Αγορά παλαιών αντικειμένων στην Αγγλία

Στο 111 της αριστοκρατικής New Bond str., W1, στο Λονδίνο υπάρχει το κατάστημα Silver Galleries, με 15 διαφορετικά τμήματα με αργυρά αντικείμενα μεταξύ των οποίων και αυτό των Bloomstein & Franklin. Στο 124 της ίδιας οδού βρίσκεται το Antiques Centre με ειδικούς στα κοσμήματα και στα ωρολόγια όπως η Κάρολ Οξφορντ. Ο παράδεισος όμως των παλαιών κοσμημάτων βρίσκεται στο 58 της Davies str., όπου μπορείτε να συμβουλευθείτε για τις αγορές σας και τη γνώμη ειδικών όπως η Ανθια και η Τζιλ Μπαρνς και ο Τζον Τζόζεφ. Στην ίδια διεύθυνση, στο Armada Antiques θα βρείτε παλαιά αντικείμενα σχετικά με τις πολεμικές τέχνες και στο κατάστημα Solveig & Gray θα βρείτε παλιά αντικείμενα τέχνης της Απω Ανατολής. Επίσης στο 113 της Kensington Church Street, W8, υπάρχει το κατάστημα του Ντέιβιντ Μπράουερ με παλαιά έργα τέχνης από την Ιαπωνία. Στο 42 του ιδίου δρόμου μπορείτε να θαυμάσετε και να αγοράσετε τα κομψοτεχνήματα από χαλκό ή άργυρο που σας προτείνει ο Χάουαρντ Τζόουνς.

Κομψά ωρολόγια και συλλεκτικά κομμάτια από ασήμι διαθέτει και το κατάστημα του Τρέβορ Φίλιπ (Jermyn street 75, SW1). Αν πάλι αναζητείτε τον ειδικό στα έργα τέχνης της Απω Ανατολής, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Ρος Χάμιλτον (Jermyn Street 95). Η δημοφιλής King's Road προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες για τους λάτρεις των παλαιών αντικειμένων: στο 135 θα βρείτε μια αγορά με 50 καταστήματα που ειδικεύονται στα εγγλέζικα κεραμικά και ασημικά. Τα καλύτερα, ωστόσο, αντικείμενα υπάρχουν στο κατάστημα του Τσαρλς Εντουαρντς, στο 582 της King's Road, όπου ανάμεσα σε άλλα θα βρείτε έπιπλα κήπου και χαλιά. Εξάλλου στο 610 του ιδίου πάντοτε δρόμου βρίσκεται το ξεχωριστό κατάστημα του Ρούπερτ Κάβεντις, με ασυνήθιστα και παράξενα αντικείμενα.

Η Αγορά Αντικών του Μπέρμιγχαμ οργανώνεται κάθε έξι εβδομάδες. Είναι σχετικά μικρή και μπορεί κανείς να βρίσκεται πίσω στο Λονδίνο το απόγευμα. Είναι όμως εξαιρετικά πλούσια σε προσφορές.
Το Μπέρμιγχαμ βρίσκεται περίπου 180 χλμ βορειοδυτικά του Λονδίνου. Πρέπει να φθάσει κανείς εκεί αρκετά νωρίς το πρωί, γι' αυτό είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσει το ναυλωμένο λεωφορείο που μεταφέρει τους εμπόρους αντικών και περνάει από πολλά σημεία του Λονδίνου.

Επισήμως η αγορά ξεκινάει στις 7.30 το πρωί, αλλά δεν είναι κακό να βρίσκεστε εκεί νωρίτερα, για να δείτε τα πακέτα να ξετυλίγονται. Υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα με εκατοντάδες πάγκους καθώς και μια υπαίθρια αγορά. Τα αγαθά ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε αγοραστή: άφθονα είδη από πορσελάνη και γυαλί, αλλά και παιχνίδια, κοσμήματα, υφάσματα και αντικείμενα τέχνης. Οι τιμές κυμαίνονται από 35 ώς 165 στερλίνες, ενώ δεν λείπουν και τα... άχρηστα αντικείμενα, που είναι και πολύ ακριβά. Φυσικά, το "παζάρι" όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται.

Η Αγορά Διεθνών Αντικών και Συλλογών του Νιούαρκ οργανώνεται έξι φορές τον χρόνο. Πρόκειται για ένα διήμερο φεστιβάλ αγοράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπου συγκεντρώνονται πωλητές και εμπορεύματα από πολλά σημεία της Ευρώπης. Το εισιτήριο εισόδου είναι 20 στερλίνες και ισχύει και για τις δύο ημέρες όπου διαρκεί.

Το Νιούαρκ βρίσκεται στην κομητεία του Νότιγχαμ, 108 μίλια βορείως του Λονδίνου. Ο καλύτερος τρόπος να φθάσει κανείς εκεί είναι να ενοικιάσει αυτοκίνητο. Η διαδρομή από το Λονδίνο διαρκεί τρεις ώρες. Πρέπει και πάλι να βρίσκεστε εκεί πριν από τις 7.00 το πρωί, διαφορετικά αφενός δεν θα βρείτε θέση να παρκάρετε, αφετέρου θα χάσετε τις καλύτερες ευκαιρίες.

Η αγορά του Νιούαρκ είναι εκείνη που προτιμούν οι έμποροι αντικών. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων εμπορευμάτων καθώς και έπιπλα, στολίδια για τον κήπο αλλά και είδη όπως βαλίτσες από δέρμα κροκοδείλου, πινακίδες για μαγαζιά και μεγάλες μακέτες γιοτ. Χρειάζεται όμως προσοχή: μην αναρωτηθείτε ποτέ για ποιον λόγο υπάρχουν όλα αυτά τα αγαθά. Θα παρασυρθείτε σε υπαρξιακά ερωτήματα του είδους "γιατί υπάρχω;", "τι κάνω στη ζωή μου;" και θα μελαγχολήσετε. Το καλύτερο είναι να χαζέψετε στους πάγκους, να παζαρέψετε κάτι που σας αρέσει και να απομακρυνθείτε εγκαίρως. Μην ξεχάσετε, τέλος, να είστε κατάλληλα ντυμένοι, γιατί βρέχει συχνά και ξαφνικά.

Πληροφορίες:
* Για την αγορά του Μπέρμιγχαμ στο 0044-1782-595805.
* Για την αγορά του Νιούαρκ στο 0044-171-609-0475.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: