Εορτές στην Καραϊβική (Ιανουάριος - Μάρτιος)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

ΤΖΑΝΚΑΝΟΥ ΣΤΙΣ ΜΠΑΧΑΜΕΣ
Το Τζανκανού περιλαμβάνει δύο πολύχρωμες παρελάσεις που διοργανώνονται στις 26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου. Οι συμμετέχοντες περνούν εβδομάδες ολόκληρες ράβοντας τα κοστούμια τους με μεγάλη μυστικότητα. Στην πρώτη παρέλαση τα κοστούμια έχουν την τιμητική τους, στη δεύτερη ο χορός και η μουσική. Ο χορός μάλιστα είναι συμβολικός: υποτίθεται ότι οι χορευτές πατούν με δύναμη επάνω σε όλα τα αρνητικά του χρόνου που πέρασε και υψώνουν τα χέρια για να αγκαλιάσουν το νέο έτος. Και οι δύο παρελάσεις κρατούν ως το πρωί.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ
Το Καρναβάλι του Τρινιντάντ αποκαλείται "το καλύτερο υπαίθριο πάρτι του πλανήτη Γη". Εβδομάδες πριν, διοργανώνονται μουσικοί διαγωνισμοί, παραστάσεις του δρόμου και νυχτερινές παρελάσεις· όλα καταλήγουν σε ένα διήμερο "όργιο" που ξεκινά στις 3.00 π.μ. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους, άλλοι φορώντας φτερά και πούλιες, άλλοι καλυμμένοι με λάσπη από την κορυφή ως τα νύχια. Οταν βγαίνει ο ήλιος οι δρόμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι με μασκαρεμένους χορευτές που ακολουθούν μεγάλα φορτηγά επάνω στα οποία μπάντες παίζουν στη διαπασών μουσική καλύψο σε τύμπανα από ατσάλι ή μπαμπού. Οι παρελάσεις δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη διαδρομή, τριγυρνούν στην πρωτεύουσα, την Πορτ οβ Σπέιν, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μετά το έντονο διήμερο συνιστάται μία εβδομάδα ηρεμίας στο γειτονικό Τομπάγκο.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΜΑΡΤΙΝΙΚΑΣ
Στο γαλλικό αυτό νησί όπου τα κρουασάν και οι μπαγκέτες είναι εξίσου συνηθισμένα με τις μπανάνες και τα μάνγκο το Καρναβάλι διαρκεί έξι ημέρες, οι τέσσερις τελευταίες από τις οποίες μοιάζουν σαν "έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων", σύμφωνα με τον συγγραφέα Τρούμαν Καπότε. Την Κυριακή του Καρναβαλιού άρματα, μπάντες και μασκαράδες χορεύουν στους δρόμους ως το πρωί υπό τους ήχους της μουσικής ζουκ. Η Δευτέρα είναι ημέρα παρωδίας: οι άνδρες ντύνονται γυναίκες και οι γυναίκες άνδρες. Την Τρίτη, την "Ημέρα των Κόκκινων Διαβόλων", όλοι ντύνονται στα κόκκινα. Την Τετάρτη ντύνονται στα μαύρα και άσπρα και καίνε τον χάρτινο "Βασιλιά Βαβάλ του Καρναβαλιού". Στη μέση ακριβώς της Σαρακοστής διοργανώνεται το "Mi-careme", ένα ολοήμερο (και ολονύκτιο) πάρτι στις παραλίες για τον μοναδικό και άκρως σεβαστό λόγο ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν αντέχουν 40 ημέρες χωρίς χορό.

ΜΑΡΤΙΟΣ

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΝΟΥ ΜΠΛΙΣ ΣΤΟ ΜΠΕΛΙΖ
Το 1926 ο βρετανός βαρόνος Χένρι Εντουαρντ Ερνεστ Βίκτορ Μπλις, ο οποίος διέπλεε την Καραϊβική με το γιοτ του "Sea King", αρρώστησε στα νερά του Μπελίσε. Η ευγένεια και η φιλοξενία των ντόπιων τον εντυπωσίασαν τόσο που όταν πέθανε άφησε την περιουσία του, σχεδόν 2 εκατ. δολάρια, στη μικροσκοπική αυτή χώρα που είναι σφηνωμένη μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για δημόσια έργα και ο Μπλις ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος ευεργέτης του Μπελίσε. Κάθε χρόνο στις 9 Μαρτίου γιορτάζεται η Ημέρα του Βαρόνου Μπλις ως εξής: το πρωί γίνεται επίσημη τελετή που περιλαμβάνει λόγο του πρωθυπουργού στον τάφο του βαρόνου Μπλις ο οποίος βρίσκεται κοντά στον φάρο Μπλις. Μετά διοργανώνονται αγώνες ψαρέματος, ιππασίας, ποδηλασίας και κυρίως ιστιοδρομίες (με σκάφη που συνήθως ονομάζονται "Μπλις", "Βαρόνος Μπλις" ή "Sea King"), ενώ το βράδυ αρχίζουν ο χορός και το τραγούδι.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: