Ασουάν Η Πύλη της Νουβίας

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ταξίδια στον κόσμο είναι η κρουαζιέρα του Νείλου. Και όχι άδικα, αφού συνδυάζει επιβλητικούς ναούς, τα περίφημα μνημεία του Λούξορ, βουκολικά τοπία στις όχθες του ποταμού και ένα χαλαρό, κοσμοπολίτικο 4ήμερο σε κάποιο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο. Το συνηθέστερο σημείο εκκίνησης της κρουαζιέρας είναι το Ασουάν. Όμως, αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το Ασουάν είναι από μόνο του ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της Αιγύπτου. Και σπάνια του διατίθεται ο χρόνος που του αξίζει. Αν λοιπόν ξεκινάς για μια κρουαζιέρα στον Νείλο, αφιέρωσέ του οπωσδήποτε μερικές ημέρες. Και αυτό θα σε ανταμείψει, παρασύροντάς σε στο μαγικό του κόσμο…
…Τώρα βρίσκεσαι στην πύλη της Νουβίας, με έντονη την αίσθηση ότι κάπου εδώ τελειώνει η Αίγυπτος και αρχίζει η Αφρική. Ρυθμοί χαλαροί και καλοκαιρινές μέρες στην καρδιά του χειμώνα. Περίπατοι στα σοκάκια της παλιάς πόλης με τα αυθεντικά πολύχρωμα παζάρια. Και ατμόσφαιρα βικτωριανής Αιγύπτου σε ένα από τα πιο θρυλικά ξενοδοχεία του κόσμου.
Είναι απόγευμα, ο ήλιος ετοιμάζεται να δύσει. Ο αέρας φουσκώνει τα πανιά της φελούκας. Βρέχεις τα δάχτυλά σου στα νερά του Νείλου, και μια ιστορία 4.000 χρόνων αφήνει πάνω τους το αποτύπωμά της.

10 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε
Ένας περίπατος κατά μήκος της Corniche, ίσως της πιο γραφικής Corniche της Αιγύπτου, όχι για την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, αλλά για τη θέα που προσφέρει στον Νείλο, με τις αμέτρητες φελούκες και τα νησάκια που κάνουν τον ποταμό να μοιάζει με φιορδ.
Το παζάρι του Ασουάν, πίσω από την Corniche, είναι το δεύτερο πιο διάσημο της Αιγύπτου, μετά το Khan El Khalili του Καΐρου. Όμως αποφύγετε το τουριστικό του κομμάτι, με τους πλακόστρωτους δρόμους, τα χιλιάδες σημαιάκια και τους μαγαζάτορες που τραβολογούν τους τουρίστες, και περιπλανηθείτε έξω από την κεντρική πύλη, στα σουκς με τα χωμάτινα σοκάκια, ανάμεσα σε παλιά σιδεράδικα, σε κοπάδια προβάτων και τσουβάλια με μπαχάρια, λουλάκια και χένα. Στο αυθεντικό παζάρι των ντόπιων, που συνθέτει έναν καμβά ρετρό εικόνων - ελεγεία σε μια καθημερινότητα που έχει εδώ και πολλά χρόνια χαθεί.
Η διαμονή στο ιστορικό Old Cataract είναι το απόλυτο must. Ένα ξενοδοχείο-ορόσημο με ιστορία ενός αιώνα, το αγαπημένο της ελίτ στα χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας. Μυστήριο, ρομάντζο, αποικιακή ατμόσφαιρα. Η βικτωριανή Αίγυπτος ζωντανεύει ξανά, η αριστοκρατία πίνει σαμπάνια και χορεύει foxtrot. Και η Αγκάθα Κρίστι γράφει το «Έγκλημα στον Νείλο», πίνοντας τσάι στο μπαλκόνι της σουίτας της.
Ακόμα και αν δεν είστε fan των μουσείων, επισκεφτείτε το Nubian Museum, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο μοντέρνο κτίριο με στοιχεία που παραπέμπουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Νουβίας. Το μινιμαλιστικό αυτό αριστούργημα, που έκανε διάσημο τον αρχιτέκτονα Mohammed al-Hakim, φιλοξενεί πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα που αναβιώνουν την καθημερινότητα και τον πολιτισμό της Αρχαίας Νουβίας.
Μια νύχτα μαγείας, που θα σας μεταφέρει χιλιάδες χρόνια πίσω, στην Αρχαία Αίγυπτο. Εδώ, μπροστά στο φαντασμαγορικά φωτισμένο ναό της Ίσιδος στο νησί Philae, θα ακούσετε τη φωνή των αρχαίων θεών, θα νιώσετε την παρουσία τους δίπλα σας. Το show «Ήχος και Φως» θα σας ανοίξει τις πόρτες σε μια μυσταγωγική εμπειρία.
Μια μονοήμερη εκδρομή στο Abu Simbel, με τους περίφημους ναούς του Ραμσή ΙΙ και της Νεφερτάρης σκαμμένους πάνω σε έναν κατακόρυφο βράχο στις όχθες της Λίμνης Νάσερ (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Απέχει 280 χλμ. από το Ασουάν, αλλά προτιμήστε μια 40λεπτη αεροπορική πτήση.
Πάρτε μια φελούκα μέχρι το νησί Elephantine και περπατήστε στα γραφικά χωριά της Νουβίας. Ή περάστε τις ζεστές ώρες του μεσημεριού στο βοτανικό κήπο του νησιού Geziret Αn-Nabatat.
Τσάι και ανατολίτικα γλυκά με θέα την ωραιότερη δύση στον Νείλο από την Terrace του θρυλικού ξενοδοχείου Old Cataract.
Γευτείτε γνήσιες σπεσιαλιτέ της Νουβίας, με θέα τους πρώτους καταρράκτες του Νείλου και απολαύστε μια ακόμα μαγευτική δύση στο cafe-restaurant Nubian House (097/2366226), που βρίσκεται στο λόφο πάνω από το ξενοδοχείο Basma. (Προσοχή: πολλά εστιατόρια στο Ασουάν έχουν παρόμοιο όνομα.)
Ανεβείτε στην πλάτη μιας καμήλας και επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών. Είναι απλό: Πάρτε μια φελούκα, και ζητήστε από τον καπετάνιο να σας μεταφέρει στην αφετηρία από όπου ξεκινούν οι καμήλες.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 11/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: