I LOVE Παρνασσός

Mε ένα υπερσύγχρονο, ανανεωμένο χιονοδρομικό κέντρο, και με τοπία που κόβουν την ανάσα. Ο Παρνασσός είναι η υπ' αριθμόν ένα περιοχή για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Και ποιος δεν αγαπάει τον Παρνασσό! Το βουνό αυτό που εκτείνεται σε τρεις νομούς της Στερεάς Ελλάδας, έχει στα σπλάχνα του το Μαντείο των Δελφών, τον Εθνικό Δρυμό και ανάμεσα σε δυο κορυφές του (Φτερόλακκα και Κελάρια) τις πίστες του μεγαλύτερου και δημοφιλέστερου χιονοδρομικού κέντρου στην Ελλάδα, το οποίο διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Το Κέντρο διαθέτει 18 πίστες, 8 χιονοδρομικές διαδρομές, 9 μονοπάτια και 3 μίνι πίστες αρχαρίων συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 120 μ. έως 3,5 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Λειτουργούν δύο καφετερίες-σαλέ και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Η πρόσφατη ανακαίνιση και αναβάθμισή του με δυνατότητα για νυχτερινό ski και δημιουργία δύο baby πιστών και snowboard είχε θετική ανταπόκριση και αποδοχή την περασμένη σεζόν. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν κτιριακές αναβαθμίσεις και σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν την ασφάλεια και τη σηματοδότηση. Ακόμη, η έκδοση ηλεκτρονικών καρτών που καθιερώθηκε από πέρσι συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Yπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης πολυήμερων εισιτηρίων ανοικτών ημερομηνιών (μη συνεχόμενες υποχρεωτικά) σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, καθώς και κάρτες πολλαπλών μονάδων που σημαίνει πως κάποιος μπορεί να κάνει χρήση του εισιτηρίου οποιεσδήποτε ημέρες, αργίες ή καθημερινές, ανάλογα με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες. Η χρέωση είναι δύο μονάδες κάθε αργία και μία μονάδα κάθε καθημερινή. Διατίθενται ελκυστικά πακέτα των 6, 10, 20, 40, 80 και 150 μονάδων.

Κλασικός προορισμός για κάθε λάτρη της φύσης και ιδίως του χιονιού και των επ’ αυτού αθλημάτων! Η αγορά των εισιτηρίων μπορεί να γίνει από το ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω του site www.parnassos-ski.gr. Μοναδικά τοπία που κόβουν την ανάσα, αξιοποιημένα ή άγρια, πυκνή βλάστηση, μακραίωνη ιστορία καθώς και γραφικά χωριά με πλούσια κουλτούρα είναι μερικά ακόμα στοιχεία που συμπληρώνουν την εικόνα και περιμένουν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν.
The Good Lifo

Άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε επίσκεψη στον Παρνασσό αλλά και αξιοποιημένη στο έπακρο, η Αράχωβα έχει μια μακρά ιστορία παράδοσης και ένα ιδιαίτερο χρώμα που σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση τής έχουν χαρίσει το προσωνύμιο «το μπαλκόνι του Παρνασσού». Εδώ οι επισκέπτες δεν πρόκειται να αισθανθούν επ’ ουδενί αποκομμένοι από τον πολιτισμό, αφού η κωμόπολη των 4.000 κατοίκων προσφέρει εμπειρίες shopping σε μια πλειάδα επώνυμων ρούχων, αξεσουάρ χιονοδρομικού εξοπλισμού αλλά και σε είδη λαϊκής τέχνης και γουναρικά. Ο κεντρικός δρόμος της κοσμοπολίτικης Αράχωβας συγκεντρώνει brands που συναντάμε διάσπαρτα στο κέντρο μιας μεγαλούπολης. Σε επίπεδο διαμονής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει υπερπροσφορά σε υψηλού επιπέδου resorts, chalets και boutique hotels ώστε να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Στην Αράχωβα, στην Αγόριανη, στην Αμφίκλεια και στα υπόλοιπα βλαχοχώρια της ευρύτερης περιοχής θα γευτείτε την παραδοσιακή κουζίνα που έχει βάση το κρέας και θα δοκιμάσετε το ντόπιο τυρί μάσκουρι και το ντόπιο μπρούσκο κρασί σε μια πληθώρα από ταβέρνες για κάθε... βαλάντιο! Φημισμένες ταβέρνες είναι το Αρχοντικό, η Γέφυρα και ο Καπλάνης. Αμέσως μετά μια βόλτα στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού στη θέση Φτερόλακκα ή Κελάρια (υψόμετρο 1.600-2.250 μ.) θα σας βοηθήσει να κάψετε την έξτρα ενέργεια που μόλις πήρατε! Για τους λάτρεις των ακόμα πιο... extreme sports, όπως trekking και ορειβασία, ενδείκνυται μια γνωριμία με τους υπεύθυνους του Ορειβατικού Συλλόγου Τιθορέας (22340 49213). Η διαδρομή Αράχωβα-Λιάκουρας (υψηλότερο σημείο του Παρνασσού) είναι μοναδική εμπειρία.
Γεύση / Νύχτα

Εάν απαιτείτε μια πραγματικά ιδιαίτερη διαμονή που να συνδυάζει όλες τις ανέσεις ενός αλπικού resort, το Santa Marina Resort & Spa, το Skamnos Boutique Hotel και το Elatos Resort & Health Club είναι ορισμένες μόνο προτάσεις που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Εννοείται πως θα θυμηθείτε να κάνετε τις κρατήσεις σας νωρίς. Τα bookings της τελευταίας στιγμής είναι... ατοπήματα που δεν συγχωρούνται και θα μπορούσαν να σας χαρίσουν μια υπέροχη διαμονή κάτω από τ’ αστέρια στους -3 Κελσίου! Σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε κάθε άλλη που απαιτεί... εκτόνωση, η Αράχωβα προσφέρει nightlife απλόχερα. Τα Snow Me, White Satin και οι Χάντρες είναι μερικές σταθερές, ενδεικτικές προτάσεις στην περιοχή.
The Week

Σε μια τόσο πλούσια σε ντόπια κουλτούρα και παράδοση περιοχή όπως αυτή του Παρνασσού, είναι σίγουρο πως οι πιο απαιτητικοί ταξιδιώτες δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού τα χωριά έχουν να προσφέρουν πληθώρα αξιοθέατων, τόσο λαογραφικού όσο και ιστορικού/αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Έτσι, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Μουσείου Άρτου (www.breadmuseum.gr) στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας, τα πάμπολλα όσο και παμπάλαια εκκλησάκια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή. Επίσης, 10 χλμ. έξω από την Αράχωβα ένα απίστευτης ομορφιάς σπήλαιο, το Κωρύκειο Άντρο, περιμένει να το επισκεφθείτε.

H Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης στην προσπάθειά της να επιμηκύνει τη χειμερινή περίοδο προσέθεσε extra δραστηριότητες στον Παρνασσό όπως οι διεθνείς αγώνες mountain bike!

(πηγή: www.lifo.gr, 4/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: