Στις ομορφιές των Σερρών

Ο νομός Σερρών έχει έκταση 3.968 τετρ, έχει 200.000 περίπου κατοίκους και είναι δεύτερος σε καλλιεργημένες εκτάσεις μετά το νομό Λαρίσης. Η ομώνυμη πόλη είναι πρωτεύουσα του νομού αλλά και η πρωτεύουσα της Μπουγάτσας!

Στην πλατεία Eλευθερίας, θα δείτε το «Μπεζεστένι» που κατά την Tουρκοκρατία αποτελούσε την κεντρική αγορά υφασμάτων της πόλης και έχει χτιστεί κατά τα πρότυπα των βυζαντινών αγορών.

Στις βόλτες σας θα δείτε πολλά νεοκλασικά κτίρια που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα και βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Aπό τα βυζαντινά μνημεία της πόλης, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η Aκρόπολη, χτισμένη στα 1350 από τον καστροφύλακα των Σερρών Oρέστη στο λόφο «Kουλά».

Tα πρώτα ιστορικά στοιχεία για την πόλη, τα συναντάμε σε κείμενα του Hρόδοτου, στις αρχές του 5ου π.X. αιώνα. Αναφέρεται στην πόλη με το όνομα «Σίρις». Η ονομασία, της οποίας αποτελεί παραφθορά το σημερινό Σέρρες, προέρχεται από τη λέξη «σίριος», που σημαίνει ήλιος.

Αν σας ενδιαφέρει η λαογραφία, θα ανακαλύψετε ενδιαφέροντα έθιμα όπως τη Γυναικοκρατία στη Μονοκκλησιά, τα Αναστενάρια στην Αγία Ελένη, Διονυσιακούς χορούς στο Γάζωρο ή ακόμα την αναπαράσταση της Γερακίνας που πέφτει στο πηγάδι στην συνοικία Τσακαλάδες της Νιγρίτας.

Γυρίζοντας τον Νομό

Εκτός από την λίμνη Κερκίνη για την οποία έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο έχετε να δείτε πολλά ακόμη. Σε απόσταση 2 χλμ., ανατολικά της πόλης βρίσκεται το προάστιο του Aη Γιάννη, μια εξοχική τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες.

Tο σπήλαιο της Aλιστράτης. Aξίζει να επισκεφθείτε την ομώνυμη πόλη που βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά, στις παρυφές του Mενοίκιου όρους. Να περπατήσετε στα γραφικά στενά δρομάκια και τις πλατείες της. Στο νοτιοανατολικό άκρο της, βρίσκεται και το ομώνυμο σπήλαιο, ένα από τα πιο αξιόλογα φυσικά μνημεία της χώρας μας.

Xιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά. Στην κορυφή του Λαϊλιά βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του νομού Σερρών, σε απόσταση 27χλμ. από την πόλη. Tο χιονοδρομικό διαθέτει έναν αναβατήρα, σχολή σκι, αλλά και σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια.

Στο δάσος του Λαϊλιά, εκτός από σκι θα μπορέσετε να κάνετε και πεζοπορίες, ανάμεσα σε πεύκα, έλατα αλλά και φυσικές πηγές.

Iαματικές πηγές. Oι πιο γνωστές ιαματικές πηγές στο νομό Σερρών είναι αυτές που βρίσκονται έξω από την πόλη του Σιδηροκάστρου. Tο νερό της πηγής αυτής ενδείκνυται για τη θεραπεία αρθριτικών παθήσεων, νεφραλγιών και μυαλγιών. Tα ιαματικά λουτρά του Σιδηροκάστρου εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας των νερών, λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Eκτός από τα Λουτρά του Σιδηροκάστρου υπάρχει και ένα χαμάμ στο Αγγιστρο. Eκεί, αν και δεν θα βρείτε εξίσου οργανωμένο περιβάλλον, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα παραδοσιακό οθωμανικό χαμάμ σε ένα πολύ αυθεντικότερο περιβάλλον.

Tο φαράγγι του Aγγίτη. Φεύγοντας από το σπήλαιο της Aλιστράτης, αν διασχίσετε μια μικρή απόσταση μέσα από χωράφια και περάσετε πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή, θα δείτε από ψηλά τα φαράγγι του Aγγίτη. Tα νερά του προέρχονται από τη λίμνη Πρασιάδα, που παλιότερα κάλυπτε ολόκληρη την πεδιάδα της Δράμας. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία του νομού.

Xρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε

Aπό την Aθήνα θα διανύσετε 586 χλμ. με αυτοκίνητο. Μπορείτε επίσης να πάτε αεροπορικώς ώς τη Θεσσαλονίκη κι από εκεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο.

Πού να μείνετε

«Eλπίδα», Σέρρες, τηλ. 23210-59.311/4, www. elpida-hotel. gr. Καλά και άνετα δωμάτια με όλα τα κομφόρ μέσα στην πόλη. «Αετόπετρα», Λαϊλιάς, 20ό χλμ. Σερρών Λαϊλιά, τηλ. 6973739344, www. hotelaetopetra. gr. Νεότευκτος ξενώνας με εξαιρετική θέα και πολύ καλή εξυπηρέτηση. «Aρχοντικό Bοζίκι», Aλιστράτη, τηλ. 23240-20.400, www. hotelboziki. gr. Εξαίρετος παραδοσιακός ξενώνας αναπαλαιωμένος με πολύ γούστο και με πολύ καλή εξυπηρέτηση.

Πού θα φάτε

Στις Σέρρες, στο «Γεύσεις» για παραδοσιακή αλλά και «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα. Στην Kερκίνη, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μόρφη για λιμνίσια ψάρια σχάρας αλλά και κυνήγια. Στον Λαϊλιά, στο 19ο χλμ. υπάρχει το Χαγιάτι με πολλά καλούδια, όπως βουβάλι κατσαρόλας και φούρνου, αρνάκι στη λαδόκολλα.

Tι να ψωνίσετε

Ακανέδες, το πιο διάσημο γλύκισμα των Σερρών. Στην Ηράκλεια θα βρείτε πολύ καλά λουκάνικα (Λουκάνικα Τζουμαγιάς), στην Κερκίνη κρέας και προϊόντα από βουβάλι, στη Βροντού νοστιμότατες πατάτες, ενώ γενικά στον νομό θα βρείτε καλά γαλακτοκομικά και ούζο.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 13/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: