίρι ζεστό και ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο ήπια. Στα Βραχώδη όρη οι θερμοκρασίες διαφοροποιούνται με βροχές και χιόνια τον χειμώνα και ζεστά καλοκαίρια στο Κολοράντο και στη Γιούτα.
Στα νοτιοανατολικά ο χειμώνας είναι ήπιος, το καλοκαίρι ζεστό και ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο σχετικά ζεστά. Στη Δύση η βόρεια ζώνη είναι ψυχρή και βροχερή, ενώ η νότια είναι πιο εύκρατη όλο τον χρόνο. Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: η άνοιξη, ήπια και σχετικά σύντομη, και το φθινόπωρο. Ειδικότερα στα νοτιοανατολικά ο χειμώνας είναι η τουριστική εποχή, ενώ στον Νότο, στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη, το κλίμα είναι καλό καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Φλόριντα
Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 20 βαθμούς ακόμη και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου με επτά ως οκτώ ώρες ηλιοφάνειας τη μέρα. Για ακόμη περισσότερη ζέστη όμως, πρέπει να ταξιδέψετε νοτιότερα. Τα βράδια είναι συνήθως δροσερά, όμως ο μέσος όρος της θερμοκρασίας δεν πέφτει κάτω από τους 23 βαθμούς. Προσοχή στα θαλάσσια ρεύματα και στις χαμηλές θερμοκρασίες του Ατλαντικού.

ΙΣΡΑΗΛ
Ερυθρά θάλασσα: Οι ζεστές ημέρες με περίπου επτά ώρες ηλιοφάνεια καθημερινά και... ελάχιστες βροχές στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην Ιορδανία εγγυώνται... ασυννέφιαστες διακοπές μέσα στον χειμώνα. Στην Ερυθρά Θάλασσα το θερμόμετρο ανεβαίνει τον Δεκέμβριο στους 23 βαθμούς κατά μέσον όρο.

ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Λίγες βροχές από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο στα νότια κυρίως νησιά του αρχιπελάγους των Μαλδιβών, που σταματούν όμως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ημερήσια ηλιοφάνεια οκτώ με εννιά ώρες. Θερμοκρασία της θάλασσας 27 βαθμοί Κελσίου.

ΙΝΔΙΑ
Οι μουσώνες καθορίζουν το κλίμα της περιοχής, που χωρίζεται σε τρεις περιόδους: δροσιά και ξηρασία από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, ζέστη και ξηρασία από τον Μάρτιο ως τα τέλη Ιουνίου, με σπάνιες βροχές και μέση θερμοκρασία 40 βαθμούς, ζέστη και υγρασία από τον Ιούλιο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε οι μουσώνες προκαλούν βροχοπτώσεις. Τον Οκτώβριο εκδηλώνονται ισχυροί κυκλώνες. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο.

Γκόα

Ενδιαφέρουσα επιλογή. Κλίμα θερμό (29-30 βαθμοί), χαμηλή υγρασία και 8-9 ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα. Η θάλασσα (περίπου 27 βαθμοί Κελσίου) είναι τρικυμιώδης από τον Μάρτιο και κατά τις περιόδους που έχει πανσέληνο.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: