Την Τετάρτη λύεται η πολιορκία των δύο αεροδρομίων της Μπανγκόκ

Η Λαϊκή Συμμαχία για τη Δημοκρατία της Ταϊλάνδης (PAD) θα διακόψει την Τετάρτη τον αποκλεισμό των δύο αεροδρομίων της Μπανγκόκ, ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κινήματος Σόντι Λιμτονγκούλ.

Η αντιπολίτευση της χώρας υποδέχτηκε με ικανοποίηση της απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ανάγκασε τον Σομτσάι Ουανγσαουάτ να παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού και το κόμμα του να διαλυθεί.

Ο Λιμτονγκούλ διευκρίνισε ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να αποχωρεί από τα αεροδρόμια Σουβαρναμπούμι και Ντον Μουάνγκ το πρωί της Τετάρτης (05:00 ώρα Ελλάδος).

Έκανε επίσης λόγο για υπό όρους αναστολή των πολιτικών της συγκεντρώσεων.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Σομτσάι Ουονγκσαουάτ ανακοίνωσε πως αποδέχεται την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που διέταξε την διάλυση του κόμματός του και την στέρηση για πέντε χρόνια των πολιτικών δικαιωμάτων του ίδιου.

Την ίδια ώρα συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά τη λειτουργία των διεθνών αεροδρομίων της Μπανγκόκ.

Όπως δήλωσε επίσημη πηγή, την Τετάρτη θα αποφασισθεί πότε θα επαναληφθούν οι πτήσεις από τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Μπανγκόκ, ύστερα από την απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

«Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω πότε θα επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία» είπε ο εκτελών χρέη διοικητή των αεροδρομίων της Ταϊλάνδης.

Πάντως, η εφημερίδα Nation της Μπανγκόκ γράφει ότι τα διεθνή αεροδρόμια θα επαναλειτουργήσουν στην καλύτερη περίπτωση στις 15 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση τις εμπορικές πτήσεις, που αναμένεται να επαναληφθούν νωρίτερα.

(πηγή: www.in.gr, 2/12/2008)

Αρχισαν να απογειώνονται τα αεροσκάφη από το διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ

Αδεια απογείωσης στα ξένα αεροσκάφη που βρίσκονται καθηλωμένα στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι της Μπανγκόκ έδωσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Ήδη, 37 αεροπλάνα απογειώθηκαν με προορισμό άλλα αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν ορισμένοι από τους χιλιάδες ταλαιπωριμένους τουρίστες.

Ωστόσο, τόσο ο διεθνής αερολιμένας όσο και το αεροδρόμιο Ντον Μουεάνγκ -απ' όπου εκτελούνται εσωτερικές πτήσεις- παραμένουν υπό κατάληψη για έβδομη ημέρα. Μάλιστα, οι διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης άρχισαν να μετακινούνται προς τα δύο αεροδρόμια.

Η Υπηρεσία Αεροδρομίων της Ταϊλάνδης κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους διαδηλωτές της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία την ώρα που περίπου 100.000 ταξιδιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα.

«Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να έλθουν σ' επαφή μαζί μας για να τους επιστραφούν τα αεροσκάφη που καθηλώθηκαν στο Σουβαρναμπούμι» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Στο αεροδρόμιο καθηλώθηκαν συνολικά 88 αεροσκάφη και από το βράδυ της Κυριακής 37 από αυτά έχουν απογειωθεί.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να νοικιάσει ένα μεγάλο μεταφορικό αεροσκάφος για να βοηθήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους υπηκόους της που βρίσκονται στη χώρα.

Το αεροσκάφος θ’ απογειωθεί σήμερα Δευτέρα από το Παρίσι και θα επιστρέψει την Τετάρτη το πρωΐ, ενώ θα μεταφέρει «άνδρες του κέντρου κρίσης του ΥΠΕΞ» για να ενισχύσουν την πρεσβεία. Αυτοί θα συνοδεύονται από μία ιατρική ομάδα του υπουργείου Υγείας και της πυροσβεστικής, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα διαθέσει ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Air France-KLM ανακοίνωσε, επίσης, πως θα πραγματοποιήσει δύο πτήσεις σήμερα κι αύριο προς το Πουκέτ, στη νότιο Ταϊλάνδη, με προορισμούς το Αμστερνταμ και το Παρίσι, αντίστοιχα, για να μεταφέρουν καθηλωμένους παραθεριστές.

Τέλος, ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν οι ρωσικές αρχές, ζητώντας από τους Ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ταϊλάνδη να ειδοποιούν για την παρουσία και τις κινήσεις τους την ρωσική πρεσβεία στην Μπανγκόκ.

«Λόγω της τεταμένης και επικίνδυνης κατάστασης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά απ' όλους τους Ρώσους πολίτες που επισκέπτονται την Ταϊλάνδη να ειδοποιούν τις προξενικές αρχές της ρωσικής πρεσβείας για τον τόπο παραμονής τους και τις μετακινήσεις τους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

(πηγή: www.in.gr, 1/12/2008)

Σε έκτακτη ανάγκη η Μπανγκόκ

Να εγκαταλείψουν το σημείο ελέγχου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ αναγκάστηκαν αρκετές δεκάδες αστυνομικών, εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές, υποστηρικτές της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία, έχουν οχυρωθεί στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αερολιμένα, καμία πτήση δεν θα εξυπηρετηθεί για άλλες δύο ημέρες. Κατά συνέπεια, χιλιάδες τουρίστες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, αφού εκτός από το διεθνές αεροδρόμιο, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει και το αεροδρόμιο Ντον Μουεάνγκ, που εξυπηρετεί εσωτερικές πτήσεις.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία ότι θα υπάρξει επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης θα εκτραπεί σε οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Σομτσάι Ουονγκσάουατ, τον οποίον κατηγορούν για διαφθορά. Ο ίδιος -παρά και την προτροπή του αρχηγού του Στρατού- αρνείται να παραιτηθεί.

Στο μεταξύ, χιλιάδες τουρίστες παραμένουν αποκλεισμένοι στη χώρα, καθώς εκτός από το διεθνές αεροδρόμιο, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει και το αεροδρόμιο Ντον Μουεάνγκ, που εξυπηρετεί εσωτερικές πτήσεις.

(πηγή: www.in.gr, 29/11/2008)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χθες ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, Σομτσάι Ουονγκσαγουάτ, τις περιοχές όπου βρίσκονται οι δύο αερολιμένες της Μπανγκόκ, το διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι και το παλαιότερο Ντον Μουάνγκ που εξυπηρετούσε εσωτερικές πτήσεις. Και τα δύο αεροδρόμια τελούν υπό κατάληψη από τους οπαδούς της αντικυβερνητικής Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα την από αέρος απομόνωση της ταϊλανδικής πρωτεύουσας και τον εγκλωβισμό χιλιάδων αλλοδαπών τουριστών.

Τηλεοπτικό διάγγελμα

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος, ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναγκάζεται να λάβει το μέτρο καθώς η Λαϊκή Συμμαχία για τη Δημοκρατία «κρατά όμηρο το έθνος και κάτι πρέπει να γίνει για την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης». Οπως έγινε γνωστό, δυνάμεις της αστυνομίας υποβοηθουμένες από στρατιωτικές μονάδες θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν τους καταληψίες από τα αεροδρόμια, καθώς η ζημιά στην οικονομία της χώρας και στην εικόνα της στο εξωτερικό είναι ανυπολόγιστη.

Ωστόσο, τα μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τις θέσεις που κατέλαβαν και σύμφωνα με τα ταϊλανδικά ΜΜΕ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την ώρα που θα αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της τάξεως. «Δεν πρόκειται να φύγουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε ανθρώπινες ασπίδες αν προσπαθήσουν να μας διαλύσουν», δήλωσε μία από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης, ο Σουριγιαζάι Κατασίλα, μιλώντας προς δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters.

Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει σαφές ποιες μεθόδους απομάκρυνσης των διαδηλωτών θα χρησιμοποιήσει η αστυνομία, αλλά πληροφορίες της εφημερίδας Νation λένε πως έχουν τεθεί σε επιφυλακή τουλάχιστον 30 ομάδες ιατρών και τραυματιοφορέων. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, Thai Airways, που αναπαρήγαγε ανακοίνωση της διοίκησης των Ταϊλανδικών Αεροδρομίων, πως το διεθνές αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το απογευμα του Σαββάτου, ενώ το Ντον Μουάνγκ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ώς την Παρασκευή. Δεν έγινε, ωστόσο, γνωστό γιατί επελέγη ο συγκεκριμένος χρόνος για την ενδεχόμενη επανέναρξη της λειτουργίας τους.

Φήμες για πραξικόπημα

Γενικότερα, βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν η έντονη φημολογία για στρατιωτικό πραξικόπημα, ενδεχόμενο το οποίο, ωστόσο, διαψεύσθηκε από τον εκπρόσωπο τον ενόπλων δυνάμεων. Οπως εξήγησε ο συνταγματάρχης Σουνσέρν Κεουκουμνέρντ, «οι κινήσεις τεθωρακισμένων που παρατηρήθηκαν γύρω από το Κοινοβούλιο αποτελούσαν μέρος προγραμματισμένης επίδειξης για δόκιμους». Επίσης, ο Ταϊλανδός συνταγματάρχης τόνισε ότι το στράτευμα δεν προτίθεται να κινηθεί εναντίον των διαδηλωτών, «εάν ο στρατός προσπαθήσει να διαλύσει τους διαδηλωτές, η επιχείρηση θα βαφτεί με αίμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: