Κόρινθος

Νομός
Ο νομός Κορινθίας έχει έκταση 2.290 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει πληθυσμό 142.365 κατοίκων και ενώνει την Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Είναι γνωστός για τα πολλά παραθεριστικά κέντρα που έχουν αναπτυχθεί στην βόρεια ακτή και για τις πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες, που έχουν διασωθεί από τα αρχαία χρόνια. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κόρινθος. Μικρά χωριά και πόλεις όπως το Βραχάτι, το Δερβένι, το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο ελκύουν πολλούς παραθεριστές προσφέροντας το υπέροχο κλίμα και τα καθαρά νερά της περιοχής. Το γειτονικό Λουτράκι, φημισμένο για τις ιαματικές πηγές, προσφέρει μια λύση για αποδράσεις. Με τα ψηλά βουνά, τους ήρεμους κολπίσκους, τα πράσινα γεμάτα άρωμα λιβάδια και τους αρχαίους μύθους η Κορινθία θα γίνει κομμάτι της ζωής σας.

Γεύσεις, Αγορές
Φημισμένες οι κορινθιακές σταφίδες σουλτανίνες. Επίσης πολύ γευστικά τα ψάρια του Κορινθιακού, τα γλυκά αμυγδαλωτά και το κρασί από τις κοντινές περιοχές της Νεμέας. Φρούτα και λαχανικά από τα περιβόλια και δροσερά βερίκοκα θα πρέπει να συμπληρώσουν τις γευστικές σας επιλογές. Τα ψητά της σχάρας και της σούβλας είναι παντού διαδεδομένα όπως και τα ψάρια και τα θαλασσινά. Προτιμήστε τα ταβερνάκια στα παράλια ενώ στις ορεινές περιοχές θα σας μαγέψουν με τα μαγειρευτά, ειδικά τον κοκκινιστό κόκορα.

Απόσταση
Η Κόρινθος απέχει από την Αθήνα, 497 χλμ.
Η Κόρινθος απέχει από το Λουτράκι, 83 χλμ.
Η Κόρινθος απέχει από το Κιάτο, 105 χλμ.
Η Κόρινθος απέχει από το Δερβένι, 140 χλμ.
Η Κόρινθος απέχει από τη Νεμέα, 140 χλμ.

Η Περιοχή
Η αρχαία Κόρινθος ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας και πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή. Η αρχαία πόλη της Κορίνθου ήταν χτισμένη στην πεδιάδα κάτω από το οχυρό φρούριο του Ακροκόρινθου. Η θέση της ήταν σημαντική από στρατηγική και οικονομική άποψη. Βρισκόταν στη μέση ανάμεσα στους κόλπους του Σαρωνικού και του Κορινθιακού και στη στενή λωρίδα γης που ενώνει την Κεντρική Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Έτσι, είχε τον έλεγχο των πλοίων που εκτελούσαν το εμπόριο μεταξύ ανατολικής Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και τον έλεγχο της εισόδου προς την Πελοπόννησο. Την πρώτη μεγάλη της ακμή τη σημείωσε η Κόρινθος στην αρχαϊκή εποχή, όταν την κυβερνούσαν η οικογένεια των Βακχιαδών στην αρχή και οι τύραννοι Κύψελος και Περίανδρος αργότερα. Τότε είχε ιδρύσει και τις αποικίες της Κέρκυρας και των Συρακουσών (στη Σικελία). Την εποχή αυτή η Κόρινθος ήταν επίσης περίφημο κέντρο αγγειοπλαστικής, και τα κεραμικά προϊόντα της ήταν περιζήτητα σε όλη τη Μεσόγειο. Στα 900 π.Χ. στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Δωριείς και η πόλη εξαρτιόταν από το Άργος. Λίγο πριν από το τέλος του 8ου αι. π.Χ. η εξάρτηση αυτή άρχισε να εξασθενεί και η πόλη γνώρισε εμπορική, ναυτική και οικονομική ακμή. Τότε ίδρυσε και δύο αποικίες, την Κέρκυρα και τις Συρακούσες. Το πέρασμα των αιώνων έφερε αρκετές αναστατώσεις ως το 1826 που ισχυρός σεισμός την ισοπέδωσε. Ξαναχτίστηκε 19 χλμ. βόρεια από την αρχαία πόλη, κοντά στη θάλασσα. Στη θέση της αρχαίας Κορίνθου έμεινε ένα μικρό χωριό, με το όνομα Παλιά Κόρινθος, που συνεχώς εξωραΐζεται και βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οι ανασκαφές άρχισαν το 1898 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Δείτε στην πόλη πλήθος αξιοθέατα, τα σημαντικότερα είναι:
Ο μητροπολιτικός ναός του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος έζησε και δίδαξε μικρό διάστημα στην παλιά πόλη, και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1973. Στις αίθουσές του περιλαμβάνει διάφορα εκκλησιαστικά εκθέματα (φορητές εικόνες, χειρόγραφα, σιγίλια, ευαγγέλια κ.ά.).
Τα ερείπια της Αρχαίας Κορίνθου, 9 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Από την είσοδο κατευθυνθείτε προς τον κεντρικό χώρο της αγοράς, στον οποίο έμπαινε κανείς στην αρχαιότητα από την οδό Λεχαίου, που συνέδεε την πόλη με το λιμάνι του Λεχαίου στον Κορινθιακό. Πρόκειται για μια φαρδιά πλακόστρωτη οδό, πλαισιωμένη από καταστήματα που άνοιγαν κάτω από κορινθιακές στοές. Σήμερα υπάρχουν μερικά από αυτά, σε αρκετά καλή κατάσταση. Στο τέλος της οδού υπήρχαν επιβλητικά προπύλαια, πάνω στα οποία ήταν στημένα τα επιχρυσωμένα αγάλματα του Ήλιου και του Φαέθοντα.
Κοντά στα προπύλαια διακρίνονται τα ερείπια της κρήνης Πειρήνης, που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ως το τέλος του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με το μύθο, υπήρχαν δύο κρήνες της Πειρήνης: η μία στην κορυφή του Ακροκορίνθου και η άλλη στους πρόποδες. Βόρεια της Πειρήνης είναι ο περίβολος του Απόλλωνα, που αποτελείται από μια αυλή περιστοιχισμένη από στοές, σε μερικές από τις οποίες βρέθηκαν ιωνικοί κίονες. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο περίβολος στέγαζε ένα άγαλμα του Απόλλωνα.
Βόρεια από το θέατρο βρίσκεται το Ασκληπιείο με το καθιερωμένο άβατο, όπου οι ασθενείς περνούσαν τη νύχτα. Δίπλα στο ναό, θα δείτε τα ερείπια της κρήνης της Λέρνας, συνδεμένης με τη λατρεία του Ασκληπιού, και νοτιότερα λείψανα του Γυμνασίου. Από τα επιβλητικά τείχη της πόλης λίγα διατηρούνται και αυτά στο βόρειο τμήμα της, ιδιαίτερα το τείχος βόρεια του ναού του Απόλλωνα και κοντά στην κρήνη της Λέρνας. Από τα δύο σκέλη των Μακρών Τειχών, που έφταναν στην αρχαιότητα ως το επίνειο της πόλης Λέχαιο, διακρίνονται πενιχρά λείψανα.
Επίσης δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης (27410-31207) καθώς και το Εκκλησιαστικό και το Ιστορικό Λαογραφικό Πετρόπουλου – Γαρταγάνη (27410-71690).

Υγεία
Κρατικό Νοσοκομείο Κορίνθου, 27410-25711

Σιδηροδρομική σύνδεση
ΟΣΕ Αθηνών, 210-5297777
ΟΣΕ Κορίνθου, 27410-22523

Οδική σύνδεση
ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-5150242
ΚΤΕΛ Κορίνθου, 27410-24481
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, 27410-595405

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Κορίνθου, 27410-22132
Κοινοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Αρχαίας Κορίνθου, 07410-31280
Αστυνομία, 27410-81100
Τουριστική Αστυνομία, 27410-23282
Τροχαία, 27410-22260
Λιμεναρχείο, 27410-26162
Ταξί, 27410-26900
ΟΤΕ, 27410-83333
ΕΛΤΑ, 27410-24122

Αθλητισμός
Μπορείτε να κάνετε ιστιοπλοΐα στην Κόρινθο, το Λουτράκι και το Κιάτο. Μιλήστε με το Ναυτικό Όμιλο Κορίνθου, 27410-28630. Εναλλακτικά ζήστε την εμπειρία της ορειβασίας στη Ζήρεια προς τα δύο καταφύγια του βουνού ή εναλλακτικά με το αυτοκίνητο. Μιλήστε με τον Ορειβατικό Όμιλο Κορίνθου, 27410-29970.

Παραλίες
Πολύ καλές παραλίες στον Kορινθιακό, πριν από τον Iσθμό, το Λουτράκι, η λίμνη Bουλιαγμένης, τα Στραβά ενώ μετά τον Iσθμό οι ωραιότερες πλαζ είναι: Λέχαιο, Kοκκώνι, Nεράτζα, Kάτω Διμηνιό, Mελίσσι, ο περίφημος Πευκιάς του Ξυλόκαστρου, Λυκοποριά και Δερβένι. Στο Σαρωνικό, πριν από τον Iσθμό, η παραλία των Aγίων Θεοδώρων και το Kαλαμάκι. Προς την Επίδαυρο: Παλιό Kαλαμάκι, Kεχριές, Λουτρά Ωραίας Eλένης, Aλμυρή και Kόρφος.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Αρκετά είναι τα ξενοδοχεία τόσο εντός της πόλης όσο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε σε όλες τις εποχές του χρόνου, παρόλα αυτά μπορείτε να ρωτήσετε στην Τουριστική Αστυνομία ή να ρίξετε μια ματιά στο internet:
Ξενοδοχεία, www.clickhere.gr/hotels-greece/location_gr.asp?HOTELS=CORINTH
Ξενοδοχεία, www.e-peloponnisos.gr/tourism/korinthia-hotels.html

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Το Φεβρουάριο οργανώνονται οι Αλκυονίδες ημέρες λόγου και τέχνης, επίσης τα Παύλεια στο διάστημα 24-28 Ιουλίου, εορτές προς τιμήν του Απ. Παύλου. Στην Αρχαία Κόρινθο θα δείτε τα πανηγύρια της Παναγιάς τον δεκαπενταύγουστο και των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου.

Internet
Νομός Κορινθίας, www.nakorinthias.gr/gspa/NewSite
Δήμος Κορίνθου, www.korinthos.gr/areas/arxaia.htm
Αρχαία της περιοχής, www.korinthia.net/arxaia.htm
Αρχαία Κόρινθος, www.culture.gr/2/21/211/21104a/g211da05.html
Το site της πόλης, www.korinthorama.gr
Σχεδόν τα πάντα για την Κόρινθο και την περιοχή, www.korinthia.net
Αρχαία Κόρινθος, www.sikyon.com/Korinth/korinth_gr.html
Κάστρο Ακροκόρινθου, www.culture.gr/2/21/212/21206a/g212fa07.html
Αρχαία της περιοχής, www.fhw.gr/chronos/04/gr/economy/othercities.html
Αρχαία Κόρινθος, www.holidayshop.gr/texts.asp?ElementId=2353
Βιβλική Κόρινθος, www.jesuslovesyou.gr/Biblical_Greece/GR/Corinth.htm
Ειδησιογραφικό site της περιοχής, www.isthmos.gr
Οδηγός επιχειρήσεων για την πόλη της Κορίνθου, www.korinthagora.gr
Περιήγηση στο νομό, www.korinthorama.gr/korinthia/periigisi.html#

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 57 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: