Μπουένος Άιρες

Μπουένος Άιρες - όπως λέμε όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις σε μια.

Τα ταξί είναι μαύρα με κίτρινες γραμμές, όπως αυτά στην Κωνσταντινούπολη.

Οι άνθρωποι δείχνουν καθαροί και περιποιημένοι. Φαίνονται ευγενικοί και υπομονετικοί. Κάποιοι είναι σα να βγήκαν από τις λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες. Ειδικά οι μαθητές με τις ποδιές. Κάποιοι λες και κατέβηκαν από τα χωριά των Ίνκας?

Ό,τι αγοράσεις είναι κατά 2,5 φορές πιο φθηνό από ό,τι στην Ελλάδα. Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 3,6 πέσος. Με μόλις δέκα πέσος χορταίνεις. Με 1,3 πέσος απολαμβάνεις τον καφέ σου.

Η πόλη έχει μεγάλους δρόμους. Η Λεωφόρος 9 de Julio είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

Οι δρόμοι είναι ατελείωτοι. Η αρίθμηση των σπιτιών μπορεί να φτάσει ακόμη και τον αριθμό 7.653!

Στην αγορά του Μπουένος Άιρες βρίσκεις τα πάντα. Το παλιό νεκροταφείο της πόλης είναι μοναδικό. Οι τάφοι είναι ολόκληρα σπίτια. Θυμίζει πόλη - μινιατούρα.

Με έναν απλό χάρτη μπορείς πολύ εύκολα να προσανατολιστείς. Το μετρό μικραίνει τις αποστάσεις.

Περιπλανηθείτε και στο San Telmo. Παλιά, κοσμοπολίτικη γειτονιά. Εκεί θα μυηθείτε στο tango. Οι ρυθμοί του ξεχειλίζουν στους δρόμους. Την Κυριακή γίνεται ένα πανηγύρι.

Εάν μείνετε περισσότερο από τέσσερις μέρες στην πόλη, πάρτε τον «ηλεκτρικό» και σε μισή ώρα θα βρεθείτε στο Tigre. Κάτι σαν τη Βενετία και τα κανάλια του Άμστερνταμ μαζί.

Τη νύχτα το Μπουένος Άιρες είναι μια άλλη πόλη. Δεν βλέπεις βιτρίνες. Τα καταστήματα είναι κλειδαμπαρωμένα. Στόρια και κάγκελα παντού.

Την ημέρα ωστόσο είναι μια πόλη στην οποία αισθάνεσαι ασφαλής. Αστυνομικοί υπάρχουν παντού.

Καλού κακού, όμως, πάρτε τα μέτρα σας για τους πορτοφολάδες. Επίσης προσέξτε και τους ταξιτζήδες. Προσέξτε ειδικά όταν πάρετε ταξί από το αεροδρόμιο ή από τον τοπικό σταθμό των λεωφορείων.


(πηγή: www.ana.gr)

Κούβα

Τα εισιτήρια από Αθήνα για Κούβα κοστίζουν περίπου 800 έως και 1.500 ευρώ ανάλογα με την περίοδο.

Για την είσοδο στη χώρα απαιτείται θεώρηση (βίζα) η οποία κοστίζει περίπου 25 ευρώ και μπορεί να σταλεί και ταχυδρομικά από την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα. Βίζα όμως μπορεί να δοθεί και στο αεροδρόμιο της Αβάνας λίγο μετά την άφιξη.

Η Κούβα είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι κάποιες μικροκλοπές εάν κυκλοφορείτε προκλητικά με την κάμερά στο λαιμό. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στην Αβάνα, πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 8 περιστατικά μικροκλοπών σε έλληνες τουρίστες.

Ξενοδοχεία μπορείτε να κλείσετε μέσω ίντερνετ. Η καλύτερη λύση και σαφώς φθηνότερη είναι να εξασφαλίσετε τις πρώτες δύο διανυκτερεύσεις σας και έπειτα να ψάξετε στην Αβάνα κάποιο άλλο κατάλυμα. Εκτός από ξενοδοχεία υπάρχουν και τα Κάζας Παρτικουλάρες. Κουβανέζικες οικογένειες που με άδεια του κράτους μπορούν να φιλοξενήσουν σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους τουρίστες. Εκτός του ό,τι είναι φθηνότερα, περίπου 25 ευρώ το δωμάτιο θα έχετε την εμπειρία να ζήσετε σε ένα κουβανέζικο σπίτι. Κάζας Παρτικουλάρες υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Υπάρχει και η λύση των πακέτων από τα τουριστικά γραφεία.

Στην Κούβα οι συναλλαγές με δολάρια δεν επιτρέπονται.
Καλύτερη λύση είναι τα μετρητά σε ευρώ ή πιστωτική κάρτα Visa από μη αμερικανική τράπεζα.
Τα τηλέφωνα με κινητά κοστίζουν περίπου 6 ευρώ τόσο για εισερχόμενες κλήσεις όσο για εξερχόμενες.
Τα μηνύματα κοστίζουν περίπου μισό ευρώ.
Ιντερνετ υπάρχουν μερικά σε κάθε πόλη και κοστίζουν 6 ευρώ την ώρα. Η επικοινωνία με e-mail είναι η καλύτερη λύση.
Σε όλη την Κούβα υπάρχουν όλα τα βασικά αγαθά σε ειδικά καταστήματα για τουρίστες και δεν είναι απαραίτητο να κουβαλήσει κανείς μαζί του κονσέρβες.
Σε ειδικά φαρμακεία μπορεί κανείς να βρει τα βασικά ευρωπαϊκά φάρμακα.


Από το αεροδρόμιο για την πόλη μοναδική λύση είναι τα ταξί. Με περίπου 20 ευρώ βρίσκεστε στην καρδιά της Αβάνας.

Υπάρχουν χάρτες και οδηγοί που μπορούν να σας κατατοπίσουν. Αρκεί να έχετε διάθεση και χρόνο για νέες ανακαλύψεις.

Πέντε μέρες είναι αρκετές για μια πρώτη γεύση και να δείτε τα κυριότερα μέρη της πόλης. Οσο περισσότερο περπατήσετε τόσο πιο πολύ θα αποζημιωθείτε. Το καλύτερο δείγμα ισπανικής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής στην Αμερική.


Περιφερόμενοι στην πόλη, ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Ειδικά τις πρώτες μέρες μαγεύεσαι. Το αποικιοκρατικό σκηνικό, τα αυτοκίνητα αντίκες, οι Κουβανοί δίπλα σου, τα μνημεία και τα μουσεία.

Μην ξεχάσετε να ανάψετε κι ένα κεράκι στην ελληνική εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της Αβάνα Βιέχα (Vieja) την πιο τουριστική περιοχή της πόλης, δίπλα στο λιμάνι.

Τα χρήματα που χρησιμοποιούν οι τουρίστες στις συναλλαγές τους είναι τα CUC (σε ου σε). Ένα CUC κοστίζει λίγο περισσότερο από ένα δολάριο και λίγο λιγότερο από ένα ευρώ. Εκτός χώρας δεν έχουν καμία αξία.

Οι τιμές είναι ανάλογες με αυτές στην Ελλάδα. Η Κούβα δεν είναι φθηνή χώρα.

Οι συγκοινωνίες είναι βολικές προς όλους τους προορισμούς. Καλύτερη λύση η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου που κοστίζει το λιγότερο 65 ευρώ τη μέρα με περίπου 20 ευρώ καύσιμα για κάθε 500 χιλιόμετρα. Συνήθως η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και μπορεί να μη βρείτε διαθέσιμο αυτοκίνητο.

Η οδήγηση το βράδυ δεν συνίσταται λόγω των κακών δρόμων, ενώ οι κανόνες του ΚΟΚ πρέπει να τηρούνται αυστηρά, καθώς οι αστυνομικοί καραδοκούν να δώσουν κλήσεις. Εχετε επίσης κατά νου ότι οι Κουβανοί κάνουν οτοστόπ συνεχώς.


Αξίζει επίσης μια εμπειρία με το τρένο. Με λίγη υπομονή θα φτάσετε στον προορισμό σας με κατεύθυνση προς τα ανατολικά της χώρας.

Εσωτερικές πτήσεις από Αβάνα υπάρχουν σχεδόν προς όλες τις πόλεις της χώρας.

Οι περιοχές με το καλύτερο φυσικό τοπίο βρίσκονται η μία στην δυτική πλευρά του νησιού και η άλλη στην ανατολική άκρη της Κούβας. Δυτικά της Κούβας, μόλις με τρεις ώρες διαδρομή βρίσκεται το χωριό Βινιάλες (Viniales). Αξίζει τον κόπο να αφιερώσει κανείς κάποιες μέρες στην περιοχή. Εκεί κοντά υπάρχουν και οι καλλιέργειες καπνού.

Η δεύτερη καταπράσινη περιοχή είναι η Μπαρακόα (Baracoa) περίπου 24 ώρες ανατολικά της Κούβας με λεωφορείο. Εκεί και στη γύρω περιοχή υπάρχουν μικρά χωριά που παραπέμπουν στην εξωτική Κούβα.

Κοντά στην Μπαρακόα, λίγο μετά το Γκουαντάναμο, βρίσκεται το Σαντιάγο ντε Κούβα. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κούβας. Εκεί γεννήθηκε το αυθεντικό ρούμι. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μαύροι, πρόσμειξη Αϊτινών, Αφρικανών και Ισπανών. Μια άλλη Κούβα.

Απολαύστε την μουσική σε όλες τις πόλεις. Σαν μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα αφρικάνικο τύμπανο και μια ισπανική κιθάρα, όπως παρατήρησε ο εθνομουσικολόγος Φερνάνδο Ορτίζ.

Η Τρινιδάδ (Trinidad) αποτελεί επίσης βασικό τουριστικό προορισμό. Απέχει 12 ώρες με λεωφορείο ανατολικά της Αβάνας περίπου στη μέση του νησιού, κοντά στις ακτές τις Καραϊβικής. Ησυχη πόλη με πλακόστρωτα δρομάκια, κάτι σαν το Ναύπλιο, χωρίς λιμάνι, αλλά με πολλούς τουρίστες.

Ενδιαφέρον έχει και η πόλη Σιενφουέγος (Sienfuegos). Δύο ώρες πριν την Τρινιδάδ. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας με όμορφη πρόσβαση στη θάλασσα. Οι κάτοικοί της είναι κυρίως λευκοί με γαλάζια μάτια και ξανθά μαλλιά.

Θάλασσες παραδεισένιες δεν θα βρείτε στην χώρα. Εκτός κι αν έχετε πολλές μέρες στη διάθεσή σας και ψάξετε αρκετά. Ειδικά στα νησάκια της Κούβας. Βολικότερη παραλία είναι η Πλάγιας ντελ Εστε (Playas del Este) περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας.

Γενικά οι θάλασσες της Κούβας έχουν μεγάλα κύματα, πολλές φορές επικίνδυνα λόγω των ρευμάτων. Πολλοί Ελληνες συνηθισμένοι στα νησιά του Αιγαίου απογοητεύονται από τα νερά και αρκούνται απλά στην ηλιοθεραπεία.

Η κουβανέζικη κουζίνα δεν έχει να επιδείξει και τις καλύτερες γεύσεις. Εστιατόρια υπάρχουν σε κάθε περιοχή που πηγαίνουν τουρίστες. Λύσεις αποτελούν και τα Παλαδέρας μικρά εστιατόρια σε σπίτια Κουβανών. Οι αστακοί αποτελούν την έκπληξη στη γαστρονομία του νησιού. Εκτός του ό,τι είναι από τα φθηνότερα φαγητά ίσως έχουν και την καλύτερη γεύση. Γενικά στην Κούβα μπορεί να μην ικανοποιηθείτε από το σέρβις και τις γεύσεις, αλλά σίγουρα δεν θα πεινάσετε.

Ερχόμενοι στην Κούβα φροντίστε να μην έχετε πολλά πράγματα στις αποσκευές σας. Διαφορετικά θα έχετε πρόβλημα με όσα θα έχετε αγοράσει από τις τοπικές αγορές. Δεν θα ξέρετε που να τα βάλετε.

Μπορείτε να αγοράσετε μέχρι κάποιον συγκεκριμένο αριθμό πούρα και ρούμι ή κοχύλια. Για να είστε σίγουροι, ρωτήστε στο αεροδρόμιο όταν φτάσετε, τι ακριβώς δικαιούστε να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή.


Φεύγοντας από τη χώρα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον ειδικό φόρο 25 ευρώ. Οσα τοπικά χρήματα θα σας έχουν ξεμείνει μπορείτε να τα ανταλλάξετε στο αεροδρόμιο, αλλά θα σας δώσουν πίσω δολάρια και όχι ευρώ.

(πηγή: www.forthnet.gr)

Οι δέκα καλύτερες πόλεις του κόσμου

Τις δέκα καλύτερες πόλεις ανέδειξε το δημοφιλές διεθνές περιοδικό Travel and Leisure (καλοκαίρι 2007).

Η ψηφοφορία έγινε μέσω Διαδικτύου αυστηρά από τους αναγνώστες του περιοδικού αλλά και μέσω ταχυδρομείου από τους συνδρομητές του, που κλήθηκαν να διαλέξουν τις ομορφότερες και πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου.

Τα βασικά κριτήρια επιλογής των καλύτερων πόλεων ήταν τα φυσικά αξιοθέατα, τα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης, τα μουσεία, τα ιστορικά μνημεία, η ποιότητα των καταλυμάτων και των εστιατορίων, η φιλοξενία των κατοίκων και φυσικά η χρηματική τους αξία. Πρώτη αναδείχτηκε η Φλωρεντία ενώ ανάμεσα στις δέκα πόλεις βρίσκεται και η Κωνσταντινούπολη.

Οι δέκα καλύτερες πόλεις:
1. Φλορεντία
2. Μπουένος Άιρες
3. Μπανγκόκ
4. Ρώμη
5. Σύδνεϊ
6. Νέα Υόρκη
7. Ουνταϊπούρ
8. Κωνσταντινούπολη
9. Σαν Φρανσίσκο
10. Κέιπ Τάουν

(πηγή: www.forthnet.gr)

Μέσα Μάνη

Μέσα από τους θρύλους η Μάνη φαντάζει σαν παραμύθι. Ξεκινήστε έχοντας αυτό στο μυαλό και θα δείτε πόσο αληθινή είναι!

Πέτρινοι πύργοι, ξερολιθιές, λίγοι ελαιώνες, μερικά αγριολούλουδα, απότομοι γκρεμοί, βράχια και πιο πέρα το συνήθως αγριεμένο πέλαγος συνθέτουν το σκηνικό που ξεπερνάει την περιγραφή του «ωραίου τοπίου».

Στην Αρεόπολη
Στη γωνιά αυτή της Μάνης βρίσκεται ο Δήμος Οιτύλου που από τους ντόπιους ονομάζεται «Αποσκερή Μέσα Μάνη». Αποσκερή, γιατί όπως απλώνεται στη δυτική πλευρά της Μάνης το πρωί έχει πάντα ίσκιο, και Μέσα Μάνη γιατί βρίσκεται ακριβώς στο μέσα μέρος της Μάνης. Πρωτεύουσα είναι η Αρεόπολη. Παλιό εμπορικό κέντρο της Μέσα Μάνης, που πήρε το όνομά της από τον θεό του πολέμου, τον ’ρη. Περπατήστε στα παλιά καλντερίμια και προσκυνήστε στο Ναό των Ταξιαρχών όπου έγινε και η λειτουργία του ξεσηκωμού της επανάστασης. Ύστερα επισκεφθείτε τους πύργους και τα πυργόσπιτα ξεκινώντας από το σπίτι των Μαυρομιχαλαίων και συνεχίζοντας με των Πικουλάκη, Μπαρελάκου, Καπετανάκου. Δείτε τον αδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Κοντά στο Βαχό επισκεφθείτε το Κάστρο της Κελεφάς του 17ου αιώνα που «προστάτευε» το Οίτυλο. Η θέα από το δρόμο προς το Λιμένι, το Καραβοστάσι, το Νέο Οίτυλο και το Ομηρικό Οίτυλο είναι μοναδική. Όλος ο Μεσσηνιακός Κόλπος απλώνεται μπροστά σας, ενώ οι πέτρινοι οικισμοί εντυπωσιάζουν.

Οδοιπορικό
Το Οίτυλο είναι χτισμένο σε απόκρημνο ύψωμα, στη θέση της αρχαίας πόλης την οποία ανέφερε και ο Όμηρος. Θα επισκεφθείτε το Μοναστήρι των Ντεκούλων του 18ου αιώνα με καταπληκτικές αγιογραφίες. Στο ψαροχώρι Λιμένι, πατρίδα του Πέτρου Μαυρομιχάλη, θα δείτε το παλάτι-πύργο που λειτουργεί ως μουσείο.

Νότια της Αρεόπολης, στον οικισμό του Πύργου, αξίζει να δείτε το «τοιχισμένο συγκρότημα» και τον Πύργο Σκλαβουνάκου. Προχωρήστε στο «Κάστρο της Ωριάς». Πιο κάτω θα συναντήσετε το γραφικό ψαροχώρι του Γερολιμένα. Από εδώ και αφού περπατήσετε στο λιμανάκι, αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Κοίτα (4 χλμ.) με παλιά σπίτια, πύργους και ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησιές.

Συνεχίζοντας σε ένα σεληνιακό αλλά απόλυτα μανιάτικο τοπίο, θα φτάσετε στον υπέροχο οικισμό Βάθεια. Εδώ θα εντυπωσιαστείτε από τους πέτρινους πύργους που δεσπόζουν στην περιοχή. Πολλοί από αυτούς έχουν αναστηλωθεί και λειτουργούν ως ξενώνες. Λίγο πιο νότια (5,5 χλμ.) θα συναντήσετε το λιμανάκι Πόρτο Κάγιο (Port aux cailles): ένα γραφικό οικισμό σε κλειστό όρμο όπου ξεκουράζονταν τα αποδημητικά ορτύκια (cailles) στο μεγάλο τους ταξίδι για τα θερμά κλίματα, δίνοντας έτσι το όνομά τους στο μέρος.

Εκεί βρίσκεται και το ακρωτήριο Ταίναρο που προκαλεί ρίγη αγριάδας, αλλά αξίζει να το περιπλεύσετε με πλοιαράκι -εάν ο καιρός το επιτρέπει- για να αντιληφθείτε το μεγαλείο του νοτιότερου άκρου της ηπειρωτικής Ευρώπης. Επισκεφθείτε και τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα και Βλυχάδα στο Δυρό (τηλ.: 27330-52222).

(πηγή: www.7merestv.gr, 28/9/2007)

Τα οινοπνεύματα του Βορρά

Με κόκκινους καρπούς του δάσους οι Φινλανδοί θα φτιάξουν ηδύποτα. Με μανιτάρια θα αρωματίσουν τη βότκα. Οσο για τα ρούσικης έμπνευσης σναπς, οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση της Koskenkorva που περιέχει λίγη ζάχαρη.

Τα άκουαβιτ έφθασαν στη χώρα ­ μέσω της Δανίας ­ από τον καιρό της σουηδικής ηγεμόνευσης. Ο Runeberg, εθνικός ποιητής στο πρώτο ήμισυ του 19ου αι., συνιστούσε μαζί με τα οινοπνευματώδη αποστάγματα τη βρώση ιχθύων. «Ελλείψει όμως αξιοπρεπούς ψαριού, μια τηγανίτα θεωρείται επίσης ψάρι». Πρακτικός νους. Μάραθος, γλυκάνισο, αρτεμισία, πιπέρι, νεράντζι θα δώσουν στα δυνατά ετούτα αλκοολούχα μια γευστική αιχμή.

Εκτιμούν ορισμένοι πως η φινλανδέζικη βότκα είναι η καλύτερη διεθνώς.

Το πιο καθημερινό πάντως ποτό είναι η μπίρα. Παράγεται από την εποχή του σιδήρου και οφείλει την υπεροχή της στην καθαρότητα και σύσταση του νερού και στο είδος της βύνης. Εκτός από τις μεγάλες βιομηχανίες, τα μικρότερα ζυθοποιεία, μπίρα φτιάχνεται και στα σπίτια. Δοκιμάστε τη Lapycoulta που εισάγεται. «Ο ζύθος τιμάται στην Kalevala, το μεγάλο εθνικό μας επικό ποίημα» και η οικοδέσποινα φέρνει από τη βιβλιοθήκη τον πολυτελή τόμο που θα φυλλομετρήσουμε. Οι φινλανδέζικες εκδόσεις καταπλήσσουν με την εξαιρετική τους καλαισθησία. Δένδρα - ξυλεία - χαρτί.

Τι θα βρείτε στην αγορά

Οι Φινλανδοί διδάχθηκαν την τυροκόμηση του έμενταλ από έναν Ελβετό το 1856. Και το μιμήθηκαν επιτυχώς.

Το αταβιστικό δέος των Φινλανδών εμπρός στον άρτο έχει τις ρίζες του σε εκείνους τους καιρούς που οι παγετοί καταργώντας μεταφορές και συγκοινωνίες προξενούσαν λιμούς. Ο πιο μακρινός βρίσκεται κοντά. Το 1867-68 ακόμη οι αποκομμένοι από τα χιόνια πληθυσμοί έλεγαν ψωμάκι το ψωμί. Εκαμαν αλεύρι από τους κορμούς των δέντρων. Η κλασική αρτοπαρασκευή είναι η παξιμαδένια κουλούρα από σίκαλη που στέγνωνε και διετηρείτο κρεμασμένη σε οριζόντια δοκάρια του μαγειρείου. Παραλλαγή της το Finn Crisp, ελαφρώς ξινούτσικο. Η σκάφη του ζυμώματος δεν πλενόταν ποτέ. Τα ξερά απομεινάρια προηγούμενων ζυμαριών, κολλημένα στα τοιχώματα, αναμειγνυόμενα με το φρέσκο, προσέδιδαν στον σικαλίσιο άρτο την ευχάριστα όξινη γεύση του που καταγράφεται ως εθνικό γούστο. Κριθάρι, βρώμη, ακοσκίνιστο, σπασμένο μα όχι τριμμένο σιτάρι χρησιμοποιούνται επίσης. Στην ανατολική πλευρά της χώρας έτρωγαν φρέσκο ψωμί διότι ζύμωναν τακτικά. Στη δυτική όμως έκαμαν μοναχά δυο φορές τον χρόνο ψωμί, που βεβαίως γινόταν σκληρό σαν βράχος.

Γλυκόξινους άρτους από βύνη θα βρούμε στις νοτιοδυτικές επαρχίες, ενώ στον Βορρά μεταξύ των υλικών συγκαταλέγεται το αίμα των ζώων! Σήμερα πολλοί παρασκευάζουν το δικό τους σπιτικό ψωμί χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά οικιακά ζυμωτικά μηχανήματα. Και σπιτικά ή αγορασμένα από τον φούρνο, μια νοικοκυρά που τηρεί τα πατροπαράδοτα δεν θα εμφανίσει στο γιορτινό τραπέζι λιγότερα από επτά είδη γλυκών ή αλμυρών αρτιδίων.

­ Pulla ονομάζουμε την πάστα εκείνη που θα μεταχειριστούμε για τα κουλουράκια κανέλας ή τις ανοιχτές πίτες γεμιστές με φρούτα. Mην παραλείψετε να γευτείτε τα κουλουράκια Καρελίας, την υλική ανάμνηση της κουλτούρας μιας παλιάς επαρχίας.

Στα παγωμένα ύδατα

Tο φινλανδικό διαιτολόγιο εμφανίζεται πλούσιο σε ψάρια. Τα ποτάμια της Λαπωνίας δίνουν άφθονους σολομούς στο εποχικό τους διάβα. Το ίδιο ψάρι επίσης εκτρέφεται. Στους αρυτίδωτους καθρέφτες των λιμνών αρκεί συχνά να βουτήξετε το χέρι και να βγάλετε, όχι λαβράκι βέβαια, μα πέστροφα οπωσδήποτεΩ ή μια πέρκα. Παστά, ξερά, καπνιστά, τηγανητά, μαγειρευτά, τα ψάρια διατίθενται με κάθε τρόπο και σε κάθε σημείο. Στην αγορά ή στους δρόμους σε τετρακάθαρα καμιόνια με προστέγασμα όπου πωλούνται ψητά φιλετάκια ή άλλες πιο ασυνήθιστες σπεσιαλιτέ. Οπως η «ροδέλα», δηλαδή η επιδερμίδα λιπαρών ψαριών, αφού ζεσταθεί για τα καλά πάνω σε στρώμα χονδρού αλατιού, ψήνεται, ρολάρεται και κόβεται σε δίσκους.

Βασίλισσα της ιχθυοφαγίας η ρέγγα που κατεβαίνει με τα κρύα νερά από την Ισλανδία ή τη Νορβηγία. Με εκατό διαφορετικές συνταγές παρασκευάζεται και μάλιστα κάποια παράξενα ραγού. Δεύτερη εξαδέλφη της από ταπεινότερο σόι η ρέγγα της Βαλτικής που συνήθως θα πάρει ένα λουτρό σε μαρινάτες ξιδιού προτού μαγειρευτεί. Ψάρι φθηνό που στύλωσε τους Φινλανδούς σε χαλεπά χρόνια. Στον «πειρασμό του Jansson» αναμειγνύεται με πατάτες, κρεμμύδια, κρέμα.

Ενα άλλο ιχθυοκαύχημα της χώρας αποτελούν τα μπρικ. Μικρούλες ή μεγαλύτερες χάντρες «τάρριχα ωά» διαφόρων ψαριών. Τα φινλανδέζικα τούτα χαβιάρια προσφέρονται σε μια ποικιλία μέσα στο ίδιο πιάτο παρέα με ψιλοκομμένο λευκό και κόκκινο κρεμμύδι, τα βρασμένα συκωτάκια των ψαριών (ένας έξοχος μεζές), κρέμα γάλακτος, μπλίνις καμωμένα από φαγόπυρο ή ψωμάκια σκέτα και άνηθο. Ο άνηθος βεβαίως πρωταγωνιστεί στις βόρειες κουζίνες.

Στα ρομαντικά δάση

Φθινόπωρο και ανάμεσα στα πυκνά χρυσοπράσινα φυλλώματα να οι παραμυθένιες φιγούρες των έφιππων κυνηγών ταράνδου με τις κόκκινες κάπες. Με την παροιμιώδη οικολογική φειδώ των Σκανδιναβών εκδίδονται ετησίως περιορισμένες θηρευτικές άδειες. Ωστόσο θα φθάσουν στον χασάπη της αγοράς αρκετά ωραία ζώα και αν τα ευρέα καταναλωτικά στρώματα δεν δύνανται να φάγουν το φιλέτο από τα τσιγκέλια του κρεοπώλη θα πουληθούν σε λογικές τιμές τα δεύτερα κομμάτια που μαγειρεύονται σε πλούσιες σάλτσες.

Τον χειμώνα οι Φινλανδοί επιδίδονται στις δύσκολες παγιδεύσεις της λυγερής αγριόχηνας που διατηρείται καλά στην κατάψυξη για κάμποσο διάστημα. Φίνας υφής η σάρκα της με έντονη γεύση κυνηγιού που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί από άλλα δυνατά υλικά και παρατεταμένο ψήσιμο. Απαιτείται μαεστρία για να κρατηθεί το ροδαλό χρώμα του κρέατος.

Η Δημοκρατία της Φινλανδίας είναι το βασίλειο των κόκκινων φρούτων. Κόκκινα ναι, μα όχι μόνον. Διότι ας πούμε ο θάμνος του tyrni στη Λαπωνία έχει κιτρινο-πορτοκαλιά μούρα. Τόσο σπάνια, γευστικά και εμπλουτισμένα σε βιταμίνες που στοιχίζουν 500.000 το κιλό.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Καλαμάρια στον κόσμο

Κινέζικα: Yao

Ιαπωνικά: Ika

Φιλιππινέζικα: Pusit

Ινδονησιακά: Tzumi-Tzumi

Ταϊλανδικά: Pla Muc

Πορτογαλικά: Lula

Ρωσικά: Kal'mar

Ολλανδικά: Pizinktvis

Γερμανικά: Kalmer

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Ο καιρός στον κόσμο - κατάλληλη εποχή για επίσκεψη (6)

ΜΑΡΟΚΟ
Ηπια καλοκαίρια και χειμώνες χαρακτηρίζουν τις περιοχές κοντά στις ακτές, όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει τον χειμώνα κάτω από τους 10 βαθμούς. Χιόνι πέφτει τον χειμώνα σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων και διατηρείται από 7 ως 9 μήνες σε υψόμετρο 2.000 μέτρων. Το καλοκαίρι είναι θερμό στις πόλεις του Νότου και στις εσωτερικές περιοχές, όχι όμως και στις ορεινές. Βρέχει από τον Νοέμβριο ως τον Φεβρουάριο. Προφυλαχθείτε από τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: όλος ο χρόνος για τις παραθαλάσσιες περιοχές (καλύτεροι μήνες ο Ιούλιος και ο Αύγουστος), το φθινόπωρο και η άνοιξη για την πόλη.

ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
Το κλίμα είναι αυτό της περιοχής των τροπικών, με υγρασία κατά μήκος των ακτών. Η περίοδος των ισχυρών βροχών, με πιθανότητα κυκλώνων, είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου - Απριλίου. Σποραδικές βροχές, όμως, εκδηλώνονται όλο τον χρόνο, ενώ η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο.

ΜΕΞΙΚΟ
Το κλίμα ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο. Στην Πόλη του Μεξικού τα καλοκαίρια είναι ξηρά και οι χειμώνες βροχεροί. Οι ημέρες είναι ζεστές ενώ οι νύχτες δροσερές. Περίοδος βροχοπτώσεων από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Προφυλαχθείτε από τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο.

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Το κλίμα είναι αυτό των τροπικών περιοχών. Από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο η περίοδος είναι ξηρή, από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο επικρατούν βροχές. Κατά την περίοδο της ξηρασίας το κλίμα είναι δροσερό στα υψίπεδα και στις ακτές.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.

ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Κλίμα τροπικό, με μέση θερμοκρασία από 27 ως 33 βαθμούς. Οι νοτιοανατολικοί μουσώνες εκδηλώνονται μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και προκαλούν θαλασσοταραχή. Οι βορειοανατολικοί μουσώνες, λιγότερο ισχυροί, εκδηλώνονται από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο. Οι βροχές είναι άφθονες μεταξύ Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και Μαΐου - Ιουνίου. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ
Κλίμα ξηρό τροπικό, με ανέμους από τον Νοέμβριο ως τον Ιούλιο και δροσερές νύχτες από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο. Η μέση θερμοκρασία φτάνει τους 24 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 23 στις παραθαλάσσιες περιοχές. Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάιο έχει πιο πολλή δροσιά. Προστατευθείτε από την ελονοσία, τη χολέρα, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: όλος ο χρόνος.

(πηγή: BHMA)

Ο καιρός στον κόσμο - κατάλληλη εποχή για επίσκεψη (5)

ΜΠΑΧΑΜΕΣ
Το κλίμα είναι τροπικό, η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία φθάνει τους 28 βαθμούς, ενώ τον χειμώνα η μέση θερμοκρασία είναι 21-22 βαθμοί. Εντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται ξαφνικά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν κρατούν πολύ. Το νότιο τμήμα του αρχιπελάγους είναι πιο ζεστό, ενώ στο βόρειο τμήμα εκδηλώνονται θύελλες, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Πάρτε προληπτικά μέτρα κατά του τυφοειδούς πυρετού και της ηπατίτιδας Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο.

ΜΠΕΛΙΖ
Το κλίμα του Μπελίζ είναι αυτό της περιοχής των τροπικών, με ζέστη, υγρασία και ξαφνικές βροχοπτώσεις. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι το επίκεντρο κυκλώνων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Οκτωβρίου, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Η περίοδος Ιουνίου - Σεπτεμβρίου είναι η πιο βροχερή.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο.

ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
Κλίμα τροπικό στα βόρεια, εύκρατο στα νότια. Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο παρατηρούνται πυκνές βροχές και αρκετή υγρασία. Τον Μάρτιο επικρατεί ξηρασία. Από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο οι ημέρες είναι ήπιες ενώ οι νύχτες κρύες. Η περίοδος από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο είναι ζεστή, με ήπιες νύχτες. Τον Οκτώβριο φυσάει αρκετά, ενώ τον Δεκέμβριο υπάρχει πιθανότητα βροχοπτώσεων. Προστατευθείτε από την ελονοσία, τον τύφο, τον παράτυφο και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο.

ΝΑΜΙΜΠΙΑ
Στην περιοχή επικρατεί ζέστη την ημέρα και δροσιά τη νύχτα. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 40 βαθμούς. Στις βορειοανατολικές περιοχές το κλίμα είναι ξηρό. Κατά μήκος της ακτής δροσεροί άνεμοι μειώνουν τη ζέστη. Ασθενείς βροχές εκδηλώνονται από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο, ισχυρότερες από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο και από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τα μέσα Μαρτίου.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Οι εποχές είναι αντίθετες από αυτές της Ελλάδας. Κλίμα ήπιο, χωρίς υπερβολική ζέστη (μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμοί, ελάχιστη 0 βαθμοί). Το κεντρικό τμήμα της χώρας είναι πιο ζεστό το καλοκαίρι, από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο. Το Νότιο Νησί είναι πιο δροσερό, ενώ στις Αλπεις της Νέας Ζηλανδίας μπορεί κανείς να κάνει σκι από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Η υγρασία είναι σπάνια. Βροχές εκδηλώνονται στο εσωτερικό κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι ανοιξιάτικοι μήνες της άνθισης, ενώ το φθινόπωρο, δηλαδή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, τα χρώματα της βλάστησης επικρατούν.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τα τέλη Νοεμβρίου ως το Πάσχα.

ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ
Κλίμα ήπιο, με σπάνιες υψηλές θερμοκρασίες. Βρέχει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η μέση θερμοκρασία φτάνει τους 25 βαθμούς τους δροσερούς μήνες και τους 28 βαθμούς τις πιο ζεστές περιόδους. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υπάρχει πιθανότητα καταιγίδων.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Απρίλιος, Μάιος.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Το κλίμα της περιοχής είναι σχετικά ήπιο χάρη στο θερμό Ρεύμα του Κόλπου. Στις ακτές επικρατεί δροσιά και υγρασία, στο εσωτερικό το κλίμα είναι πιο ξηρό. Η άνοιξη, από τις αρχές Μαρτίου ως τα μέσα Ιουνίου, είναι δροσερή με ηλιοφάνεια. Το καλοκαίρι είναι ζεστό.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τις αρχές Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες με τις λιγότερες βροχές.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Το κλίμα ποικίλλει. Στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου παρουσιάζει μεσογειακά χαρακτηριστικά και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 19 και 26 βαθμών. Η άνοιξη (από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο) είναι ευχάριστη εποχή στην περιοχή αυτή, ενώ στο Κέιπ Τάουν το καλοκαίρι (από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο) είναι η καλύτερη εποχή. Στις βορειοανατολικές περιοχές, όπως το Τρανσβαάλ και το Νατάλ, κυριαρχεί υγρασία και ζέστη με τη θερμοκρασία από 21 ως 29 βαθμούς. Η ακτή του Νατάλ μπορεί να είναι λίγο κρύα τον χειμώνα και βροχερή το καλοκαίρι. Πάντως, εκεί μπορεί κανείς να κολυμπήσει όλο τον χρόνο. Στις εσωτερικές περιοχές το κλίμα είναι ηπειρωτικό και οι ημέρες ηλιόλουστες και ζεστές ενώ οι νύχτες κρύες. Οι θερμοκρασίες πέφτουν στις ορεινές περιοχές, ενώ το κλίμα είναι ξηρό και ζεστό στα βόρεια της ατλαντικής ακτής. Κοντά στα σύνορα με τη Ναμίμπια το κλίμα έχει τα χαρακτηριστικά της ερήμου. Προφυλαχθείτε από την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Ο καιρός στον κόσμο - κατάλληλη εποχή για επίσκεψη (4)

ΤΡΙΝΙΔΑΔ
Το θετικότερο στοιχείο του κλίματος στην Καραϊβική είναι η σταθερότητά του. Με εξαίρεση την εποχή των τυφώνων (συνήθως τον Οκτώβριο), ο ήλιος λάμπει εννιά ώρες την ημέρα, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές (28 βαθμοί Κελσίου) και τα βράδια είναι ζεστά. Οι βροχοπτώσεις, συνήθως τις απογευματινές ώρες, είναι συχνές τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Οσο πλησιάζετε στις ακτές της Νότιας Αμερικής, το κλίμα αλλάζει. Στο Τρίνινταντ τον Δεκέμβριο βρέχει 17 ημέρες. Στις θάλασσες των νοτιότερων νησιών η θερμοκρασία φθάνει τους 27 βαθμούς, ενώ στα βορειότερα πέφτει λίγο χαμηλότερα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η Αμαζονία είναι μια περιοχή ζεστή, υγρή και βροχερή. Στην καρδιά του δάσους το επίπεδο της υγρασίας σπάνια πέφτει κάτω από το 100%. Από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο βρέχει αρκετά. Στο Ρίο διακρίνονται δύο κλιματικές περίοδοι: κατά τη διάρκεια του χειμώνα (από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο) οι θερμοκρασίες είναι κανονικές αλλά το νερό της θάλασσας είναι κρύο. Το καλοκαίρι (από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο) επικρατεί ένας αέρας ζεστός, ενώ βρέχει συχνά. Οι βροχές πολλαπλασιάζονται από τα τέλη Νοεμβρίου ως τα μέσα Μαρτίου. Στις βόρειες ακτές επικρατεί κλίμα σχεδόν μεσογειακό. Στο Σάο Πάολο οι θερμοκρασίες είναι κανονικές καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προστατευθείτε από τον κίτρινο και τον τυφοειδή πυρετό, την ελονοσία, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: για την Αμαζονία από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, για το Σαλβαδόρ από τον Σεπτέμβριο ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ
Κλίμα της περιοχής των τροπικών, εύκρατο καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην Ταϊτή. Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο επικρατούν ζέστη και υγρασία (είναι η περίοδος των βροχών, με μέση θερμοκρασία στους 35 βαθμούς), ενώ από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο επικρατούν δροσιά και ξηρασία, με μέση θερμοκρασία στους 27 βαθμούς. Προφυλαχθείτε από τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι τέσσερις εποχές είναι ευδιάκριτες. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, ενώ ο χειμώνας πολύ ψυχρός. Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου. Την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου ενδέχεται να εκδηλωθούν τυφώνες.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Στις χαμηλές περιοχές το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό, αποφύγετέ το. Η καλύτερη περίοδος επίσκεψης είναι από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο, ιδιαίτερα για την Ακαμπα. Οι περιοχές της ερήμου είναι ζεστές, λιγότερο κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο (οπότε μπορείτε να επισκεφθείτε το Αμμάν). Η καλύτερη περίοδος για επίσκεψη στις ψηλότερες περιοχές είναι το φθινόπωρο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: άνοιξη και φθινόπωρο.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Διακρίνονται πέντε μεγάλες κλιματικές ζώνες: η πολική, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών, όπου επικρατεί έντονο ψύχος όλο τον χρόνο, η υπο-αρκτική, από το Βόρειο Γιούκον ως τη χερσόνησο του Λαμπραντόρ, όπου οι χειμώνες είναι μεγάλοι και κρύοι ενώ τα καλοκαίρια σύντομα και ζεστά, η ορεινή, από το Νότιο Γιούκον και τις επαρχίες της Αλμπέρτας και της Βρετανικής Κολομβίας ως τα Βραχώδη όρη, η ήπια, κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού ωκεανού, όπου επικρατούν ισχυρές βροχοπτώσεις και υγρασία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, και η ηπειρωτική, στις κατοικημένες περιοχές, όπου οι χειμώνες είναι κρύοι. Στο Οντάριο το κλίμα είναι εύκρατο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Ιούνιο ως τα μέσα Οκτωβρίου (ιδανικοί μήνες ο Ιούλιος και ο Αύγουστος).

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Ζέστη επικρατεί κατά μήκος των ακτών και στα πεδινά, ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 βαθμών. Η περίοδος των βροχών είναι από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο.

ΚΟΥΒΑ
Το κλίμα είναι αυτό της περιοχής των τροπικών. Η μέση ετήσια θερμοκρασία φτάνει το καλοκαίρι τους 30 βαθμούς, οπότε επικρατεί ζέστη και υγρασία, ενώ τον χειμώνα επικρατεί θερμοκρασία γύρω στους 19 βαθμούς και ο καιρός είναι ξηρός. Βροχές εκδηλώνονται από το τέλος Απριλίου ως τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ κυκλώνες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Προφυλαχθείτε από τον τύφο, τον παράτυφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Ο καιρός στον κόσμο - κατάλληλη εποχή για επίσκεψη (3)

ΡΩΣΙΑ
Εκεί συναντά κανείς όλα τα είδη κλίματος, από το αρκτικό ως το τροπικό. Στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Ρωσίας το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με ήπιο καλοκαίρι, κρύα άνοιξη, κρύο φθινόπωρο και ψυχρό χειμώνα. Στη Μαύρη θάλασσα τα καλοκαίρια είναι ήπια και υγρά (μπορείτε να κολυμπήσετε από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο), οι χειμώνες σύντομοι και εύκρατοι.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.

ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ
Κλίμα της περιοχής των τροπικών, ήπιο κοντά στη θάλασσα. Μέση θερμοκρασία από 25 ως 30 βαθμούς, με μια πιο δροσερή περίοδο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο και βροχές από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο. Προφυλαχθείτε από τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Μάιος, Ιούνιος και από μέσα Σεπτεμβρίου ως μέσα Νοεμβρίου.

ΣΥΡΙΑ
Κλίμα μεσογειακό, με τέσσερις σαφείς εποχές. Το καλοκαίρι είναι σχετικά ζεστό και ξηρό στο εσωτερικό, χωρίς πολλή υγρασία, και τον χειμώνα το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Οι χειμερινές βροχές είναι άφθονες στην ακτή, σποραδικές στο εσωτερικό. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: Απρίλιος, Μάιος και από μέσα Σεπτεμβρίου ως μέσα Νοεμβρίου.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ
Κλίμα υγρό τροπικό. Η περίοδος της ζέστης είναι από τον Μάρτιο ως τον Μάιο (27-35 βαθμοί), η περίοδος των βροχών με ζέστη και υγρασία είναι από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο (24-32 βαθμοί), ενώ η δροσερή περίοδος διαρκεί από τον Νοέμβριο ως τον Φεβρουάριο (18-32 βαθμοί). Στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές βρέχει από τον Οκτώβιο ως τον Ιανουάριο. Πιθανότητα τυφώνων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τύφο, τον παράτυφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο.

ΤΖΑΜΑΙΚΑ
Κλίμα τροπικό στις ακτές (μέση θερμοκρασία 30 βαθμοί) και σχεδόν τροπικό στο εσωτερικό. Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, με κάποια ύφεση τον Ιούνιο. Αυξημένη υγρασία. Προφυλαχθείτε από τον τύφο, τον παράτυφο και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

ΤΣΕΧΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Το κλίμα είναι μέτριο ηπειρωτικό, το φθινόπωρο ήπιο, ο χειμώνας ξηρός και κρύος, η άνοιξη και το καλοκαίρι ζεστά. Χιόνι πέφτει άφθονο στα βουνά από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Το κλίμα είναι μεσογειακό στο βόρειο τμήμα, στο κέντρο και στις νότιες περιοχές έχει τα χαρακτηριστικά της στέπας, ενώ στη νοτιοδυτική ζώνη παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της ερήμου. Βροχοπτώσεις εκδηλώνονται τον χειμώνα (στον Νότο υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας), ενώ τα καλοκαίρια είναι ξηρά. Το κλίμα επηρεάζεται γενικά από τη θάλασσα και το υψόμετρο. Προφυλαχθείτε από τον τέτανο, τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: η άνοιξη και το φθινόπωρο. Για παραμονή στις παραθαλάσσιες περιοχές, το καλοκαίρι είναι ιδανικό.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Από τον Μάρτιο ως τον Μάιο το κλίμα είναι ζεστό και υγρό, με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο είναι η περίοδος των μουσώνων, όπου επικρατούν ισχυρές βροχές και, ενδεχομένως, τυφώνες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική περιοχή. Μέση θερμοκρασία μεταξύ 25 και 32 βαθμών, μέσα επίπεδα υγρασίας 77%. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ιδιαίτερα ψυχροί χειμώνες, κυρίως στον Βορρά. Η χαμηλή υγρασία καθιστά κάπως υποφερτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα καλοκαίρια είναι μάλλον ζεστά.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: το καλοκαίρι.

ΦΙΤΖΙ
Το κλίμα είναι τροπικό, χωρίς υπερβολική υγρασία ή ζέστη (μέση θερμοκρασία 18-32 βαθμοί). Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τον Δεκέμβριο ως τον Αύγουστο. Προφυλαχθείτε από τον τύφο και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Ο καιρός στον κόσμο - κατάλληλη εποχή για επίσκεψη (2)

ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
Στα νησιά του Μαυρικίου στον Ινδικό Ωκεανό, η υγρότερη περίοδος είναι από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο. Παρά τις συχνές βροχοπτώσεις όμως, επικρατεί ηλιοφάνεια τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες την ημέρα και η θερμοκρασία, τόσο υπό σκιάν όσο και... υπό θάλασσαν διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

ΣΕΥΧΕΛΕΣ
Τα Χριστούγεννα είναι η πιο βροχερή περίοδος του έτους οι βροχές μάλιστα συνεχίζονται ως τον Μάιο. Η θερμοκρασία όμως δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς και ο ήλιος λάμπει έξι με επτά ώρες την ημέρα. Η θερμοκρασία στη θάλασσα φθάνει τους 29 βαθμούς.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο στη νοτιοδυτική ακτή οι βροχοπτώσεις ελαττώνονται, όμως η υγρασία επιμένει. Η ηλιοφάνεια διαρκεί επτά με οκτώ ώρες την ημέρα. Ευεργετικές οι απογευματινές αύρες που πνέουν στις παράκτιες ακτές. Θερμοκρασία θάλασσας 28 βαθμοί.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ - ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Οι δυνατοί άνεμοι πλήττουν συχνά τις παράκτιες περιοχές και των δύο χωρών, μετριάζουν όμως την υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Η περίοδος των βροχών στη δυτική ακτή της Μαλαισίας διαρκεί από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο ενώ στην ανατολική ακτή οι μήνες από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο είναι βροχεροί. Στη νοτιοανατολική ακτή της Ταϊλάνδης οι βροχοπτώσεις σταματούν στο τέλος του Δεκεμβρίου. Το τροπικό κλίμα ίσως να σας κουράσει στην αρχή, όμως η ηλιοφάνεια οκτώ με εννιά ώρες την ημέρα θα σας αποζημιώσει. Υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα 27 με 29 βαθμοί.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κλίμα ζεστό και υγρό κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τύφο, την ηπατίτιδα Α και Β. Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Απρίλιο - Μάιο ως τον Σεπτέμβριο.

Μπαλί: Ανάμεσα στον Δεκέμβριο και στον Μάρτιο κάνει ζέστη και βρέχει. Η ηλιοφάνεια διαρκεί 8 με 9 ώρες την ημέρα. Ο ασταθής καιρός και η μαραθώνια πτήση δεν συγκαταλέγουν το Μπαλί ανάμεσα στους ιδανικότερους προορισμούς, παρ' ότι η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αρκετά υψηλή (27-29 βαθμοί)

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κλίμα ζεστό και ξηρό, με υγρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον χειμώνα οι νύχτες είναι κρύες, ιδιαίτερα στην έρημο. Στις βόρειες ακτές το κλίμα είναι μεσογειακό. Στο Κάιρο δεν βρέχει περισσότερο από 10-15 ημέρες τον χρόνο. Ακόμη και τον χειμώνα ο ήλιος μπορεί να λάμπει επτά ώρες την ημέρα. Τον Απρίλιο φυσάει ο Καμσίμ, άνεμος ζεστός που έρχεται από τη Σαχάρα. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία και την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Οκτώβριο ως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Η Αλεξάνδρεια και η μεσογειακή ακτή είναι φιλόξενες και το καλοκαίρι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η χώρα βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, άρα οι εποχές εκεί λειτουργούν διαφορετικά: η άνοιξη καλύπτει τους μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο, το καλοκαίρι από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, το φθινόπωρο από τον Μάρτιο ως τον Μάιο και ο χειμώνας από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο. Το κλίμα είναι, γενικά, ήπιο και ευχάριστο, με λίγες περιόδους καύσωνα, συνήθως το καλοκαίρι και στο εσωτερικό της χώρας. Οι τέσσερις εποχές είναι πιο ευδιάκριτες σε περιοχές όπως το Περθ και η Μελβούρνη, ενώ στις τροπικές περιοχές, όπως το Ντάρουιν, ο χειμώνας είναι ξηρός και το καλοκαίρι υγρό. Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: όλος ο χρόνος.

Ο καιρός στον κόσμο - κατάλληλη εποχή για επίσκεψη (1)

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ηπειρωτική Ισπανία
Στην Κόστα Μπλάνκα και στην Κόστα ντελ Σολ οι χειμωνιάτικες ημέρες είναι συνήθως ζεστές. Η θερμοκρασία φθάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Απαραίτητη η ζακέτα τα βράδια. Από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο θα συναντήσετε ημερησίως έξι ώρες ηλιοφάνειας αλλά και έξι με οκτώ βροχερές ημέρες τον μήνα. Στην Κόστα Μπλάνκα οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι και η θάλασσα περισσότερο παγωμένη από ό,τι στην Κόστα ντελ Σολ, όπου η θερμοκρασία του νερού τον Δεκέμβριο δεν ξεπερνά συνήθως τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Βαλεαρίδες Νήσοι

Η υψηλότερη θερμοκρασία από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο είναι κατά μέσον όρο 14 με 15 βαθμοί Κελσίου με τρεις ως τέσσερις ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα. Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ίδια με εκείνη που επικρατεί στις θάλασσες της ηπειρωτικής Ισπανίας.

Κανάριοι Νήσοι

Η Τενερίφη και η Μεγάλη Κανάριος είναι τα πιο "ζεστά" νησιά του συμπλέγματος αυτού στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η θερμοκρασία φθάνει ακόμη και τους 21 με 22 βαθμούς τον χειμώνα, ενώ οι βροχερές μέρες δεν ξεπερνούν τις οκτώ κάθε μήνα. Στα Λανθαρότε και Φουερτεβεντούρα το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 18 βαθμούς με έξι ώρες την ημέρα ηλιοφάνεια, ακόμη και τον Ιανουάριο. Στην περιοχή όμως πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι και η θερμοκρασία της θάλασσας δεν κυμαίνεται ποτέ σε υψηλά επίπεδα.

ΚΥΠΡΟΣ
Στην Κύπρο ο καιρός είναι ζεστός σχεδόν ως το τέλος του χρόνου. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ο υδράργυρος πέφτει στους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου, όμως έχει ακόμη ηλιοφάνεια. Τον Μάρτιο ο ήλιος ανατέλλει γρήγορα δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα ανοιξιάτικο διάλειμμα.

ΜΑΛΤΑ
Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ενδέχεται να είναι κρύοι και βροχεροί. Παρ' όλα αυτά ο ήλιος λάμπει πέντε με έξι ώρες την ημέρα και οι νύχτες είναι γλυκές. Η θάλασσα είναι παγωμένη με 17 βαθμούς τον Δεκέμβριο και 15 τον Μάρτιο.

ΓΚΑΜΠΙΑ
Ζέστη, ήλιος, ξηρασία και αρκετή υγρασία είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καιρού στη μικρή αυτή χώρα των δυτικών ακτών της Αφρικής από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο. Η θερμοκρασία τον Δεκέμβριο δεν κατεβαίνει κάτω από τους 23 βαθμούς. Προσοχή στη θάλασσα του Ατλαντικού. Είναι περισσότερο κρύα από ό,τι φαντάζεστε.

ΚΕΝΥΑ
Τη χώρα διασχίζει ο Ισημερινός και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές κλίματος από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Το κλίμα είναι ζεστό και υγρό στις παραθαλάσσιες περιοχές, ήπιο στο εσωτερικό, ξηρό στον Βορρά. Βροχές εκδηλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα ορεινά. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: για σαφάρι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Στις ακτές από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο και από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο.

Στην Κένυα η θάλασσα είναι ζεστή ακόμη και τον χειμώνα. Οι ξαφνικές βροχές όμως μπορεί να σας χαλάσουν τα σχέδια και τη διάθεση

Ο χειμώνας στην ανατολική ακτή της Αφρικής είναι η ξηρότερη εποχή, παρ' όλο που ξεσπούν συχνά καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές το μεσημέρι, μετριάζονται όμως από τις θαλάσσιες αύρες. Η θάλασσα είναι ζεστή (27-28 βαθμοί) και θα συναντήσετε τουλάχιστον οκτώ ώρες ηλιοφάνεια καθημερινά.


ΤΥΝΗΣΙΑ
Αυτή την εποχή έχει πέντε με έξι ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα, όμως από τον Νοέμβριο και ως τα τέλη Μαρτίου το θερμόμετρο σπανίως ξεπερνά τους 20 βαθμούς. Η υψηλότερη θερμοκρασία φθάνει τους 16 βαθμούς ενώ βρέχει 11 με 14 ημέρες τον μήνα. Τα απογεύματα και τα βράδια κάνει ψύχρα.

ΗΠΑ
Η κλιματική κατάσταση της περιοχής είναι περίπλοκη. Στο Νιου Ινγκλαντ και στις πολιτείες βόρεια της Νέας Υόρκης ο χειμώνας είναι δροσερός, η άνοιξη σύντομη και ήπια, τα καλοκαίρια ζεστά και συχνά υγρά κατά μήκος των ακτών και το φθινόπωρο ήπιο. Στο κέντρο ο χειμώνας είναι ψυχρός, η άνοιξη και το φθινόπωρο ήπιο, τα καλοκαίρια ζεστά και ξηρά, σπάνια υγρά. Στον Βορρά το κλίμα είναι εύκρατο όλο τον χρόνο.
Στην κεντροανατολική ζώνη ο χειμώνας είναι ψυχρός, το καλοκαίρι ήπιο και συχνά ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο εύκρατα. Στα κεντρικά πεδινά ο χειμώνας είναι κρύος στον Βορρά και πιο ήπιος στον Νότο, το καλοκαίρι ζεστό και ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο ήπια. Στα Βραχώδη όρη οι θερμοκρασίες διαφοροποιούνται με βροχές και χιόνια τον χειμώνα και ζεστά καλοκαίρια στο Κολοράντο και στη Γιούτα.
Στα νοτιοανατολικά ο χειμώνας είναι ήπιος, το καλοκαίρι ζεστό και ξηρό, η άνοιξη και το φθινόπωρο σχετικά ζεστά. Στη Δύση η βόρεια ζώνη είναι ψυχρή και βροχερή, ενώ η νότια είναι πιο εύκρατη όλο τον χρόνο. Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: η άνοιξη, ήπια και σχετικά σύντομη, και το φθινόπωρο. Ειδικότερα στα νοτιοανατολικά ο χειμώνας είναι η τουριστική εποχή, ενώ στον Νότο, στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη, το κλίμα είναι καλό καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Φλόριντα
Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 20 βαθμούς ακόμη και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου με επτά ως οκτώ ώρες ηλιοφάνειας τη μέρα. Για ακόμη περισσότερη ζέστη όμως, πρέπει να ταξιδέψετε νοτιότερα. Τα βράδια είναι συνήθως δροσερά, όμως ο μέσος όρος της θερμοκρασίας δεν πέφτει κάτω από τους 23 βαθμούς. Προσοχή στα θαλάσσια ρεύματα και στις χαμηλές θερμοκρασίες του Ατλαντικού.

ΙΣΡΑΗΛ
Ερυθρά θάλασσα: Οι ζεστές ημέρες με περίπου επτά ώρες ηλιοφάνεια καθημερινά και... ελάχιστες βροχές στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην Ιορδανία εγγυώνται... ασυννέφιαστες διακοπές μέσα στον χειμώνα. Στην Ερυθρά Θάλασσα το θερμόμετρο ανεβαίνει τον Δεκέμβριο στους 23 βαθμούς κατά μέσον όρο.

ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Λίγες βροχές από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο στα νότια κυρίως νησιά του αρχιπελάγους των Μαλδιβών, που σταματούν όμως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ημερήσια ηλιοφάνεια οκτώ με εννιά ώρες. Θερμοκρασία της θάλασσας 27 βαθμοί Κελσίου.

ΙΝΔΙΑ
Οι μουσώνες καθορίζουν το κλίμα της περιοχής, που χωρίζεται σε τρεις περιόδους: δροσιά και ξηρασία από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, ζέστη και ξηρασία από τον Μάρτιο ως τα τέλη Ιουνίου, με σπάνιες βροχές και μέση θερμοκρασία 40 βαθμούς, ζέστη και υγρασία από τον Ιούλιο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε οι μουσώνες προκαλούν βροχοπτώσεις. Τον Οκτώβριο εκδηλώνονται ισχυροί κυκλώνες. Προφυλαχθείτε από την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, την ηπατίτιδα Α και Β.
Καλύτερη περίοδος επίσκεψης: από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο.

Γκόα

Ενδιαφέρουσα επιλογή. Κλίμα θερμό (29-30 βαθμοί), χαμηλή υγρασία και 8-9 ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα. Η θάλασσα (περίπου 27 βαθμοί Κελσίου) είναι τρικυμιώδης από τον Μάρτιο και κατά τις περιόδους που έχει πανσέληνο.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Solo ταξίδια

* Πρώτος και απαράβατος κανόνας κάθε ταξιδιού, και ιδίως αυτών που πραγματοποιείτε μόνοι. Μάθετε τη γλώσσα –ή έστω τα βασικά. Ειδικά αν ταξιδεύετε εκτός Ευρώπης ή σε χώρες των οποίων οι γλώσσες απολαμβάνουν κάποια σχετική δημοτικότητα εκτός συνόρων –βλέπε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Απαραίτητο για να γνωρίσετε κόσμο, να έχετε κάποια στοιχειώδη επαφή με την τοπική κουλτούρα αλλά και να ζητήσετε κατευθύνσεις αν χαθείτε.

Το ότι οι Γάλλοι περιμένουν να μιλήσετε γαλλικά για να σας βοηθήσουν είναι αλήθεια. Το ότι απαιτούν να τα ακούσουν άπταιστα και με τη σωστή προφορά, μέγας μύθος. Η ελάχιστη προσπάθεια άρθρωσης πέντε λέξεων μπορεί να κάνει θαύματα και να ανοίξει ολόκληρη συζήτηση σε άπταιστη… νοηματική. Αν, τώρα, κατευθύνεστε προς την Ταϊλάνδη και δεν έχετε χρόνο για ταχύρυθμα, θυμηθείτε πως ένα βιβλίο διαλόγων και ένα απλό ”καλημέρα” ή ένα ”ευχαριστώ” έχουν χτίσει φιλίες χρόνων.

* Συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πρακτικές πληροφορίες για το μέρος στο οποίο θα ταξιδέψετε από φίλους και γνωστούς που το έχουν ήδη επισκεφθεί ή από το internet, ή ακόμη καλύτερα επενδύστε σε έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό, που θα χρησιμεύσει και σαν ενδιαφέρον ανάγνωσμα τις ατελείωτες ώρες σε τραίνα, αεροπλάνα και λεωφορεία.

Επικεντρωθείτε περισσότερο σε πρακτικά ζητήματα –ισοτιμίες νομισμάτων, προτεινόμενα ανταλλακτήρια, ώρες καταστημάτων, κώδικες συμπεριφοράς κλπ– και αφήστε στο ένστικτο και την εξερευνητική σας διάθεση τις ”καλύτερες διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της πόλης”. Σημειώστε στο χάρτη το μοναδικό εστιατόριο που θα είναι ανοιχτό την ώρα που θα φτάσετε –και πάρτε το χάρτη μαζί σας.

* Φωτοτυπήστε όλα τα σημαντικά έγγραφα –διαβατήριο, βίζα και αεροπορικά εισιτήρια– και αφήστε τα σε κάποιον που θα μπορέσει να σας τα στείλει ή να σας δώσει τους αριθμούς σε περίπτωση που κάτι χαθεί. Για τον ίδιο λόγο, σημειώστε κάπου τη διεύθυνση και το τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα που επισκέπτεστε και ενεργοποιήστε την υπηρεσία roaming στο κινητό σας.

* Πακετάρετε όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα. Όχι μόνο για να μετακινείστε ευκολότερα, αλλά και γιατί κατά πάσα πιθανότητα δε θα έχετε κανέναν εθελοντή να μοιραστείτε το φορτίο όταν το βάρος της βαλίτσας –ή καλύτερα του σακιδίου– αρχίσει να σας κουράζει. Το κλασσικό ”κόλπο” σε αυτήν την περίπτωση έχει ως εξής: βγάζετε από την ντουλάπα όσα ρούχα πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε και τα διπλώνετε. Από αυτά, βάζετε τα μισά πίσω στη ντουλάπα και τα άλλα μισά στη βαλίτσα, στην οποία προσθέτετε σαπούνι, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, φωτογραφική μηχανή, εσώρουχα, ταξιδιωτικό οδηγό, γυαλιά ηλίου και διαβατήριο. Έτοιμοι.

* Αν έχετε extra χώρο, προσθέστε ένα – δυο βιβλία σχετικά με τον προορισμό σας. Πέραν των ταξιδιωτικών οδηγών και των ιστορικών βιβλίων, πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στον εκάστοτε τόπο, ή τα ταξιδιωτικά διηγήματα για την αντίστοιχη περιοχή. Προτάσεις τέτοιων τίτλων μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς του Lonely Planet, αλλά και σε μια γρήγορη αναζήτηση στο Amazon. Εκτός του ότι ποτέ δεν πρόκειται να τα βρείτε περισσότερο ενδιαφέροντα απ’ όσο διαβάζοντάς τα ενώ βρίσκεστε στον τόπο όπου εκτυλίσσονται, μπορούν να χρησιμεύσουν και σαν εξαιρετική αφορμή για συζήτηση με αγνώστους.

* Μιλώντας για… conversation starters, σκεφθείτε δημιουργικά. Σίγουρα, το πρώτο βήμα για να γνωρίσετε ντόπιους ή άλλους ταξιδιώτες είναι η καλή διάθεση και το ανοικτό μυαλό, αλλά τα σχόλια για τον καιρό σπάνια κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ένα πρωτότυπο gadget –κατά προτίμηση όχι πολύ ακριβό ή εξεζητημένο αν βρίσκεστε εκτός ”δυτικών” συνόρων– κεντρίζει την περιέργεια και σας βγάζει από τη δύσκολη θέση να κάνετε εσείς την αρχή.

Εξίσου χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί ένα T-shirt με ένα έξυπνο σλόγκαν ή από κάποιο ενδιαφέρον μέρος που έχετε επισκεφθεί –προσωπικά είδα το ”I ran through hell” του φίλου που είχε βρεθεί στις γιορτές του Σαν Φερμίν, στη Χώρα των Βάσκων, τη μέρα που αφήνουν ελεύθερους τους ταύρους να προσελκύει το ενδιαφέρον Ισπανών και μη.

* Μη φοβάστε τα hostels. Για κάποιο λόγο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζει την ιδέα να κοιμηθεί σε έναν κοιτώνα με αγνώστους σαν το χειρότερο εφιάλτη. Προκατάληψη που ίσως –και σχετικά δικαιολογημένα– να πηγάζει από την έλλειψη αντίστοιχων καταλυμάτων στη χώρα. Γεγονός, πάντως, είναι ότι, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, οι φήμες για βρώμικα δωμάτια γεμάτα έντομα και ενοχλητικούς συγκατοίκους που θα αποπειραθούν να σας κλέψουν/ ρίξουν υπνωτικά/ σκοτώσουν είναι ακριβώς αυτό: φήμες –και μάλιστα αστείες.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων, ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του. Στην καλύτερη, εδώ ξεκινούν οι περισσότερες φιλίες. Γιατί πού θα γνωρίσετε άλλους ταξιδιώτες, αν όχι σε ένα χώρο με παρεΐστικο κλίμα, κεφάτη ατμόσφαιρα και άπειρες ευκαιρίες για κουβέντα; Αν ακόμη έχετε αμφιβολίες για τους χώρους, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες από τα sites τους, σχόλια άλλων ταξιδιωτών σε σχετικούς δικτυακούς τόπους όπως αυτός του Lonely Planet, ακόμη και να δείτε φωτογραφίες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πεντακάθαροι, φιλόξενοι και εξαιρετικά προσεγμένοι. Εξάλλου, αν η ιδέα του κοιτώνα δε σας ακούγεται δελεαστική, τα περισσότερα hostels διαθέτουν και μονόκλινα δωμάτια, με εσωτερικό μπάνιο. Extra bonus, οι ιδιαίτερα οικονομικές τιμές.

* Σε κάποιες χώρες –κυρίως στη Νότια Αμερική– υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε ένα δωμάτιο στο σπίτι μιας οικογένειας, και να γνωρίσετε από κοντά τον τρόπο ζωής και την τοπική κουλτούρα, να δοκιμάσετε μερικές από τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές –γιατί το σπιτικό φαγητό δε συγκρίνεται με κανένα, σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεστε– και να αποκτήσετε τις ”insider” πληροφορίες που μόνο ένας ντόπιος μπορεί να σας δώσει για τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Αναζητήστε τέτοια δωμάτια στο internet, ως private rooms, rooms for rent ή casas particulares, ανάλογα με το μέρος που επισκέπτεστε, ή σε ταξιδιωτικούς οδηγούς.

* Κάντε ένα πλάνο με τα μέρη που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Και μετά αγνοήστε το. Ή ακόμα καλύτερα, μην κάνετε καθόλου πλάνο –απλά πάρτε μαζί σας έναν οδηγό και διαβάστε τον on the spot. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του solo ταξιδιού είναι ότι δε χρειάζεται να έχετε κανένα πρόγραμμα, ούτε να κανονίζετε οτιδήποτε.

Ξενυχτήσατε το βράδυ και μείνατε στο κρεβάτι μέχρι το μεσημέρι; Κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καφέ και αφήστε για την επόμενη το μουσείο που σκεφτόσασταν να επισκεφθείτε. Είδατε ένα ενδιαφέρον μπαρ στο δρόμο για το μουσείο; Σπαταλήστε εδώ όσες ώρες θέλετε, κανείς δεν πρόκειται να παραπονεθεί που αργήσατε. Γενικότερα, ακολουθήστε το ένστικτό σας και τη διάθεση της στιγμής –πόσο συχνά έχετε αυτήν την ευκαιρία;

* Το φαγητό σε εστιατόρια τρομάζει συχνά όσους ταξιδεύουν μόνοι για πρώτη φορά. Δοκιμάστε το μία φορά, παίρνοντας μαζί σας ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό αν δεν αντέχετε τη σκέψη να κοιτάτε τον κόσμο μέχρι να έρθει η παραγγελία σας, και θα δείτε ότι όχι μόνο δεν είναι τραγικό, αλλά μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα διασκεδαστικό –υπό την προϋπόθεση ότι αποφεύγετε ρομαντικά εστιατόρια με κεράκια στα τραπέζια.

Αν μόνο η ιδέα σας φαίνεται τρομακτική, ξεκινήστε από τα μέρη στα οποία είναι περισσότερο πιθανό να βρείτε και άλλους solo ταξιδιώτες, όπως οι pub ή τα tapas bars, όπου υπάρχει η δυνατότητα να γευματίσετε στην μπάρα, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να πιάσετε κουβέντα με το διπλανό σας απ’ ότι στο τραπέζι.

* Υιοθετήστε τις συνήθειες των ντόπιων. Η παροιμία ”όταν είσαι στη Ρώμη, κάνε ό,τι κάνουν οι Ρωμαίοι” είναι από τα σοφότερα ταξιδιωτικά αποφθέγματα όλων των εποχών. Όχι μόνο βοηθάει στην κατανόηση της εκάστοτε κουλτούρας –που είναι και το ήμισυ του νοήματος του ταξιδιού–, αλλά ανοίγει ευκολότερα τη δίοδο επικοινωνίας με τον τοπικό πληθυσμό. Εντάξει, μπορεί να μην αντέχετε τη σκέψη –πόσο μάλλον το θέαμα– του ζωντανού σκουληκιού μέσα στην τεκίλα σας ή των φυκιών στο πιάτο, αλλά μια μικρή υπόκλιση αντί για χειραψία μπορείτε να την κάνετε.

(πηγή: www.in2life.gr)

Kρουαζιέρες: Υδάτινη πολυτέλεια

Silversea Cruises

Silver Cloud, Silver Wind, Silver Shadow, Silver Whisper. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να λέγονται τα υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια μιας εταιρείας με ιταλικές ρίζες, που δηλώνει ότι εμπνέεται αποκλειστικά από την τέχνη για τον σχεδιασμό των ταξιδιών και των παροχών της;

Τέσσερα ultra-luxurious πλοία, που διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο σουίτες, σχεδιασμένα να φιλοξενούν λίγους και… εκλεκτούς επιβάτες και να ταξιδεύουν σε μέρη έξω από την πεπατημένη, αποτελούν τον στόλο, αλλά και το όραμα, της Silver Sea. Εδώ η κρουαζιέρα είναι ταυτόσημη με την έννοια της απόλυτης πολυτέλειας.

Καζίνο, κινηματογράφος, θέατρο, gourmet εστιατόρια, bar, spa, fitness center, πισίνα, τζακούζι και cigar lounge είναι μερικές μόνο από τις παροχές τους. Μαθήματα χορού, μαγειρικής και γλωσσών, βραδιές οινογνωσίας, ατελείωτο shopping στη boutique και διάβασμα στη βιβλιοθήκη κάποιες από τις δραστηριότητες που θα γεμίσουν τις ημέρες στη θάλασσα, κάνοντάς τις να μοιάζουν πιο ενδιαφέρουσες ακόμη και από τον προορισμό. Αυτό, βέβαια, μέχρι να φτάσετε.

Διότι οι προορισμοί της SilverSea είναι ικανοί να δελεάσουν ακόμη και όσους θα κατάφερναν να παραμείνουν ασυγκίνητοι από την πολυτέλεια των πλοίων της. Μπαρμέιντος, Αγία Λουκία, Πράσινο Ακρωτήρι, Τενερίφη, Αζόρες και άλλοι εξωτικοί παράδεισοι αποτελούν τους σταθμούς που κάνουν τα δρομολόγια της εταιρείας περιζήτητα –κι αυτό χωρίς να αναφέρουμε και τις εξειδικευμένες ξεναγήσεις σε κάθε πόλη.

Οι κρουαζιέρες διαρκούν 15-16 μέρες, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 4.500 και φτάνουν έως 25.500 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το πλοίο και τη σουίτα που θα επιλέξετε. Στην Ελλάδα, η εταιρεία εκπροσωπείται από τα ταξιδιωτικά γραφεία Amphitrion Travel (Συγγρού 7, τηλ.: 210 9212470) και EuroStar/Cruiseplan (Χρ. Λαδά 3, τηλ.: 210 3333520).

Royal Caribbean Cruises

Από το Southampton στο Fort Lauderdale της Φλόριντα, με ενδιάμεσους σταθμούς στη Λα Κορούνια, τη Χάβρη, τη Λισσαβόνα και την Τενερίφη, από τη Βαρκελώνη στην Καραϊβική ή το Μαϊάμι, από τη Λισσαβώνα στη Βραζιλία ή αντίστροφα. Οι προορισμοί της Royal Caribbean είναι, στην πλειοψηφία τους, όσο εξωτικοί χρειάζεται για να αντιπροσωπεύουν το όνομα της εταιρείας και να μας βάζουν σε πειρασμό για μια δεκαπενθήμερη κρουαζιέρα.

Όχι ότι υπάρχει, βέβαια, περίπτωση να βαρεθείτε πάνω σε ένα από τα πολυτελή πλοία της Royal Caribbean, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσετε αρκετές μέρες εν πλω. Όλες οι πολυτελέστατες παροχές κάθε κρουαζιερόπλοιου που σέβεται τον εαυτό του –spa, καζίνο, εστιατόρια, μπαρ, fitness center, θέατρο, πισίνα, τζακούζι– αλλά και αρκετές επιπρόσθετες –mini golf, παγοδρόμιο και boxing ring, μεταξύ άλλων– είναι εδώ για να σας κρατήσουν απασχολημένους καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 21 πολυτελέστατα κρουαζιερόπλοια, καθένα από τα οποία διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν από τα υπόλοιπα. Κοινό τους σημείο, βέβαια, είναι η αξεπέραστη πολυτέλεια που διακρίνει τους χώρους, τις παροχές και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Για την κρουαζιέρα σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πέντε τύπους σουιτών –royal, owner’s, royal family, grand και junior–, τρεις τύπους εξωτερικών και τρεις εσωτερικών καμπίνων.

Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 700 ευρώ, για διαμονή σε εσωτερική καμπίνα, και φτάνουν έως 1200 ευρώ κατ’ άτομο, χωρίς φόρους και άλλες επιβαρύνσεις. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Royal Caribbean στην Ελλάδα είναι ο ταξιδιωτικός οργανισμός Navigator (τηλ.: 210 3609801-3)

Cunard Cruise Line Ships

Είναι σχεδόν αδύνατο να μη γνωρίζετε το Queen Mary 2, της εταιρίας Cunard. Πρόκειται ίσως για το πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο που έχει ποτέ δημιουργηθεί, με βασικό δρομολόγιο τα υπερατλαντικά ταξίδια μεταξύ του Southampton της Αγγλίας και της Ν. Υόρκης, ενώ διαθέτει τις πλέον εξελιγμένες παροχές σε σχέση άλλα πλοία.

Στα 13 του καταστρώματα μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Ο σκοπός σας πρέπει να είναι να χαλαρώσετε και να ανακαλύψετε απολαύσεις της ζωής που ενδεχομένως να έχετε ξεχάσει. Και το Queen Mary πραγματικά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πως βρίσκεστε σε παραμύθι, αρκεί να αφεθείτε και για μερικές μέρες να πλεύσετε με την βασίλισσα των ωκεανών.

Οι κοινόχρηστοι χώροι του Queen Mary 2 είναι αμέτρητοι και ιδιαίτερα φιλόξενοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι το μοναδικό πλοίο που διαθέτει πλανητάριο, ενώ, μεταξύ άλλων, υπάρχει γκαλερί έργων τέχνης, βιβλιοπωλείο, ένα υπερσύγχρονο σπα, αίθουσα υπολογιστών, καζίνο, πέντε πισίνες, και φυσικά εστιατόρια, μπαρ και αίθουσες αναψυχής με εκπληκτική θέα στον ατλαντικό αλλά και ένα τεράστιο σαλόνι στο οποίο παραδίδονται καθημερινά μαθήματα χορού και διοργανώνονται χορευτικές εκδηλώσεις.

Σχετικά με τις καμπίνες, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε τριών ειδών σουίτες, τις Queens Grill Suites, τις Princess Grill Suites και τις Britannia & Britannia Club Staterooms, οι οποίες διαφέρουν σε μέγεθος, στο αν θα έχουν μπαλκόνι ή προσωπικό σαλόνι, αλλά όχι σε πολυτέλεια, αφού οι παροχές τους είναι όμοιες -αν όχι καλύτερες- με αυτές που βρίσκει κανείς σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Και αν ακόμα αναρωτιέστε πώς θα περάσει η μέρα σας στο καράβι ακούστε αυτό: από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σε διάφορα καταστρώματα του Queen Mary πραγματοποιούνται μουσικές συναυλίες, θεατρικά έργα, μαθήματα οινογνωσίας, παιχνίδια γνώσεων με τους ταξιδιώτες, κινηματογραφικές προβολές και ασκήσεις γυμναστικής. Το σίγουρο είναι πως δε θα βαρεθείτε!

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία Navihellas (Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 83, Πειραιάς, τηλ. 210 4284391) και Travel Plan (Χρ. Λαδά 3, Αθήνα, τηλ. 210 3333300).

Seabourn Cruise Lines

Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε τόσο ξεχωριστά όσο το ηλιοβασίλεμα στον ωκεανό. Η εταιρία Seabourn, υπόσχεται να χαρίσει τέτοιες στιγμές στους τυχερούς ταξιδιώτες της. Πιο συγκεκριμένα, η Seabourn έχει προγραμματίσει για φέτος δύο υπερατλαντικά ταξίδια. Στις 18 Σεπτέμβρη, και για 11 μέρες, το Seabourn Pride θα ξεκινήσει από το Dover, της Αγγλίας και, μέσω Καναδά, θα καταλήξει στη Βοστόνη, ενώ στις 7 Νοέμβρη, και για 14 ημέρες, το Seabourn Legend θα βάλει τον πήχη ψηλότερα και από τη Λισσαβόνα, μέσω Κανάριων νήσων, θα πλεύσει μέχρι τη Φλόριντα.

Τα πλοία της Seabourn είναι μεν μικρότερα σε μέγεθος από αυτά της Cunard, μπορούν όμως να σας εξασφαλίσουν μία εξίσου ευχάριστη και πολυτελή διαμονή. Το πλοίο διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο σπα και γυμναστήριο, έναν διάσημο μάγειρα που υπόσχεται να σας προσφέρει την απόλυτη γευστική εμπειρία σε ένα από τα εστιατόρια, βιβλιοθήκη, ηλιόλουστα καταστρώματα με πισίνες, πιάνο-μπαρ με εκπληκτική θέα στον ατλαντικό και disco.

Οι καμπίνες είναι στην πραγματικότητα ευρύχωρες σουίτες, με ή χωρίς θέα στη θάλασσα, και είναι πάντα εξοπλισμένα με οτιδήποτε μπορεί να χρειάζεται ο κάθε ταξιδιώτης, από φρέσκα φρούτα, γλυκά, και νόστιμα καναπεδάκια, μέχρι καινούργια CD και DVD για τις ώρες χαλάρωσης στο δωμάτιο, που, σίγουρα θα είναι πολλές. Μην εκπλαγείτε μάλιστα αν συχνά βρίσκετε το υπέρδιπλο κρεβάτι σας στρωμένο με ροδοπέταλα.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία εκπροσωπείται από το ταξιδιωτικό γραφείο Cruise Plan (Χρ. Λαδά 3, τηλ.: 210 3333520).

MSC Cruises

Η MSC Cruises είναι γνωστή για τις πρωτότυπες κρουαζιέρες με θέμα. Ωστόσο, η εντυπωσιακότατη υπερατλαντική κρουαζιέρα αυτής της χρονιάς για την εταιρία ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει 18 ημέρες. Η αφετηρία θα είναι στο λιμάνι της Βενετίας, την επόμενη μέρα το πλοίο θα καταφθάσει στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, δύο μέρες μετά θα ”πιάσει” Τυνησία, και θα ακολουθήσει η Μαλάγα και το Μαρόκο, η Τενερίφη, το Σαλβαδόρ με τελικό προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Σε κάθε ένα από τα λιμάνια θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε μερικές ώρες εξερεύνησης και βόλτας, θα γνωρίσετε διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και γεωγραφία και φυσικά θα κάνετε τα ψώνια σας στις πλούσιες αγορές της κάθε πόλης.

Το κρουαζιερόπλοιο που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο ταξίδι είναι το MSC Armonia, ένα πλοίο που μπορεί πραγματικά να ικανοποιήσει την κάθε σας επιθυμία. Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο πλοίο, προσεγμένο στην παραμικρή του λεπτομέρεια και με έμφαση -πού αλλού;- στην πολυτέλεια.

Πέρα από τις ευρύχωρες, σουίτες με τα μπαλκόνια πάνω στη θάλασσα, στο πλοίο διατίθενται αμέτρητες παροχές, όπως εξωτερικές πισίνες, κέντρο ευεξίας και σπα, ένα σαλόνι ομορφιάς, μπαρ, εστιατόρια, disco, θέατρο και καζίνο.

Μία μέρα εν πλω λοιπόν, και το πρόγραμμά σας είναι πλήρες: Αφού απολαύσετε ένα υπέροχο πρωινό στο εστιατόριο, μπορείτε να κάνετε jogging και γυμναστική στο κατάστρωμα, να δροσιστείτε με μία βουτιά στην πισίνα ή να απολαύσετε ένα σνακ δίπλα σ’αυτήν. Αργότερα μπορείτε να επισκεφτείτε την αίθουσα υπολογιστών για τα απαραίτητα e-mail σε φίλους και γνωστούς, να πάρετε το γεύμα σας στο εστιατόριο και το ποτό σας σε ένα από τα bar. Το βραδάκι σας περιμένει το καζίνο για να δοκιμάσετε την τύχη σας και η disco για πραγματικές στιγμές διασκέδασης!

Το Manessis Travel είναι το ελληνικό πρακτορείο που συνεργάζεται με την MSC Cruises (Φιλελλήνων 4, Σύνταγμα, τηλ. 210 3211777).

(πηγή: www.in2life.gr)

Σκι στην Ελλάδα

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Στην καρδιά της Πίνδου, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, 417 χλμ. από την Αθήνα και σε μικρή απόσταση από τα κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής, όπως τα Ζαγοροχώρια και το Εθνικό Πάρκο Βάλια Κάλντα, θα βρεθείτε στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Όλοι οι αναβατήρες του κέντρου εξυπηρετούν πίστες διαφόρων δυσκολιών και κλίσεων συνολικού μήκους 22 χλμ., οι οποίες δεν έχουν δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις, έχοντας διατηρήσει κατά συνέπεια τη φυσική ομορφιά, γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Βασιλίτσας. Δύο πίστες δε έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S. ως Ολυμπιακών προδιαγραφών.

Σχολή σκι, κατάστημα για ενοικίαση και πώληση ειδών χιονοδρομίας, τρία σαλέ, 7 αναβατήρες και 16 πίστες περιμένουν να σας υποδεχτούν σε ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Κάθε Σάββατο η Βασιλίτσα σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε μια μοναδική δραστηριότητα: Το νυκτερινό σκι στον συρόμενο αναβατήρα Ελιμεία...

Αν δεν ξέρετε σκι, μην αγχωθείτε. Πάρτε μια πρώτη γεύση από την ιστοσελίδα του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας όπου παραδίδονται μαθήματα online! Αρκεί να γνωρίζετε αγγλικά...

Η τιμή του εισιτηρίου για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες διαμορφώνεται στα 13 ευρώ.

Πληροφορίες: 24620 28001

Χιονοδρομικό κέντρο Καΐμακτσαλάν

Κοντά στην Έδεσσα, στα σύνορα με τη FYROM, βρίσκεται το ψηλότερο κέντρο χειμερινών σπορ της Ελλάδας, στο τρίτο μεγαλύτερο βουνό της χώρας.

Στο όρος Καϊμάκατσαλαν (ή Βόρας) σε υψόμετρο 2.480 μ., όπου έχει κατασκευαστεί το χιονοδρομικό κέντρο, η θέα είναι τουλάχιστον μαγευτική. Χωρίς να χρειάζεστε κυάλια, στρέψτε το βλέμμα σας ολόγυρα και θα συναντήσετε από τη μια τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη την κορυφή του Ολύμπου.

Με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι, αλλά και hot spot για τους Θεσσαλονικείς.

Διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές σκι και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια (τα οποία διαθέτουν ακόμα και ατομική σάουνα, αλλά και jacuzzi), εστιατόριο, καφέ, bar, αλλά και snowbar σε υψόμετρο 2.069 μ.

Στο σαλέ εκτός από την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή θα συναντήσετε από internet cafe, παιδότοπο, snack bar corner μέχρι ιδιωτικό χώρο καφέ - ποτού για τους πελάτες των δωματίων και τους κατόχους ετήσιας κάρτας μέλους.

Το κέντρο διαθέτει από το 2005 εγκατάσταση συστημάτων τεχνητής χιόνωσης. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και λάβετε μέρος στους αγώνες χιονοδρομίας που θα πραγματοποιηθούν (όσον αφορά στις αρχές Φεβρουαρίου από τις 4-5 και από τις 6-11).

Η ημερήσια κάρτα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου κοστίζει 15 ευρώ.

Πληροφορίες: 23810 32000

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700 μ. (Ξερόκαμπος) έως 2.340 μ. (Νεραϊδόραχη) βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, σε απόσταση 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 203 χλμ. από την Αθήνα.

Στο κέντρο θα συναντήσετε 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α΄ Βοηθειών.

Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε την ειδική πίστα για moguls ski, το πάρκο για snowboard, τις διαδρομές cross country ski, το μοναδικό πάρκο snow tubes, τις πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, τις διαδρομές με τα snowmobiles.

Και εδώ αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε το νυκτερινό σκι (ακόμη και εάν δεν σας αρέσει το σπορ επισκεφτείτε το κέντρο νύχτα, απλώς και μόνο για την εμπειρία).

Στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου και γενικότερα στον ορεινό όγκο του Χελμού μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν: η επίσκεψη στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, η διαμονή στο ορεινό καταφύγιο, οι χειμερινές διαδρομές με ορειβατικά σκι και με χιονορακέτες, οι διαδρομές σε μονοπάτια πεζοπορίας και ορειβασίας,

οι αναρριχητικές διαδρομές, οι διαδρομές με αυτοκίνητα 4Χ4 και

οι διαδρομές με μηχανές moto cross.

Το κόστος για την ημερήσια κάρτα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες διαμορφώνεται στα 22 ευρώ.

Πληροφορίες: 26920 24451-2

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Στην καρδιά της Πελοποννήσου στο ομώνυμο βουνό και συγκεκριμένα στην περιοχή Οστρακίνα, σε απόσταση 30 χλμ. από την Τρίπολη και 162 χλμ. από την Αθήνα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου (το πιο κοντινό στην Αθήνα).

Το κέντρο (το οποίο έχει περάσει στο management της εταιρείας Κλαουδάτος από πέρυσι), αν και μικρό σε γενικές γραμμές, είναι γεμάτο εκπλήξεις. Η πρώτη βρίσκεται στην είσοδο του χιονοδρομικού, πριν από το πάρκινγκ, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο για μηχανάκια ATV?s (γουρούνες - snowmobiles).

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται, όμως: Snowboard park, αλλά και πίστα ειδικά διαμορφωμένη για Snow tubes, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει η πρώτη πλαστική πίστα χιονοδρομίας, καθώς και ένα Snow bar στην πίστα ”Ερατώ” σε ύψος 1600 μ. ανάμεσα σε συστάδες ελάτων.

Στο κέντρο θα βρείτε σχολή σκι (με τμήματα αρχάριων, προχωρημένων, τμήμα παιδικού σκι, αγωνιστικού σκι, snowboard κ.ά.), αλλά και ένα γλυκύτατο σαλέ που κρύβεται μέσα στο δάσος.

Διαθέτει 4 αναβατήρες και 8 πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Στα συν τα Ski Bus που φεύγουνε καθημερινά από την Αθήνα για το Χ.Κ. Μαινάλου.

Η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 15 ευρώ.

Πληροφορίες: 210 5781880

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το πιο δημοφιλές κέντρο της χώρας, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, κοντά στην ”κοσμοπολίτικη” Αράχοβα, είναι σίγουρο πως δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει κερδίσει άλλωστε τους οπαδούς του είδους (και όχι μόνο), διατηρώντας το γόητρό του από το 1976 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα.

Η κατασκευή του κέντρου ξεκίνησε το 1975 και ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Φτερόλακας. Το 1981 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή των εγκαταστάσεων στα Κελλάρια, ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο Ερμής, το συνδετικό λιφτ μεταξύ της Φτερόλακας και των Κελαριών.

Το κέντρο διαθέτει είκοσι πίστες, συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Εκτός αυτού, όμως, η υποδομή του είναι τέτοια που επιτρέπει την άνετη εξυπηρέτηση ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών/χιονοδρόμων.

Άρτιες υποδομές, σχολές του σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης για αρχαρίους και προχωρημένους, παιδικός σταθμός, σαλέ με θέα προς τις πίστες συμπληρώνουν την εικόνα του χιονοδρομικού κέντρου.

Μειονέκτημα (για ορισμένους σίγουρα που θέλουν να απολαύσουν το σκι τους και δεν του αρέσει το χιόνι ”σούπα”) αποτελεί η πολυκοσμία, δεδομένης της έντονης προσέλευσης κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Τις καθημερινές πάντως το κέντρο είναι μαγεία, ενώ αντίστοιχη είναι η εμπειρία του νυχτερινού σκι.

Η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα Κελλάρια κοστίζει 27 ευρώ, ενώ για τη Φτερόλακα 17 ευρώ (τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα).

Πληροφορίες: 22340 22693-5 (για τα Κελλάρια) και 22340 22373 (για Φτερόλακα).

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα που λειτούργησαν στη χώρα μας το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου φιλοξενείται στην κορυφή Αγριόλευκες σε υψόμετρο 1471 μ. σε απόσταση 27 χλμ. από το Βόλο και 312 χλμ. από την Αθήνα.

Βρίσκεται στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ”βλέπει” δύο θάλασσες, τον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος.

Η τοποθεσία του και μόνο καθιστά αυτομάτως το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου ξεχωριστό, αφού στην κατάβαση της πίστας η θέα που αντικρίζει κάποιος είναι προς τα χωριά του Πηλίου αφενός και αφετέρου προς το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Το κέντρο διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες με μονό κάθισμα ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα και δύο συρόμενους. Υπάρχουν 3 κύριες πίστες κατάβασης, πίστα για αρχάριους, καθώς και πίστα δρόμου αντοχής. Όλες οι πίστες συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με τους χώρους στάθμευσης.

Επίσης, διαθέτει σχολή σκι (από τις παλαιότερες που λειτουργούν στην Ελλάδα η οποία βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα με δάσκαλους γνώστες τόσο του σκι όσο και του snowboard), καθώς και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, καφετέρια, σαλέ, ενώ σταθερή αξία αποτελεί η πίστα για νυχτερινό σκι.

Η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα διαμορφώνεται στα περίπου 18 ευρώ.

Χιονοδρομικό Κέντρο Χρυσό Ελάφι

Στην περιοχή Βολάδα Σελίου σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και σε υψόμετρο 1.540 - 1.660 μ. βρίσκεται το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο Χρυσό Ελάφι.

Στο Χρυσό Ελάφι θα τα βρείτε όλα στα πόδια σας: πάρκινγκ ακριβώς δίπλα από την ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει 13 δωμάτια

δυναμικότητας 40 κλινών σε δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα δωμάτια

σε στυλ απλό ή μεζονέτας, εστιατόριο, καφετέρια, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, σάουνα.

Σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από την ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται η αφετηρία των lift και παραπλεύρως λειτουργεί κατάστημα ενοικίασης ειδών σκι, καθώς και σχολή σκι.

Στο κέντρο σας περιμένουν 2 συρόμενοι αναβατήρες μήκους 900 μ. και 600 μ., αντίστοιχα, και 5 πίστες κόκκινης και μπλε δυσκολίας με συνολικό μήκος 3,5 χλμ.

Πληροφορίες: 23310 49220.

Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια

Στη δυτική πλευρά τους όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430 - 2005 μ. και σε απόσταση 17 χλμ. από τη Νάουσα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο ”3-5 Πηγάδια”.

Πλούσια εξοπλισμένο το χιονοδρομικό κέντρο έχει καθιερωθεί και ως κέντρο προετοιμασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων. Οι χιονοδρομικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, άλλωστε, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία. Η πρόσβαση στις πίστες γίνεται με εναέρια διπλή καρέκλα και με 6 συρόμενους αναβατήρες.

Επίσης, το χιονοδρομικό διαθέτει ξενοδοχείο και ξενώνα (παρέχουν θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο μεταξύ άλλων) καθ? όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα θα βρείτε, σαλέ, καφετέρια, εστιατόριο, snow bar.

Σημαντικό ατού του συγκεκριμένου χιονοδρομικού αποτελεί το γεγονός ότι θα βρείτε σίγουρα χιόνι, αφού το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Η ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών κοστίζει 18 ευρώ (την υψηλή περίοδο περιλαμβάνει όμως και τη χρήση του κέντρου Καϊμακτσαλάν, καθώς τα δύο χιονοδρομικά συνεργάζονται στην έκδοση κοινής κάρτας αναβατήρων).

Πληροφορίες: 23320 44981-5.

(πηγή: www.in2life.gr)

Χαμηλό κόστος στις πτήσεις

57 εταιρείες χαμηλού κόστους, περισσότερο γνωστές ως low cost airlines, πετούν αυτή τη στιγμή από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φαγητό on board δεν περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου, ταινίες, video games και μουσική δεν παρέχονται στο αεροσκάφος και, αν δε βρίσκεστε δίπλα στο διάδρομο, δεν μπορείτε να απλώσετε τα πόδια σας όσο θα θέλατε. Αυτό το τελευταίο ”πρόβλημα” αντιμετωπίζεται σε κάποιες από τις low cost αεροπορικές με μια μικρή επιβάρυνση, της τάξεως των 10 ευρώ ανά επιβάτη, η οποία σας εξασφαλίζει το πολυπόθητο ”extra space” μπροστά από το κάθισμα –πράγμα που, κατά την ταπεινή μας άποψη, σε πτήσεις διάρκειας maximum τριών ωρών είναι μάλλον περιττό.

Για όσους, λοιπόν, διατίθενται να θυσιάσουν λίγη από την πολυτέλεια των exclusive πτήσεων, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες που πετούν από το Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλα ελληνικά αεροδρόμια –οι οποίες αποτελούν, βέβαια, τη μειοψηφία στο σύνολο των low cost αεροπορικών την Ευρώπης, αλλά είναι, τουλάχιστον, μια καλή αρχή για την περαιτέρω ενσωμάτωση της αγοράς.

Η Easy Jet, η εταιρεία που καθιέρωσε τις πτήσεις χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, πετάει από την Αθήνα προς το Λονδίνο –στα αεροδρόμιο Gatwick και Luton– το Βερολίνο και το Μιλάνο. Αν και δεν είναι πια τόσο ”low cost” όσο ήταν κάποτε, ο έγκαιρος προγραμματισμός και οι προσφορές που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν να κάνουν θαύματα –της τάξεως των 60 ευρώ μετ’ επιστροφής για Βερολίνο. Η εταιρεία αναπτύσσεται ταχύτατα σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, με αποτέλεσμα να αποτελεί αυτή τη στιγμή μέρος ενός ευρύτερου ομίλου, που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στις κρουαζιέρες (easyCruise), την ενοικίαση αυτοκινήτων και τις υπηρεσίες διαμονής (easyHotels).

Η άρτι αφιχθείσα στο Ελευθέριος Βενιζέλος Sky Europe πετάει προς τη Μπρατισλάβα, το Κόσιτσε της Σλοβακίας και τη Βουδαπέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προς την Κρακοβία όλο το χρόνο. Διαθέτει, επίσης, ανταποκρίσεις με shuttle bus, οι τιμές των οποίων συμπεριλαμβάνονται στο αεροπορικό εισιτήριο, από τη Μπρατισλάβα στη Βιέννη και από τη Βουδαπέστη στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας,. Η σλοβάκικη εταιρεία, με έδρα την Μπρατισλάβα, είναι ένα από τα νεότερα μέλη της οικογένειας των ευρωπαϊκών low cost αεροπορικών. Αν επισκεφθείτε το site της αυτήν την περίοδο, θα έχετε την ευκαιρία να κλείσετε ένα από τα promotional εισιτήρια που διαθέτει και να πετάξετε από την Αθήνα στην Κρακοβία πληρώνοντας μόνο τους φόρους των αεροδρομίων.

Νέα άφιξη στην Αθήνα αποτελεί και η φιλανδική Blue1, που εκτελεί πτήσεις προς το Ελσίνκι και άλλες μεγάλες φιλανδικές πόλεις, όπως τα Rovaniemi, Tampere και Oulu. Οι τιμές της ξεκινούν από 39 ευρώ για απλή μετάβαση χωρίς τους φόρους, γεγονός που, στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφράζεται σε σχεδόν 200 ευρώ σύνολο, καθιστώντας την μία από τις… ”ακριβότερες” low cost εταιρείες.

Η πολωνική WizzAir θα σας πάει από την Αθήνα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, 70 χιλιόμετρα από την Κρακοβία, με τιμές που ξεκινούν από 70 ευρώ, μαζί με τους φόρους, μετ’ επιστροφής. Και αν οι εναλλακτικοί προορισμοί δεν είναι η αδυναμία σας, από το Κατοβίτσε μπορείτε, στη συνέχεια, να πετάξετε για Βαρκελώνη, Κολωνία, Λονδίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη ή Ρώμη. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να κάνετε άπειρους συνδυασμούς, καθώς η WizzAir εξυπηρετεί τα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Bonus τα βαμμένα σε funky χρώματα ολοκαίνουρια airbus της και η λογική απόσταση μεταξύ των καθισμάτων που θα σας γλιτώσει από τις διαβόητες κράμπες.

Η βελγική Virgin Express –ναι, σωστά μαντέψατε: θυγατρική της Virgin Atlantic– συνδέει την Αθήνα με τις Βρυξέλλες, με πτήσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ μετ’ επιστροφής. Με το ίδιο ”κόλπο” όπως στην περίπτωση της WizzAir, πηγαίνετε από τις Βρυξέλλες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η επιρροή της… μαμάς εταιρείας γίνεται εμφανής στη δυνατότητα επιλογής αθίσματος, καθώς και στην προσφορά ”extra leg room”: προσθέτοντας 10 ευρώ στην αξία του εισιτηρίου, κλείνετε κάθισμα με 7.5 εκατοστά περισσότερο χώρο για stretching.

Το… γερμανικό γκρουπ, που περιλαμβάνει τη Germanwings, τη Hapag Fly, την DBA και την LTU καλύπτει όλη σχεδόν τη Γερμανία –Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντύσελτορφ, Κολωνία, Βερολίνο, Βόννη, για να αναφέρουμε μερικές μόνο πόλεις. Εκτός από την Αθήνα, η LTU εξυπηρετεί και πολλά άλλα ελληνικά αεροδρόμια, όπως αυτά της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Σάμου και της Ζακύνθου, ενώ η DBA και η Germanwings πετάνε και από Θεσσαλονίκη.

Η δανέζικη Sterling, με έδρα την Κοπεγχάγη, αγόρασε πρόσφατα την έτερη σκανδιναβική low cost, Maersk-Air, και πραγματοποιεί πτήσεις από την Αθήνα και τα Χανιά προς την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη και το Όσλο, με τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ μετ’ επιστροφής, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Η σουηδική Flyme πετάει από τα αεροδρόμια των Χανίων και της Ρόδου προς το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Τέλος, η τσέχικη Smartwings συνδέει τη Θεσσαλονίκη, τη Ζάκυνθο, τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης με την Πράγα (ανυπομονούμε να έρθει και στην Αθήνα), ενώ η Alpi Eagles, οι αρχικές τιμές της οποίας είναι πολύ φθηνές, αλλά αφού προστεθούν όλοι οι φόροι είναι σχετικά ασύμφορες, πετάει από την Αθήνα στη Βενετία.

(πηγή: www.in2life.gr)

Low-budget προορισμοί

Ταϊλάνδη

Το ότι ο αγαπημένος ασιατικός προορισμός των Ελλήνων είναι μια εξαιρετικά οικονομική επιλογή μάλλον δεν είμαστε οι πρώτοι που σας το λέμε. Τα αεροπορικά εισιτήρια με την Thai, αν τα κλείσετε σχετικά έγκαιρα, δε θα ξεπεράσουν τα 600 ευρώ μετ’ επιστροφής, ένα δωμάτιο μεσαίας κατηγορίας θα σας κοστίσει περί τα 20 ευρώ, ενώ το ακριβότερο δείπνο που θα καταφέρετε να βρείτε μετά βίας θα αγγίξει τα 15 –με το κόστος του φθηνότερου να είναι τόσο χαμηλό, που να μπορεί να θεωρηθεί μηδενικό.

Προσθέστε σε αυτά τις ειδυλλιακές ακτές του Ινδικού με τα εξωτικά τιρκουάζ νερά, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τους μεγαλοπρεπείς βουδιστικούς ναούς –μια επίσκεψη στους οποίους θα σας κοστίσει maximum ένα ευρώ–, την έντονη νυχτερινή ζωή, την ασιατική κουζίνα, τους φιλόξενους κατοίκους και τη θετική ενέργεια που πλημμυρίζει την ταϊλανδέζικη κουλτούρα και έχετε κάτι παραπάνω από τον ιδανικό προορισμό διακοπών.

Υπολογίστε ότι θα ξοδέψετε μια – δυο μέρες για να θαυμάσετε τον πολύβουο κοσμοπολιτισμό της Μπανγκόκ και, όταν χορτάσετε αστικό τοπίο, κατευθυνθείτε στο δημοφιλέστατο Phuket, για εξωτικά τοπία, νυχτερινή ζωή και ειδυλλιακές παραλίες που δε στερούνται ανέσεων. Αν προτιμάτε κάτι λιγότερο τουριστικό, τα νησιά όπως το Koh Samui, το Koh Phangan ή τα Phi Phi, με την παραλία που θαυμάζατε στην ομώνυμη ταινία με τον Leonardo Di Caprio είναι άπειρα, εξίσου –αν όχι περισσότερο– όμορφα και περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Μαρόκο

Χώρα των αντιθέσεων, σταυροδρόμι πολιτισμών, σημείο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση, το Μαρόκο έχει να προσφέρει τόσες διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες που το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να βαρεθείτε –ούτε να νιώσετε ότι το χορτάσατε– ποτέ. Δίπλα στο δυτικό κοσμοπολιτισμό της Καζαμπλάνκα, συναντάμε τους γητευτές φιδιών στις πλατείες του τουριστικού Μαρακές, ενώ δίπλα στα μεσαιωνικά διοικητικά κτίρια οι μιναρέδες εντυπωσιάζουν. Τα πολύβουα παραθαλάσσια κέντρα με τις ημιεξωτικές παραλίες και τα δαιδαλώδη εμπορικά στενά της Φεζ συνυπάρχουν με τις ήσυχες, ”κρυφές” και πανέμορφες τοποθεσίες στην οροσειρά του Άτλαντα, που ενδείκνυται για όσους νιώθουν έτοιμοι για περπάτημα και… ανακαλύψεις, αλλά και με τις εικόνες των πλινθόκτιστων χωριών στις παρυφές της Σαχάρα.

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, το χαμηλό κόστος ζωής και η εγγύτητά του στην Ελλάδα, που το καθιστά ιδανική επιλογή ακόμη και για μία μίνι απόδραση. Τα αεροπορικά για την Καζαμπλάνκα θα σας κοστίσουν περίπου 400 ευρώ μετ’ επιστροφής, το καλύτερο δυνατό δείπνο μετά βίας θα αγγίξει τα 20 ευρώ στο Μαρακές, ενώ για το ακριβότερο παραδοσιακό χαμάμ της πόλης, το δημοφιλές Les Bains de Marrakech, θα πληρώσετε μόλις 15 ευρώ. Όσο για διαμονή; Με μόλις 75 ευρώ (τα δύο άτομα) ένας ολόκληρος ξενώνας, όπως ο πανέμορφος Essaouira στο Μαρακές, είναι στη διάθεσή σας.

Αν έχετε περισσότερες μέρες στη διάθεσή σας, εξετάστε την εναλλακτική της μετάβασης με ferry boat από την Ανδαλουσία, που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος, βοηθώντας σας να συνδυάσετε το ωφέλιμο –της οικονομίας– μετά του τερπνού της επίσκεψης στον –επίσης οικονομικό ως προορισμό– Ισπανικό Νότο. Τακτική σύνδεση υπάρχει από το Algeciras στην Ταγγέρη, με 14 δρομολόγια την ημέρα. Το κόστος του ταξιδιού είναι 28 ευρώ, ενώ η διάρκειά του δεν ξεπερνά τις 2,5 ώρες. Η άρτι αφιχθείσα στο Ελ. Βενιζέλος low cost αεροπορική Vueling αναλαμβάνει να σας πάει Μαδρίτη με μόλις 150 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Αλβανία

Έχοντας αρχίσει να κατακτά την υπόληψη του καλύτερου υποτιμημένου μέχρι στιγμής προορισμού της Ανατολικής Ευρώπης, να ξεπερνά αργά αλλά σταθερά τα προβλήματα του παρελθόντος, να δημιουργεί υποδομές και να ανεβάζει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της τουριστικής βιομηχανίας, η Αλβανία προσελκύει έναν σταθερά αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών, που έρχονται κυρίως για να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της.

Καθώς ο τουρισμός έχει μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται ως κλάδος της εγχώριας οικονομίας, οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα αεροπορικά εισιτήρια με την Ολυμπιακή ξεκινούν από 250 ευρώ μετ’ επιστροφής, ένα δείπνο τριών πιάτων σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, ενώ ένα δίκλινο σε ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας κοστίζει από 25 έως 55 ευρώ.

Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε, εκτός από τα Τίρανα, είναι το Αργυρόκαστρο, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του και τη μακραίωνη ιστορία, όπου θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε τη νύχτα κάτω από το 200 ετών ξύλινο ταβάνι του Hotel Kalemi πληρώνοντας μόλις 30 ευρώ και το Βουθρωτό, την αρχαία πόλη που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, δίπλα στη διώρυγα Vivari που συνδέει τη λίμνη του Βουθρωτού με το στενό της Κέρκυρας, για να περπατήσετε στα λιθόκτιστα δρομάκια του, να επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο που έχει μετατραπεί σε μουσείο και να ξενυχτήσετε στα πολυάριθμα οικονομικότατα μπαράκια της περιοχής.

Κροατία

Σίγουρα κάπου έχετε ακούσει ότι η Κροατία είναι ο νέος hot ευρωπαϊκός προορισμός. Οι ειδυλλιακές ακτές, τα πανέμορφα νησιά της και οι αναγεννησιακές πόλεις συγκεντρώνουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, που βρίσκουν στο ηλιόλουστο τοπίο της την ιδανική απάντηση στις ανεβασμένες τιμές των παραδοσιακών θερέτρων της Μεσογείου.

Γεγονός, βέβαια, είναι ότι η ανέλιξή της στην κορυφή της λίστας των ταξιδιωτικών προτάσεων δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές, που σημειώνουν άνοδο, ιδιαίτερα κατά την υψηλή περίοδο. Αν, όμως, επιλέξετε να την επισκεφθείτε τους επόμενους μήνες, θα βρείτε λογικότατες τιμές και ειδυλλιακά τοπία χωρίς πλήθη τουριστών. Η πτήση με τη Malev, μέσω Βουδαπέστης, με τη Swiss, μέσω Ζυρίχης, ή με την Alitalia, μέσω Μιλάνου, θα κοστίσει περίπου 300 ευρώ μετ’ επιστροφής. Οι τιμές στα hostel όλης της χώρας ξεκινούν από μόλις 7 ευρώ, ενώ, αν προτιμάτε ξενοδοχείο, το πανέμορφο Villa Adriatica Hotel στο νησί Brac διαθέτει δωμάτια που δεν κοστίζουν περισσότερο από 56 ευρώ.

Τουρκία

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η διαπίστωση ότι η Τουρκία πατάει «με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση» δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο αληθινή. Τα δυτικά παράλια φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα λόγο επίσκεψης –και μια ολόκληρη ιστορία– μόνη της, η Ανατολή αντικατοπτρίζεται στις φθηνές αγορές και τα παζάρια, η κουζίνα είναι όσο ανατολίτικη χρειάζεται για να τη λατρέψει ο μέσος Έλληνας και τα αξιοθέατα ποικίλουν από αρχαίους ναούς μέχρι σύγχρονα μουσεία και μουσουλμανικά τεμένη.

Αν κλείσετε έγκαιρα αεροπορικά εισιτήρια, θα πετύχετε τιμές της τάξεως των 270 ευρώ για Κωνσταντινούπολη ή 430 για Σμύρνη μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, μπορείτε να περάσετε στα τουρκικά παράλια με καραβάκι από τη Σάμο ή τη Χίο. Ένα δίκλινο σε ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας στην Κωνσταντινούπολη δύσκολα θα ξεπεράσει τα 25 ευρώ, ενώ για φαγητό στα παράλια σπάνια θα πληρώσετε περισσότερα από 15 το άτομο. Οι λάτρεις του χαμάμ θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους, αφού η επίσκεψη σε ένα από τα παραδοσιακά χαμάμ των παραλίων, για όσες ώρες επιθυμείτε, κοστίζει μόλις 8-10 ευρώ.

Αίγυπτος

Μια χώρα σαν την Αίγυπτο σίγουρα δε χρειάζεται συστάσεις. Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, πολιτισμό που διέδωσε το όνομά της στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου, αξιοθέατα που διατηρούν ολοζώντανο το ένδοξο παρελθόν της και κουλτούρα που εκφράζει εύγλωττα όλα τα θετικά στοιχεία αυτού που με μια λέξη αποκαλούμε στην Αθήνα «ανατολή», είναι από τις λίγες χώρες που καταφέρνουν να γοητεύουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά –και χωρίς να προσπαθήσουν ιδιαίτερα.

Η απευθείας πτήση για Cairo με την Aegean θα σας κοστίσει κάτι λιγότερο από 300 ευρώ. Φθηνότερο κόστος ζωής, αλλά και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πόλη Luxor, γνωστή και ως το μεγαλύτερο ανοιχτό μουσείο του κόσμου, για τα αρχαία αγάλματα και μνημεία που κοσμούν κάθε γωνιά της. Η αεροπορική μετάβαση εδώ, με ενδιάμεσο σταθμό το Κάιρο, δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ, ενώ για τη διαμονή σας στο 5 αστέρων Sonesta St. George, στις όχθες του Νείλου, θα χρειαστεί να ξοδέψετε μόλις 50 ευρώ. Αν ακόμα δεν πειστήκατε, δείτε κι αυτές τις τιμές: βαρκάδα στο Νείλο με felucca 4 ευρώ η ώρα, κυρίως πιάτο στο Sofra Restaurant & Cafe 3 ευρώ. Αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι το παζάρι αποτελεί κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και καθημερινή πρακτική, θα καταλάβετε γιατί αυτή η χώρα αποτελεί τον παράδεισο των low budget ταξιδιωτών.

Δομινικανή Δημοκρατία

Θεωρείται –και όχι άδικα– ένας από τους φθηνότερους προορισμούς της Καραϊβικής. Εδώ να προσθέσουμε ότι είναι και ένας από τους ομορφότερους. Εξωτικές παραλίες με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, καταπράσινες οροσειρές, επιβλητικοί καταρράκτες, έντονη νυχτερινή ζωή, μοναδική κουζίνα, φιλόξενοι κάτοικοι και αμέτρητες ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες –περιλαμβανομένων όλων των extreme sports που μπορείτε να σκεφτείτε– συνθέτουν το προφίλ μιας χώρας που ανταποκρίνεται σε αυτό ακριβώς που φέρνει στο νου η λέξη Καραϊβική, διατηρώντας παράλληλα το δικό της, ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Επικίνδυνα να σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού είναι μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια –κυρίως λόγο απόστασης και έλλειψης αεροπορικής που να πετάει απευθείας από την Ελλάδα σε οποιοδήποτε σημείο της Καραϊβικής– η τιμή των οποίων δύσκολα θα πέσει κάτω από 900 ευρώ, όσο έγκαιρα και αν τα κλείσετε. Το κόστος ζωής στη χώρα, όμως, θα αντισταθμίσει με το παραπάνω το έξοδο αυτό, αφού θα βρείτε δωμάτιο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων προς μόλις 50 ευρώ –αναζητήστε το Natura Park Beach Eco Resort & Spa–, δείπνο σε «κανονικό» εστιατόριο από 2 έως 7 ευρώ και δείπνο σε ακριβό εστιατόριο προς μάξιμουμ 40 ευρώ.

(πηγή:
www.in2life.gr)