Πύλος

"Κι ο ήλιος βγήκε, αφήνοντας τη λίμνη την πανώρια,
μες στον πολύχαλκο ουρανό, φως στους θεούς να φέρει
και στους ανθρώπους τους θνητούς στη γη την καρποδότρα.
Κι αυτοί ήρθαν στην καλόχτιστη τη χώρα του Νηλέα..."
Όμηρος, Οδύσσεια γ, 1-4

Νομός Μεσσηνίας
Η Μεσσηνία λεγόταν «καλλίκαρπος» από τον Ευριπίδη, ορμώμενος από την ομορφιά της εύφορης και πλούσιας γης της. Η θέση δε της Πύλου είναι στο κέντρο του νομού και στον υπέροχο όρμο του Ναυαρίνου.

Διοικητικά στοιχεία - Διαμερίσματα Δήμου
Η Πύλος είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Πυλίας και αποτελεί Διοικητικό, Εμπορικό, Γεωργικό και Τουριστικό κέντρο της περιοχής.
Δήμος Πύλου, κάτοικοι 2.473
Αμπελόκηποι, κάτοικοι 140
Γλυφάδα, κάτοικοι 140
Ίκλαινα, κάτοικοι 262
Καλλιθέα, κάτοικοι 342
Κυνηγός, κάτοικοι 617
Μεσοχώρι, κάτοικοι 445
Παπούλια, κάτοικοι 207
Πήδασος, κάτοικοι 208
Πύλα, κάτοικοι 174
Χωματάδα, κάτοικοι 282
Σύνολο Δημοτικού Διαμερίσματος, κάτοικοι 5340

Κλίμα, γεωμορφολογία
Το καλό κλίμα συμπληρώνει την εικόνα. Ήπιοι χειμώνες, γλυκό φθινώπορο, έντονη και μυρωδάτη άνοιξη, δροσερά καλοκαίρια. Ο νομός στο σύνολό του διαθέτει 140 χλμ. ακτών της θάλασσας του Ιονίου και του Μεσσηνιακού κόλπου. Η θάλασσα λάξευσε βράχους και ακτές δημιουργώντας ονειρικές παραλίες και κολπίσκους. Οι κοιλάδες φτάνουν ως τις πλαγιές του Ταϋγετου στα ανατολικά και τις πεδιάδες της Ηλίας στα βόρεια. Το έδαφος είναι πλούσιο και όλη η περιοχή διαθέτει πλούσιες καλλιέργειες και δάση από έλατα και μαύρη πεύκη. Επίσης η φύση προσφέρει τις ομορφιές της στους φίλους των υπαίθριων δραστηριοτήτων σε θέσεις όπως τα φαράγγια Ρίντομο, Βυρό και Νέδα ή στις λιμνοθάλασσες της Γιάλοβας και Διβάρι. Καταφύγια υπάρχουν στα νησάκια Πρώτη, Σφακτηρία, Οινούσσες, Σχίζα, Βενέτικο και Μερόπη.

Οικοσύστημα
Στην περιοχή ζουν μεσογειακές φώκες και χελώνες caretta caretta. Ο νομός διαθέτει 80 ενδημικά φυτά από τα οποία τα 23 ενδημούν στα ορεινά.

Προϊόντα
Κεράσια, καρύδια, φραγκόσυκα, μέντα, ρίγανη, τσάι του βουνού, εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, ρύζι, όσπρια, κηπευτικά, κρασί, σταφίδες.

Γεύσεις
Παστό σφέλα, λαλάγγια, ελιές, νόστιμες πίτες

Αποστάσεις
Απόσταση από Αθήνα, 296 χλμ.
Απόσταση από Θεσσαλονίκη, 734 χλμ. (μέσω Ρίου-Αντίρριου)
Απόσταση από Πύργο 126 χλμ.
Απόσταση από Καλαμάτα 52 χλμ.
Απόσταση από Πάτρα 222 χλμ.
Απόσταση από Σπάρτη 111 χλμ.
Απόσταση από Τρίπολη 142 χλμ.

Η Πόλη
Η Πύλος είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε δύο λόφους σε σχέδια αξιωματικών του Γάλλου στρατηγού Maisone. Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σχέδιό της, έχει σαν βάση το έντονο νησιώτικο χρώμα, με τα διόροφα ασπρισμένα σπίτια, και τις καμάρες τους, που κάνουν τον επισκέπτη να νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί. Η ήσυχη κωμόπολη της Πύλου σε έναν από τους ωραιότερους όρμους της χώρος, τον όρμο του Ναυαρίνου, είναι ένα από τα γοητευτικότερα λιμάνια της Πελοποννήσου κατάληλο για ήρεμες στιγμές μακριά από τουριστικές παγίδες. Η Πύλος θα είναι και η αφετηρία σας για εκδρομές προς το ανάκτορο του Νέστορα, το βενετσιάνικο κάστρο της Μεθώνης και Κορώνης, τον όρμο του Ναυαρίνου και άλλα αξιοθέατα της περιοχής. Η σημερινή Πύλος που είναι κτισμένη στην νότια άκρη του μεγάλου όρμου δεν έχει καμμιά σχέση με την Πύλο των Ομηρικών χρόνων. Όταν η Ομηρική πόλη καταστράφηκε οι κάτοικοι κατέφυγαν στο ακρωτήριο κοντά στο Παλαιόκαστρο και επί Τουρκοκρατίας ιδρύθηκε ο σημερινός οικισμός.

Η κεντρική πλατεία της Πύλου πέρα από τα πανύψηλα πλατάνια που χρονολογούνται από την εποχή της Ελληνικής επανάστασης του 1821, ίσως και παλαιότερα, και δίνουν στον επισκέπτη απέριττη δροσιά το Καλοκαίρι. Εκεί υπάρχει και το μνημείο των Τριών Ναυάρχων, ανάμεσα σε δύο κανόνια της εποχής, που μας θυμίζει εκείνη την ιστορική νίκη του 1827. Στην πλατεία θα βρείτε συμπαθητικά καφενεδάκια και εστιατόρια στη σκιά μαζί με τις προτομές των ναυάρχων και τα παλαιά κανόνια.

Από το λιμάνι επιβιβαστείτε σε ένα καϊκι ή βενζινάκατο για να διασχίσετε σε 4 με 5 ώρες τον όρμο, έναν από τους καλύτερους φυσικούς τόπους αγκυροβολίας στον κόσμο. Προς τα ανοικτά ο όρμος κλείνει από το νησί της Σφακτηρίας που διαθέτει ωραίους βράχους από τη μεριά του όρμου. Στο νησί θα δείτε τον τάφο του συνταγματάρχη Maillet, γάλλου αξιωματικού που σκοτώθηκε σε ναυμαχία το 1833. Επίσης τον τάφο του πρίγκηπα Παύλου Μαρία Βοναπάρτη που σκοτώθηκε στην φρεγάτα Ελλάς το 1827 κοντά στις Σπέτσες καθώς και το μνημείο των Ρώσων ναυτών.
Στη βόρεια άκρη του νησιού θα δείτε τα υπολείμματα ενός μικρού αρχαίου οχυρού στο λόφο του Πρ.Ηλία που μας θυμίζουν τα γεγονότα του Πελοποννησιακού πολέμου. Στην απέναντι πλευρά, στο πέρασμα της Συκιάς που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα υπάρχουν τα υπολλείματα της αρχαίας ακρόπολης καθώς και ερείπια ενός φράγκικου κάστρου (1278) που λέγεται Παλαιόκαστρο. Για την ανάβαση θα απαιτηθούν περίπου 30 λεπτά ως την είσοδο.

Κοντά στο λιμάνι, στο μέσο του φυσικού λιμανιού, θα δείτε το μικρό νησάκι Χελωνάκι ή Μαραθωνήσι, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Άγγλων ναυτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπίτι και ο ανδριάντας του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλιτήρα (1888-1913).

Πεταλίδι
Δυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου το Πεταλίδι αποτελεί ιδανικό θέρετρο για όσους επιθυμούν ήρεμες αποδράσεις πλάι στη θάλασσα και δίπλα σε ασημένιους ελαιώνες. Στα βόρεια ο Άγιος Αυγουστίνος με όμορφη παραλία και νότια ο Άγιος Ανδρέας επίσης παραθαλάσσιο κέντρο. Στο Πεταλίδι θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και εμπορικό κέντρο. Κοντά στο Πεταλίδι (6-7 χλμ. απόσταση) το Καλαμάκι και οι Χράνοι προσφέρουν ακρογιαλιές και φαγητό σε παραθαλάσσιες ταβέρνες. Επίσης και τα δυο είναι ενδιαφέροντα σημεία για είδη λαϊκής τέχνης.

Βοϊδοκοιλιά, Γιάλοβα
Η Βοϊδοκοιλία (στα 10 χλμ. από την Πύλο ΒΔ) είναι ένα φανταστικό φυσικό τοπίο που σπάνια μπορεί κανείς να δει σε όλο τον κόσμο. Ένα αμμουδερό ακρογιάλι σε αβαθή θάλασσα με γαλαζοπράσινα νερά, που η φήμη του έχει ξεπεράσει όχι μόνο τα σύνορα της Μεσσηνίας, αλλά και της Ελλάδος, με πάρα πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος της Μεσσηνίας, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Η Γιάλοβα (στα 6 χλμ. από την Πύλο ΒΔ) θα εντυπωσιαστείτε από το πράσινο που κατακλύζει το χωριό και από το μικρό ποτάμι που το διασχίζει. Η κοντινή λιμνοθάλασσα και υδροβιότοπος αποτελούν προστατευόμενη περιοχή με σπάνια είδη πουλιών. Στη λιμνοθάλασσα το γλυκό νερό των ποταμών αναμειγνύεται με το αλμυρό νερό της θάλασσας δίνοντας ένα υφάλμυρο υδάτινο οικοσύστημα. Έχουν καταμετρηθεί 258 είδη από τα οποία τα 79 περιέχονται στο Κόκκινο Βιβλίο για την απειλούμενη ελληνική ορνιθοπανίδα. Στην περιοχή λειτουργεί ενημερωτικός σταθμός και οι επισκέπτες είναι χιλιάδες κάθε χρόνο.
URL http://www.ornithologiki.gr/life/pylos-evrotas/env/cham_main.htm

Κάστρο Μεθώνης
Περιοχή Μεθώνη Απόσταση 11 χλμ. από την Πύλο.
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Ως 31/10/03 Δευτέρα 08.30-15.00 και Τρίτη-Κυριακή 08.00-19.00
Από 1/11/03 ως 31/03/03 Δευτέρα: Κλειστά, Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00
Τηλέφωνο 27230-31255
Εφορεία 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
URL http://www.culture.gr/cgi-bin/showfr.cgi?1/0/http://www.culture.gr/2/21/212/21205a/g212ea08.html

Κάστρο Κορώνης
Περιοχή Κορώνη Απόσταση 44 χλμ. από την Πύλο.
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Εξυπηρέτηση από τοπικούς φύλακες
Τηλέφωνο 27250-22221, 22224
Εφορεία 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
URL http://www.culture.gr/cgi-bin/showfr.cgi?1/0/http://www.culture.gr/2/21/212/21205a/g212ea07.html

Σπήλαιο Νέστορος
Κοντά στο κάστρο μπορείτε να επισκεφτείτε τη Σπηλιά του Νέστορα, ευρύχωρο σπήλαιο (20Χ16μ) και ψηλό μέχρι 30μ., που με ένα στόμιο στο πάνω μέρος επικοινωνεί με το κάστρο. Η μεγάλη αίθουσα διαθέτει διάκοσμο από σταλακτίτες που θυμίζουν μορφές ζώων.
Περιοχή Βοϊδοκοιλιά Πύλου
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Ανοικτό συνεχώς.
Τηλέφωνο 27230-22448
Εφορεία Ζ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
URL http://www.culture.gr/cgi-bin/showfr.cgi?1/0/http://www.culture.gr/2/21/211/21107n/g211gn03.html

Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου
Το Μουσείο κτίστηκε το 1956 και στις συλλογές του περιλαμβάνονται: Ευρήματα ανασκαφών από την περιοχή της Πυλίας, που χρονολογούνται από τους μεσοελλαδικούς (2000-1600 π.Χ.) έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Περιοχή Πύλος
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Ως 31/10/03 Δευτέρα Κλειστά Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00
Τηλέφωνο 27230-22448
Εφορεία Ζ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Είσοδος Γενική € 2 Μειωμένη € 1
URL http://www.culture.gr/cgi-bin/showfr.cgi?1/0/http://www.culture.gr/2/21/211/21107m/g211gm05.html


Κάστρο Πύλου - Νιόκαστρο - "Κέντρο Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών"
Κοντά στο λιμάνι επισκεφτείτε το Νέο Κάστρο, ένα τούρκικο οχυρό του 1573 με θέα στο όρμο του Ναυαρίνου. Στο ισόγειο θα δείτε την έκθεση της συλλογής του Γάλλου φιλέλληνα Rene Ρuaux (27230-22010), η οποία σύμφωνα με την επιθυμία του, έπρεπε να στεγάζεται στην Πύλο. Το μεγαλύτερο τμήμα της φιλοξενήθηκε μεταξύ των ετών 1961-1984 στο "Αντωνοπούλειο" Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια παρελήφθη για συντήρηση και έκθεση. Το υπόλοιπο τμήμα, που φυλάσσονταν από το 1936 στο ελληνικό περίπτερο της πανεπιστημιούπολης των Παρισίων, μεταφέρθηκε το 1986 στην Εθνική Πινακοθήκη και το 1992 παραδόθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. To 1998 το Νιόκαστρο παραχωρήθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και οι εργασίες για διαμόρφωση και αναστήλωση παράλληλα με ένα ευρεί πρόγραμμα αναστήλωσης και ανάδειξης.
Περιοχή Πύλος
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Ως 31/10/03 Δευτέρα Κλειστά Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00
Τηλέφωνο 27230-22897
Εφορεία 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
URL http://www.culture.gr/cgi-bin/showfr.cgi?1/0/http://www.culture.gr/2/21/212/21205a/g212ea06.html

Μυκηναϊκό ανάκτορο Επάνω Εγκλιανού (Ανάκτορο του Νέστορος)
Ανάκτορο του Νέστορα. Από το οικοδόμημα σώζονται μόνο τα θεμέλια, αλλά η σαφήνεια του σχεδίου των κτιρίων που έφερε στο φως η ανασκαφή του πανεπιστημίου του Cincinnati θα σας βοηθήσει για ένα ταξίδι στο παρελθόν, όταν τα 90 καράβια του Νέστορα έφευγαν για την Τροία. Ολόγυρα από το ανάκτορο ανασκάφηκαν πολυάριθμοι θολωτοί τάφοι. Τα ευρύματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας.
Περιοχή Χώρα Τριφυλίας 15 χλμ. από την Πύλο.
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Ως 31/10/03 Δευτέρα Κλειστά Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00
Τηλέφωνο 27630-31437
Εφορεία Ζ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Είσοδος Γενική € 3 Μειωμένη € 2
URL http://www.culture.gr/cgi-bin/showfr.cgi?1/0/http://www.culture.gr/2/21/211/21107n/g211gn01.html, δείτε επίσης τοιχογραφίες στο http://users.ach.sch.gr/pchaloul/epokhi-halkou/mykenai/toihogr-myken.htm

Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Τριφυλίας
Η Χώρα, είναι ένα από τα μεγάλα χωριά της δυτικής Μεσσηνίας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγο του αρχαιολογικού μουσείου. Θα δείτε χρυσά κύπελλα, τμήματα από τοιχογραφίες, αγγεία, ειδώλια, χάλκινα και χρυσά έργα μικροτεχνίας καθώς και πινακίδες με Γραμμική Β’.
Περιοχή Χώρα Τριφυλίας Απόσταση 20 χλμ. από την Πύλο, 4 χλμ. από το Ανάκτορο του Νέστορος
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Ως 31/10/03 Δευτέρα Κλειστά Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00
Από 1/11/03 ως 31/03/03 Δευτέρα Κλειστά Τρίτη–Κυριακή 08:30 - 15:00
Τηλέφωνο 27630-31358
Εφορεία Ζ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Είσοδος Γενική € 2 Μειωμένη € 1
URL http://www.culture.gr/cgi-bin/showfr.cgi?1/0/http://www.culture.gr/2/21/211/21107m/g211gm02.html


Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό ναό της Μεσσηνίας. Στο εσωτερικό διασώζει ελάχιστες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Στο Μεσαίωνα αποτελούσε το μητροπολιτικό ναό της Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα. Το μνημείο χρονολογείται στον 11ο ή -κατά επικρατέστερη άποψη- στο 12ο αιώνα.
Σήμερα λειτουργεί ως ναός. Σε κοντινή απόσταση από τους Χριστιάνους αξίζει να επισκεφθεί κανείς: τον παραδοσιακό οικισμό της Κυπαρισσίας με το αξιόλογο κάστρο "Αρκαδία", το οποίο κτίσθηκε στη βυζαντινή περίοδο και στην πόλη των Φιλιατρών τους μικρούς ναούς, της Ανάληψης (13ου αιώνα), του Αγ. Γεωργίου Μπουριάνων (17ου αιώνα) και Παναγίας Βλαχέρνας (α΄μισό 19ου αιώνα).
Περιοχή Χριστιανούπολη Απόσταση 43 χλμ. από την Πύλο, 12 χλμ. από τα Φιλιατρά.
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Κατόπιν συνεννόησης η επίσκεψη
Τηλέφωνο 27610-33736
Εφορεία 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
URL http://www.culture.gr/cgi-bin/showfr.cgi?1/0/http://www.culture.gr/2/21/212/21205n/g212en07.html

Παλαιόκαστρο ή Ναυαρίνο ή Παλιοναυαρίνο
Την επίσκεψή σας αξίζει το περίφημο Ναυαρίνο, το παλαιό κάστρο ή κάστρο των Αβάρων. Το όνομα Ναυαρίνο, που μετέδωσαν στους ξένους ναύτες οι Βενετοί, προέρχεται από τις λέξεις Ton Averinon που έχουν τη ρίζα τους στην ονομασία που έδιναν οι Βυζαντινοί στην ακρόπολη της Πύλου μετά τη Σλαβική εισβολή.
Εφορεία 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Λείψανα Υδραγωγείου
Στο δρόμο προς της Μεθώνη θα συναντήσετε λείψανα αρχαίου υδραγωγείου, στη θέση Καμάρες.

Υγεία
Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας 27210-94500 ως 7 και 27210-46000
Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας 27610-22222, 27610-22231, 27610-24051
Κέντρο Υγείας Πύλου 27230-23333, 27230-22315
Κέντρο Υγείας Μεσσήνης 27210-22222, 27210-22844
Κέντρο Υγείας Φιλιατρών 27610-33333

Αεροπορική σύνδεση
Μέσω Καλαμάτας που διαθέτει αεροδρόμιο. Αεροδρόμιο Καλαμάτας 27210-69696, Τουριστικές Πληροφορίες Αερολιμένα 27210-69009, Ολυμπιακή Αεροπορία 27210-22376

Οδική σύνδεση
Γενικά το οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση με βατούς δρόμους. Η διαδρομή Αθήνα Καλαμάτα με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, μείωσε την απόσταση σε περίπου 3,5 ώρες.
Με ΚΤΕΛ συνδέεται η Καλαμάτα με Αθήνα, Σπάρτη, Τρίπολη και Πάτρα. ΚΤΕΛ Καλαμάτας 27210-22581, ΚΤΕΛ Πύλου 27230-22230

Σιδηροδρομική σύνδεση
Η πρόσβαση με σιδηρόδρομο γίνεται μέχρι την Κυπαρισσία βόρεια και την Καλαμάτα ανατολικά μέσω Πάτρας και Τρίπολης. ΟΣΕ Καλαμάτας 27210-22555, 27210-23904, 27210-22233, ΟΣΕ Κυπαρισσίας 27610-22283

Λιμενική Υποδομή
Το λιμάνι της Πύλου, της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας διαθέτουν υποδομή για εμπορική και επιβατική κίνηση. Σε αυτά λειτουργούν και μαρίνες ιδιωτικών σκαφών. Ειδικά η Μαρίνα της Πύλου (ΒΔ της πόλης) διαθέτει θέσεις για 250 σκάφη. Λιμεναρχείο Πύλου 27230-22225, Λιμεναρχείο Καλαμάτας 27210-22218

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Τηλεφωνικός κωδικός Πύλου, 27230
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, 27210-42200
Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, 27210-96120
Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσήνης, 07210-96120
Δήμος Πυλίας (Πύλου), 27230-22221, 27230-23270, 27230-23523
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Πύλου, Πύλος, 27230-23556
Αστυνομία Πύλου, 27230-22316
ΕΟΤ Καλαμάτας, Αριστομένους και Πολυβίου 6, 27210-86868
Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Πύλος, 27230-62200
Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, 27210-93603, 27210-21129
Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Πύλος, 27230-62200
Κέντρο Ερευνων Βαθειας Θαλασσης Και Αστροσωματιδιακης Φυσικης Νετρινων “Νεστωρ”, 27230-23302, http://www.nestor.org.gr
ΟΤΕ, Πύλος, 27230-22399
ΕΛΤΑ, Πύλος, 27230-22247
Ταξί, Πύλος, 27230-22555

Φαγητό
Στην Πύλο ιδιαίτερα γνωστά για την καλή κουζίνα τους είναι τα εστιατόρια
Διεθνές, στην παραλία, ιδανικό στέκι για φαγητό πάνω στο λιμάνι με φρέσκο ψάρι κατευθείαν από τη θάλασσα και ποικιλία από μπαρμπούνι ως ξιφία.
Γρηγόρης, στην κεντρική πλατεία είναι ένα όμορφο εστιατόριο με πέτρα και σκιερή αυλή. Φημίζεται για τα ψητά και ιδιαίτερα το χοιρινό και το κοτόπουλο αλλά και για τα φαγητά κατσαρόλας όπως το στιφάδο.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Καραλής 27230-22960, 67 κλίνες, διαθέτει κλιματισμό
Μιραμάρε 27230-22751, 30 κλίνες, διαθέτει κλιματισμό, εστιατόριο, αίθουσα εκδηλώσεων
Ναβαρόνε, 27230-41571, 109 κλίνες, εστιατόριο, πισίνα, γήπεδο τένις, χώροι στάθμευσης
Βίλα Ζωή, 27230-22025, 55 κλίνες, εστιατόριο και χώροι στάθμευσης, δίπλα στη θάλασσα της Γιάλοβας

Διαμονή Κάμπινγκ
Navarino Beach, Γιάλοβα, 27230-22761, 27230-22973
Από την Πύλο θα κατευθυνθείτε βόρεια και στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου για την Kυπαρισία, θα συναντήσετε το κάμπινγκ δεξιά του δρόμου. Θέσεις: αλλού με χώμα κι αλλού με χορτάρι. Πράσινο: Λεύκες, ιτιές και ευκάλυπτοι σκιάζουν το χώρο. Επίσης υπάρχουν λουλούδια και πολλές μπανανιές. Παραλία: αμμώδης.
Camping Ερωδιός, Γιάλοβα, 6973-380550
Κατασκευής 2001, βρίσκεται στο ωραιότερο μέρος της Μεσσηνίας, δίπλα στην λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, 7 χλμ. από την όμορφη Πύλο πάνω στην θάλασσα. Δεν γειτονεύει με οχληρούς δρόμους ή άλλες θορυβώδεις εγκαταστάσεις. Υπάρχουν (με κεραμοσκεπές) επιπλωμένα διαμερίσματα με ψυγείο, κουζίνα και κλιματισμό 2 ή 4 ατόμων. Είναι δυναμικότητας 400 ατόμων, ενώ διαθέτει βιολογικό καθαρισμό για 1000 άτομα και ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης.Υπαρχει πρόβλεψη για άτομα μειωμένης κινητικότητας. URL http://www.camping.gr/erodios/erod-greece.htm

Αθλητισμός
Εθνικό Στάδιο Πυλου "Κωστης Τσικλητηρας"

Τράπεζες
Για τις συναλλαγές σας υπάρχουν 3 Τράπεζες, η ΕΘΝΙΚΗ, η ΕΜΠΟΡΙΚΗ και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ, καθώς και μόνιμο ανταλλακτήριο χρημάτων.

Έθιμα - Εκδηλώσεις
1/08-15/08 Τα Ναβαρίνια, είναι σειρά τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία της πόλης και στο κάστρο.
20/10 Εορτή στην επέτειο της ιστορικής ναυμαχίας
24/10 Πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου
Παρασκευή του Πάσχα Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 01 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: