Φωκίδα

Χρόνια πριν όταν αντίκρισα πρώτη φορά ψηλά από τους Δελφούς την κοιλάδα της Άμφισσας δε πίστευα πως δεν ήταν θάλασσα πραγματική αλλά ελαιώνας μοναδικός. Και ακόμα και σήμερα δε θέλω να βάλω τη γνώση πρώτη αλλά κρατώ την εικόνα εκείνη και ακόμη νομίζω πως ο δρόμος διασχίζει θάλασσα πραγματική για να φτάσει στην γραφική Άμφισσα.

Όμως για διαμονή προτιμώ την παλιά ναυτοπολιτεία, το Γαλαξίδι. Παλαιό εμπορικό λιμάνι χτισμένο σε όμορφη θέση με αρχιτεκτονική μοναδική και όμορφες παραλίες ολόγυρα. Στο κοντινό ψαροχώρι Άγιοι Πάντες οι ταβέρνες της παραλίας θα καλύψουν όλες τις απαιτήσεις σας ενώ οι αμμουδιές θα κλέψουν την καρδιά σας από το πρώτο μπάνιο. Από το Γαλαξίδι εύκολα ανεβαίνετε προς τους Δελφούς για προσκύνημα στο θεό του φωτός αλλά και για απογευματινό καφέ στο χωριό Ελαιώνα (Τοπόλια) στη σκιά των πλατανιών δίπλα από τρεχούμενα νερά. Παραθαλάσσια και η Ερατεινή γραφικό ψαροχώρι για ήρεμες οικογενειακές στιγμές, η Κίρρα στις εκβολές του ποταμού Πλειστού όπου σώζεται ο αρχαίος μόλος και η Ιτέα που αν και στο λιμάνι της φορτώνονται οι βωξίτες του Παρνασσού διαθέτει στις κοντινές της ακτές γαλαζοπράσινα νερά και ελαιώνες μέχρι το κύμα.

Για τους λάτρεις του βουνού ατελείωτοι είναι οι περίπατοι γύρω από την Αγόριανη σε υψόμετρο 900 μέτρων ή στην Αρτοτίνα και τη Δεσφίνα. Η φύση είναι μαγική και ο Πάνας αισθάνεστε να σας παραφυλά σε κάθε στροφή των μονοπατιών. Παρόμοια αισθήματα και στους δρόμους γύρω από το Κροκύλειο που πνίγετε στο πράσινο. Από το χωριό ανεβείτε στο καταφύγιο, στα 1400 μέτρα δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας με θέα μοναδική και αναζωογονητικό βουνίσιο αέρα. Οι ορειβάτες βέβαια έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν για προορισμό τα δυο καταφύγια των Βαρδουσίων ή το καταφύγιο της Γκιώνας όλα εξοπλισμένα και άνετα.

Για κάτι διαφορετικό περάστε στα Τριζόνια, το μεγαλύτερο νησάκι του Κορινθιακού. Στο νησί δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, οι λίγοι κάτοικοι είναι φιλικοί ενώ οι ρομαντικές ψυχές θα απολαύσουν αξέχαστο ηλιοβασίλεμα από τους προμαχώνες του Βενετσιάνικου κάστρου.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: