Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα

Η λαχτάρα και η αδημονία να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στον ονειρεμένο τόπο των διακοπών μας τις περισσότερες φορές μας σπρώχνει να αγνοήσουμε την ανάγκη της προληπτικής ενημέρωσής μας από τους ειδικούς για θέματα υγείας. Η άρνηση να πάρουμε ωστόσο τα μέτρα μας επειδή για παράδειγμα φοβόμαστε το τσίμπημα ενός εμβολίου ή τις υποτιθέμενες παρενέργειες από τη λήψη του, εμποδίζει πολλές φορές τη χαρά ενός ταξιδιού να πλημμυρίσει μόνιμα και έντονα την ψυχή μας.

Πρόσφατα, σε μια έρευνα μεταξύ 353 βορειοαμερικανών ταξιδιωτών που πέταξαν για χώρες της ΝΔ. Ασίας βρέθηκε ότι μόνο το 27% είχε πριν από το ταξίδι ενημερωθεί για την πρόληψη και είχε πάρει τα απλά μέτρα προστασίας εναντίον πιθανών κινδύνων. Αλλά επίσης σε αυτή την έρευνα βρέθηκε ότι μόλις το 17% των πληρωμάτων πολιτικών αεροσκαφών, που πηγαίνουν σε περιοχές με ενδημικά προβλήματα υγείας, είχε πάρει μέτρα προστασίας πριν από το ταξίδι, σε αντίθεση με τα πληρώματα στρατιωτικών αεροσκαφών που σε ποσοστό 100% είχαν πριν από το ταξίδι (για ΝΔ. Ασία) γνώση και λήψη όλων των απαραίτητων σχετικά με την πρόληψη.

Το 1996 δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κίτρινο πυρετό επιστρέφοντας από τις διακοπές τους: ένας αμερικανός πολίτης που γνώριζε ότι έπρεπε να έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά αρνήθηκε γιατί η υγειονομική υπηρεσία που θα το έκανε βρισκόταν 50 μίλια από τον τόπο διαμονής του! Ο άλλος, ελβετός πολίτης, που είχε επισκεφθεί την ίδια επαρχία χώρας της Ν. Αμερικής, ο οποίος δεν γνώριζε ότι πρέπει να έχει κάνει το εμβόλιο.

Το ανώδυνο και χωρίς παρενέργειες εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού είναι από τα μοναδικά γνωστά εμβόλια που παρέχει προστασία 100% στους ταξιδιώτες. Τα στοιχεία αυτά δηλώνουν ότι η γνώση χωρίς πειθώ (για τον Αμερικανό) από τη μια πλευρά και η άγνοια (για τον Ελβετό) από την άλλη υπήρξαν οι αιτίες των δύο αυτών απωλειών από μια ασθένεια όπου ο σύγχρονος ταξιδιώτης έχει 100% προστασία με το εμβόλιο, διάρκειας μάλιστα 10 ετών.

Οταν υπάρχει η επιθυμία για την ενημέρωσή μας πριν από το ταξίδι, η πρεσβεία της χώρας την οποία πρόκειται να επισκεφθούμε είναι η μόνη κατάλληλη πηγή σωστής πληροφόρησης; Θα ήθελα να απαντήσω καταφατικά, αλλά πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε τα ακόλουθα: από τις 77 πρεσβείες και προξενεία χωρών της Αφρικής, της Ασίας, της Κ. και Ν. Αμερικής μόνο το 60% έδωσε πλήρεις και ορθές πληροφορίες για την ανοσοποίηση στον κίτρινο πυρετό και την προφύλαξη από την ελονοσία, το δε 39% δεν υπέδειξε ότι είναι απαραίτητες κάποιες προφυλάξεις! Από αυτές τα 2/3 ήταν πρεσβείες χωρών με σημαντικό ποσοστό κινδύνου για ελονοσία και το 1/5 ήταν σε περιοχές ενδημικές κίτρινου πυρετού, αλλά το διπλωματικό προσωπικό διαβεβαίωνε αυτούς που τηλεφωνούσαν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και οι περισσότεροι ευχήθηκαν "καλό ταξίδι".

Το 38% των πρεσβειών και προξενείων έδωσε συμβουλές ανοσοποίησης που δεν συμφωνούσαν με αυτές του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών. Μόνο το 4% υπέδειξε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι του ιού της υπατίτιδας σε χώρες όπου υπάρχει ένδειξη ύπαρξή της και μόνο το 32% έδωσε σωστές συμβουλές για τα ανθελονοσιακά φάρμακα. Παρ' όλο που η εικόνα αυτή των διπλωματικών εκπροσώπων φαίνεται όχι η ιδανική, η κατάσταση στην ενημέρωση τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί, όταν σκεφθεί κανείς ότι οι ίδιες πρεσβείες το 1987 είχαν δώσει ορθή πληροφόρηση σε ποσοστό μόνο 40%.

Οι έλληνες ταξιδιώτες πρέπει να ενημερώνονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας, από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της υγείας (που έχουν πληροφόρηση μέσω της ΠΟΥ εβδομαδιαίως), από τις αεροπορικές εταιρείες που με τη σειρά τους έχουν πληροφόρηση μέσω ΙΑΤΑ κάθε μήνα με το έντυπο ΤΙΜ (Travel Information Manual) και επίσης πρέπει να απαιτούν εγγράφως στο τέλος της όμορφης παρουσίασης των προγραμμάτων των ταξιδιωτικών γραφείων να έχουν ενημέρωση για την απαιτούμενη ιατρική προφύλαξη ως προς τη χώρα την οποία θα επισκεφθούν.

Η δωρεάν πληροφόρηση είναι υποχρέωση όλων των ανωτέρω φορέων και η ανάγκη για πληροφόρηση είναι ευθύνη όλων μας πριν από το ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: