Η αγορά του Σάλτσμπουργκ

Φημισμένο για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του το Σάλτσμπουργκ, η πόλη του Μότσαρτ, είναι γνωστό στους απανταχού λάτρεις τού ευ ζην αλλά και τους "δεινούς shoppers".

Αν θέλετε η διακόσμηση του σπιτιού σας να είναι πραγματικά ξεχωριστή, μπορείτε να επισκεφθείτε το Salzburger Heitmatwerk, μεγάλο κατάστημα στη Residentzplatz. Αν τώρα είστε λάτρεις του παρελθόντος, ή τουλάχιστον των αντικειμένων παρελθουσών εποχών, δεν θα πρέπει να παραλείψετε το κατάστημα Katharina Baumgartner, όπου μπορείτε να βρείτε ασημικά αυστριακά και αγγλικά του 19ου αιώνα, αντικείμενα της βικτωριανής εποχής, όπως τα κουτιά για μπισκότα στην τιμή των 25.000 σελινίων (500.000 δρχ.) αλλά και έπιπλα τύπου biedermeier και jugendstil. Λίγο πιο κάτω, στο κατάστημα Jakob Graf von Moy, θα βρείτε ωρολόγια εποχής, των οίκων Cartier και Boucheron, χειρός και επιτραπέζια, όπως και βάζα Galle, οι τιμές των οποίων αρχίζουν από 16.000 σελίνια (350.000 δρχ.).

Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο Furst στην Brodgasse, που ήταν το πρώτο το οποίο παρασκεύασε τα περίφημα Mozart Kungeln, τα σοκολατάκια. Μπορείτε ακόμη να πιείτε μια κούπα ζεστή σοκολάτα στο ιστορικό Cafe Tomaselli, στην Alter Markt, την πλατεία της παλαιάς αγοράς του Σάλτσμπουργκ. Στην πλευρά της πλατείας όπου οι άμαξες παραλαμβάνουν τους τουρίστες για τον γύρο της πόλης υπάρχει το μικροσκοπικό αλλά εξαιρετικό κατάστημα Jahn Markl: θα βρείτε δερμάτινα παλτά τα οποία μπορείτε να αγοράσετε ή να παραγγείλετε χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στην τιμή και να παραλάβετε μετά από 48 ώρες. Το κατάστημα, το οποίο έχουν προτιμήσει πολλοί ευρωπαίοι ευγενείς, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το 1845. Θα βρείτε υπέροχα δερμάτινα παντελόνια ιππασίας αλλά και σακάκια σε κλασικά χρώματα.

Στην Alter Markt καταλήγει ο κατ' εξοχήν εμπορικός δρόμος του Σάλτσμπουργκ, η Getreidegasse. Εδώ υπάρχει το κατάστημα Blumen Doll όπου πωλούνται τα ωραιότερα στολίδια. Το κατάστημα βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο και μπορείτε να επισκεφθείτε.

Στην Getreidegasse υπάρχει και το Lochmann, κατάστημα που πωλεί αμπαζούρ ζωγραφισμένα στο χέρι και διακοσμητικά αντικείμενα από ξύλο και μπρούντζο της χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας των Αλπεων.

Το κατάστημα Stassny είναι αντιπροσωπευτικό της μόδας του Σάλτσμπουργκ: ανδρικά σακάκια από καστόρι, κλασικά λόντεν και δερμάτινα παντελόνια καθώς και τυρολέζικα καπέλα με φτερά. Θα βρείτε επίσης και τα dirndl, τα παραδοσιακά μακριά γυναικεία τυρολέζικα φορέματα καθώς και λινά πουκάμισα.

Στον αριθμό 8 της Getreidegasse σάς περιμένει το Roittner, το κατάστημα με τα ωραιότερα είδη για το σπίτι. Το Roittner όμως είναι κυρίως γνωστό για τα χειροποίητα πορσελάνινα σερβίτσια Gmunden, τα οποία κατασκευάζει από το 1903 η Gmunden Keramik επιχείρηση σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Σάλτσμπουργκ. Οι τιμές εργοστασίου των σερβίτσιων είναι ίδιες με αυτές των καταστημάτων.

Αλλάζοντας κατεύθυνση και αφήνοντας την πολύβουη Getreidegasse μπορείτε να προχωρήσετε προς την Burgerspitalplatz στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί θα συναντήσετε την Badergasse, όπου υπάρχει το Lachner Alte Bauernmobel: ξεχωριστά ξύλινα αντικείμενα, πραγματικά έργα τέχνης. Την προσοχή σας ενδεχομένως θα προσελκύσουν παλαιά τυρολέζικα έπιπλα του 17ου και του 19ου αιώνα: ντουλάπες ζωγραφισμένες στο χέρι, αλλά και ερμάρια και σεντούκια.

Στην κοντινή Burgerspitalgasse αξίζει να επισκεφθείτε το κατάστημα με αντίκες R& R Schubert: είναι ο παράδεισος των πορσελάνινων σερβίτσιων Meissen των αρχών του 20ού αιώνα. Υπάρχουν όμως και καινούργια πορσελάνινα πιάτα Meissen σε λογικές τιμές.

Για τους λάτρεις του κυνηγιού είναι απαραίτητη μια στάση στο οπλοπωλείο Dschulnigg στην Griesgasse. Στο ισόγειο του καταστήματος θα βρουν όπλα κάθε τύπου, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχουν όλα τα είδη κυνηγετικού εξοπλισμού. Οι συλλέκτες παλαιών χαρτών και γραμματοσήμων θα πρέπει να επισκεφθούν το κατάστημα Peter Matern στη Linzergasse..

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: