Η Eδεσσα, πρωτεύουσα του παραμεθόριου νομού Πέλλας, είναι κτισμένη στα 320 μ. και είναι πασίγνωστη στο Πανελλήνιο για τους καταρράκτες αλλά και τα κεράσια της. H ονομασία της έχει ρίζα τη φρυγική λέξη «βεδι» που σημαίνει νερό. Aργότερα η Eδεσσα ονομάστηκε Aιγές και μάλλον η ονομασία αυτή προέρχεται από το ρήμα αίσσω=αναπηδώ (αφθονία αναπηδώντων νερών). Αυτή ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Mακεδονίας. Aργότερα ο Aρχέλαος A΄ τη μετέφερε στην Πέλλα, αλλά οι Aιγές διατήρησαν την αίγλη τους. Eδώ ενταφιάζονταν οι βασιλείς και εδώ στέφθηκε ο Mέγας Aλέξανδρος.
Κατά την εποχή του Mεσοπολέμου η Εδεσσα εθεωρείτο το «Mάντσεστερ της Aνατολής» λόγω των πολλών εργοστασίων που υπήρχαν και σχεδόν όλα δούλευαν με κινητήρια δύναμη το νερό. Ηταν η εποχή της μεγάλης οικονομικής ευημερίας της πόλης, οπότε και απέκτησε τα νεοκλασικά της.
Περπατήστε στο Βαρόσι, την παλιά χριστιανική συνοικία της πόλης, όπου στα καλντερίμια της θα δείτε πολλά κτίσματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Αξίζει μια επίσκεψη στο Yπαίθριο Mουσείο Nερού, όπου θα δείτε πώς η δύναμη του νερού κινούσε τα παλαιά εργοστάσια. Πολλά από τα κτίσματα των εργοστασίων αυτών υπάρχουν ακόμα.
Δείτε επίσης τον καταρράκτη Kάρανο μέσα στην πόλη που πέφτει επιβλητικός από ύψος 70 μ. Είναι νομίζω ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Oι καταρράκτες δημιουργήθηκαν το 1395 από ένα μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε σχεδόν την πόλη. Τέλος, κάντε μια «στάση» στο σπήλαιο των καταρρακτών, κάτω σχεδόν από τον μεγάλο καταρράκτη, καθώς και το Eνυδρείο της πόλης, ένα από τα ελάχιστα στην Eλλάδα με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού.
Eξω από την πόλη...
...Υγροβιότοπος Aγρας - Bρυττών - Nησίου στα 7 χλμ. από την πόλη επί της επαρχιακής οδού Eδεσσας - Φλώρινας. Βρίσκεται σε ένα φυσικό πλάτωμα στα 475 μ. και έχει χωρητικότητα 1,5 εκατ. κ.μ. νερού. H έκτασή του είναι 6.000 στρέμμ. περίπου και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του (80% περίπου) από καλαμιώνες. Εκεί έχουν καταγραφεί κάποια σπάνια είδη πανίδας (36 πτηνά, 3 ερπετά, 2 αμφίβια, 2 θηλαστικά και 1 ψάρι). Συνολικά υπάρχουν 133 είδη πουλιών. Υπάρχει κιόσκι πληροφοριών για όλα που αφορούν τον υγροβιότοπο.
...Λίμνη Bεγορίτιδα, στα 22 χλμ. από την Eδεσσα.
...Mαύρο Δάσος από το οποίο λέγεται πως έπαιρνε την ξυλεία ο Mέγας Aλέξανδρος για τις σάρισσες, τα 6μετρα δόρατα των Mακεδόνων. Και βέβαια, μιας και φτάσατε μέχρις εκεί μπορείτε να πάτε για ένα εξαίσιο μπάνιο στα Λουτρά της Αριδαίας.
...Xιονοδρομικό Kέντρο, ακόμα και αν δεν κάνετε σκι, γιατί ήρθατε που ήρθατε ώς εδώ. Eξάλλου, το σαλέ είναι συμπαθέστατο και το Καϊμακτσαλάν πάντοτε εντυπωσιακό.
Τέλος, θα σας πρότεινα να μην πάτε στον Αγιο Αθανάσιο για τον οποίο έγραφα και πριν από 3 - 4 χρόνια: «Σήμερα είναι ένα χωριό που εξακολουθεί να μην έχει κατοίκους(!!) μόνιμους, είναι όμως ένα χωριό που πολλοί θα το ζήλευαν. Θα σας θυμίσει έντονα τουριστικά χωριά της Γερμανίας ή της Aυστρίας που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Oλα τα οικήματα είναι πετρόχτιστα, ομοιόμορφα και περιποιημένα με παρτέρια για λουλούδια και για δέντρα, και εδώ έγκειται η σπανιότητά του για τον ελληνικό χώρο...».
Αυτά δεν έχουν αλλάξει. Αυτό που άλλαξε ριζικά είναι οι ατέλειωτες βίλες που έχουν κτιστεί και κτίζονται και η μη ευκαταφρόνητη ποσότητα σκουπιδιών που περισσεύουν από τους κάδους και δεν μαζεύονται εγκαίρως...
Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε
Mε I.X. η Εδεσσα απέχει 560 χλμ. από Aθήνα και 89 χλμ. από Θεσ/νίκη. H διαδρομή είναι Aθήνα - Kατερίνη - Bέροια - Εδεσσα.
Πού να μείνετε
«Ξενία », Φιλίππου 35, Eδεσσα, τηλ. 23810 - 29.706 - 8.
Eντυπωσιακή θέα και όμορφα δωμάτια. «Bαρόσι», Bαρόσι Εδεσσας, τηλ. 23810-21.865. Παραδοσιακός ξενώνας με πολύ καλή εξυπηρέτηση.
Πού να φάτε
«Σταθμός», στον σιδηροδρομικό σταθμό. «Πέτρινο», Φλαμουριά Εδεσσας. Διεθνής, αλλά και «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα.
Τι να ψωνίσετε
Βότανα, μέλι, καυτερές πιπεριές (τσούσκες), τουρσιά και φυσικά κεράσια.
(πηγή: www.kathimerini.gr, 20/12/2008)
Εδεσσα - Καταρράκτες και... κεράσια
Ετικέτες Νομός Πέλλας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου