Προξενική προστασία










"Κάθε πολίτης της Ένωσης απολαύει, στο έδαφος τρίτων χωρών στις οποίες δεν αντιπροσωπεύεται το κράτος μέλος, του οποίου είναι υπήκοος, της διπλωματικής και προξενικής προστασίας κάθε κράτους μέλους υπό τους ίδιους όρους, που ισχύουν και έναντι των υπηκόων του κράτους αυτού...". Αυτό ορίζετε σαφώς από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωση.


Απόδειξη ιθαγένειας

Αν λοιπόν βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να αναζητήσετε προξενική προστασία σε μία χώρα εκτός της Ε.Ε, όπου η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύεται θα πρέπει κατ' αρχήν να προσκομίσετε το διαβατήριό σας ή το δελτίο ταυτότητας, προκειμένου να αποδείξετε ότι είστε πολίτης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής αυτών των εγγράφων, μπορεί να γίνει δεκτή κάθε άλλη απόδειξη της ιθαγένειας.

Αν χρειαστεί τα ταξιδιωτικά σας έγγραφά θα εξακριβωθούν μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Βασικές προϋποθέσεις

Οι όροι, που πρέπει να εκπληρώνονται, προκειμένου να σας παρασχεθεί η προξενική προστασία είναι οι εξής:

Να είστε πολίτης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να βρίσκεστε σε δύσκολη θέση, σε χώρα που δεν αποτελεί τμήμα της ΕΕ, και να χρειάζεστε προξενική προστασία,
Να μην υπάρχει προσιτή πρεσβεία ή προξενείο της χώρας σας.

Η βοήθεια που μπορεί να σας παρασχεθεί είναι:

Αρωγή σε περιπτώσεις θανάτου, σοβαρού ατυχήματος ή σοβαρής ασθένειας.
Βοήθεια σε περιπτώσεις σύλληψης ή κράτησης σας.
Περίθαλψη σε θύματα εγκλημάτων βίας.
Αν κριθεί αναγκαίο, περίθαλψη και επαναπατρισμός πολιτών της Ένωσης που χρειάζονται βοήθεια

Η πρεσβεία ή το προξενείο, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, μπορούν να σας βοηθήσουν και σε άλλες περιπτώσεις όπως είναι η ειδοποίηση των συγγενών, φίλων, του γιατρό ή του εργοδότη σας, μέσω του Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σας.

Σε περίπτωση θανάτου η πρεσβεία ή το προξενείο:
Ενημερώνει αμέσως το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταγωγής του αποβιώσαντος, η οποία στη συνέχεια ενημερώνει και διατηρεί επαφή με τον πλησιέστερο συγγενή;
Ανάλογα με τις ισχύουσες τοπικές συνθήκες και με τη συγκατάθεση του πλησιέστερου συγγενή, μεριμνά για την ταφή, αποτέφρωση, ή επαναπατρισμό της σορού και παρέχει βοήθειά στον πλησιέστερο συγγενή προκειμένου να του χορηγηθεί πιστοποιητικό θανάτου.
Αρωγή σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ή ασθένειας

Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ή ασθένειας σας, μόλις έρθετε σε επαφή με την πρεσβεία ή το προξενείο, θα σας παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια. Ειδικότερα:

Επισκέψεις και συμβουλές για την παροχή της ενδεδειγμένης ιατρικής περίθαλψης.
Αν, για ιατρικούς λόγους, είναι αναγκαία η μεταφορά σας, εκτός από κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρεσβεία ή το προξενείο θα ζητήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη μεταφορά αυτή.

Αν συλληφθείτε ή κρατηθείτε η πρεσβεία ή το προξενείο:

Αν το επιθυμείτε, θα ενημερώσουν το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σας, το οποίο θα ειδοποιήσει τον πλησιέστερο συγγενή σας,
Θα διασφαλίσουν ότι η μεταχείριση, που σας παρέχεται δεν είναι χειρότερη από τη μεταχείριση, που παρέχεται στους υπηκόους της χώρας, στην οποία έχετε συλληφθεί ή κρατήστε και ότι, πάντως, δεν υστερεί σε σχέση με τα ελάχιστα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα. Εάν τυχόν δεν τηρούνται τα πρότυπα αυτά, θα ενημερώσουν το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταγωγής σας και σε συνεννόηση μαζί του θα κάνουν διαβήματα στις τοπικές αρχές·
Εφόσον το επιθυμείτε, θα σας επισκεφθούν το συντομότερο δυνατόν, μόλις πληροφορηθούν τη σύλληψή σας,
και στη συνέχεια σύμφωνα με την τοπική πρακτική:

Θα διασφαλίσουν, ότι γνωρίζετε τα δικαιώματά σας σύμφωνα με το τοπικό δίκαιο και επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα ζητήσετε νομική εκπροσώπηση ή νομική αρωγή.
Θα σας παρασχεθεί κατάλογος των τοπικών δικηγόρων, ιδίως αυτών, που μιλούν τη μητρική σας γλώσσα, όταν αυτό είναι δυνατόν·
Μετά από αίτησή σας και κατά τη διακριτική ευχέρεια της διπλωματικής ή προξενικής αποστολής, θα διαβιβάσουν την αίτηση χάριτος ή πρόωρης αποφυλάκισης στους αρμόδιους υπαλλήλους και θα μεριμνήσουν ώστε να εξεταστεί η αίτησή σας·
Εάν χρειαστεί, θα αναλάβουν τη μεταφορά τυχόν χρηματικών ποσών, που θα καταθέσουν οι συγγενείς ή οι φίλοι σας στην ειδικότερη περίπτωση καταβολής εγγυήσεων ή χρηματικών ποινών.

Εάν πέσετε θύμα βίας

Θα σας παράσχουν αμέσως και με πνεύμα κατανόησης κάθε δυνατή βοήθεια, ειδικότερα όσον αφορά την παροχή ιατρικής περίθαλψης και νομικών συμβουλών.
Θα σας υποδείξουν τον τρόπο να αναφέρετε το ταχύτερο δυνατό το έγκλημα στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, εφόσον δεν το έχετε ήδη πράξει και, εάν χρειάζεται, θα σας παράσχουν βοήθεια για τη σύνταξη της αναφοράς σας.
Εάν υπάρχει τοπικό σύστημα αποζημίωσης, θα σας υποδείξουν τον τρόπο να υποβάλετε τη σχετική αίτηση.
Περίθαλψη και επαναπατρισμός πολιτών της Ένωσης που χρειάζονται βοήθεια

Εάν υπάρξει ανάγκη μπορούν να σας βοηθήσουν ως εξής:
Αν χρειάζεστε βοήθεια, μπορεί να σας παρασχεθούν συμβουλές για την αυτοεξυπηρέτησή σας.
Μπορεί να σας παρασχεθεί αρωγή προκειμένου να βρείτε χρήματα από ιδιωτικές πηγές.
Κατ' εξαίρεση, μπορεί να σας καταβληθούν χρήματα έναντι παροχής ασφάλειας.
Εάν δεν είναι διαθέσιμα άλλα χρηματικά ποσά και έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες πηγές, είναι δυνατόν να επαναπατρισθείτε, με άδεια του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας καταγωγής σας, είτε στην ίδια τη χώρα σας είτε στην πλησιέστερη διπλωματική ή προξενική αποστολή της, με προκαταβολή από χρήματα του δημοσίου έναντι της υπογραφής εγγράφου με το οποίο θα αναλαμβάνετε την υποχρέωση να επιστρέψετε το ποσό στην κυβέρνησή σας.
Εάν είναι αναγκαίο, θα σας παρασχεθεί ταξιδιωτικό έγγραφο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στη χώρα σας.
Μπορεί να σας παρασχεθεί ένα ελάχιστο ποσό συντήρησης, ώστε να καλύπτεται το κόστος διατροφής και τα απαραίτητα έξοδα πριν και κατά το ταξίδι. Το ποσό της προκαταβολής αυτής πρέπει να συμπεριληφθεί στο έγγραφο με το οποίο θα αναλαμβάνετε την υποχρέωση να επιστρέψετε τα έξοδα στην κυβέρνησή σας.
Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τη ρητή συγκατάθεση των εθνικών αρχών της χώρας σας, οι οποίες θα αποδέχονται την ευθύνη για τον επαναπατρισμό σας, είναι δυνατόν να καταβληθεί υπερβάλλον κόστος αποσκευών.
Κατ' αρχήν δεν είναι δυνατή η χορήγηση χρηματικής προκαταβολής ή βοήθειας χωρίς την άδεια του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σας.

Οφείλετε να υπογράψετε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο θα αναλαμβάνετε να επιστρέψετε στην κυβέρνησή σας την πλήρη αξία οιασδήποτε χρηματικής προκαταβολής ή βοήθειας και, ενδεχομένως, των προξενικών τελών, εκτός αν η κυβέρνησή σας παραιτηθεί ρητά από αυτό το δικαίωμα.

Δεν πρέπει να περιμένετε
Να υποκαταστήσει την βοήθεια, που σας έχει ήδη παρασχεθεί ή σας παρέχεται από την πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας καταγωγής σας, εφόσον μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτή τη βοήθεια, σε χώρα στην οποία εκπροσωπείται το κράτος μέλος καταγωγής σας.
Να εξοφλήσει τους λογαριασμούς σας σε ξενοδοχείο, εστιατόρια, νοσοκομείο κ.α, εκτός από ορισμένα έξοδα, μόνο σε περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Να σας πληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια επιστροφής στη χώρα σας ή να έρθει σε επαφή με ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία ή αεροπορικές εταιρίες για την κράτηση θέσεων, εκτός από την διαδικασία επαναπατρισμού μέσω των αρχών της χώρας σας.
Να σας παράσχει άμεση νομική βοήθεια και να παρέμβει στη διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου.
Να σας παράσχει τουριστικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: