Νησιά - φυλακές

Μπορεί να μην κατέχουν τα πρωτεία στον κατάλογο των τουριστικών αξιοθέατων οι ανά τον κόσμο πρώην φυλακές ωστόσο εξακολουθούν να προσελκύουν καθημερινά πολλούς επισκέπτες. (Τα εισιτήρια για τις φυλακές του Αλκατράζ στο Σαν Φρανσίσκο, λόγου χάριν, προπωλούνται εβδομάδες πριν).

Το φρούριο Πέτρου -Παύλου, Ρωσία
Το αρχαιότερο κτίριο στην Αγία Πετρούπολη χρησίμευε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και βρίσκεται στη νήσο Ζαγιάτσι. Εκεί κρατούνταν όσοι θεωρούνταν αντίπαλοι του τσάρου, όπως ο Ντοστογέφσκι, ο Τρότσκι, ο αδελφός του Λένιν Αλεξάντρ, ακόμη και ο γιος του Μεγάλου Πέτρου Αλέξανδρος ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Για την ξενάγηση θα χρειαστείτε ένα ζεστό πουλόβερ και... "γερά νεύρα" για να διασχίσετε τους υγρούς και σκοτεινούς διαδρόμους του φρουρίου.

Chateau d' If, Γαλλία
Κατά τον συγγραφέα Αλέξανδρο Δουμά ο Κόμης Μοντεχρίστος απέδρασε από το απόρθητο αυτό φρούριο παριστάνοντας το... πτώμα μέσα σε έναν σάκο που οι φρουροί πέταξαν στη θάλασσα. Πίσω στην πραγματικότητα, ο πρώτος τρόφιμός του στραγγαλίστηκε μέσα στο κελί του, ενώ τον 17ο αιώνα εκατοντάδες προτεστάντες βρήκαν παρόμοιο θάνατο στην ίδια φυλακή.

Νήσος Goree, Σενεγάλη
Για να φθάσετε σ' αυτό το αφοπλιστικά όμορφο νησί, το οποίο κάποτε ήταν η μεγαλύτερη αγορά σκλάβων, θα πρέπει να ταξιδέψετε περίπου 20 λεπτά με το φέρι από το Ντακάρ, την πρωτεύουσα της Σενεγάλης. Αρκετές από τις επιβλητικές επαύλεις των δουλεμπόρων έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για το κοινό, ενώ το Μουσείο Ιστορίας της Σενεγάλης στεγάζεται στο κτίριο των πρώην φυλακών. Το νησί χαρακτηρίστηκε το 1978 Τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Ουνέσκο.

Langholmen Hotell, Σουηδία
Διανυκτερεύστε σε κελί ενός πρώην κρατικού αναμορφωτηρίου της Σουηδίας. Εγκαινιάστηκε το 1724 και τρόφιμοί του ήταν γυναίκες με "χαλαρά ήθη" και όχι μόνο. Σε μια από τις πτέρυγες του νυν ξενοδοχείου φιλοξενείται το Μουσείο Ιστορίας των Φυλακών της Σουηδίας, ενώ σε μιαν άλλη ένα από τα καλύτερα εστιατόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: