Οι κλέφτες και πώς να τους αποφύγετε

Καθώς παρακολουθούσα από μακριά να μου κλέβουν τη βαλίτσα και να εξαφανίζεται για πάντα από τη ζωή μου, πέρα από τον θυμό μου δεν μπορούσα να μην υποκλιθώ μπροστά στην άψογη οργάνωση της... "επιχείρησης".

Τι δεξιοτεχνία! Ολα είχαν υπολογισθεί και εκτελεστεί στην εντέλεια.

Συνέβη στην Τυνησία: εκείνος είχε παρατηρήσει, πριν από μένα, ότι ξέχασα το παράθυρο του τζιπ ανοιχτό και είχε εντοπίσει σε ελάχιστο χρόνο το σημείο όπου βρισκόταν η βαλίτσα μου στο πίσω κάθισμα, δίπλα στο ανοιχτό παράθυρο. Με ακολούθησε με το βλέμμα του και κατάλαβε πως κατευθυνόμουν στο κιόσκι με τις εφημερίδες, αρκετά μέτρα μακριά ώστε να μην προλάβω να αντιδράσω στο ακαριαίο "κτύπημά" του. Τα είχε υπολογίσει όλα τόσο σωστά και τόσο γρήγορα...

Κάπως έτσι κλέβουν, λοιπόν, στην Τυνησία σκέφτηκα αργότερα. Αλλά δεν κλέβουν μόνο εκεί και πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Οι Ιταλοί, λόγου χάριν, είναι οι λεγόμενοι "τσαντάκηδες": αρπάζουν την τσάντα στον δρόμο με τα μικρά και γρήγορα μοτορίνι τους. Οι Ρώσοι πηγαίνουν για... "ψάρεμα": χρησιμοποιούν κοντάρια με γάντζους για να "βουτήξουν" ό,τι πολύτιμο από τα ανοιχτά παράθυρα των νυκτερινών τρένων που περνούν από τους σταθμούς της Μόσχας.

Στο Λονδίνο, στον σταθμό του τρένου ή στα εστιατόρια και στα καφέ, μην αφήνετε ποτέ την τσάντα σας στο πάτωμα ή κάτω από το τραπέζι όταν απομακρύνεστε για να κάνετε κάποιο τηλεφώνημα: ούτε που θα το καταλάβετε πόσο γρήγορα θα σας την κλέψουν.

Στις ΗΠΑ χρησιμοποιήστε την τράπεζα και όχι τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης συναλλάγματος που βρίσκονται στον δρόμο: ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να είναι ο κύριος που περιμένει στη σειρά μετά από εσάς.

Στη Νότια Αφρική τα τεχνάσματα των κλεφτών δεν έχουν τελειωμό. Πρώτο και καλύτερο το τρικ με το παγωτό: πέφτει κάποιος πάνω σας, σας λερώνει με το παγωτό που κρατάει και ενώ απολογείται καθώς εσείς προσπαθείτε να καθαριστείτε, ανενόχλητος αρπάζει την τσάντα σας και εξαφανίζεται.

Οι κίνδυνοι στα τρένα
Μακριά χέρια έχουν και οι πορτοφολάδες στα τρένα, όπου οι επιβάτες συνωστίζονται μπαίνοντας και βγαίνοντας από τα βαγόνια.

Στα ίδια μέρη κυκλοφορούν και άλλοι πιο δεξιοτέχνες, εκείνοι που με ένα σουγιά κόβουν το λουρί της τσάντας ή της κάμεράς σας, αν είναι κρεμασμένες στην πλάτη σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;
α) Πάνω από όλα να είστε προσεκτικοί και να μην παίρνετε την έκφραση του χαμένου τουρίστα (ακόμη και αν έχετε χαθεί).
β) Φυλάξτε τα χρήματά σας στα ειδικά πορτοφόλια - ζώνες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν χωρίς να το πάρετε είδηση.
γ) Γράψτε μια λίστα από τα πιο χρήσιμα τηλέφωνα το τηλέφωνο ακύρωσης της πιστωτικής σας κάρτας, τον αριθμό του διαβατηρίου και της πτήσης σας και κρύψτε την μαζί με ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων (το δολάριο "περνά" παντού) στο παπούτσι σας ή κάτω από τη ζώνη σας σε περίπτωση ανάγκης.
δ) Οσον αφορά αγαπημένα αντικείμενα που μπορεί να έχετε πάρει μαζί σας, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: αν δεν αντέχετε ούτε στη σκέψη ότι υπάρχει πιθανότητα να τα χάσετε, μην τα πάρετε μαζί σας.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: