Κούβα

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Ενα ταξίδι στην Κούβα ξεκινά με μια επίσκεψη στην κουβανική πρεσβεία στην Αθήνα, που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 5 στη Φιλοθέη. Η τουριστική βίζα εκδίδεται επί τόπου, αρκεί ο ταξιδιώτης να έχει μαζί του δύο φωτογραφίες ταυτότητας. Πέρα όμως από αυτό, το ταξίδι στη μακρινή Καραϊβική χρειάζεται μια ιδιαίτερη προπαρασκευή.
Οπως βεβαιώνει και η Υγειονομική Υπηρεσία, το ταξίδι στην Κούβα δεν προϋποθέτει εμβολιασμούς. Αν και τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το "Νασιονάλ", διαθέτουν πλήρως εφοδιασμένα φαρμακεία, όπου όλα πληρώνονται σε δολάρια, καλό είναι, δεδομένων των ελλείψεων, να ξεκινήσει κανείς προετοιμασμένος, παίρνοντας μαζί του τα φάρμακα που συνήθως του είναι απαραίτητα. Απαξ και φθάσει πάντως κανείς στην Αβάνα, συνιστάται αυστηρά να αποφεύγει το νερό της βρύσης (άρα και τα παγάκια) καθώς και τα ωμά φρούτα και λαχανικά, γιατί το υδροδοτικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος ηπατίτιδας. Εμφιαλωμένο νερό μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, καλό είναι να προτιμάτε τα ψητά ή βραστά φαγητά.

ΤΡΟΠΙΚΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ
Αν και εμείς δεν αντιμετωπίσαμε τέτοια προβλήματα, οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί συνιστούν να έχει κανείς μαζί του φάρμακα για τη διάρροια (γνωστή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ως "turista"), καθώς και αλοιφές που να προστατεύουν από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Οσοι πάντως συνηθίζουν να παίρνουν μαζί τους ηλεκτρικές συσκευές που απωθούν τα κουνούπια, ας λάβουν υπόψη τους ότι η τάση του ρεύματος στην Κούβα είναι 110 βολτ, όπως στις Ηνωμένες ΠολιτείεςΩ έτσι, οι σιτρονέλες ή σκευάσματα όπως το Αουτάν μπορεί να αποδειχθούν πρακτικότερα.
Το κλίμα της Κούβας είναι τροπικό. Ο ήλιος γενικά δεν αστειεύεται, άρα καλό είναι ακόμη και εκείνοι που έχουν σκούρο δέρμα να έχουν μαζί τους αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Η εποχή της ξηρασίας διαρκεί από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο και, σύμφωνα με τους ντόπιους, αυτοί είναι και οι καλύτεροι μήνες προκειμένου να επισκεφθεί κανείς το νησί. Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο είναι η εποχή των βροχών, που είναι καταρρακτώδεις, διαρκούν συνήθως λίγο και σημειώνονται στην αρχή του καλοκαιριού. Οι μήνες αυτοί χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως υγρασία. Η Κούβα δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.

ΜΕ ΤΟ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ ΓΕΜΑΤΟ
Σε ό,τι αφορά τη διαμονή, τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία της Αβάνας είναι σε καλή κατάσταση. Το "Πλάσα" και το "Ινγκλατέρα" βρίσκονται στο κέντρο της Χαμπάνα ΒιέχαΩ αμφότερα είναι αναπαλαιωμένα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το ξενοδοχείο "Σεβίλια", ενώ ιστορικό ξενοδοχείο είναι και το "Νασιονάλ" (που όμως είναι ακριβότερο), επάνω σχεδόν στο Μαλεκόν με θέα τη θάλασσα. Αν τα παραπάνω ξενοδοχεία ικανοποιήσουν αισθητικά τις απαιτήσεις σας, μην περιμένετε να συμβεί το ίδιο και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Με μισθούς των 120 πέσος (μόλις έξι δολάρια) τον μήνα, οι κουβανοί υπάλληλοι στερούνται συνήθως κινήτρων για να εργαστούν σκληρότερα. Στο ωραίο πάτιο του "Νασιονάλ" οι σερβιτόροι δεν έρχονται αν δεν τους φωνάξει κανείς ενίοτε μάλιστα δεν έρχονται ακόμη και αν τους φωνάξει. Από το ξενοδοχείο μπορεί κανείς να κάνει τηλεφωνήματα υπεραστικά και (με λιγότερη ή περισσότερη δυσκολία) αστικά. Κοστίζουν όμως αρκετά δολάρια.
Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση στην Κούβα, υπάρχουν περισσότερες λύσεις. Αν θέλετε να κυκλοφορήσετε στην ενδοχώρα, καλό είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Ενα τζιπ είναι η καλύτερη λύση, τα περισσότερα όμως από αυτά που νοικιάζουν (προς 70 περίπου δολάρια ημερησίως συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας) οι τοπικές εταιρείες δεν είναι σε καλή κατάσταση, γι' αυτό καλό είναι να μην τα οδηγείτε στο όριο των δυνατοτήτων τους. Βενζίνη υπάρχει, αλλά αν ταξιδεύετε έξω από την Αβάνα καλό είναι να έχετε γεμάτο ρεζερβουάρ, γιατί τα πρατήρια των εθνικών δρόμων έχουν καμιά φορά έλλειψη.

ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΟΤΟΣΤΟΠ
Μέσα στην Αβάνα τα ταξί που είναι μόνο για τουρίστες (έχουν την ένδειξη "Touristaxi") κοστίζουν λίγο (δύο ή τρία δολάρια μέσα στην πόληΩ 15 ως το αεροδρόμιο) και είναι πρακτικά. Παρ' όλα αυτά δύσκολα θα αποφύγετε τον πειρασμό (ιδίως βράδυ) να πάρετε ένα πειρατικό ταξί. Τα παλιά αμερικανικά αυτοκίνητα του '50 αγκομαχούν στον δρόμο και κάθε φορά που σταματούν νομίζει κανείς ότι δεν θα ξαναξεκινήσουν, αλλά η Αβάνα φαίνεται πολύ διαφορετική μέσα από τα ραγισμένα τζάμια και τα ξεχαρβαλωμένα εσωτερικά τους. Λάβετε, πάντως, υπόψη σας ότι είναι παράνομο να βρίσκεται ξένος σε αυτοκίνητο κουβανικό (το αντίστροφο επιτρέπεται, εξ ου και οι Κουβανοί κάνουν συστηματικά οτοστόπ).

Η Αβάνα είναι γενικά ασφαλής, δεδομένης και της έντονης αστυνόμευσης. Καλό είναι πάντως να βρίσκεται κανείς σε εγρήγορση, να φροντίζει να μη φαίνονται τα χρήματά του και γενικά να προσέχει. Στις παραλίες μη διανοηθείτε να μπείτε στο νερό αφήνοντας πίσω τα πράγματά σαςΩ ένας από την παρέα θα πρέπει να μένει κάθε φορά πίσω. Το ίδιο ισχύει και για τα ανοιχτά αυτοκίνητα. Ολες οι συναλλαγές είναι σε δολάρια, καλό είναι δε να φύγετε έχοντας τα χρήματά σας σε μικρά χαρτονομίσματα. Πέσος κανονικά μπορεί να μη δείτε και καθόλου, ενώ για ρέστα μπορεί να σας δώσουν τα λεγόμενα "πέσος κονβερτίρες" που στην Κούβα έχουν ακριβώς την ίδια αξία με τα δολάριαΩ φροντίστε μόνο να τα χρησιμοποιήσετε προτού φύγετε από το νησί. Πιστωτικές κάρτες είναι δεκτές, αρκεί να μην έχουν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες (πρόβλημα υπάρχει κυρίως με την American Express και την Diners). Οι ντόπιοι (ιδίως αν νοικιάσετε αυτοκίνητο ή προπληρώσετε εγγύηση για το ξενοδοχείο) έχουν την "αθώα" τάση να σας δίνουν λευκά vouchers να υπογράψετε, κάτι που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δεχθείτε. Γενικά οι συναλλαγές απαιτούν προσοχή, ενίοτε δε οι τιμές είναι "τσιμπημένες" και επιβάλλεται διαπραγμάτευση.

Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ
Οπως προαναφέρθηκε, αν περιμένετε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, η Κούβα δεν είναι για σας. Το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς που αγαπούν το φαγητό. Μπορείτε πάντως να φάτε στα εστιατόρια των περισσότερων μεγάλων ξενοδοχείων. Η ωραιότερη θέα της Αβάνας (ιδίως αν έχει βρέξει) είναι από το εστιατόριο του "Σεβίλια", που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου. Μπορείτε επίσης να δειπνήσετε στο "Σεσίλια" ή στο "Ελ Αλχίμπε" στο ΜιραμάρΩ αμφότερα τα εστιατόρια ανήκουν σε ισπανική εταιρεία. Οι τιμές είναι μεταξύ 20 και 30 δολαρίων το άτομο. Αλλη λύση είναι τα μικρά ιδιωτικά εστιατόρια, τα περίφημα paladares, όπου στο ένα τρίτο της τιμής μπορείτε να γευθείτε αστακό και διάφορα εξαίσια τοπικά εδέσματα. Ο καλύτερος τρόπος να τα βρείτε είναι να σας τα συστήσει κάποιος ΚουβανόςΩ αργά ή γρήγορα η ευκαιρία θα σας δοθεί.
Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να αγοράσετε στην Κούβα. Αν και θα σας το προτείνουν αναρίθμητες φορές, αποφύγετε να αγοράσετε πούρα από τη μαύρη αγορά: η ποιότητα είναι κακή. Στα κρατικά πρατήρια θα βρείτε ό,τι πούρα θέλετε στο 1/3 ή ακόμη και στο 1/6 των αθηναϊκών τιμώνΩ συνήθως, όσο ακριβότερα είναι τα πούρα τόσο ευνοϊκότερη η αναλογία. Αποφύγετε, πάντως, τα μαγαζιά των ξενοδοχείων (που είναι ακριβότερα και έχουν συχνά ελλείψεις) αλλά και το αεροδρόμιο, όπου οι τιμές είναι διπλές.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: