Εκπέμπει SOS η Ζιμπάμπουε για την επιδημία χολέρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε την χώρα εξαιτίας της επιδημίας χολέρας που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο 565 ανθρώπων, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Χαράρε έκανε έκκληση για διεθνή βοήθεια: Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών και των νεκρών, που συνδέονται με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ντέιβιντ Παριρενιατούα.

Η εφημερίδα Herald δημοσιεύει δήλωση του υπουργού για σοβαρή έλλειψη πόρων στην δημόσια υγεία. Τα κεντρικά νοσοκομεία στην ουσία δεν λειτουργούν. Το προσωπικό δεν έχει κίνητρα για να δουλέψει. Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και ότι θα επαναλειτουργήσει το σύστημα υγείας, τόνισε ο υπουργός.

Η Ζιμπάμπουε χρειάζεται φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και τρόφιμα για τους ασθενείς και τα προγράμματα επισιτισμού των παιδιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 565 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο, με την πρωτεύουσα Χαράρε να μετρά τα περισσότερα θύματα.

Υπό κανονικές συνθήκες η ασθένεια μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, όμως ο τομέας της υγείας στην Ζιμπάμπουε καταρρέει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ακόμα και για τους μισθούς των γιατρών και των νοσοκόμων, οι οποίοι απεργούν συχνά.

Η πολιτική κρίση και η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας--πληθωρισμός 231 εκατομμύρια τοις
εκατό και ανεργία 80%--έχει προκαλέσει, ανάμεσα στα άλλα, και τρομακτική έλλειψη σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να αναγκάζονται να πίνουν νερό από μολυσμένα πηγάδια και ρυάκια.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τους Υδάτινους Πόρους και την Ανάπτυξη των Υποδομών Ουόλτερ Μζέμπι τόνισε πως οι χημικές ουσίες που διαθέτει το υπουργείο για την επεξεργασία του νερού φτάνουν μόνο για 12 εβδομάδες και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, γράφει η εφημερίδα.

Κάνω έκκληση για τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ραντ (3,89 εκατομμύρια δολάρια) για την αγορά χημικών για τους επόμενους δύο μήνες. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν από σήμερα ως την Δευτέρα, είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε απευθύνει επίσης έκκληση για βοήθεια ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει την έλλειψη τροφίμων.

(πηγή: www.flash.gr, 4/12/2008)

Τους 473 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία χολέρας

Τους 473 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία χολέρας στην Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μια σοβαρή επιδημία χολέρας πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου από τον Αύγουστο ως τα τέλη Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 11.700 κρούσματα και 473 νεκροί, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ζιμπάμπουε Κουστόντια Μαντλάτε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι επισήμανε από την πλευρά του ότι η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 500 ανθρώπων και έχει φτάσει σε καταστροφικό επίπεδο.

(πηγή: www.flash.gr, 2/12/2008)

Χωρίς νερό και με την επιδημία χολέρας σε έξαρση ζουν στη Χαράρε

Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε καθώς έχει διακοπεί η παροχή του νερού σε μεγάλο τμήμα της ενώ στη πόλη έχει επεκταθεί η επιδημία χολέρας που πλήττει τη χώρα.


Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν τελειώσει τα χημικά για τον καθαρισμό του νερού, αναμένουν όμως την αποστολή νέας προμήθειας από τη Νότια Αφρική. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία σε προσωπικό και φάρμακα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παροχής νερού, πολλοί κάτοικοι της Χαράρε έχουν αρχίσει να σκάβουν πηγάδια στις αυλές τους.

Περισσότεροι από 425 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη χολέρα, ασθένεια που μεταδίδεται πολύ εύκολα από το μολυσμένο νερό. Ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει μάλιστα να μην κάνουν πολίτες χειραψίες ώστε να μην μεταδίδεται η ασθένεια.

Το πρόβλημα της χολέρας αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς πλησιάζει τις επόμενες εβδομάδες η εποχή των βροχών.

(πηγή: www.in.gr, 1/12/2008)

100 νεκροί από χολέρα στη Ζιμπάμπουε


Περίπου εκατό άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από χολέρα στην Ζιμπάμπουε και τρεις σε μία παραμεθόρια πόλη της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές.

Στην πόλη Μπεϊτμπρίτζ στο νότιο τμήμα της χώρας αναφέρθηκαν 37 θάνατοι,στο κέντρο της χώρας 13 και στην Χαράρε 37,ενώ η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτιμάει ότι 1,4 εκατομμύριο άτομα απειλούνται από την επιδημία στην πρωτεύουσα της χώρας.

Την τελευταία εβδομάδα στην γειτονική Νότια Αφρική πέθαναν από χολέρα τρία άτομα από την Ζιμπάμπουε δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Πούτι Σελόμπι των υπηρεσιών υγείας της μεθοριακής πόλης της Νότιας Αφρικής Μουσίνα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 120 άνθρωποι στην Ζιμπάμπουε σύμφωνα με μία τοπική ιατρική οργάνωση.

(πηγή: www.flash.gr, 21/11/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: