Περιήγηση σε... φυλακές

"Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες..." αλλά και για τους τουρίστες, μπορούμε να συμπληρώσουμε εμείς. Τι εννοούμε; Ολοένα αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν φυλακές όπου έχουν "φιλοξενηθεί" μερικοί από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στον κόσμο και όχι μόνο. Πέρα από το Αλκατράζ, τη φυλακή-φρούριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για σωφρονιστικά ιδρύματα της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Νοτίου Αμερικής.

Στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη, η φυλακή Kresty κατέχει τον τίτλο της μεγαλύτερης αλλά και της πολυπληθέστερης φυλακής στον κόσμο το οίκημα κατασκευάστηκε με σκοπό σε κάθε κελί να διαμένει ένα άτομο, αλλά ελλείψει χώρου αναγκάζονται να το μοιράζονται 11. Εκτιμάται ότι στα κελιά της διαμένουν περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι. Παρ' όλα αυτά, εδώ και αρκετό καιρό οι υπεύθυνοι της φυλακής διοργανώνουν τουριστικές περιηγήσεις.

Οι Ιταλοί παρουσιάζονται πιο οργανωμένοι και έχουν μετατρέψει τη νήσο Pianosa σε πραγματικό τουριστικό αξιοθέατο. Το νησάκι, που έχει μετονομαστεί "Νησί του Διαβόλου", φιλοξενούσε όλα τα "κεφάλια" της Μαφίας. Πάνω από 100 νονοί των οικογενειών της Cosa Nostra κρατούνταν σε απόλυτη απομόνωση. Σήμερα οι γκάγκστερ έχουν αποχωρήσει και οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν μία ημέρα στη φυλακή του νησιού, με ξεναγούς.... κρατουμένους άλλων φυλακών του νησιού οι οποίοι βρίσκονται έξω με ημερήσια άδεια.

Επτά μίλια έξω από το Κέιπ Τάουν βρίσκεται η νήσος Ρόμπεν, η οποία έγινε γνωστή διότι στις φυλακές της κρατούνταν ο Νέλσον Μαντέλα επί 18 ολόκληρα χρόνια. Η πρώτη φυλακή που κατασκευάσθηκε στο νησάκι ήταν το 1488, ενώ το 1961 μετατράπηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου προωθούνταν άτομα που θεωρούνταν εχθροί της κυβέρνησης του απαρτχάιντ. Από το 1991, με την εκλογή και της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης, η φυλακή μετατράπηκε σε μουσείο.

Οι φυλακές του Αλκατράζ θεωρούνται must για όσους επισκέπτονται το Σαν Φρανσίσκο. Στους χώρους της έχουν διαμείνει οι χειρότεροι εγκληματίες της ιστορίας της Αμερικής. Εκεί έστελναν όσους ήταν πολύ επικίνδυνοι για να κρατηθούν στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας. Ανοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 1972 και οι τουρίστες, εκτός από τα κελιά, μπορούν να επισκεφθούν το νοσοκομείο και την αίθουσα συσσιτίου των κρατουμένων (η οποία ήταν εφοδιασμένη με κυλινδρικούς αγωγούς αερίου).

* Φυλακή Kresty: Ανοιχτή μόνο τις Κυριακές. Φροντίστε να έχετε μαζί και το διαβατήριό σας.

* Pianosa: Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο γραφείο Madrugada Travel, το οποίο διοργανώνει την εκδρομή, στο τηλ. 0039.0565.977170.

* Νήσος Robben: Τηλ. 0027.21.419.1300.

* Αλκατράζ: Οι αναχωρήσεις από το Σαν Φρανσίσκο γίνονται από την προβλήτα 41.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: