Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές

Στις διακοπές σας μπορείτε να αποφύγετε το άγχος της δουλειάς σας, την κούραση, όλους όσους δεν συμπαθείτε, αλλά σίγουρα όχι τους διάφορους ζητιάνους, τους μικροπωλητές, τα "καμάκια" και κάθε λογής τυχάρπαστους που κύριος σκοπός τους είναι να σας ενοχλήσουν ή να σας αποσπάσουν χρήματα.

Μη χάνετε το κέφι και την καλή σας διάθεση αλλά αντιμετωπίστε τους ανάλογα. Αρκεί να μην ξεχνάτε μερικές λεπτομέρειες.

Ζητιάνοι

Σας κοιτούν κατευθείαν στα μάτια αμίλητοι. Ισως σας πάρουν από πίσω κρατώντας ένα καχεκτικό παιδί στην αγκαλιά τους ή προτάσσοντας το ακρωτηριασμένο χέρι τους.
Αντιμετώπιση: Η τακτική "Μη δίνεις τίποτε, αυτό κάνουν και οι ντόπιοι" είναι λανθασμένη. Το καλύτερο είναι να έχετε υπόψη σας εκ των προτέρων πόσα ψιλά θα δώσετε και να το κάνετε στον πρώτο ζητιάνο της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε κάνει το χρέος σας (ένας επαίτης θα έχει ανταμειφθεί) και αυτομάτως θα απορρίψετε όλους τους υπολοίπους (διότι διαφορετικά θα χρειασθείτε μία ολόκληρη περιουσία για να τους ευχαριστήσετε όλους).

Πωλητές σουβενίρ

Οποιον τόπο και αν επισκεφθείτε, θα τους βρείτε μπροστά σας, υπάρχουν παντού. Συνήθως προσπαθούν να σας πείσουν να αγοράσετε κάτι που δεν θέλετε.
Αντιμετώπιση: Μόλις σας πλησιάσουν ενημερώστε τους με το χαμόγελο στα χείλη πως ίσως αγοράσετε κάτι προτού φύγετε από την πόλη τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ημερομηνία αναχώρησής σας. Αν, παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να σας "πολιορκούν", αγοράστε κάτι πολύ φθηνό. Κρίνοντας από την επιλογή σας θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για σας.

Μικροπωλητές

Σας έχει τύχει να κάθεστε ανέμελα σε μια παραλία απολαμβάνοντας την απεραντοσύνη της θάλασσας και την ηρεμία που επικρατεί και ξαφνικά να εμφανισθούν δυο-τρεις μικροπωλητές (οι οποίοι πωλούν φρούτα, νερά, αναψυκτικά) καταστρέφοντας εντελώς την ατμόσφαιρα;
Αντιμετώπιση: Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι, προτιμήστε τον πρώτο που θα σας πλησιάσει (αυτός θα φροντίσει να κρατήσει τους υπολοίπους μακριά σας). Αν συχνάζετε σε αυτήν την παραλία, γίνετε μόνιμοι πελάτες του ίδιου μικροπωλητή. Συνήθως, μόλις εξασφαλίσουν την εύνοια και την προτίμησή σας, γίνονται ευχάριστη παρέα. Πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν και να σας ενημερώσουν για τα τοπικά δρώμενα.

"Κάλπικοι" ξεναγοί

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό σας στον ναό, στο μνημείο ή στον αρχαιολογικό χώρο, σας πλευρίζει ο δήθεν ξεναγός προτείνοντας να σας ξεναγήσει με το αζημίωτο βεβαίως.
Αντιμετώπιση: Από τη στιγμή που σας προσφέρει τις υπηρεσίες του επί πληρωμή, έχετε το δικαίωμα να ελέγξετε τα προσόντα του κάνοντάς του κάποιες ερωτήσεις, από τις οποίες θα πάρετε ορισμένες βασικές πληροφορίες όσον αφορά τη μόρφωση και τον χαρακτήρα του. Αν δεν σας ικανοποιήσουν οι απαντήσεις του, μπορείτε ευγενικά να αρνηθείτε.

"Καμάκια"

Οι περισσότεροι του είδους έχουν αναγάγει αυτή τη μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης σε επιστήμη. Σφυρίγματα, πονηρά υπονοούμενα, βλέμματα γεμάτα νόημα και το κλασικό "κόλλημα" είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες τακτικές τους.
Αντιμετώπιση: Αποφύγετε να τους κοιτάξετε ευθέως στα μάτια και αγνοήστε τους παντελώς. Αν κερδίσουν την προσοχή σας (έστω και για μερικά δευτερόλεπτα), θα το θεωρήσουν προσωπική επιτυχία και δεν πρόκειται να σας αφήσουν ήσυχες. Μην προσπαθήσετε να τους αποθαρρύνετε φραστικά διότι μπορεί να προσβληθούν και να γίνουν επιθετικοί.
Αν σας τύχει κάτι τέτοιο στην παραλία, είναι ευκολότερο να τους αποφύγετε. Μόλις σας πλησιάσουν επιδιώκοντας τη συζήτηση, υψώστε (σταδιακά) τη φωνή σας προστάζοντάς τους να φύγουν μακριά σας. Θα ντραπούν και θα τραπούν σε φυγή.

Οδηγοί ταξί

Καταλαβαίνετε σε ποιους αναφερόμαστε: σε εκείνους που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τους τουρίστες από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και, αντί να ακολουθήσουν τον σωστό (και σύντομο) δρόμο, επινοούν ένα δικό τους δρομολόγιο το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες οικοδομικά τετράγωνα παραπάνω ώσπου το ταξίμετρο να "γράψει" το επιθυμητό (για αυτούς) ποσό.
Αντιμετώπιση: Οι περισσότεροι από αυτούς είναι θρασύδειλοι και καιροσκόποι. Αν αντιληφθείτε την απάτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ζητήστε εξηγήσεις. Συνήθως οι δικαιολογίες που προβάλλουν δεν ευσταθούν. Επιμείνετε στην αρχική σας θέση και αναμείνατε για κάτι καλύτερο. Τουλάχιστον θα έχετε την ευχαρίστηση να τον δείτε να χάνει την ψυχραιμία του.

Λωποδύτες

Συχνάζουν κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιταλίας και της Ανατολικής Ευρώπης ή στους δρόμους της Μπανγκόκ και της Σαϊγκόν. Θα τους καταλάβετε από μακριά. Ενα μπουλούκι από παιδιά τα οποία πέφτουν πάνω σας, από τα οποία τα μισά σάς προτρέπουν να αγοράσετε από την πραμάτεια τους ενώ τα υπόλοιπα σας αδειάζουν τις τσέπες.
Αντιμετώπιση: Δράστε κατά βούληση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τεχνικές αντιμετώπισης για τέτοιου είδους παρενοχλήσεις. Τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας, οπότε δεν μπορείτε να τα παραδώσετε στην Αστυνομία. Ούτε είναι λογικό να αρχίσετε να φωνάζετε (στη μέση του δρόμου) αν σας πλησιάσουν. Η μόνη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι η συνηθισμένη: μην κουβαλάτε πολλά χρήματα μαζί σας.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: