Αργολίδα

Πόσες φορές τα βράδια δε γυρίσαμε το κλειδί στην πόρτα με τη σκέψη μας στη διαφυγή του Σαββατοκύριακου; Η Αργολίδα, τόπος ευλογημένος με φυσικές ομορφιές και μνημεία πολιτισμού έρχεται γρήγορα στο νου, άλλωστε είναι τόσο κοντά μας. Καθώς τα χιλιόμετρα λιγοστεύουν στον παράλιο δρόμο προσπερνάμε πινακίδες οικισμών που συνήθως αποσπούν τη σιωπηλή υπόσχεσή να τους γνωρίσουμε στην επόμενη εξόρμησή μας.

Συνήθως το Ναύπλιο μονοπωλεί το ενδιαφέρον, σαγηνευτικά αρχοντικό με μαγευτική θέα του ηλιοβασιλέματος από το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία. Και όμως αντί για το Ναύπλιο αξίζει της διαμονής μας νοτιότερα η Ασίνη στον κάμπο με τις πορτοκαλιές και την αρχαία ακρόπολη στην κορφή απόκρημνου λόφου στην άκρη της θάλασσας που ενέπνευσε και το Σεφέρη για ένα από τα ωραιότερα ποιήματά του. Λίγο παραπέρα το Δρέπανο σε γραφικό κόλπο πνιγμένο στα εσπεριδοειδή που οι μεθυστικές ευωδιές τους τα απογεύματα παίζουν με την αύρα της θάλασσας. Κοντά στο Δρέπανο ανακαλύψτε τα ερείπια του Ενετικού κάστρου με θέα σε μια μαγευτική ακτή ή τα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας του Βιβάρι, ένα ψαροχώρι με ηρεμία ζωής αλλοτινών εποχών.

Για τους λάτρεις της υδρόβιας ζωής οι τρεις λιμνοθάλασσες της Θερμησίας, στον παράλιο δρόμο για την Ερμιόνη, είναι σημαντικός βιότοπος μοναδικών αποδημητικών. Και αυτό το χωριό φημίζεται για τα μποστάνια, τα χρυσά πορτοκάλια και το απέριττο κάστρο του. Το χωριό Κοιλάδα στο μυχό κλειστού κόλπου θα μας αποζημιώσει με φρέσκο ψάρι από τον αλιευτικό στόλο του. Επίσκεψη αξίζει και το νησάκι Κορωνίδα απέναντί του, καταπράσινη κουκίδα στη γαλανή θάλασσα. Δυτικά του Ναυπλίου πολλούς φίλους αποκτά η Νέα Κίος στις εκβολές του μικρού ποταμού Ερασίνου αλλά και οι Μύλοι, η αρχαία Λέρνη, γνωστή από την πάλη του Ηρακλή με το πολυκέφαλο θεριό. Με αφετηρία τους Μύλους η περιήγηση μας οδηγεί στο Ελληνικό με την αρχαία πυραμίδα και τη θέα κάμπου και θάλασσας ή στο παράλιο Κίβερη όπου βρίσκεται η θαλάσσια πηγή Ανάβαλος απ' όπου αρδεύεται ο κάμπος.

Στην Αργολίδα οι δρόμοι φιδογυρίζουν στις πευκόφυτες πλαγίες του Δίδυμου και του Αραχναίου ή διατρέχουν τα πορτοκαλοχώραφα. Πιάστε κουβέντα με τους ντόπιους στα καφενεία καθώς απολαμβάνετε τον ελληνικό καφέ σας, σταθείτε στην άκρη του δρόμου και περπατήστε στη σκιά των δέντρων και βέβαια θαυμάστε τα παιχνίδια της ξηράς με τη θάλασσα σε μικρούς όρμους, ακρωτήρια και υπήνεμους κόλπους που προσφέρονται για κολύμπι στα καθαρά νερά τους.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: