Ηπατίτιδα Α και Β - Εμβόλιο

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των ταξιδιωτών που μετακινούνται από και προς διάφορες περιοχές του κόσμου. Κάθε χρόνο πάνω από 14 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 24 εκατομμύρια Βορειοαμερικανοί ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αμερικής.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου από αυτές που συνήθως προτιμούν οι ταξιδιώτες υπάρχει σήμερα ο κίνδυνος μόλυνσης από τους ιούς της ηπατίτιδας Α και Β. Η ηπατίτιδα Α ενδημεί στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, στην Ινδία, στο Χονγκ Κονγκ, σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, στην Καραϊβική και στο Μεξικό. Η ηπατίτιδα Β ενδημεί στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Η ηπατίτιδα Α είναι η δεύτερη μετά την ελονοσία ασθένεια που μπορεί να παρουσιασθεί στον σύγχρονο ταξιδιώτη ο οποίος δεν έχει προηγουμένως εμβολιασθεί. Ακόμη και όσοι ταξιδιώτες διαμένουν σε ξενοδοχεία πολυτελείας μπορεί να μολυνθούν από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Η παγκόσμιας κλίμακας έρευνα του 1993 έδειξε ότι ένας στους τριακόσιους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες ανά μήνα παραμονής σε αναπτυσσόμενη χώρα κινδυνεύει να μολυνθεί. Η ηπατίτιδα Α δεν αφορά μόνο αναπτυσσόμενες χώρες. Τον Μάρτιο του 1997 σε 6 πολιτείες των ΗΠΑ σημειώθηκαν 175 κρούσματα ηπατίτιδας Α σε παιδιά δημόσιων σχολείων από μολυσμένες καταψυγμένες φράουλες!

Περίπου 10 εκατομμύρια περιστατικά συμβαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως. Η σοβαρότητα της νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Στα νεογνά και τα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, αντιθέτως τα θανατηφόρα κρούσματα ανέρχονται στο 1,9% για νοσούντες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η ηπατίτιδα Β είναι η 9η σε σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζεται ότι παγκοσμίως υπάρχουν 350 εκατομμύρια φορείς (1995). Θα πρέπει να τονισθεί εδώ ότι ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται 100 φορές πιο εύκολα από τον HIV (τον ιό που προκαλεί το AIDS)!

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με επαφή με μολυσμένο αίμα και με τα υγρά του σώματος, όπως σπέρμα και εκκρίσεις κόλπου, και με κάθε λύση του δέρματος ή διείσδυση με αντικείμενα που πιθανόν να είναι μολυσμένα, όπως π.χ. βελόνες.

Ο τραυματισμός ταξιδιώτη στο εξωτερικό είναι τις περισσότερες φορές πιο επικίνδυνος από ό,τι εάν συνέβαινε στη χώρα μας, εάν λάβει κανείς υπόψη την κάθε άλλο παρά άρτια νοσοκομειακή υποδομή διάφορων αναπτυσσόμενων χωρών· σε βαθμό που και ένα απλό τραύμα να μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για μόλυνση από πιθανώς μη αποστειρωμένα εργαλεία. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Β από πιθανή υποχρεωτική άμεση μετάγγιση αίματος. Στην Ινδία π.χ., όπου 10% από τους εθελοντές αιμοδοσίας σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Νέο Δελχί βρέθηκε να είναι φορείς του ιού. Επίσης, κατά τον ΠΟΥ μόνο το 1/3 των τραπεζών αίματος παγκοσμίως κάνει έρευνα για την πιθανότητα μολυσμένου αίματος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μετάγγιση.

Ξέρω πως όλοι αυτοί οι αριθμοί σάς έκαναν τη διάθεση μαύρη και σε ορισμένους ενισχύουν τις επιφυλάξεις για μετακινήσεις προς χώρες υψηλού κινδύνου. Η σωστή ενημέρωση ωστόσο ευαισθητοποιεί περισσότερο τον σύγχρονο ταξιδιώτη απέναντι στην ανάγκη προληπτικών μέτρων.
Υπάρχει σήμερα προστασία έναντι των δύο αυτών ιών; Ναι, υπάρχει. Είναι σχεδόν απόλυτη (99,3%) και... εχέμυθη και λέγεται εμβολιασμός: το Twinrix για ενηλίκους, που κυκλοφορεί σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (σύντομα και στην Ελλάδα), εξασφαλίζει 100% προστασία έναντι του ιού Α (μετά την τρίτη δόση εμβολίου) και 99,3% έναντι του ιού Β. Η δε προστασία διαρκεί 10 χρόνια για τον ιό Α και το λιγότερο πέντε χρόνια για τον ιό Β!

Το Twinrix είναι παγκοσμίως το πρώτο εμβόλιο που είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικό και για τους δύο τύπους ιών ηπατίτιδας, Α και Β, εξασφαλίζοντας με λιγότερες ενέσιμες "παρουσίες" και οικονομικότερες τη σιγουριά στον σύγχρονο ταξιδιώτη για όλες τις χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: