Πρώτη Αντίδραση

Άγγιγμα Μέδουσας ή Αχινού
Συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους λουόμενους κάθε χρόνο και τις περισσότερες φορές ένα τσίμπημα από τσούχτρα περνάει χωρίς μεγάλα προβλήματα, εκτός από έναν τοπικό ερεθισμό, έντονο τσούξιμο, οξύ πόνο, πρήξιμο και φαγούρα. Οι ενοχλήσεις αυτές προκαλούνται από μια τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας και ίσως προκληθεί σοβαρό πρόβλημα αν είστε άτομο με ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργικοί.

Λύση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνετε τα πλοκάμια της τσούχτρας που έχουν κολλήσει στο δέρμα σας τρίβοντας το σημείο με λίγη άμμο. Αλείψτε την περιοχή με μια κορτιζονούχα κρέμα, ώστε να περιοριστεί η τοπική φλεγμονή και να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το τσούξιμο. Σε περιπτώσεις υποτροπής θα χρειαστεί κάποια ένεση κορτιζόνης και λήψη αντισταμινικών χαπιών.

Εναλλακτικά

Αλείφουμε προσεκτικά την πάσχουσα περιοχή με μαγειρικό ξίδι, που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ βοηθά και στην απομάκρυνση των κεντριών. Στην περίπτωση του αχινού θα χρειαστούμε και τσιμπιδάκι, βελόνα ή μικρό ξυλάκι.


Το κεντρί Μέλισσας ή Σφήκας
Το κεντρί της μέλισσας ή της σφήκας προκαλεί άμεση τοπική φλεγμωνώδη αντίδραση στο δέρμα. Το σημείο και η ευρύτερη περιοχή πρήζονται υπερβολικά, κοκκινίζουν και ο πόνος μαζί με τη φαγούρα κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα επείγουσα για ιατρική φροντίδα, ειδικά αν το τσίμπημα γίνει στο λαιμό, στο πρόσωπο ή κοντά στα γεννητικά όργανα. Τα άτομα που παρουσίαζουν αναφυλακτική αντίδραση εκδηλώνουν σοβαρή υπόταση, έντονη εφίδρωση, μελάνιασμα και δύσπνοια.

Λύση

Ενέσεις αδρεναλίνης και περαιτέρω θεραπεία με ειδικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τη στιγμή που θα σας τσιμπήσει αφαιρέστε γρήγορα το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι, βάλτε πάγο στην περιοχή, αλείψτε τη με μια κορτιζονούχα αλοιφή και πάρτε ένα αντισταμινικό χάπι.

Εναλλακτικά

Πρώτο μας μέλημα είναι να αφαιρέσουμε το κεντρί, πράγμα που ελλείψει τσιμπίδας μπορούμε να κάνουμε με οδοντικό νήμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τη γωνιά μιας πιστωτικής ή τηλεφωνικής κάρτας. Βελόνες και οδοντογλυφίδες απαιτούν μεγάλη προσοχή, ενώ σε καμμιά περίπτωση δεν βάζουμε δάκτυλα. Αφού ολοκληρώσουμε, αλείβουμε την ερεθισμένη περιοχή με συμπαγή οδοντόκρεμα, που είναι εξίσου αποτελεσματική με την αμμωνία.

Δάγκωμα φιδιού
Όσοι από εσάς δεν έχετε περάσει την ειδική εκπαίδευση επιβίωσης των κομάντο, καλύτερα να αποφύγετε τις παλιές και επικίνδυνες μεθόδους που μάθατε στους προσκόπους ή που έχετε δει στην τηλεόραση (δηλαδή άνοιγμα με ξυραφάκι ή μαχαίρι του δέρματος ώστε να προκληθεί αιμορραγία και να απομακρυνθεί το δηλητήριο), γιατί η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί εάν δεν ξέρετε τη σωστή τεχνική ή αν το μέταλλο δεν έχει απολυμανθεί.

Λύση

Τρέξτε αμέσως στο πλησιέστερο ιατρείο για να χορηγηθεί αντιοφικός ορός.

Τσίμπιμα Σκορπιού
Οι σκορπιοί φωλιάζουν, σχεδόν αόρατοι, κάτω από μεγάλες πέτρες και αποτελούν μόνιμο επισκέπτη των κατασκηνωτών και όχι μόνο. Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις είναι ίδιες με αυτές που προκαλεί το τσίμπιμα της μέλισσας, με μόνη διαφορά τον έντονο πόνο.

Λύση

Η ανάγκη για ενέσεις κορτιζόνης στις περιπτώσεις αυτές είναι συχνή, ενώ ο πόνος και το πρήξιμο μετριάζονται με την τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων και την επάλειψη με ειδικές αλοιφές. Παράλληλα, με τη χορήγηση ενός αντισταμινικού χαπιού και ενός δραστικού παυσίπονου, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά.

Αιμάτωμα κάτω από το νύχι
Καίμε το άκρο ενός συνδετήρα ώσπου να πυρακτωθεί και μετά καυτηριάζουμε το αιμάτωμα. Ο συνδυασμός πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας αναγκάζει το πρησμένο αίμα να πεταχτεί έξω.
Θα πονέσει λίγο αλλά είναι η μόνη λύση.

Έγκαυμα
Αρχικά βρέχουμε το έγκαυμα με νερό ή τοποθετούμε πάνω του ένα μπουκάλι παγωμένη μπύρα. Αμέσως μετά, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη περιτυλίγματος ή με ένα ανοιγμένο στα δυο προφυλακτικό που είναι αποστειρωμένο και έχει λιπαντική ουσία.
Αποφεύγουμε το βαμβάκι επειδή αφήνει ίνες πάνω στους τραυματισμένους ιστούς.

Λιποθυμία
Λιποθυμούμε όταν το αίμα και ο εγκέφαλος παύουν να οξυγονώνοται σωστά, συμπτώματα που συνοδεύονται από πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Για να επανέλθουμε, πρέπει να μας ξαπλώσουν σε οριζόντια θέση (αν δεν είμαστε ήδη) και στη συνέχεια να βάλουν τα πόδια μας πάνω σε καρέκλα, σάκο ή χαρτόκουτο, λίγο ψηλότερα από το ύψος του κεφαλιού, ώστε να αποκατασταθεί η καρδιακή λειτουργία.

Μώλωπες, τραβήγματα
Πέρα από τη νοστιμιά τους τα λαχνικά ταχείας κατάψυξης (πράσινα φρούτα κλπ) όπως και όλα τα σχετικά προϊόντα συνιστούν ένα ιδιαίτερα ανακουφιστικό αυτοσχέδιο κατάπλασμα για τραβήγματα και μώλωπες.
Τυλίγουμε το πακέτο με ένα ρούχο ή πανί ώστε να αποφύγουμε πιθανά κρυοπαγήματα και το πιέζουμε ελαφά πάνω στη φλεγμωνή.

Καύσωνας
Όλοι ξέρουμε πως πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, αλλά αυτό δε θα σας ενυδατώσει σωστά αν είστε εκτεθειμένοι έντονα στον καύσωνα και ιδρώνετε έντονα. Ο μηχανισμός του αισθήματος της δίψας αναστέλλεται όταν το στομάχι σας είναι γεμάτο υγρά.
Τα δροσερά ποτά απορροφούνται πιο γρήγορα από το σώμα. Τα ενεργειακά ποτά μάλιστα είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση από νερό. Οι ηλεκτρολύτες τους θα γλυτώσουν το σώμα από τις κράμπες και θα αυξήσουν το ποσοστό απορρόφησης των υγρών, με αποτέλεσμα να συνεχίσετε να πίνετε περισσότερο.

Υποθερμία
Η ιδανική λύση βρίσκεται σε αλουμινόχαρτο και σε χαρτί υγείας. Τυλίγουμε το σώμα μας κάτω από τα ρούχα με φύλλα αλουμινίου, διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία μας ακόμα και σε πολικές συνθήκες. Αν δεν έχουμε αλουμινόχαρτο, λύνουμε τα κορδόνια μας και τα δένουμε γύρω από τους αγκώνες, ώστε να τα κρατήσουμε ζεστά.
Έπειτα, μαζεύουμε φύλλα (κατά προτίμηση ξερά) και παραγεμίζουμε με αυτά το πουκάμισο ή την μπλούζα. Εξίσου καλή μόνωση εξασφαλίζει το χαρτί, γι' αυτό κρατάτε πάντα μαζί εφημερίδες και περιοδικά, δεν είναι τυχαίο που οι άστεγοι βγάζουν τις κρύες νύχτες φύλλα εφημερίδας μέσα από τα ρούχα τους.
Αν βρισκόμαστε σε αυτοκίνητο απλώς σκίζουμε τα καθίσματα και φασκιωνόμαστε με το αφρολέξ.

Απώλεια δοντιού
Γάλα, το καλύτερο φυσικό συντηρητικό για ένα βγαλμένο δόντι. Γεμίζουμε με αυτό ένα δοχείο και τοποθετούμε το δόντι εντός. Ο οδοντίατρος θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Κρίση πανικού
Εφαρμόζουμε μια πλαστική σακούλα γύρω από τη μύτη και το στόμα του παθόντος και τον ενθαρρύνουμε να αναπνέει βαθιά και αργά. Τα πανικόβλητα άτομα παρουσιάζουν συμπτώματα υπεροξυγόνωσης.
Εισπνέοντας μέσα από τη σακούλα λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ως παράγωγο της εκπνοής, πράγμα που αναγκάζει τον οργανισμό να κατεβάσει τον ρυθμό της αναπνοής και χαλαρώνει σταδιακά. Η λύση αντεδείκνυται στους ασθματικούς.

Βαθύ κόψιμο
Αφού ουρήσουμε πάνω στην πληγή, ώστε να την αποστειρώσουμε, περνάμε δύο γύρους καθαρό σελοτέιπ το τραυματισμένο μέρος, σφραγίζοντας, έτσι προσωρινά το κόψιμο. Η ίδια λύση μπορεί να εφαρμοστεί και σε τραύματα από γυαλί, κοπίδι ή λάμα. Υπάρχουν βέβαια, και πιο extreme αυτοσχέδια ράμματα.
Για παράδειγμα οι ιθαγενείς της υποσαχάριας Αφρικής καταφεύγουν στα γιγαντιαία μυργμήγκια - πολεμιστές, τα οποία αναγκάζουν να δαγκώσουν την ουλή με τα τρομερά τους σαγόνια και ύστερα τα αποκεφαλίζουν, λειτουργώντας ως ραφές στο τραύμα.

Κάταγμα Ποδιού
Πρώτο μας μέλημα είναι να ακινητοποιήσουμε το σπασμένο μέλος.
Το τοποθετούμε, λοιπόν, σ' ένα πρόχειρο νάρθηκα με αντιστηρίγμα ένα τεύχος περιοδικού, κατά προτίμηση πολυσέλιδου. Αφού το τυλίξουμε ρολό, το δένουμε προσεκτικά γύρω από το πόδι με ζώνες, λουριά ή γραβάτες.

Τραύμα στο στήθος
Η λύση θα βρεθεί με τη μορφή μιας πιστωτικής ή τηλεφωνικής κάρτας. Εφαρμόζοντάς την πάνω στην πληγή από την λεία πλευρά της, στεγανοποιούμε την πληγή προστατεύοντας παράλληλα την πνευμονική κοιλότητα από την είσοδο αέρα και μικροβίων.
Αν δεν έχουμε τέτοια κάρτα χρησιμοποιούμε το περιτύλιγμα από ένα σακουλάκι τσιπς ή κάτι αντίστοιχο.

Τραύμα από πυροβολισμό
Στεγανά, απορροφητικά και ελαστικά όσο λίγα υλικά, τα ταμπόν, οι σερβιέτες γίνονται εξαιρετικοί επίδεσμοι σε περιπτώσεις τραυμάτων από σφαίρες. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φακελάκια τσαγιού, οι τανίνες του οποίου έχουν αντισηπτικές ιδιότητες. Η αφαίρεση της σφαίρας είναι, βέβαια, προτιμότερο να γίνει από γιατρό.
Αν το τραύμα είναι επιφανειακό, μπορούμε να το βαλσαμώσουμε με καπνό, γνωστό για τις αιμοστατικές και αντισηπτικές του ιδιότητες

Κόψιμο στο δάκτυλο
Την επόμενη φορά που θα κοπείτε στο δάκτυλό σας, βάλτε στην πληγή μαύρο πιπέρι. Ρίξτε πρώτα καθαρό νερό στην πληγή, πασπαλίστε το με πιπέρι μέχρι να καλυφθεί και πίεσε την περιοχή με ένα μαντίλι. Αυτόματα το αίμα θα σταματήσει και θα νιώσεις καλύτερα, καθώς το πιπέρι έχει αναλγητικές, αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ δεν τσούζει κατά την επαφή με την πληγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: