Οίτη

Χαίρετε δάση και βουνά κρύα νερά της Οίτης!
Ελάται βαθυπράσινοι, αειθαλέις μου πίτυς
όπου μ΄ ενανουρίζατε με τους γλυκείς σας ήχους....
εις σας αφήνω φεύγουσα τους ασθενείς μου στίχους
Και συ πατρίς μου προσφιλής, ρομαντική Υπάτη,
Των χρόνων μου των παιδικών χαίρε χώρα φιλτάτη
(εκ των ποιήσεων Αγανίκης Αινιάνος – Μαζαράκη)

Νομός
Η Φθιώτιδα διαθέτει υπέροχα ορεινά τοπία, παράλιες ομορφιές και σημαντική υποδομή κατάλληλη για όλους καθώς ο νομός είναι ανεπτυγμένος και με πολύ καλές υποδομές. Ο χειμώνας προσφέρεται για κάθε είδους εκδρομές στα ορεινά χωριά, στα έλατα και τις βελανιδιές ενώ οι φυσικές ομορφιές μαζί με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και τα μνημεία σίγουρα θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας.

Διοικητικά στοιχεία - Διαμερίσματα Δήμου
Πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας είναι η Λαμία με 44000 κατοίκους.
Η Υπάτη έχει 930 κατοίκους
Τα Λουτρά Υπάτης έχουν 990 κατοίκους
Η Παύλιανη έχει 420 κατοίκους

Υψόμετρο
Υπάτη, 450 μ.
Παύλιανη, 1030 μ.

Κλίμα, γεωμορφολογία
Όλος ο νομός διαθέτει, λόγο της ορεινής μορφολογίας του, καλό και υγιεινό κλίμα, με πλούσιο πράσινο και πολλές φυσικές κοιλάδες. Πολλά είναι τα φυσικά νερά που αναβλύζουν από πηγές και ρυάκια και κυλούν προς τη θάλασσα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο ορεινός όγκος της Οίτης που έχει κηρυχθεί εθνικός δρυμός. Θεωρείται μάλιστα ως ένας από τους πλουσιότερους Εθνικούς Δρυμούς στη Ελλάδα. Βουνό με ένα υψίπεδο ανοιχτής βόσκησης, δασωμένες πλαγιές και απότομα φαράγγια που κατεβαίνουν ως την κοιλάδα του Σπερχειού. Αναπαραγόμενα είδη είναι ο Σφηκιάρης Pernis apivorus, ο Φιδαετός Circaetus gallicus, ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο Πετρίτης Falco peregrinus, η Πετροπέρδικα Alectoris graeca, ο Μπούφος Bubo bubo, η Σταχτοτσικλιτάρα Picus canus, η Μαυροτσικλιτάρα Dryocopus martius, η Μεσοτσικλιτάρα Dendrocopos medius και ο Λευκονώτης Dendrocopos leucotos. Επίσης είναι σημαντική περιοχή για τα Όρνια που φωλιάζουν έξω από το Δρυμό.
Η Οίτη, λόγω των πετρωμάτων της (φλύσχης), είναι βουνό πλούσιο σε νερά. Από τα οροπέδια της πηγάζουν τρία ποτάμια. Στα ανατολικά ο Ασωπός και ο Γοργοπόταμος, που καταλήγουν στο Σπερχειό αφού περάσουν μέσα από απόκρημνα φαράγγια. O Ιναχος (Βίστριζα) στα δυτικά, σε πιο ήρεμο τοπίο, καταλήγει και αυτός στο Σπερχειό. Στα νότια, η Οίτη βοηθάει να ξεδιψάει η Αθήνα, μια που με διάφορα ρέματα ενισχύει τα νερά του Μόρνου. Εκτός όμως από τα ποτάμια, σε όλο το βουνό υπάρχουν παντού πηγές και έτσι ο πεζοπόρος απολαμβάνει δροσερό νερό στις περισσότερες διαδρομές του. Αξίζει να επισκεφτείτε το σημείο Καταβόθρες, όπου μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται σ' ένα άνοιγμα μέσα στη γη, για να καταλήξουν μάλλον στο Γοργοπόταμο. Σ' ένα βουνό με τόσα νερά δεν θα μπορούσαν να λείπουν μικρές λίμνες, όπως αυτές στο οροπέδιο Λειβαδιές κάτω από την κορυφή Γρεβενό, ούτε βεβαίως και καταρράκτες, με πιο εντυπωσιακό τον καταρράκτη των Κομποτάδων με τα 130 μ. ύψος, που όμως στερεύει τον Αύγουστο.
Στα χαμηλότερα σημεία του βουνού υπάρχουν φυλλοβόλες δρυς αλλά και σκληρόφυλλα είδη όπως πουρνάρια, κουμαριές, κέδροι και πικροδάφνες. Ψηλότερα, τα κεφαλλονίτικα έλατα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του βουνού; ενώ μπορεί κανείς να παρατηρήσει μια μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα δένδρα και θάμνους όπως μελιό, γαύρο, σφεντάμι, κράταιγος, ίταμο, προύνο κ.ά. Στο οροπέδιο των Λειβαδιών υπάρχει πλούσια υποαλπική βλάστηση με πολλά ενδημικά είδη.

Αγορές
Από την Υπάτη φροντίστε να προμηθευτείτε διαλεκτούς κουραμπιέδες, χυλοπίτες και τραχανά.
Από την Παύλιανη διαλέξτε μερικά από τα εξαίρετα μήλα της περιοχής καθώς και φασόλια.

Απόσταση
Η Λαμία απέχει από την Αθήνα 215 χλμ.
Η Λαμία απέχει από τη Θεσσαλονίκη, 302 χλμ.
Από τη Λαμία η Υπάτη απέχει 23 χλμ.
Από τη Λαμία τα Λουτρά Υπάτης απέχουν 18 χλμ.
Από τη Λαμία η Παύλιανη απέχει 44 χλμ.

Η Πόλη
Υπάτη. Κτισμένη στις πλαγίες της Οίτης ανάμεσα σε πλατάνια, βελανιδιές και κυπαρίσσια, έχει ιστορία από τα αρχαία και τα μεσαιωνικά χρόνια. Θαυμαστή η πανοραμική θέα της μέχρι την παραλία της Αγίας Μαρίνας και σε όλον τον κάμπο της Λαμίας.

Ερείπια της Ακρόπολης της Αρχαίας Υπάτης και Μεσαιωνικό Κάστρο
Παρατηρήστε τα ψηφιδωτά στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Νικολάου.
Δείτε επίσης έναν από τους λιγοστούς φυσικούς καταρράκτες που υπάρχουν στην Ελλάδα, με τα νερά του να πέφτουνε στην άκρη του δρόμου.
Μονή Οσίου Αγάθωνα. Μόλις 7 χλμ. από την Υπάτη, σε μια πλαγιά της Οίτης, ιδρύθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα η μονή που φέρει το όνομα του κτήτορά της, του μοναχού Αγάθωνα. Το καθολικό της μονής είναι βυζαντινής τέχνης, σταυροειδής με τρούλο. Υπάρχουν δυο παρεκκλήσια και αξιόλογες αγιογραφίες του 16ου αιώνα. Στην περίοδο της επανάστασης του 1821 η μονή καταστράφηκε όπως και στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκευοφυλάκιο όπου φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια και εκκλησιαστικά βιβλία. Στη μονή λειτουργεί ξενώνας, για πληροφορίες 22310-95218.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης. Το μουσείο περιλαμβάνει έκθεση με κυριότερα είδη της πανίδας και χλωρίδας του δρυμού. Λειτουργείο στο χώρο του εκτροφείου της μονής Αγάθωνα. Δασαρχείο Λαμίας 22310-22319.

Παύλιανη. Χωριό κτισμένο μέσα στις δασωμένες πλαγιές της Οίτης ανάμεσα σε έλατα, καρυδιές και τρεχούμενα νερά. Παλαιά η περιοχή ήταν φημισμένη για τους νερόμυλους και τα νεροπρίονά τους. Μη ξεχάσετε να δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 19ου αιώνα με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και τα ερείπια αρχαίας πόλης στη θέση Τσάμη, στα 10 χλμ. ανατολικά του χωριού.

Κομποτάδες - Τέσσερα Πλατάνια Στο χωριό Κομποτάδες, στην πλατεία του, στις 18 Απριλίου 1821, είχαν συσκεφθεί οι οπλαρχηγοί Δίκος, Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς για τον τρόπο αντιμετώπισης του Ομέρ Βρυώνη. Σχετική αναμνηστική στήλη υπάρχει στη θέση Τέσσερα Πλατάνια. Στο σημείο αυτό θα δείτε εκτός της στήλης και ομάδα πέντε γέρικων πλατάνων που έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία της φύσης ιδιαίτερης προστασίας και περιλαμβάνονται σε σχετικό κατάλογο της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας (Απ. 72906/4096/1976 - 1113/ΤΒ/1975). Επίσης σε απόσταση 20 χλμ., στη θέση Λουκά, ανάμεσα σε δυο κορυφές συναντάει ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, περιστοιχισμένο με έλατα, όπου υπάρχουν δυο κρυστάλλινες πηγές.

Εθνικός Δρυμός Οίτης
Ιδρύθηκε το 1966 και έχει έκταση πυρήνα 3.010 εκτάρια και έκταση περιφερειακής ζώνης 4.200 εκτάρια. Βρίσκεται στο Νομό Φθιώτιδας, κοντά στην Υπάτη και την Παύλιανη, στο βουνό της Οίτης. Υψομετρικά εκτείνεται από τα 400μ. μέχρι τα 2.116μ. της κορυφής Γρεβενό. Αλλες κορυφές είναι ο Σέμπεης (2.806μ.), ο Αλούμπεης (2.058μ.) και ο Πύργος (2.152μ.) που είναι και η ψηλότερη κορυφή της Οίτης. Το μεγαλύτερο τμήμα του δρυμού καλύπτεται από δάση κεφαλληνιακής ελάτης με διάκενα από λιβαδική βλάστηση. Μέσα σε αυτά συναντώνται ο κόκκινος κρίνος και μια μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα δένδρα και θάμνους (πλατάνια, σφενδάμους, γαύρους, ιτιές κ.ά.) σε μικρές συδενδρίες ή μεμονωμένα άτομα. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του δρυμού απλώνεται ένα οροπέδιο, οι Λιβαδές, με πλούσια βλάστηση αλλά και ενδημικά φυτά της Ελλάδας, όπως ο νάρκισσος. Η πανίδα περιλαμβάνει κοινά και ευρέως διαδεδομένα είδη, αλλά πλούσια σε ποικιλία και με μεγάλους πληθυσμούς. Η ορνιθοπανίδα περιέχει κυρίως δασόβια είδη, ενώ μεγάλη ποικιλία εμφανίζουν και οι πληθυσμοί των αμφιβίων και των ερπετών. Η προσπέλαση γίνεται από το δρόμο που συνδέει τα χωριά Παύλιανη και Κουμαρίτσι με το χωριό Καστανιά Υπάτης και διασχίζει το δρυμό στα νότια υψίπεδα, ενώ στις βόρειες απότομες πλαγιές υπάρχουν μονοπάτια που ξεκινούν από τα χωριά Υπάτη, Μεξιάτες και Κομποτάδες. Μέσα στον πυρήνα υπάρχει καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας, όπου προσφέρεται φιλοξενία κατόπιν συνεννοήσης με το Σύλλογο.
Ο Δρυμός καλύπτεται από το ΦΕΚ 1966 Β.Δ. 218/1966 (56/ΤΑ/1966)

Ιαματικές Πηγές Υπάτης
Η ιαματική πηγή της Υπάτης είναι υδροθειο-χλωριούχος και αλκαλικών γαιών οξυπηγή θερμοκρασίας 33,5 0C, ραδιενέργειας 0,11 Mach. Αναβλύζει από βάθος 18μ. μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή της πεδιάδας του Σπερχειού στους πρόποδες της Οίτης. Έχει θερμοκρασία παραπλήσια του σώματος. Φυσικοχημικά μοιάζει με τις πηγές ROUAT της Γαλλίας. Τα νερά της ενδείκνυνται για δερματικά, ρευματικά, ασθένειες κυκλοφοριακού συστήματος και νευροφυτικού συστήματος, φλεβίτιδες, παθήσεις βαλβίδων καρδιάς. Από επιγραφές του 4ου π.Χ. αιώνα που σώζονται, γνωρίζουμε ότι τα λουτρά της Υπάτης ήταν αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη. Μια επιγραφή γράφει "Ληθην τ’ όπισθεν ος ιθι ελευσεται"
Απέκτησε μεγάλη φήμη λόγω των μαγισσών, ιερειών που τον κατοικούσαν και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους λουόμενους. Υπήρχε εδώ ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα, ανάλογο με τα Ασκληπιεία, όπου κατά τον Πλίνιο και Θεόφραστο θεράπευαν τους ασθενείς χρησιμοποιώντας σε συνδυασμό με Λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία το φυτό Ελλέβορος (Elleborus nigra) , που φυτρώνει στις πλαγιές της Οίτης και έχει καταπραϋντικές και απαλυντικές στο δέρμα ιδιότητες, όθεν παρακαλούνται οι βοτανοσκόποι της Εθνοφαρμακολογίας να εντοπίσουν και αναγνωρίσουν το φυτό κατά τον περίπατο στις πλαγιές της Οίτης. Χαρακτηριστικό της πηγής είναι ότι έχει μεγάλη ποσότητα ανθρακικών αλάτων και επομένως CO2 , το οποίο κατόπιν παρατηρήσεων και μελετών του Καθηγητή Καραγκούνη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, προκαλεί διεύρυνση των πόρων του δέρματος με αποτέλεσμα την καλύτερη αναπνοή αλλά και τη διείσδυση ουσιών αιθέριων ελαίων διαμέσου του δέρματος μετά την Λουτροθεραπεία( HCO3 924 GR/LIT).

Ελληνοπυγόστεος
Είναι ένα ιθαγενές ενδημικό ψάρι του γλυκού νερού της Ελλάδας, με μακρά εξελικτική πορεία, που απαντάται μόνο σε μικροϋδάτινα συστήματα της λεκάνης απορροής του Σπερχειού. Αρχικά εντοπίστηκε σε ρυάκια και φυσικά πηγάδια (μάτια) των Κομποτάδων και αργότερα στις καρστικές πηγές Αγίας Παρασκευής Φθιώτιδας. Κατά τα τελευταία χρόνια οι αρχικοί βιότοποι του ελληνοπηγόστεου στις Κομποτάδες καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα, πριν από δυο χρόνια, να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το είδος αυτό υπάρχει μόνο στις πηγές Αγίας Παρασκευής. 'Ομως, μετά την ολοκλήρωση ενός ειδικού προγράμματος μελέτης που χρηματοδότησε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και εκτέλεσε το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ε.Κ.Θ.Ε., το ψάρι αυτό βρέθηκε και σε άλλα υδάτινα συστήματα (τάφρους και μάτια) των περιοχών Μοσχοχωρίου, Αγίας Παρασκευής και Κομποτάδων .
Ο ελληνοπυγόστεος είναι ένα μικρό ψάρι που δεν ξεπερνά τα πέντε εκατοστά και ζει λιγότερο από δεκαοκτώ μήνες. Το σώμα του είναι λείο και οι χρωματισμοί του συνήθως σχηματίζουν στα πλάγια ανώμαλες εναλλασσόμενες καστανόχρωμες ή κιτρινωπές ζώνες. Απουσιάζουν τελείως τα κοιλιακά πτερύγια και μπροστά από το ραχιαίο πτερύγιο υπάρχουν εννιά συνήθως ελεύθερες ακτίνες, οι οποίες δεν είναι πάντοτε ορατές εξωτερικά. Τα τελευταία αυτά δυο γνωρίσματα διακρίνουν τον ελληνοπυγόστεο από τον αγκαθερό (Gasterosteus aculeatus) που είναι κοντινός του συγγενής και απαντάται στους ίδιους βιότοπους.
Ο ελληνοπυγόστεος προτιμά υδάτινα συστήματα πλούσια σε υδρόβια βλάστηση και με κρύα, καθαρά και τρεχούμενα νερά. Ωστόσο μπορεί να απαντάται και σε στεκούμενα νερά. Σε όλα τα στάδια της ζωής του κρύβεται ανάμεσα σε φυτά. Εκεί βρίσκει την τροφή του, η οποία αποτελείται από μικροσκοπικούς ασπόνδυλους οργανισμούς (προνύμφες εντόμων, καρκινοειδή, μαλάκια, κ.ά.).
Το είδος αναπαράγεται κατά τους μήνες Μάρτιο - lούλιο και τα αβγά του ωριμάζουν και αποβάλλονται τμηματικά. Το θηλυκό αποθέτει για γονιμοποίηση μικρές ποσότητες αβγών μέσα σε φωλιές από φυσικά υλικά που τις φτιάχνει το αρσενικό. Το αρσενικό, προστατεύει τα αβγά για 4-5 ημέρες μέχρι την εκκόλαψή τους. Στο διάστημα αυτό επιτίθεται σε οποιονδήποτε οργανισμό πλησιάζει τη φωλιά. Οι προνύμφες, αποκτούν τα χαρακτηριστικά των ενηλίκων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, 22310-56100 και 56200
Αγροτικό Ιατρείο στην Υπάτη, 22310-98321
Αγροτικό Ιατρείο στην Παύλιανη, 22310-83016
Τα Λουτρά της Υπάτης προσφέρουν ιαματικές πηγές κατάλληλες για δερματικές και αρθριτικές παθήσεις καθώς και για προβλήματα του αναπνευστικού, νευρικού και κυκλοφοριακού συστήματος. 22310-59526 και 22310-59528.

Οδική σύνδεση
Η θέση της Λαμίας στο μέσο σχεδόν της χώρας, της δίνει τη δυνατότητα για πλήρη και σχεδόν 24ωρη κάλυψη από ΚΤΕΛ που διέρχονται από την περιοχή είτε κατευθύνονται προς τη Λαμία. ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, Αθήνα, Λιοσίων 250, 210-8317147
ΚΤΕΛ Λαμίας, 22310-51345 και 51346 και από εκεί εσωτερικές συνδέσεις για το νομό.

Σιδηροδρομική σύνδεση
Ο ΟΣΕ εξυπηρετεί με στάση στο Λιανοκλάδι (Λαμία) και ανάλογα με τις αμαξοστοιχίες και σε μικρότερους σταθμούς της περιοχής. Για περισσότερα ρωτήστε στον ΟΣΕ Λαμίας, 22310-61061 ή στην Αθήνα (για δρομολόγια και τιμές) στο 210-5131601.

Λιμενική Υποδομή
Για το σκάφος σας ο νομός προσφέρει λιμενική υποδομή κατάλληλη για φιλοξενία στα λιμάνια της Στυλίδας, του Αγ. Κωνσταντίνου και στην Αταλάντη. Τα αντίστοιχα τηλέφωνα των Λιμεναρχείων είναι 22380-22329, 22350-31759, 22330-32108.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Υπάτης, 22310-98341
Αστυνομία Υπάτης, 22310-98411
ΕΛΤΑ Υπάτης, 22310-98202
Δημοτικό Γραφείο Παύλιανης, 22310-83011
Δημοτικό Γραφείο Λουτρών Υπάτης, 22310-59282
ΕΟΤ Λαμίας, 22310-30065
ΕΟΤ Λουτρών Υπάτης, 22310-59526
Αστυνομία Μπράλου (για περιοχή Παύλιανης), 22310-92233
Διεύθυνση Δασών Λαμίας (σχετικά με τον Εθνικό Δρυμό Οίτης), Λαμία, 22310-22319
Όμιλος Φίλων του Δάσους, Λαμία, 22310-53350
Εθνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λαμίας 22310-26786
Δήμος Λαμίας, 22310-20424
Αστυνομία Λαμίας, 22310-22331
Ραδιοταξί Λαμίας, 22310-34555 και 9

Φαγητό
Το σύνολο σχεδόν από τα χωριά της περιοχής διαθέτει εξαίρετες οικογενειακές ταβέρνες που τιμούν το παραδοσιακό φαγητό του τόπου. Αρνί σούβλας, κοκορέτσι και σπληνάντερο. Μη διστάσετε σε ένα πιάτο ζεστό τραχανά ή χυλοπίτες κοκκινιστές με κόκορα ντόπιο. Στα παράλια τα ψάρια και τα θαλασσινά επίσης προσφέρονται σε πλήθος ταβέρνες.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Αρχοντικό του Ζιάκα, παραδοσιακός ξενώνας στην Υπάτη, 22310-98450, 98080-2, www.xani.gr/maingr.htm
Ξενοδοχείο Αλεξάκη, Υπάτη, ξενοδοχείο με σύγχρονες υποδομές, 22310-59380, www.hotelalexakis.gr
Πανελλήνιον στην Υπάτη και μόνο τους θερινούς μήνες, 22310-98340
Ξενία, στα Λουτρά Υπάτης, με 140 κλίνες, θέσεις στάθμευσης και εστιατόριο. Φιλικό στη φιλοξενία μικρών ζώων, 22310-59509
Νέον, στα Λουτρά Υπάτης, με 50 κλίνες, θέσεις στάθμευσης, τηλεόραση, υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες και φιλικό στη φιλοξενία μικρών ζώων, 22310-59758
Με τα ίδια χαρακτηριστικά: Ερμής (22310-59250), Όθρυς (22310-59354), Ρεξ Χασιώτη (22310-59308) και Φθιώτης (22310-59627).
Κατερίνα, στην Παύλιανη, 15 κλίνες, με κλιματισμό, τηλεόραση, θέσεις στάθμευσης, 22310-83009.

Αθλητισμός
Στην Οίτη, στη θέση Τράπεζα λειτουργεί καταφύγιο σε υψόμετρο 1750 μ. χωρητικότητας 24 ατόμων και διαθέτει τζάκι, νερό, σόμπα για ξύλα, κουζίνα και τουαλέτες. ΕΟΣ Λαμίας 22310-26786
Αεραθλητισμός, αλεξίπτωτο πλαγιάς. Αερολέσχη Αμφίκλειας, 22340-23495
Ράφτινγκ και Καγιάκ στον ποταμό Κηφισό. 22340-23495

Τράπεζες
Αγροτική, Alpha, Eurobank, Εμπορική, Αττικής, Γενική, Εθνική, Πειραιώς στη Λαμία και γραφεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Έθιμα - Εκδηλώσεις
20 Αυγούστου, Υπάτη, έναρξη των ετήσιων πενθήμερων εκδηλώσεων του ετήσιου χορωδιακού φεστιβάλ.
17 Ιανουαρίου, Υπάτη, ετήσιο μνημόσυνο για την επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης από τους Γερμανούς το 1944.
Πάσχα, πέμπτη μέρα μετά το Πάσχα, Υπάτη, πανηγύρι της Αγίας Ιερουσαλήμ.
20 Ιουλίου, Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Παύλιανη. Γλέντι με λαϊκά τοπικά όργανα για ένα τριήμερο.

Intenet
Ανάβαση στην Οίτη, www.geocities.com/Pipeline/Shore/9765/Oiti/Oiti.html
Φωτογραφική συλλογή από τον Δρυμό, users.in.gr/grmountains/HtmPhoto/Oiti.htm
Περιοχές φυσικής προστασίας από την Ορνιθολογική εταιρεία, www.ornithologiki.gr/gr/sppe/grpas.htm
Γενικές πληροφορίες για την Οίτη και τα χωριά της, www.oreivatein.com/page/mountains/m_o/oiti/oiti1.htm
Ιστοσελίδα της Οικολογίας για την Λαμία και την Φθιώτιδα, www.e-ecology.gr
Γυμνάσιο Υπάτης, χάρτης και πληροφορίες για το δρυμό, gym-ypatis.fth.sch.gr/index.htm
Δήμος Υπάτης, πλήθος πληροφοριών, www.ypati.gr
Ταξίδι στην Οίτη με μηχανή, www.africatwin.gr/north/index.htm
Links για το νομό Φθιώτιδας, www.geo.gr/fthi/
Πληροφορίες για τον Ελληνοπυγόστεο, 4gym-lamias.fth.sch.gr/Diaskedasi.files/psari/psari.htm

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 04 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: