Σεβίλλη, μια μητρόπολη του νότου

Μια πόλη του Νότου, με όλα τα χαρακτηριστικά τέτοιων τόπων είναι η Σεβίλλη: Συντηρητική, με αργούς ρυθμούς και παλαιομοδίτικη χάρη, χωρίς τους φρενήρεις ρυθμούς των μεγαλουπόλεων του Βορρά. Όταν την επισκεφθείτε μην προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε δεκάδες δραστηριότητες μέσα σε μερικές ημέρες. Θα χάσετε το όλο το νόημα, αφού η σημαντικότερη εμπειρία είναι η ίδια η πόλη.
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την έπαυλη του 16ου αιώνα Casa de Pilatos, ένα εκπληκτικό δείγμα μαυριτανικής αρχιτεκτονικής αναμεμειγμένης με αναγεννησιακά στοιχεία. Υπέροχα πλακάκια, σιντριβάνια, πλακόστρωτες αυλές, φτιάχνουν μια εικόνα της παλιάς Σεβίλλης στις καλύτερες στιγμές της.

Μην παραλείψετε το Museo de Bellas Artes με πίνακες του El Greco, του Velasquez και του Murillo. Πρόκειται για ένα πρώην μοναστήρι, με έναν μεγαλειώδη τρούλο στο δωμάτιο 5.
Σίγουρα θα θέλετε να δείτε χορευτές φλαμένκο φτάνοντας στη Σεβίλλη. Στη μια πλευρά της Plaza Santa Cruz θα δείτε το φλαμένκο που προορίζεται για τους τουρίστες. Όμως, σε μια άλλη γωνιά της πλατείας, στο μπαρ El Tamboril, θα δείτε το αυθεντικό και αυθόρμητο φλαμένκο, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα. Αν επιθυμείτε να δείτε τους μεγάλους χορευτές του φλαμένκο, θα τους δείτε μόνο με εισιτήριο στο Teatro Lope de Vega, που φτιάχτηκε το 1929.

Ασφαλώς θα φάτε τάπας και αν σας αρέσουν οι σαρδέλες θα τις βρείτε σε αφθονία, ιδίως στην μορφή που υπάρχουν περισσότερο στην πόλη: στο γκριλ. Δοκιμάστε αυτή την αυθεντική λιχουδιά της πόλης στις καντίνες που βρίσκονται στις όχθες του Guadalquivir.

Τις ζεστές ημέρες όλη η Σεβίλλη πηγαίνει στην πόλη Sanlucar de Barrameda, στις εκβολές του ποταμού. Στην κορυφή του λόφου είναι η παλιά αριστοκρατία της πόλης, ενώ κοντά στη θάλασσα, στο Bajo de Guia είναι ένα ψαροχώρι, όπου θα βρείτε πολλές νοστιμιές που μπορείτε να φάτε απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Όταν ο ήλιος πέσει επισκεφθείτε το διάσημο εστιατόριο Casa Bigote (καλύτερα να έχετε κλείσει τραπέζι) όπου θα φάτε μερικά από τα καλύτερα πιάτα όλης της χώρας.
Η Σεβίλλη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πόλη με ιδιαίτερη αγορά, εκτός κι αν θέλετε φυσικά να αγοράσετε κλασική κιθάρα. Υπάρχει όμως και μια ευχάριστη εξαίρεση: Στην οδό 40 Calle Sierpes βρίσκεται το κατάστημα Maqueadano, το καλύτερο κατάστημα σομπρέρο του κόσμου. Μη φανταστείτε πως δεν έχει άλλα καπέλα βέβαια. Εδώ αγοράζει τα καπέλα της όλη η Σεβίλλη και μπορείτε να παραγγείλετε ένα ακριβώς στα μέτρα σας. Θα σας το στείλουν όπου κι αν βρίσκεστε.
Αξίζει να δείτε τον μιναρέ Almohade, γνωστό ως Giraldaκαι τον καθεδρικό ναό της πόλης, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου, που έχει 25 παρεκκλήσια και το ξεχωριστό βασιλικό παρεκκλήσι με έργα των Murillo, Zurbaran, Valdes Leal και Goya.

Σίγουρα περάστε και από το κάστρο της πόλης, γνωστό ως Alcazar και άρχισε να χτίζεται το 913 μ.Χ.
Τη Macarena μπορεί να τη γνωρίζετε από το ομώνυμο, πολύ κιτς σουξέ. Είναι όμως η παλιά εργατική συνοικία της πόλης, και ο τόπος όπου βρίσκεται η Macarena Βasilica, η φημισμένη εκκλησία με ο ακόμη πιο φημισμένο άγαλμα της Παναγίας, της Virgen de la Esperanza Macarena, όπως λέγεται. Το άγαλμα είναι του 17ου αιώνα και τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνεται η περιφορά του στην πόλη, πάνω σε μια βάση από καθαρό ασήμι.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα, διακοσμημένο με ανεκτίμητα διαμάντια, που τα δώρισε ο Joselito, διάσημος ταυρομάχος της περιοχής. Ο Joselito πέθανε στην αρένα το 1920 και ο μεγαλοπρεπής τάφος του, πάντα στολισμένος με φρέσκα λουλούδια, βρίσκεται στο κοντινό νεκροταφείο του San Fernando.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: