Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της

Σταματήστε στην κεντρική πλατεία της Αμφισσας για καφεδάκι και ύστερα περπατήστε στους γύρω δρόμους, όπου τα παλιά γραφικά σπίτια συναντιούνται με τις σύγχρονες πολυκατοικίες. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Επίσης, μην παραλείψετε να περάσετε από τις παραδοσιακές βιοτεχνίες που λειτουργούν ακόμη εκεί: βυρσοδεψεία, κουδουνάδικα και σκοινάδικα. Αλλα αξιοθέατα είναι: το Κάστρο των Σαλώνων (της Ωριάς) και ο βυζαντινός ναός του Σωτήρος (3 χλμ. από την πόλη), ένα σπουδαίο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 11ου αιώνα.

Το Λιδορίκι
Περίπου σαράντα επτά χιλιόμετρα δυτικά της Αμφισσας θα συναντήσετε το γραφικό Λιδορίκι, με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου να βρέχει τα «πόδια» του. Να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από το αρχαίο Κάλλιο (Καλλίπολη), το οποίο σήμερα βρίσκεται στο βυθό της τεχνητής λίμνης. Αξίζει να θυμηθείτε ότι η περιοχή αποτελούσε το κέντρο της κλεφτουριάς που το 1821 ξεκίνησε τον αγώνα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους.

Εκδρομές
Η γύρω περιοχή ενδείκνυται για καταπληκτικές βόλτες μέσα στη μαγευτική φύση. Επισκεφθείτε την όμορφη Αμυγδαλιά με την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Κουτσουριώτισσας, το Διακόπι με το χαριτωμένο ξενώνα του, τις Καρούτες, το Λευκαδίτι, το Μαλανδρίνο με το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο του, την Πεντάπολη με τα ίχνη αρχαίου οικισμού και τη Συκέα, χτισμένη κάτω από έναν τεράστιο κάθετα κομμένο βράχο, με μεγάλα συνεχόμενα σπήλαια που το καλοκαίρι συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι ο βράχος αυτός έχει ύψος 1.500 μέτρα.

Οπωσδήποτε
Να κάνετε την ομορφότερη διαδρομή της περιοχής, που δεν είναι άλλη από το γύρο της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Η λίμνη κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας και η συγκεκριμένη βόλτα σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη, ειδικά αν πετύχετε ηλιόλουστη μέρα, και δείτε τα τιρκουάζ νερά. Στο δρόμο σας (ο οποίος ακολουθεί πιστά τις όχθες της λίμνης) θα συναντήσετε ακόμη και μικρούς καταρράκτες, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε αλεπούδες, ακόμη και ελάφια (γι' αυτό οδηγείτε αργά για να απολαύσετε τη διαδρομή)! Η λίμνη του Μόρνου, όπως θα διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια, είναι η απόδειξη του πώς καμιά φορά η προσεκτική χρήση της τεχνολογίας μπορεί όχι μόνο να μην καταστρέψει, αλλά να κάνει τη φύση ακόμη πιο όμορφη!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Από την Αθήνα θα ακολουθήσετε τη διαδρομή: Λιβαδειά - Αράχοβα - Δελφοί και Αμφισσα. Απόσταση: 200 χλμ. ΚΤΕΛ Αθήνας (τηλ.: 210-8317096).

Διαμονή: Μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο «Αμφισέουμ» (τηλ.: 22161). Στο Λιδορίκι θα ­αναζητήσετε κάποια πανσιόν ή ­ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χρήσιμα: Κωδικός: 22650 Αμφισσα: Αστυνομία: 28623, Δήμος: 28913, ΚΤΕΛ: 28226, Ταξί: 28600. Λιδορίκι: Αστυνομία: 22100, Δήμος: 22066

Φαγητό: Στην Αμφισσα θα βρείτε εστιατόρια και ταβέρνες με μαγειρευτά και ψησταριές με καλό κρέας. Στο Λιδορίκι θα φάτε νοστιμότατα ντόπια κρέατα, λουκάνικα και υπέροχα τυριά. Να καθίσετε στην ταβέρνα Οι Γιώργηδες και στην ταβέρνα της πλατείας. Για γλυκό θα πάτε στο Στολίδι.

Διασκέδαση: Η Αμφισσα έχει περισσότερες επιλογές σε καφετέριες και μπαράκια, ενώ στο Λιδορίκι θα καθίσετε στον Πλάτανο και λίγο παραέξω στο Summertime Cafe Club. Το Πάσχα στην περιοχή γιορτάζεται με ξεχωριστό παραδοσιακό τρόπο.

Αγορές: Κρέατα και τυριά από το Λιδορίκι, αλλά και ψωμί και παραδοσιακά αρτοσκευάσματα από τον πέτρινο φούρνο.

(πηγή: www.7merestv.gr, 12/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: