Αν έχετε προγραμματίσει να περάσετε τις γιορτινές σας μέρες στο Λονδίνο (μαζί με μερικές χιλιάδες των συμπατριωτών μας, μια που η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας είναι ο κατ’ εξοχήν προσφιλής τόπος ολιγοήμερων αποδράσεων στο εξωτερικό για τους Έλληνες), ΜΗ διανοηθείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας να πιείτε το παραδοσιακό βρετανικό τσάϊ σας στο φημισμένο Ritz!
Καλά, θα αναρωτηθείτε αν δεν είχατε αυτή την εμπειρία, τι στην ευχή σερβίρουνε στο Ritz που έχει τόση ζήτηση; Τίποτα διαφορετικό από τα άλλα μεγάλα και ονομαστά tea rooms του Λονδίνου (Savoy, Claridges, Four Seasons κλπ), αλλά το κάνουν με τέτοια ιεροτελεστεία (πάντα χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες) και άψογο (φλεγματικό θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε) σέρβις, που το έχουν κάνει θεσμό και σαν θεσμός έχει τους θιασώτες του (ιδίως όταν πρόκειται για μη βρετανούς)!
Πρώτα- πρώτα το απογευματινό tea service στο Ritz σερβίρεται στο εκπληκτικά ωραία διακοσμημένο Palm Court, στην είσοδο του μεγαλοπρεπούς ξενοδοχείου (από το διπλανό δρομάκι της Piccadilly Road). Αυτό από μόνο του λόγω των περιορισμένων διαστάσεων που έχει η αίθουσα, κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.
Οι μάνατζερς του ξενοδοχείου έχοντας καταλάβει τι ”εργαλείο” marketing έχουν στα χέρια τους αποφάσισαν να προσφέρουν το tea time με... δόσεις, καθιερώνοντας τα sittings σε πέντε τον αριθμό, από τις 11:30 πμ, στις 1:30 μμ, 3:30 μμ, 5:30 μμ και τέλος στις 7:30 μμ όπου και προσφέρουν την παραλλαγή Champagne Afternoon Tea (τι κάνει ο κόσμος προκειμένου να κερδίσει άλλη μια... βάρδια)!
Αν καταφέρετε να κερδίσετε το πολυπόθητο reserve μεσοβδόμαδα, θα απολαύσετε το τσάϊ σας (με την προϋπόθεση ότι σας έβαλαν να καθήσετε στο Palm Court κι όχι στη διπλανή αίθουσα που είναι το μπαρ του ξενοδοχείου), υπό τους ήχους ενός καλού πιανίστα. Αν πάλι είσαστε τόσο τυχεροί που καταφέρατε να κλείσετε Σαββατοκύριακο, αντί για τον πιανίστα θα σας συνοδεύει στο τσάϊ σας η άρπα.
Οι κύριοι θα πρέπει να φορούν σακάκι (όχι απαραίτητα κοστούμι) ΚΑΙ γραβάτα, παπούτσια όχι τύπου ΝΙΚΕ και οι κυρίες να είναι αναλόγου κοσμίας εμφανίσεως.
Αν υποθέσουμε ότι είστε δύο άτομα (ακόμα και κάτι βρετανίδες απροσδιορίστου ηλικίας δεν πάνε ποτέ μόνες τους γιατί η εμπειρία απαιτεί συντροφιά), τότε (ανευ φιλοδωρήματος- υποτίθεται ότι αυτό περιλαμβάνεται στον λογαριασμό κατά την αγγλική πρακτική) ο λογαριασμός θα σας έρθει 34 λίρες Αγγλίας ανα κεφαλή, δηλ. κάπου 102 ευρω το ζευγάρι!
Τι παίρνετε λοπόν για τα 102 ευρω; Μια επιλογή από... δεκαοκτώ τύπους ποιοτικού τσαγιού (ΟΧΙ φακελάκια) μεταξύ των οποίων Russian Caravan, Orange Pekoe από την Κεϋλάνη (νυν Σρι Λάνκα), Lapsang Souchong Imperial (πλατύφυλλο μαύρο τσάϊ από την περιοχή Fujien της Κίνας που έχει ”καπνισθεί” πάνω από ξύλα πεύκου), Rose Congou, πάλι από την Κίνα που έχει ανακατευθεί με ροδοπέταλα μέχρι Μαροκινό τσάϊ από δυόσμο!
Εκεί θα... ”δώσετε τα ρέστα σας”. Το καλύτερο τσάι της αγοράς. Θα σας το σερβίρει ο φρακοφορεμένος σερβιτόρος (μάλλον Ιταλός και όχι Βρετανός, σύμφωνα με την τελευταία μας έρευνα αγοράς) και θα σας βάλει σε άλλη εποχή η όλη ιεροτελεστεία.
Φυσικά, το tea time περιέχει μεν τσάϊ αλλά η ειδοποιός διαφορά του με άλλους λαούς είναι το τι σερβίρουν οι βρετανοί ώστε να συνοδεύει το τσάϊ τους. Κι εδώ το στάνταρ μενού σε κάθε ξενοδοχείο και tea room που σέβεται το όνομά του περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε ”μερίδες” μικρά σάντουιτς (finger sandwiches, τα λένε). Είναι καπνιστού σολωμού, αυγό- μαγιονέζα-watercress, λεπτή φέτα καπνιστού χοιρινού, κοτόπουλου με μαγιονέζα και αγγούρι με ένα κρεμώδες τυρί.
Όλα αυτά δε σε αφράτες πάλλευκες φέτες ψωμιού. Μετά τα σάντουιτς, (συνεχίζετε εσείς να πίνετε το τσάϊ σας) έρχονται τα κατ’ εξοχήν βρετανικά παρασκευάσματα που είναι τα scones και τα clotted creams (περίπου 10.000 θερμίδες η μπουκιά- άντε, υπερβάλουμε!) που κατ’ ουσίαν (τα τελευταία) είναι παρασκευάσματα από το γάλα.
Τα scones είναι γευστικότατα φρεσκοψημένα μικρά κέϊκ με σταφίδες και μήλα (στη συγκεκριμένη παρουσίαση). Το clotted cream σερβίρεται με μαρμελάδα από φράουλα. Μετά (σε περίπτωση που ακόμα πεινάτε ή έχετε το τσάϊ μπροστά σας και το απολαμβάνετε) έρχονται διάφορα μικρά κέϊκ και κουλουράκια και μετά φρούτα με κρέμα γάλακτος.
Για να χωνέψετε, το πρόγραμμα του Ritz περιλαμβάνει το δικό του blend αμερικάνικου τύπου καφέ. Κι αυτό ήταν! Αν σας αρέσει το περιβάλλον, μετά που θα πληρώσετε μπορείτε να χαζέψετε (προσέξτε ποια λέξη χρησιμοποιήσαμε: ”χαζέψετε”) στο εντός του ξενοδοχείου ευρισκόμενο κοσμηματοπωλείο που κι αυτό είναι φημιστό για τα κοσμήματά δικής του παραγωγής. Σημειώστε πως συνήθως στο εσωτερικό του περνούν τύποι σαν τον... Μπιλ Γκέιτς).
Πάντως, αν θέλετε τη συμβουλή μας, μην απογοητευτείτε έτσι και σας πουν ”ελάτε του χρόνου”. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Για την πιο εύκολη κράτηση για ένα εξίσου καλό και παραδοσιακό τσάϊ, δοκιμάστε (χωρίς να κάνετε απαραίτητα κράτηση) το Four Seasons Hotel στην Hamilton Road προέκταση της Park Lane.
Λίγα λόγια για το The Ritz τώρα: Γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και ο (τότε) ξενοδόχος Cesar Ritz που το άνοιξε, είχε και το ομώνυμο ξενοδοχείο στο Παρίσι (που σήμερα είναι ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη των Ηarrods), όπου έμεινε το τελευταίο της βράδυ η Πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Το ξενοδοχείο είναι πανάκριβο για διαμονή (υπάρχουν όμως κι άλλα πιο ακριβά στο Λονδίνο) και αν παρεμπιπτόντως περάσετε το βράδυ σας εκεί, να σας πούμε ότι όσα γράψαμε πιο πάνω για το πόσο δύσκολο είναι να κάνετε κρατήσεις για το afternoon tea, ξεχάστε τα: οι ένοικοι του ξενοδοχείου έχουν προνομιακή αντιμετώπιση!
”Bon Viveur”
[The Ritz Hotel
150 Piccadilly
London W1J 9BR
Τηλέφωνο: 0044 207 493 8181]
(πηγή: www.in2life.gr)
Τea at the Ritz:Το πιο exclusive τέιον του κόσμου
Ετικέτες Ηνωμένο Βασίλειο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου