Δημητσάνα και Στεμνίτσα

Νομός
Η Δημητσάνα έχει καταξιωθεί πλέον ως ένας από τους πιο προσφιλείς χειμερινούς προορισμούς, ενώ το οδικό δίκτυο που οδηγεί εδώ από την Αθήνα, αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις του Μοριά θεωρείται ιδιαίτερα καλό. Επιπλέον η υποδομή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτήν του παρελθόντος, καθώς εδώ λειτουργούν μερικοί από τους καλύτερους ορεινούς ξενώνες. Στη Δημητσάνα θα έρθετε για να περάσετε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο απολαμβάνοντας τη φιλοξενία των παραδοσιακών ξενώνων της. Θα σεργιανίσετε στα λιθόκτιστα αρχοντικά και τα αλλά ιστορικά κτίρια, θα απολαύσετε τα μοναδικά χρώματα του δειλινού. Η γειτονική Στεμνίτσα ανήκει στο Δήμο Τρικολώνων που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του νόμου Καποδίστριας και από τη συνένωση του τέως Δήμου Στεμνίτσας (τ. Υψούντος) με τις Κοινότητες: Ελληνικού, Παλαμαρίου και Παύλιας. Και στη Στεμνίτσα το φυσικό περιβάλλον και τα αρχοντικά θα σας αποζημιώσουν. Πολλή καλές οι υποδομές μιας και τα τελευταία χρόνια η αύξηση των επισκεπτών έχει μεταμορφώσει την περιοχή.

Γεύσεις
Δημητσάνα
Στη Δημητσάνα θα περάσετε ήρεμες ώρες στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού παίζοντας τάβλι ή πρέφα και πίνοντας καφέ, ή τρώγοντας το παστό που φτιάχνουν οι ντόπιες. Στην πόλη λειτουργούν αρκετά ταβερνάκια, ψησταριές και εστιατόρια. Σας προτείνουμε τη μικροσκοπική αλλά εξαιρετική ταβέρνα Λημέρι του Τρύπα (δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό και άλλα κρεατικά) και την καλαίσθητη ταβέρνα Δρυμώνας. Από τα πιο παλιά εστιατόρια της Δημητσάνας είναι το Θόλος. Δοκιμάστε στιφάδο, αρνί σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο, και κρασί της γειτονικής Μαντινείας.
Στεμνίτσα
Θα δοκιμάσετε κυρίως ψητά στα κάρβουνα, γίδα βραστή, πίτες, τραχανά, φασολάδα και χυλοπίτες. Καλύτερες επιλογές το εστιατόριο του ξενοδοχείου Country Club Tρικολώνιον καθώς και στις ταβέρνες Συμπόσιο (μαγειρευτά και πίτες) και στην ψησταριά του Σαρακινιώτη (ψητά στα κάρβουνα). Στη Στεμνίτσα υπάρχει ταβέρνα - ψησταριά με εκλεκτούς μεζέδες στην κεντρική πλατεία.

Αγορές
Δημητσάνα
Θα αγοράσετε γλυκά ταψιού, σκαλτσούνια, μέλι, καρύδια, γαλακτοκομικά, φρέσκο βούτυρο, τυρί, αυγά και σπιτικές μαρμελάδες και ζυμαρικά, όλα εξαιρετικής ποιότητας.
Στεμνίτσα
Η Στεμνίτσα φημίζεται για τα γλυκά και τα ζυμαρικά, που πωλούνται σε κεντρικά καταστήματα. Επίσης για το μέλι με την ξεχωριστή γεύση, το τυρί φέτα, τα Μυγδαλάτα που φτιάχνονται με καρύδι και τις δίπλες της. Αγοράστε τέλος καλλιτεχνήματα από χρυσάφι και ασήμι στα εργαστήρια που συνεχίζουν την στεμνιτσιώτικη παράδοση της αργυροχρυσοχοΐας.

Υψόμετρο
Δημητσάνα, 950 μ.
Στεμνίτσα, 1100 μ.

Απόσταση
Η Δημητσάνα απέχει από την Αθήνα, 159 χλμ.
Η Δημητσάνα απέχει από την Τρίπολη, 59 χλμ.
Η Στεμνίτσα απέχει από την Αθήνα 240 χλμ.
Η Στεμνίτσα απέχει από την Τρίπολη 42 χλμ.

Η Πόλη
Δημητσάνα
Με εκπληκτική θέα προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο, η Δημητσάνα γοητεύει με τα πανύψηλα πετρόκτιστα σπίτια και την αρχοντιά της καθώς απλώνεται ανάμεσα σε δυο αντικριστούς λόφους. Ο Κολοκοτρώνης διατηρούσε εδώ, κατά τη διάρκεια του Αγώνα, τη μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη της Πελοποννήσου. Πολλοί την ονομάζουν "Μπαρουταποθήκη" της Επανάστασης του 1821 και δεν έχουν άδικο. Εκείνη την εποχή λειτουργούσαν τουλάχιστον 14 μπαρουτόμυλοι (εργαστήρια παρασκευής πυρίτιδας) μέσα και γύρω από το χωριό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Λούσιου ποταμού (όπου σύμφωνα με την παράδοση λούστηκε ο Δίας), υπολογίζονται γύρω στους 90. Η περίοδος ακμής της Δημητσάνας ως εμπορικού κέντρου είχε ξεκινήσει από το 18ο αιώνα και κορυφώθηκε στην προεπαναστατική περίοδο. Στη θέση, πάντως, του σημερινού οικισμού τοποθετείται και η αρχαία πόλη Τεύθις, ενώ σώζονται τμήματα τείχους υστεροαρχαϊκής και ελληνιστικής περιόδου. Η εικόνα της σημερινής κωμόπολης των περίπου 1.000 κατοίκων εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή και, έτσι όπως ο ασφάλτινος δρόμος περνά από τον αυχένα του λόφου, στο κέντρο της, αξίζει κανείς να σταματήσει και να περιηγηθεί τα στενά δρομάκια. Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Πατριάρχης και Γρηγόριος Ε' είναι αναστηλωμένο και λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο, ενώ το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το πατρικό σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Πάνω από επτά σημαντικές εκκλησιές από το 17ο έως το 19ο αιώνα (Αγ. Γεώργιος, Αγία Κυριακή / μητροπολιτικός ναός, Άγιος Χαράλαμπος, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Κοίμηση της Θεοτόκου, Ταξιάρχης κ.ά.) σας περιμένουν. Στη θέση της φημισμένης Σχολής Δημητσάνης, που λειτούργησε από το 1764, βρίσκεται σήμερα το κτίριο της Βιβλιοθήκης του 1845, το οποίο συνδυάζει στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της ορεινής Αρκαδίας με νεοκλασικά.
Αν ενδιαφέρεστε να εμπλουτίσετε το φυσιολατρικό σας Σαββατοκύριακο με λίγη ιστορία, μπορείτε να πάτε και στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου εκτίθεται η σέλα του Παπαφλέσσα και η λάρνακα των οστών του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Η υπέροχη βρύση του Μουσταφά είναι κάτι άλλο που αξίζει να δείτε, όπως και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, που βρίσκεται στο Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη, 1.5 χιλ. από τη Δημητσάνα και όπου ο επισκέπτης μπορεί να πιάσει στα χέρια του το αλεύρι που αλέθει ο αλευρόμυλος, να παρακολουθήσει την κατεργασία του δέρματος στο βυρσοδεψείο, να δει τα ερείπια των παλιών βυρσοδεψείων που αναπαλαιώθηκαν και τον επισκευασμένο μπαρουτόμυλο, έτσι όπως λειτουργούσε την εποχή του ΄21. Από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης ξεκινά κι ένα ωραίο μονοπάτι για πεζοπορία προς το Παλαιοχώρι και τη Μονή Φιλοσόφου και από εκεί προς τα ερείπια της Αρχαίας Γόρτυνας και του ναού του Ασκληπιού, με τις εγκαταστάσεις λουτρών. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Ωρολογοστάσιο, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ύψους 27 μέτρων, του οποίου οι 4 πλάκες δείχνουν την ώρα κι είναι ορατές από μακριά, ενώ η καμπάνα του ζυγίζει 700 κιλά! Στη Δημητσάνα θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάστε αρκετά εντυπωσιακά μοναστήρια, όπως το Μοναστήρι των Αιμυαλών, χτισμένο μέσα σε φυσικό σπήλαιο, 4χμ. Νοτιοδυτικά της Δημητσάνας, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Η Μονή Φιλοσόφου χτίστηκε σε φαντασμαγορική περιοχή με άγρια μεγαλοπρέπεια το 963 με σκοπό να γίνει ένα είδος Σχολής και η οποία στους χρόνους της σκλαβιάς, μετατράπηκε σε Κρυφό Σχολειό. Το σχετικό για τη Μονή πατριαρχικό σιγίλιο του 964 του πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Πολύευκτου, σώζεται σήμερα στη βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, σε αντίγραφο από τον κώδικα της Μεγάλης Εκκλησίας, που γράφτηκε το 1623. Είναι χτισμένη, ψηλά, στη δυτική απόκρημνη πλαγιά της χαράδρας του ποταμού Λούσιου, στα νότια της Δημητσάνας. Από αυτά σήμερα σώζεται ακέραιο μόνο το καθολικό, που είναι χτισμένο στον τύπο του τετράστυλου ναού, με μια κόγχη, τρίπλευρη εξωτερικά, και ωραίο οκταγωνικό τρούλο. Στο εσωτερικό σώζονται λείψανα μόνο από τις τοιχογραφίες, σε δυο στρώματα. Η παλιά αυτή μονή εγκαταλείφθηκε το 17ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε η Νέα Μονή του Φιλοσόφου, που συνέχισε την παράδοση και το εκπαιδευτικό έργο της πρώτης. Το καθολικό της, που είναι επίσης αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου, ακολουθεί τον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου ναού και οικοδομήθηκε , όπως δίνει σχετική επιγραφή, το 1691. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, που χρονολογούνται στο 1693, σώζονται σε καλή κατάσταση και αποτελούν αξιόλογο δείγμα της ζωγραφικής της εποχής. Στο 17ο αιώνα ανήκουν και οι μικροί μονόχωροι ναοί της Παναγίας του Λύρη ή Βλαχοπαναγιάς, με τοιχογραφίες στο εσωτερικό σε δύο στρώματα, και του Αγίου Βασιλείου, που διατηρεί τμήματα μόνο από την αρχική του διακόσμηση. Αν πραγματικά όμως θέλετε να σας κοπεί η ανάσα, πηγαίνετε στη Μονή Τιμίου Προδρόμου, που είναι χτισμένη από το 1167 μέσα σε κόχη βράχου και ουσιαστικά κρέμεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου.
Στεμνίτσα
Δυτικά της Τρίπολης βρίσκεται η Στεμνίτσα, ή Υψούς, ένα γραφικότατο ορεινό χωριό, από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας, γοητεύει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα αρχοντικά της, τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και με τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών που την περιβάλλουν. Με πλουσιότατη παράδοση και σημαντικότατη ιστορία, η Στεμνίτσα αποτελεί μαζί με τη Δημητσάνα και τη Βυτίνα κεντρικό πόλο έλξης σε ολόκληρη την περιοχή του Μαινάλου. Συγχρόνως είναι έδρα του Δήμου Τρικολώνων. Η φυσική θέση του χωριού ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και του φαραγγιού του Λούσιου, η γραφικότητά του και η γειτνίασή του με τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, το καθιστούν ιδεώδη τόπο για χειμερινές διακοπές και παραθεριστικό κέντρο. Η Στεμνίτσα εντυπωσιάζει και με τις πολλές παλιές και σημαντικότατες μεταβυζαντινές εκκλησίες της (18) που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζουν η Ζωοδόχος Πηγή (15ος αιώνας), οι Τρεις Ιεράρχες (17ος αιώνας), ο Άγιας Νικόλαος (14ος αιώνας) και η Παναγία η Μπαφέρω (12ος αιώνας) πάνω στο ύψωμα Κάστρο που δεσπόζει στον οικισμό. Στο ύψωμα αυτό υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο. Γραφικό καλντερίμι οδηγεί από την κεντρική πλατεία στην κορυφή του, που έχει έξοχη θέα προς το χωριό και στο φαράγγι του Λούσιου. Εκεί βρίσκεται ηρώο αφιερωμένο στους αγωνιστές του 21 από την περιοχή. Η γειτονιά του Κάστρου έχει πολλά γραφικά σπίτια, όπως και σπίτια επωνύμων Στεμνιτσιωτών (οικία Ροϊλού κ.ά.). Στο χωριό υπάρχει πλουσιότατο λαογραφικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Χατζή (του 18ου αιώνα) και περιέχε αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως και το Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο. Στην όμορφη κεντρική πλατεία το χωριού δεσπόζει το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, κατασκευασμένο από λευκή πελεκητή πέτρα και χτισμένο το 1877. Δίπλα βρίσκεται το όμορφο κτίριο του Δημαρχείου Τρικολώνων. Την βυζαντινή περίοδο η Στεμνίτσα γνώρισε ιδιαίτερη ακμή όταν άνθισε εκεί η βιοτεχνία κατασκευής καμπάνας. Το καλοκαίρι του 1821 αποτέλεσε για ένα μήνα την πρωτεύουσα της Ελλάδος. Η Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία συνεδρίασε σε ένα κελί της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού πάνω από το χωριό. Εδώ επίσης αποσύρθηκε για μια περίοδο ο Θ. Κολοκοτρώνης μετά το θάνατο του γιου του στην εμφύλια διαμάχη. Το χωριό υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας. Πολλοί γνωστοί χρυσοχόοι κατάγονται από εδώ. Στη Στεμνίτσα λειτουργεί μέχρι και σήμερα Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας (διετούς φοίτησης) η οποία στεγάζεται σε όμορφο πετρόκτιστο και καλοσυντηρημένο κτίριο όπως και καταστήματα και εργαστήρια αργυροτεχνίας. Από τη Στεμνίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε το φαράγγι του Λούσιου και το βυζαντινό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, με τις αξιόλογες εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα και με σημαντική βιβλιοθήκη.

Υγεία
Δημητσάνα
Κέντρο Υγείας: 27950-31401 και 31403
Στεμνίτσα
Αγροτικό Ιατρείο, 27950-81277

Οδική σύνδεση
Από Αθήνα για να πάτε στο Αρκαδικό οροπέδιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το νέο εθνικό δρόμο Κορίνθου-Τρίπολης. Οκτώ χιλιόμετρα μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου θα συναντήσετε τα διόδια, αμέσως θα βρείτε δεξιά σας το δρόμο που οδηγεί στη Βυτίνα, στη Δημητσάνα και στα άλλα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Υπάρχουν ευδιάκριτες ταμπέλες πάνω στην εθνική οδό, όμως καλό θα ήταν αμέσως μετά τα διόδια να πιάσετε τα δεξιά σας για να αποφύγετε ελιγμούς της τελευταίας στιγμής.
ΚΤΕΛ Αρκαδίας Αθηνών, 210-5134575
ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Πλατεία Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη), 2710-222560

Σιδηροδρομική σύνδεση
Θα πάρετε τους συρμούς από την Αθήνα για την Τρίπολη.
ΟΣΕ, Σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα: 210-5240646
Σιδηροδρομικός Σταθμός Τρίπολης, 2710-222402

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δημητσάνα
Δήμος, 27950-31237
Αστυνομία, 27950-31205
Ταξί, 27950-31114
Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, 27950-31630
ΕΛΤΑ, 27950-31234
Στεμνίτσα
Δήμος, 27950-81387 και 27950-81237
Αστυνομία, 27950-81236
Λαογραφικό Μουσείο, 27950-81252
Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, 27950-81227
Πνευματικό Κέντρο, 27950-81237
Χαστούπειος Βιβλιοθήκη, 27950-81279

Διαμονή Ξενοδοχεία
Δημητσάνα
Στη Δημητσάνα υπάρχουν πολύ και καλοί παραδοσιακοί ξενώνες που προσφέρουν υπηρεσίες αξιώσεων. Ενδεικτικά οι παραδοσιακοί ξενώνες Πύργος Ξένιου (27950-31750), Ξενώνας Καζάκου (27950-31660), Καζάς (27950-31084), Κουστένης (27950-31571) και Σόφης (27950-31303). Το Ξενοδοχείο Δημητσάνα (27950-31518) διαθέτει σαλόνι, άρτια επιπλωμένο με ξύλο, χειροποίητα χαλιά και πανοραμική θέα του φαραγγιού του Λουσίου.
Μοναστήρι των Αιμυαλών, φιλοξενία από τη Μονή, 31273.
Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, φιλοξενία από τη Μονή, 31269.
Στεμνίτσα
Τρικολώνειο (27950-81297 και 81497), Country Club Resort Hotels (27910-31700 και 210-6889249).

Αθλητισμός

Rafting στον Λούσιο-Αλφειό. Η κατάβαση ξεκινάει από τον ποταμό Λούσιο, ο οποίος στη συνέχεια ενώνεται με τον Αλφειό, και καταλήγει στην πέτρινη γέφυρα του Κούκου. Οι βράχοι που υπάρχουν μέσα στο ποτάμι δημιουργούν εντυπωσιακά περάσματα 3ου-4ου βαθμού, κάνοντας την διαδρομή συναρπαστική, εικόνα που ολοκληρώνεται με μονοπάτια και εντυπωσιακό καταρράκτη 20 μ.
Trekking στο Φαράγγι του Λούσιου. Οδοιπορικό διάρκειας 4 ωρών ξεκινά από τη Μονή Φιλοσόφου και διασχίζει κατάφυτο μονοπάτι στην καρδιά του φαραγγιού ως τη Μονή Προδρόμου, που είναι εντυπωσιακά χτισμένη στο χείλος ενός φαραγγιού.
Εναλλακτικά όσοι αγαπούν το βουνό, τα χειμερινά σπορ και την ορειβασία, μπορούν να επωφεληθούν της ευκαιρίας για να ανεβούν στο χιονοδρομικό κέντρο του Mαίναλου.
Το ορειβατικό καταφύγιο στο Μαίναλο, στη θέση οροπέδιο Οστρακίνας, είναι χωρητικότητας 45 ατόμων και βρίσκετε σε υψόμετρο 1600 μ., ΕΟΣ Τρίπολης 2710-232243
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Μαίναλο, στη θέση οροπέδιο Οστρακίνας, διαθέτει 6 πίστες και 3 αναβατήρες. ΕΟΣ Τρίπολης, 2710-232243

Τράπεζες
Τρίπολη
Αγροτική, Alpha Bank, Γενική, Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Δημητσάνα
Αγροτική, Εθνική

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Δημητσάνα
7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής, μεγάλο πανηγύρι με γλέντι από την παραμονή, προσφέρονται γίδα βραστή και κρασί.
Τον Αύγουστο οργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στεμνίτσα
Την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γίνετε μεγάλος εορτασμός προς τιμήν της Στεμνίτσας που για ένα μικρό διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τελείται δοξολογία στη Μονή της Ζ. Πηγής που σώζεται το κελί που συνεδρίαζε η τότε κυβέρνηση. Ο εορτασμός συνεχίζει με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Ο Δεκαπενταύγουστος εορτάζεται με παραδοσιακούς χορούς.
Το καλοκαίρι οργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμού ο τοπικός σύλλογος Υψούντος (27950-81361)

Internet
Δημητσάνα
Φωτογραφίες και υλικό για την πόλη, www.geocities.com/TheTropics/Shores/2977/dhmhtsf.htm
Δημητσάνα στο δίκτυο, www.dimitsana.net
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνα, www.culture.gr/4/42/421/42101/421018/g4210181.html
Ξενοδοχεία στη Δημητσάνα, www.peloponnese-online.com/arkadia/Dimitsana/hotels/list.htm
Ξενοδοχεία στη Δημητσάνα, www.clickhere.gr/hotels-greece/arcadia/hotel_gr.html
Ο Δήμος και η πυρίτιδα, seahorse.ceid.upatras.gr/~dimitsana
Αδελφότητα Δημητσανιτών, www.inarcadia.gr/clubs/clubspolitxor-be.htm
Μονή Φιλοσόφου, www.culture.gr/2/21/212/21205n/g212en04.html
Δήμος Τρικολώνων (σε λίγο κοντά μας), www.trikolonon.gr
Στεμνίτσα
Φωτό από τη Στεμνίτσα, www.geocities.com/fousianis/familyFousianis/familyFousianis.htm
Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας, www.arcadia.gr/greek_ver/c1/sc1/c5/main.htm
ΤΕΕ σχολή Αργυροχρυσοχοίας, users.otenet.gr/~tee_stem/print.htm
Αρχιτεκτονική της Στεμνίτσας, www.greekarchitects.gr/traditional_sites/stemnitsa/stemnitsa.htm

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 29 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: