Όλυμπος (περιοχή)

Νομός
Πιερία, ένας από τους ομορφότερους νομούς της χώρας, μια από τις ωραιότερες οροσειρές και η πλέον γνωστή στη χώρα και τον κόσμο. Όλυμπος μαγευτικός, ιστορία και περιβάλλον, άνθρωποι και φύση. Όποια εποχή κι αν επιλέξετε για τις διακοπές σας, έχετε διαλέξει τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, παράλληλα η επίσκεψη στο Δίον, με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μέσα σε πυκνόφυλλα πλατάνια, λεύκες και υπεραιωνόβιες βελανιδιές συνδυάζετε με τον Μεσαιωνικό Πλαταμώνα και τα όμορφα χωριά της περιοχής. Οι διαδρομές είτε στα πεδινά, είτε στο βουνό είναι ονειρεμένες. Το τοπίο ξετυλίγεται αμείωτα όμορφο. Εκτεταμένα δάση από πεύκα και οξιές αλλά και αραιές συστάδες μακεδονίτικων ελάτων ντύνουν με ποικίλες αποχρώσεις του πράσινου τις ομαλές πλαγιές και σας καλωσορίζουν στο βασίλειο των θεών του Ολύμπου.

Γεύσεις, Αγορές
Ψητά και μαγειρευτά αλλά και φρέσκο ψάρι και άλλα θαλασσινά. Στο μενού σας θα συμπεριλάβετε και φασολάδα, ελιές, λουκάνικα, χωριάτικο ψωμί, σαλάτες και εξαίρετο κόκκινο κρασί. Το φαγητό είναι τελείως παραδοσιακό στην περιοχή και προκαλεί γαστρονομικά, ενώ οι ταβέρνες και τα τσιπουράδικα με εξαιρετικούς μεζέδες και ντόπιες συνταγές είναι παντού. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε μελιτζάνες γεμιστές με τυρί και εξαίρετε γαλακτοκομικά. Αγοράστε φράουλες, γλυκά κουταλιού, τσίπουρο, κρασί, αλλαντικά και εξαίρετε ακτινίδια.

Απόσταση
Η Κατερίνη, απέχει από την Αθήνα 440 χλμ.
Η Κατερίνη, απέχει από τη Θεσσαλονίκη 70 χλμ.
Το Λιτόχωρο, απέχει από την Αθήνα 423 χλμ.
Το Λιτόχωρο, απέχει από τη Θεσσαλονίκη 92 χλμ.
Το Λιτόχωρο, απέχει από την Κατερίνη 24 χλμ.
Το Λιτόχωρο, απέχει από τη Λάρισα 65 χλμ.
Το Δίον, απέχει από το Λιτόχωρο 12 χλμ.
Το Δίον, απέχει από την Κατερίνη 15 χλμ.
Ο Πλαταμώνας, απέχει από την Κατερίνη 40 χλμ.
Ο Παντελεήμονας, απέχει από την Κατερίνη 36 χλμ.

Η Περιοχή
Λιτόχωρο
Το Λιτόχωρο απλώνεται στη σκιά των χιονισμένων κορφών, πλάι στη χαράδρα του δροσερού Ενιπέα, ενώ ταυτόχρονα απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις παραλίες του Θερμαϊκού. Η μορφή του οικισμού έχει αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια από νεόκτιστες κατασκευές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, παρόλα αυτά όμως παραμένει μια ευχάριστη και ιδιαίτερα ελκυστική ορεινή γωνιά στον θαυμαστό Όλυμπο. Από το Λιτόχωρο περνούν όλοι όσοι θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές του Ολύμπου. Ορειβάτες, πεζοπόροι, φυσιολάτρες που ανηφορίζουν προς τις κορυφές του Δία. Θαυμαστή είναι η κοιλάδα του Eννιπέα, όπου τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο, χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες, σχηματίζοντας μικρές λίμνες. Το Λιτόχωρο έχει περίπου 6.500 κατοίκους και στα χρόνια της τουρκοκρατίας το Λιτόχωρο ήταν ορμητήριο των κλεφτών του Ολύμπου. Στα 1807 σκοτώθηκε σε αυτό ο Νικοτσάρας και από αυτό ξεκίνησε το 1878 η επανάσταση στην περιοχή με πρωταγωνιστή τον επίσκοπο Κίτρους Νικόλαος, με αποτέλεσμα μετά την αποτυχία της το Λιτόχωρο να καταστραφεί. Ένα σημαντικό αξιοθέατο είναι το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου (το σύγχρονο είναι άβατο για τις γυναίκες). Από τη διασταύρωση για τη μονή Διονυσίου ο δρόμος συνεχίζει για άλλα 2 χλμ. και σταματά στα Πριόνια. Εκεί αφήστε το όχημά σας στο μικρό πλάτωμα, πλάι στην ξύλινη καλύβα-μαγειρείο και ακολουθήστε το ορειβατικό μονοπάτι. Μετά από σύντομη πορεία λίγων μέτρων θα βρεθείτε μπρος σε μια πανώρια τοποθεσία με μικρούς σκαλωτούς καταρράκτες. Στο Λιτόχωρο αν ανηφορίσετε τον οικισμό θα συναντήσετε το γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και θα διασχίσετε το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων, για να φτάσετε στο ομώνυμο εξωκλήσι. Λίγο πιο πάνω θα συναντήσετε το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία, από όπου θα έχετε πανοραμική θέα όλης της περιοχής μέχρι και το Κάστρο του πλαταμώνα.
Δίον
Το Δίον είναι μια περιοχή στους πρόποδες του Ολύμπου. Οι αρχαίοι βασιλιάδες της Μακεδονίας είχαν διαλέξει το Δίον για θερινή τους κατοικία. Εκεί δημιούργησαν, αιώνες πριν, έναν οικισμό στα ερείπια του οποίου είναι εμφανή τα στοιχεία του αρχαίου Μακεδονικού Πολιτισμού.
Οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Δ. Παντερμαλή, έφεραν στο φως έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό. Απομεινάρια αρχαίου θεάτρου, αγοράς, λουτρών και ανακτόρων. Αξιόλογα επίσης είναι και τα ευρήματα των τάφων που βρέθηκαν στην περιοχή του Δίου. Οι περισσότεροι τάφοι, βασιλικοί, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός λαμπρού και ακμαίου πολιτισμού.
Ο οικισμός του Δίον με 1.300 κάτοικους διαθέτει ένα μικρό, αλλά αξιόλογο, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πλαταμώνας
Ο Πλαταμώνας, με 2200 κατοίκους, είναι γνωστό παραθεριστικό κέντρο με πολύ πράσινο, νερά, άγριες παραλίες, ζωντανή παράδοση, φρέσκο ψάρι και δράση για τους φίλους της φύσης. Στην παραλία, που ξεκινά από τις εκβολές του Πηνειού (Mεσάγγαλα, Tσάγεζι) μέχρι το σημείο που κλείνει ο Θερμαiκός, υπάρχει μία τεράστια αμμουδιά. Θα βρείτε εκεί πολλά καφενεία, μπαράκια, ταβέρνες. Aνάμεσα στον Πλαταμώνα και την παραλία του Aγίου Παντελεήμονα, βρίσκεται το κάστρο, χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Hράκλειας και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Η παραλία του Πλαταμώνα συνδυάζει βότσαλα και άμμο και για τα διάφανα νερά της βραβεύεται επί σειρά ετών με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η πλούσια βλάστηση που την περιβάλλει.
Νέος Παντελεήμονας
Ο Δήμος του Aνατολικού Oλύμπου αποτελείται μεταξύ άλλων και από τα χωριά Πλαταμώνας και Nέος και Παλαιός Παντελεήμονας. Ο νέος Παντελεήμονας δημιουργήθηκε επειδή είχε εγκαταλειφθεί το παλαιό χωριό από τους τους πολέμους, την αστυφιλία και την μετανάστευση. Σήμερα, τα παλαιά χωριά είναι όλα παραδοσιακοί οικισμοί και οι κάτοικοι επιστρέφουν σταδιακά, έστω και για τις διακοπές τους. Δείτε

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, 24510-57200
Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου, 23520-22222
Αγροτικό Ιατρείο Πλαταμώνα, 23520-42222

Σιδηροδρομική σύνδεση
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και το τρένο του ΟΣΕ. Η στάση του ΟΣΕ στο Λιτόχωρο είναι στη πλάκα Λιτοχώρου.
ΟΣΕ Κατερίνης, 23510-23709

Οδική σύνδεση
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ για να φτάσετε στο Λιτόχωρο. Όλα τα λεωφορεία χρησιμοποιούν σαν ενδιάμεσο σταθμό το ΚΤΕΛ Κατερίνης 23510-23313 και 23510-29317. Από εκεί υπάρχουν συχνά δρομολόγια (περίπου κάθε μία ώρα) για Λιτόχωρο, 23520-81271.
Επίσης πολλά δρομολόγια που περνούν από τον κόμβο προς Λιτόχωρο κάνουν στάση σε αυτό το σημείο. Θα πρέπει όμως να ενημερώσετε τον οδηγό του Λεωφορείου. Από εκεί θα χρειασθείτε μεταφορικό μέσο για να κατευθυνθείτε είτε προς την πλάκα Λιτοχώρου είτε στο ίδιο το Λιτόχωρο αφού η απόσταση είναι περίπου 7 χιλιόμετρα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Λιτόχωρου, 23520-84701
Αστυνομία Λιτόχωρου, 23520-81111
ΟΤΕ Λιτόχωρου, 23520-84099
ΕΛΤΑ Λιτόχωρου, 23520-84222
Ταξί Λιτόχωρου, 23520-82333
Δήμος Δίου, 23510-53202
Αναπτυξιακή Εταιρεία Λιτόχωρου Ολύμπου, 23520-84714
Ορειβατικός Σύλλογος Λιτόχωρου, 23520-84544
Δήμος Ανατολικού Ολύμπου, 23520-41165
Αστυνομία Πλαταμώνα, 23520-41111
Λιμεναρχείο Πλαταμώνα, 23520-41366
ΕΛΤΑ Πλαταμώνα, 23520-41774
Δήμος Κατερίνης, 23510-69400
Αστυνομία Κατερίνης, 23510-46623
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου είναι ανοικτός καθημερινά 8 π.μ. με 5 μ.μ. Για τις ώρες λειτουργίας του μουσείου επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 23510-53206

Αθλητισμός
Πεζοπορία και Ορειβασία, είναι τα σπορ του χειμώνα στην Πιερία, αλλά και το καλοκαίρι. Επίσης τον χειμώνα μπορείτε να ασχοληθείτε με το σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο στη θέση Παπά Χωράφι, στα 1410 μ. Πληροφορίες 23510-82994 και 72122.
Τους θερινούς μήνες μπορείτε να ασχοληθείτε με τα θαλάσσια σπορ στις εκτεταμένες παραλίες της περιοχής.
Για τα Ορειβατικά Καταφύγια (στον Όλυμπο) καλέστε:
Καταφύγιο Οροπέδιο Μουσών Γ. Αποστολίδης, 2310-224710
Καταφύγιο Χρ. Κάκκαλος, 23520-84544
Καταφύγιο Δ. Μπούντολας, 2310-278288
Καταφύγιο Σπ. Αγαπητός, 23520-81800
Για τα καταφύγια στα Πιέρια, καλέστε:
Καταφύγιο Άνω Μηλιά, 23510-23102
Καταφύγιο Σαρακατσάνα, 23510-31311

Διαμονή Ξενοδοχεία
Θα συναντήσετε αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες και δωμάτια προς ενοικίαση στην περιοχή. Οι δήμοι έχουν αναλυτικές λίστες, εναλλατικά ρωτήστε στην Αστυνομία ή κάνετε ένα έλεγχο στο Internet.
Ξενοδοχεία, http://www.clickhere.gr/hotels-greece/hotels_gr.asp?HELLAS_EN=LITOCHORO-KATERINI-PIERIA
Ξενοδοχεία, διαμονή, http://www.calypso.gr/accomodation-rooms-hotels.php?place_id=127&areaname=Paralia%20Panteleimona&lang=el
Ξενοδοχεία, Τουριστικές επιχειρήσεις στην Πιερία και την περιοχή, http://www.web-greece.gr/pieria_gr.htm
Camping, www.travel-info.gr/Greek/holidays/holidays23.htm

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Στο Λιτόχωρο η παράδοση είναι τρόπος ζωής. Τα έθιμα έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο και μερικά από αυτά χαρακτηρίζονται για την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα τους. Εντυπωσιακή είναι η εορτή των Φώτων με το Βυζαντινό έθιμο των Σίχνων και της πορτοκαλιάς. Τα Σίχνα είναι λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί στους ναούς και τα εξωκλήσια των ενοριών. Την ημέρα των θεοφανείων οι σιχνοφόροι μεταφέρουν σε πομπή τα σίχνα στους ναούς του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου, ψάλλοντας το Κύριε ελέησον σε ένα μακρόσυρτο και ιδιόρρυθμο μέλος. Μετά συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και κατεβαίνουν στον Ενιπέα για την ρίψη του σταυρού. Αξιόλογο είναι το έθιμο της Αποκριάς με το κάψιμο των κέδρων, έθιμο που συνδέεται με τις παλιές διονυσιακές τελετές.
Στον Πλαταμώνα, στο ιστορικό μνημείο της περιοχής, το Κάστρο, το καλοκαίρι πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Επίσης τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ Ολύμπου γίνονται εκδηλώσεις μουσικές και θεατρικές και στο Δίον.
Στο Δίον γίνετε και το φεστιβάλ της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Ο Παντελεήμονας εορτάζει την Αγία Παρασκευή στις 26 Ιουλίου και την Ζωοδόχο Πηγή την Παρασκευή του Πάσχα.

Internet
Δήμος Λιτόχωρου, www.litohoro.gr
Δήμος Δίου, www.dion.gr
Καταφύγια στον Όλυμπο, www.athinorama.gr/travel/resorts/default.asp?id=2
Διαδρομές στον Όλυμπο, www.geocities.com/Pipeline/Shore/9765/Olimpos/Olumpos.html
Δίον, alexander.macedonia.culture.gr/2/21/211/21116/g211pa11.html
Δίον, http://www.e-city.gr/pieria/home/view/1101.php
Δίον, περιοχή και αρχαία, www.ypai.gr/atlas/thesi.asp?idthesis=16
Ανασκαφή του Δίου, www.mathra.gr/anaskafes/1-dion/erg%CE%BF1.html
Μαραθώνιος Ολύμπου 2005, www.olympus-marathon.com/gr/area.htm
Όλυμπος, το βουνό των τεχνών, www.mpa.gr/specials/olympus/macedonian.html
Αρχαία Μακεδονία, hellonet.teithe.gr/GR/aboutgreece/macedonia/macedonia_gr.htm
Φωτογραφίες από την περιοχή, www.airphotos.gr/pieria.htm
Εκδηλώσεις στην Πιερία και την περιοχή, http://pieria.forthnet.gr/riviera/da7.htm
Πιερία, http://www.mpa.gr/specials/olympus/pieria.html

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 62 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: