Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο στο εξωτερικό

Ολο και περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν να νοικιάζουν αυτοκίνητο αντί να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να περιοδεύσουν στο εσωτερικό μιας χώρας. Οι λόγοι: περισσότερη αυτονομία, μεγαλύτερη ασφάλεια (αν θέλετε βραδινές μετακινήσεις), εξοικονόμηση χρημάτων (αν θέλετε να κάνετε πολλά χιλιόμετρα) και κανένα άγχος ότι δεν θα προλάβετε το τρένο ή το λεωφορείο.

Το μόνο που πρέπει να φροντίσετε είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή της προσφοράς και το κλείσιμο της συμφωνίας για το αυτοκίνητο που έχετε επιλέξει.

Προτού κλείσετε τη συμφωνία
Μια έξυπνη κίνηση (εφόσον η τιμή του "πακέτου" το επιτρέπει) είναι να "κλείσετε" το αυτοκίνητο από την Ελλάδα με συμφωνία η οποία να τα περιλαμβάνει όλα (φόρους, ασφάλεια κλπ.) ούτως ώστε να παραλάβετε κατευθείαν το αυτοκίνητο μόλις φθάσετε, χωρίς καθυστέρηση.

Αν πρόκειται να νοικιάσετε αυτοκίνητο για κάποια ευρωπαϊκή χώρα, συνήθως η ασφάλεια κλοπής, φθοράς και κατά τρίτων περιλαμβάνεται στη συνολική τιμή αλλά εσείς για καλό και για κακό διασταυρώστε το.

Για να είστε σίγουροι ότι πετύχατε την καλύτερη δυνατόν τιμή, εκτός από τις Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, απευθυνθείτε και σε ταξιδιωτικά γραφεία, πολλά από τα οποία έχουν διάφορα πακέτα προσφορών.

Μόλις φθάσετε
Συνήθως κατά την παραλαβή το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου είναι γεμάτο. Ρωτήστε αν πρέπει να το επιστρέψετε στην ίδια κατάσταση (συμφέρει περισσότερο να είναι γεμάτο).

Προτού επιβιβαστείτε στο αυτοκίνητο επιθεωρήστε το για τυχόν γρατσουνιές και βαθουλώματα, τσεκάρετε τα λάστιχα, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες και τις ζώνες ασφαλείας.

Ρωτήστε αν η ασφάλεια καλύπτει τυχόν ζημιές στα λάστιχα, στο παρμπρίζ ή στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου (το οποίο συνήθως δεν καλύπτεται).

Γενικά:

Το μυστικό για να νοικιάσετε αυτοκίνητο δεν είναι η τιμή αλλά όσα περιέχονται στην τιμή. Αν, λοιπόν, βρίσκεστε στο εξωτερικό και πρέπει να νοικιάσετε αυτοκίνητο, για να μην τρέχετε και δεν φτάνετε, διαβάστε τα παρακάτω προσεκτικά.

Είστε σίγουροι για το τι καλύπτει η ασφάλεια του αυτοκινήτου; Πέρα από τυχόν ατύχημα, τι γίνεται σε περίπτωση φωτιάς ή κλοπής; Ή στην περίπτωση όπου τρίτοι σας το "τσαλακώσουν"; Φροντίστε να απαντηθούν οι ερωτήσεις αυτές από τον αρμόδιο υπάλληλο.

Και προσέξτε στη συνέχεια τα εξής:

Αν έχετε μυωπία, καλό θα ήταν να φορέσετε τα γυαλιά σας. Κάτω κάτω, στο τέλος της σελίδας, κρύβονται κάτι ψιλά γράμματα που αν δεν τα προσέξετε μπορεί να το πληρώσετε ακριβά.

Και οι βαλίτσες στο πορτ μπαγκάζ; Καλύπτει η ασφάλεια κλοπή τους; Ρωτήστε και μάθετε δεν θα χάσετε.

Πληροφορηθείτε ποιο είναι το χρηματικό όριο κάλυψης της ασφάλειας. Δηλαδή αν (κούφια η ώρα) τρακάρετε, για ποιο ποσό είστε καλυμμένοι. Μην το αμελήσετε... Τα λάθη πληρώνονται.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: