Πράγα:

Οχι, δεν κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Δεν βρεθήκατε σε άλλες εποχές. Και αν αυτό που βλέπετε γύρω σας παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες, είναι γιατί η Πράγα παραμένει ακόμη και σήμερα απ? άκρη σ' άκρη ένα ζωντανό μουσείο της ιστορίας της. Ο ποταμός Μολδάβας που διασχίζει το κέντρο της τη χωρίζει δυτικά στο Μικρό Μέρος και στην Παλιά Πόλη και ανατολικά στη Νέα Πόλη. Βόρεια βρίσκεται η περιοχή του Κάστρου -ένα πανέμορφο οικοδόμημα που δεσπόζει στην πόλη-, την οποία αξίζει περισσότερο να την περπατήσετε.

Το Κάστρο
Δείτε την Πινακοθήκη του, ανεβείτε στο μεγάλο πύργο του Καθεδρικού Ναού, θαυμάστε το Παλιό Βασιλικό Ανάκτορο και τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, που κατά πολλούς είναι η ομορφότερη εκκλησία της πόλης. Στην περιοχή γύρω του θα βρείτε και άλλες πανέμορφες εκκλησίες. Επισκεφθείτε ακόμη τη βιβλιοθήκη Στράχοβ που χτίστηκε στα 1679, το ανάκτορο Κερνίν, το μοναστήρι Λορέτο με την υπέροχη συλλογή του από διαμάντια, χρυσό και μαργαριτάρια, αλλά και το επιβλητικό ανάκτορο Σβάρτζενμπεργκ.
Στο Μικρό Μέρος θα δείτε το παλάτι Βαλεστάιν, όπου σήμερα στεγάζεται η Σύγκλητος της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου θα σας εντυπωσιάσει με τη μεγαλοπρέπειά της, ενώ στην εκκλησία της Παναγίας της Νικηφόρου θα δείτε το θαυματουργό κέρινο ομοίωμα του Θείου Βρέφους.

Η Παλιά Πόλη
Η φημισμένη γέφυρα του Καρόλου είναι ένα από τα κυριότερα σημεία αναφοράς της πόλης. Ανεβείτε στους πύργους που δεσπόζουν στις δύο άκρες της. Στη γύρω περιοχή θα συναντήσετε αμέτρητα μνημεία! Αφού τα εξερευνήσετε όλα (ή σχεδόν όλα) προχωρήστε προς την Παλιά Πόλη. Εδώ μεταξύ άλλων θα δείτε το Μουσείο Σμέτανα, το Παλιό Δημαρχείο (με το γοτθικό ρολόι στο οποίο ο Θάνατος κάθε μία ώρα αναποδογυρίζει μία κλεψύδρα), την Παναγία του Τιν, το Θέατρο Σταβόβσκι όπου ανέβηκε για πρώτη φορά ο «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ, το Δημοτικό Μέγαρο και τα απομεινάρια του Μοναστηριού της Αγίας Αγνής.
Συνεχίζοντας τις βόλτες σας επισκεφθείτε το εβραϊκό μουσείο αλλά και το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο. Οπωσδήποτε να ανεβείτε με το τελεφερίκ στο λόφο Πετριζίν, στους κήπους με τα τριαντάφυλλα. Θα δείτε και τον πύργο του Πετριζίν, ένα ομοίωμα του Πύργου του ’ιφελ, το οποίο χτίστηκε το 1891. Αν είστε φίλοι των μουσείων, θα σας αρέσουν πολύ και τα Μουσεία της Πόλης της Πράγας και του Μότσαρτ.
Τέλος, αν ο καιρός το επιτρέπει, να κάνετε μια ολοήμερη εκδρομή με πλοιάριο μέχρι το φράγμα Σλάπι ή μια μικρότερη εκδρομή μέχρι τον πολύ ενδιαφέροντα ζωολογικό κήπο της πόλης.

Πληροφορίες
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 00420-2. Νόμισμα: Τσέχικη κορόνα (1 ευρώ= 31 κορόνες).
Φαγητό: Στο Palffy Palace (ένα κομψό πρώην ανάκτορο) θα φάτε νόστιμα μαγειρευμένο ψάρι αλλά και κρεατικά. Το Βοhemia Bagel είναι πολύ πιο απλό και φημίζεται για το καλό φαγητό του. Το ίδιο και το U Benedikta. Πιάτα της τοπικής κουζίνας σερβίρει το U Ampezonu.
Διασκέδαση: Παρακολουθήστε όπερα και απολαύστε κλασική μουσική. Για τις νυχτερινές σας εξόδους: Batalion, Lucerna Music Bar και Radost FX. Παραστάσεις με μαριονέτες και παντομίμα στο Divadlo Minor.
Αγορές: Κρύσταλλα Βοημίας, παραδοσιακά χειροτεχνήματα και ευφάνταστα κεραμικά.

(πηγή: www.7merestv.gr, 26/10/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: